Berlusconi hangt celstraf boven het hoofd

2 Connecties

Onderwerpen

Italie Berlusconi

Bijna vier jaar celstraf dreigt er voor Silvio Berlusconi wegens belastingfraude. Met zijn bedrijf Mediaset zou de Italiaanse oud-premier voor minstens 40 miljoen euro hebben verduisterd.

Drie jaar en acht maanden gevangenisstraf: dat is de eis van de openbare aanklager Fabio de Pasquale die Silvio Berlusconi gisteren kreeg te horen. Volgens de openbaar aanklager was Berlusconi in de jaren negentig 'de spil in een web van illegale verkoop van tv-rechten', zo tekent persbureau Reuters op.

 

Tussen 1994 en 1998 zou de voormalig premier met zijn mediaconcern Mediaset de verkoop van tv-rechten stelselmatig hebben gemanipuleerd. Door de rechten aan zijn eigen bedrijven te verkopen om ze vervolgens weer terug te kopen, zou Berlusconi de prijs kunstmatig hebben opgedreven.

 

Dat Mediaset dure rechten terugkocht en op die manier minder winst maakte, leverde één fortuinlijk voordeel op voor directeur-grootaandeelhouder Berlusconi: beduidend minder afdracht van belastingen. Volgens het Italiaanse OM gaat het vermoedelijk om enkele honderden miljoenen euro's.


Minstens 40 miljoen euro verduisterd
Volgens aanklager De Pasquale is deze strafzaak des kwalijker omdat Berlusconi als premier niet is gestopt deze clandestiene praktijken. Zo zou de voormalige leider van Forza Italia in 2004 met deze koop-en-opkoop-carroussel minstens veertig miljoen euro hebben verduisterd voor de fiscus.


De Pasquale heeft al verklaard deze strafrechtelijke aantijgingen te kunnen bewijzen met afschriften van transacties waaruit blijkt dat deze bedragen, die weggesluisd werden naar Zwitserse bankrekeningen, rechtstreeks te herleiden zijn naar Berlusconi.

 

Eerder met de schrik vrij
Niet alleen Berlusconi wordt verdacht van het witwassen van grote hoeveelheden geld maar ook nog tien andere betrokkenen, onder wie Paolo Del Bue, oprichter van de Arner Bank, een in het Zwitserse Lugano gevestigde zakenbank.


Berlusconi, die in november vorig jaar opstapte als premier van Italië,  houdt ondertussen vol onschuldig te zijn. De dreigende gang naar de strafrechter inclusief de eventuele optie van een celstraf is niet nieuw voor de man die bunga bunga als Italiaans begrip op de wereldkaart heeft gezet. Eerder dit jaar kwam Berlusconi met de schrik vrij nadat een andere grote strafzaak tegen hem als 'verjaard' werd verklaard.

 

(L)

Redactie
Redactie
Gevolgd door 696 leden