Berlusconi ontsnapt aan vervolging, alweer

2 Connecties

Silvio Berlusconi is in het weekend weer eens ontsnapt aan een veroordeling.

Een Italiaanse rechtbank heeft zaterdag een corruptiezaak tegen Silvio Berlusconi laten vallen. De ex-premier van Italië werd ervan beschuldigd dat hij steekpenningen had betaald aan een Britse advocaat om er zo voor de zorgen dat de raadsman een valse verklaring af zou leggen in een strafrechtelijke onderzoek naar fraudepraktijken van Berlusconi in de jaren 90.

Verjaard
De advocaten van Il Silvio beweerden dat de zaak verjaard was en de rechter gaf hen gelijk. Het jurypanel verwacht binnen 90 dagen de motivatie achter het oordeel vrij te geven. Er was vijf jaar cel geëist tegen de steenrijke Italiaan, die zelf steevast ontkende.

De advocaten van de zakenman laten het er dan ook niet bij zitten en zeggen dat ze nog willen pleiten voor een vrijspraak, ondanks dat hij al onder zijn straf uitkomt. Berlusconi was zelf niet aanwezig bij de laatste zitting van afgelopen zaterdag. Er was veel media naar de rechtbank gekomen.

Van iemand anders
In 2007 kwam de zaak voor het eerst voor en werd herhaaldelijk onderbroken toen de miljardair van 2008 tot 2011 premier was. De Britse advocaat die tussen 1999 en 2000 het smeergeld zou hebben aangenomen werd in 2009 veroordeeld. Hij beweerde echter dat hij het geld van iemand anders had ontvangen.

Het zou gaan om een omkoopbedrag van $600.000. De omgekochte David Mills werd veroordeeld tot vier en een half jaar cel, maar in 2010 verklaarde de hoogste rechtbank van Italië het vonnis nietig omdat ook zijn zaak toen was verjaard.

Ruby
Silvio Berlusconi is echter nog niet klaar want er staan nog meer rechtszaken op hem te wachten. Hij moet zich onder andere nog verdedigen tegenover een aanklacht voor belastingfraude. En niet te vergeten: vanwege het hebben van seks met het minderjarige meisje Ruby. 
 
Afgelopen november trad Berlusconi af als de leider van Italië. Hij is de oprichter van het conservatieve Popolo della Libertà, welke nog steeds de grootste politieke partij is van Italië. Zijn steun aan de interim-premier Mario Monti is erg belangrijk voor het intact houden van de huidige technocratische regering.

In de achttien jaar dat Berlusconi in de politiek zit, heeft hij tal van strafrechtelijke aanklachten overleefd. Soms werd hij vrijgesproken, maar ook waren veel zaken verjaard verklaard. De uitspraak van het afgelopen weekend is dus zeker niet de eerste. 

R

Redactie
Redactie
Gevolgd door 675 leden