Bernie Madoff spreekt

'De banken hadden het moeten weten', zegt Madoff in zijn eerste interview sinds zijn arrestatie, Britse Babyboomers moeten dokken en meer in Newswatch van woensdag 16 februari

Banken hadden van Madoff-fraude moeten weten
Mega-fraudeur Bernie Madoff heeft zijn eerste interview sinds zijn arrestatie in december 2008 gegeven. Hij zegt tegen de New York Times dat hij nooit had gedacht dat de val van zijn Ponzi zo'n vernietigende uitwerking op zijn familie zou hebben. In een twee uur durend interview dat in de bezoekersruimte van de gevangenis plaatsvond, zei hij dat zijn familie geen weet heeft gehad van zijn fraude. Wie wel meer van zijn megafraude af hadden moeten weten zijn de banken en hedgefondsen die in zijn Bernie L. Madoff Investestment Securities investeerden. Madoff sprak van 'willful blindness' van de zijde van de bankiers en hedgefondsmanagers. Hij omschreef hun houding als: 'If  you're doing something wrong, we don't want to know it'. Madoff zegt dat hij ook verbaasd was over de inhoud van veel van de emailcorrespondentie van bankiers voordat zijn fraude aan het licht kwam. Volgens Madoff waren de bankiers veel argwanender over zijn fonds dan hij zich toen realiseerde.
Madoff, die tot een celstraf van 150 jaar is veroordeeld, maakte een kwetsbare en tegelijkertijd geagiteerde indruk op verslaggever van de Amerikaanse kwaliteitskrant.

Bron: the New York Times


Britse Babyboomers gaan hun eigen pensioen betalen
Een adviseur van de Britse regering zegt dat de rijke Babyboomgeneratie vooral het eigen vermogen moet aanwenden om zijn eigen oudedagszoorziening te financieren. Lord Warner, die bezig is om plannen op te stellen voor de Britse ouderenzorg, zegt het oneerlijk is om de nu werkende generatie de rekening te laten betalen voor de verzorging van hun op leeftijd gerakende vaders en moeders. Hij waarschuwde ervoor dat het waarschijnlijk al te laat is om de in de verdrukking gekomen middenklasse te behoeden voor de 'catastrofale' kosten die de op ze af zullen komen in verband met de pensionering van de Babyboomers. Verschillende economen zeggen dat er in de toekomst een systeem zal komen waarbij mensen die over een eigen huis beschikken, gedwongen worden dat eerst 'op te eten' voordat ze aanspraak kunnen maken op de steun van de overheid.

Bron: Telegraph


Hoe The Swimsuit issue van Sports Illustrated een kaskoe werd
Het jaarlijkse badpakkennummer van het bekende Amerikaanse sporttijdschrift Sports Illustrated is al vele jaren het best verkopende nummer. De laatste jaren heeft is de dynamiek rond The Swimsuit issue zo groot geworden dat het een eigen bestaansgrond heeft opgebouwd. En...de meiden van het Swimsuit Issue nemen de boel langzaam over...

Bron: Businessinsider


Amerika is niet exceptioneel
Professor Jason Sorens schrijft in een serie van blogs dat Amerika helemaal niet zo bijzonder is als vaak wordt beweerd. De vrijheid in The land of the Free is in werkelijkheid niet exceptioneel groot, de overheid is er niet exceptioneel klein en ook de ongelijkheid is er niet van exceptionele omvang.

Bron: the Economist