Beroemd café Luxembourg dicht

Café Luxembourg is dicht. Pachter Martin Nijdam, voormalig rechterhand van Sjoerd Kooistra, heeft gisteren de sleutels van het beroemde Amsterdamse café ingeleverd bij de curator van het failliete Kooistra-concern.

Dat laat curator Seerp Gratama vandaag aan FTM weten. Volgens Gratama is 'de pachtovereenkomst met de huidige exploitant in overleg beëindigd'. De curator denkt Luxembourg nog deze week, 'althans op hele korte termijn', aan een andere exploitant te kunnen verkopen. “Tot die tijd is het café even gesloten.”

Berichten dat Luxembourg gisteren failliet zou zijn gegaan, spreekt Gratama tegen. De goodwill, inventaris en handelsnaam vallen namelijk onder Plassania, en dat bedrijf is al sinds 13 september failliet. Plassania was het moederbedrijf van horecaman Sjoerd Kooistra, die in juni zelfmoord pleegde.

 

Great café


Dat Nijdam – overigens zelf niet bereikbaar voor commentaar – het café nu van de hand doet, is opvallend. Eerder sloot hij wel een deal met de curator over de exploitatie van enkele andere Amsterdamse cafés uit het gevallen Kooistra-concern, waaronder Heineken Hoek en Dantzig. Daarmee werd sluiting van die zaken voorkomen.

De afgelopen jaren liep Luxembourg volgens kenners van het uitgaansleven steeds minder goed. Jaren geleden werd het door de New York Times nog betiteld als 'one of the world's great café's'.

stefan@ftm.nl