Beslag op Ritmans beroemde 'Bibliotheca'

4 Connecties
0 Bijdragen

De toekomst van de wereldberoemde Bibliotheca Philosophica Hermetica staat op losse schroeven. De Friesland Bank heeft voor 20 miljoen euro beslag gelegd. Oprichter Joost Ritman verkeert in grote financiële problemen.

Bronnen melden aan FTM dat plastic-bestek-ondernemer en kunstverzamelaar Ritman in financiële moeilijkheden zit nu een deal om voor miljoenen zijn hele collectie aan het Rijk over te dragen, maar niet rond wil komen.

 

Vijf jaar geleden verkocht Ritman, in het dagelijks leven eigenaar van disposables-producent Helios, al een belangrijk deel van de verzameling aan de overheid, voor een bedrag van 18,75 miljoen euro. Volgens toenmalig Cultuurminister Maria van der Hoeven beschikte de ondernemer met zijn 20.000 boeken en manuscripten over een “unieke en wereldvermaarde private bibliotheekcollectie op het gebied van de christelijk-hermetische filosofie”.

De pronkstukken: de eerste geïllustreerde versie van Dante's La Divina Commedia uit 1481, een vroege editie van het Corpus Hermeticum uit 1471 en het middeleeuwse manuscript van de Koning Arthur-roman De Graal van Rochefoucauld.

 

Verrassing


In de jaren na 2005 zou de staat ook de rest van de aan de Bloemgracht gevestigde bibliotheek voor miljoenen overnemen. Maar die deal is nog steeds niet rond. Bijzonder vervelend voor Ritman, die een deel van het verwachte geld al had geïnvesteerd.

Om de acute financiële nood te verminderen sloot Ritman eerder een lening af bij de Friesland Bank, volgens ingewijden ter hoogte van zo'n 20 miljoen euro. Zijn kostbare bibliotheek diende daarbij als onderpand.

De bank werd begin deze maand onprettig verrast toen Ritman zelf van plan bleek een van zijn pronkstukken te veilen: De Graal van Rochefoucauld gaat begin december bij Sotheby's in Londen onder de hamer. Maar omdat dat manuscript (dat 1,5 tot 2 miljoen euro waard is) bij de lening verpand was, mag hij dat niet zomaar op de markt brengen. Op die manier goederen dubbel verpanden is zelfs strafbaar. De Friesland Bank liet daarom afgelopen vrijdag beslag leggen op de collectie voor een bedrag van 20 miljoen euro – de hoogte van de lening.

 

ING-affaire


Meteen na de beslaglegging verving de Friesland Bank vrijdag de sloten van het pand aan de Bloemgracht en ging de zaak op slot. Een medewerkster van de bibliotheek bevestigde telefonisch dat de zaak op dit moment gesloten is. “Meer kan ik er niet over zeggen.”

 

Als Ritman en de bank hun geschil niet - al dan niet door tussenkomst van de rechter - kunnen oplossen, dan dreigt de door de overheid zo gekoesterde bibliotheek uit elkaar te vallen. Ritman houdt zich onbereikbaar voor commentaar. De Friesland Bank laat in een reactie weten “met alle partijen te hebben afgesproken niets over deze zaak naar buiten te brengen”.


Het is voor Ritman niet de eerste keer dat een bank beslag legt op zijn collectie. In 1993 deed ING hetzelfde. In die tijd was Ritman directeur van het succesvolle bedrijf De Ster, dat net als zijn huidige bedrijf wegwerpservies leverde voor de luchtvaart. Volgens ING stak de ondernemer een te groot deel van zijn geld in zijn privécollectie. Uiteindelijk kreeg Ritman het grootste deel van zijn collectie terug nadat hij het bedrijf verkocht aan de Zweedse familie Wallenberg.
 

stefan@ftm.nl