Beslag op woningen Scheringa

2 Connecties

Relaties

Scheringa

Organisaties

DSB Bank
3 Bijdragen

De curatoren van DSB Beheer hebben beslag laten leggen op de huizen van Dirk Scheringa. In totaal eisen de curatoren €20 miljoen van de voormalige zonnekoning van DSB.

De curatoren van DSB Beheer hebben beslag laten leggen op twee woningen van voormalig aandeelhouder en bestuurder Dirk Scheringa, dat meldt RTL op basis van gegevens van het Kadaster. Beide woningen staan momenteel te koop, zijn Noord-Hollandse boerderij in Spanbroek voor €2 miljoen en zijn Drentse vakantiewoning voor €600.000. 

 

Vlak vóór het faillissement plunderde Scheringa zijn spaarrekening bij DSB. Hij deed dit volgens eigen zeggen ‘uit woede’ omdat hij op aandringen van DNB zijn functie als bestuursvoorzitter moest neerleggen. Uit eigen beweging stortte Scheringa de €700.000 terug, omdat hij ‘op geen enkele manier’ de schijn wilde wekken dat hij zichzelf bevoordeelde. 
 
Scheringa kreeg net als andere depositohouders €100.000 terug via het depositogarantiestelsel en heeft een claim ingediend bij de curatoren voor de resterende €600.000. Naar deze claim kan Scheringa hoogstwaarschijnlijk fluiten. De curatoren eisen in totaal ruim €20 miljoen van Scheringa. 
 
 
Vlak na het faillissement kreeg vooral Pieter ‘de bankrun’ Lakeman in de media de zwarte piet toegespeeld. De praktijken van Scheringa lieten te wensen over, maar de bank had niet failliet hoeven te gaan zo was de consensus. Uit het eerste curatorenrapport bleek echter al dat DSB ten tijde van het faillissement een negatief eigen vermogen van €352 miljoen had. De curatoren schreven hiervan ongeveer €200 miljoen toe aan ‘liquidatieverliezen’ (verliezen als gevolg van het faillissement), maar zelfs zonder deze verliezen was DSB al insolvent. Het is wonderlijk dat zelfs na dit eerste rapport de media Scheringa nog volop de kans bood om aantoonbare onzin te verkondigen over de redenen voor het faillissement van DSB.
 
Het onderzoek van de curatoren, dat in juni uitkwam, maakte definitief gehakt van de dolkstootlegende van Scheringa. ‘De negatieve publiciteit en de run op DSB Bank zijn niet een oorzaak van het faillissement geweest,’ schrijven de curatoren. De reden voor het faillissement: DSB Bank zeilde te scherp aan de wind wat betreft hun solvabiliteit; de verwevenheid tussen DSB Bank en het moederbedrijf DSB Beheer was geheel uit de hand gelopen; en DSB ontwikkelde geen nieuw verdienmodel, hoewel het belang hiervan al in 2006 bekend was.
 
Nu Scheringa naar alle waarschijnlijkheid persoonlijk failliet gaat valt hij definitief van zijn troon. Een afgang voor de man die in 2009 nog een open sollicitatie deed naar een ministerspost in een zakenkabinet.