
Het Slotervaartziekenhuis raakte begin 2013 de speelbal van ruzieënde aandeelhouders en staat daarmee symbool voor de meer dubieuze kanten van marktwerking in de zorg. Inmiddels is de oud-bestuursvoorzitter Aysel Erbudak het ziekenhuis volgens de rechter 1,7 miljoen euro schuldig en zit zij in Turkije. Lees meer
Multimiljonair Jan Schram uit Beverwijk en zijn beschermelinge zakenvrouw Aysel Erbudak kochten het in 2006 noodlijdende ziekenhuis, maar na Schram's overlijden in december 2012 blijkt de positie van Erbudak allesbehalve stabiel. Ze wordt geschorst na onenigheid met Achmea over het contract voor 2013 en belandt in een moddergevecht rond het ziekenhuis met Jan's broer Lex Schram en diens zoons Pim en Rob. Erbudak wordt met een dubieuze aandelenemissie buitenspel gezet waarbij Erbudak en haar kinderen - die aandelen houden in BV's boven het ziekenhuis - feitelijk worden onteigend. De Amsterdamse Ondernemingskamer doet onderzoek naar wanbeleid bij het moederbedrijf van het Slotervaart dat instemde met de aandelentransactie. Inmiddels is het ziekenhuis door zorgondernemer Loek Winter overgenomen, maar de rechtmatigheid van die overname en de daaraan voorafgaande aandelenemissie wordt nog betwist door de kinderen van Erbudak.
Uiteindelijk wint Winter de slag. Maar voor het ziekenhuis mag het niet baten. Op 25 oktober 2018 wordt het MC Slotervaart failliet verklaard.
Hoe zorgondernemer Loek Winter een imperium opbouwde
Erbudak knock out: strijd om het Slotervaart gestreden - of toch niet?
Notaris op vingers getikt in zaak Slotervaart
Aysel Erbudak wast (via KPMG) handen in onschuld
Rechter stelt Slotervaart in het gelijk in zaak tegen gevlogen vogel Erbudak
Erbudak vecht verkoop Slotervaart aan, met de FIOD op de hielen
Miljoenenclaims tussen Slotervaart en Erbudak
Notaris voor tuchtkamer wegens aandelenemissie Slotervaart
Onderzoeksrapport Slotervaart; sappige details, harde conclusies
Erbudak opent de jacht: nieuwe rechtszaak rond Slotervaart
Beslag Slotervaart opgeheven
De rechter hief vrijdag het beslag op de aandelen van het Slotervaartziekenhuis op. Loek Winter kan de koop dus formaliseren. Maar die kan ook nog steeds aangetast worden door Erbudak en haar kinderen.
'Teleurstellend'
'Voor ons is dit buitengewoon teleurstellend,' aldus Erbudaks advocaat Gerjanne te Winkel. 'Wij hadden verwacht en gehoopt dat de rechter de zaak zou aanhouden tot het onderzoeksrapport van Jan Willem van Andel zou verschijnen.' Van Andel onderzoekt in opdracht van de Ondernemingskamer mogelijk wanbeleid in de BV's Jeemer en Meromi die boven het Slotervaart hangen. Hij kondigde vorige week in de Ondernemingskamer aan uiterlijk op 3 januari zijn rapport te presenteren.'we gaan ons nu beraden op eventuele vervolgstappen'Of de Slag om het Slotervaart nu tot een definitief besluit is gekomen, is nog maar zeer de vraag. Juridisch blijken er nog mogelijkheden voor Erbudak te zijn die de verkoop alsnog ongedaan zouden kunnen maken. Te Winkel: 'De koopovereenkomst aantasten is een van de mogelijkheden daartoe. Maar we gaan ons nu beraden op eventuele vervolgstappen. We kijken nu eerst uit naar het onderzoeksrapport van Van Andel.' Lees uitgebreid hoe de zaak Slotervaart afgelopen jaar steeds verder escaleerde in het dossier De slag om het Slotervaartziekenhuis.
2 Bijdragen
Du Gueslin de Bovoisier
Loekie
Dat is voor Erbudak om meer dan één reden zuur. Zij en Winter waren al geen vrienden. In 2009 stak hij haar de loef af met de overname van de IJsselmeerziekenhuizen. Vorig jaar sloeg Erbudak terug en speelde ze een voorname rol bij zijn gedwongen vertrek als directeur van de Jan van Goyenkliniek. Maar nu heeft ze het nakijken. Vooralsnog legt ze het ook af tegen de familie Schram, gefortuneerde Beverwijkse grondbezitters. Gisteren bepaalde de rechter in Haarlem dat het beslag dat Erbudak op de ziekenhuisaandelen van Schram had laten leggen, moet worden opgeheven. Daardoor kan de verkoop aan Winter worden voltrokken.
Die verkoop doorkruist een lopende rechtszaak van Erbudak tegen de Schrams bij de Ondernemingskamer. In een tussenvonnis plaatsten de rechters vraagtekens bij de uitgifte van aandelen door de familie Schram dit voorjaar, waardoor het belang van Erbudaks kinderen in het Slotervaart verwaterde tot bijna nul. Er loopt nog een onderzoek naar de vraag of die emissie moet worden teruggedraaid.
In weerwil van dat onderzoek sloot de familie Schram een deal met Loek Winter. Toen die overeenkomst vorige week rond kwam, liet Erbudak beslag leggen op de aandelen. Ze hoopte tijd te winnen, waarbinnen het onderzoek naar de aandelenemissie zou worden afgerond. Bovendien zou uitstel haar de kans bieden met een alternatief overnamebod te komen, waaraan ze zei te werken.
Het vonnis van gisteren heeft die hoop de grond in geboord. De kortgedingrechter acht de schade die de familie Erbudak lijdt door de aandelenemissie 'te ongewis' om het beslag in stand te houden. En uitstel van de overname door Winter vindt de rechter 'een sprong in het duister', omdat huisbankier IN