Het Slotervaartziekenhuis raakte begin 2013 de speelbal van ruzieënde aandeelhouders en staat daarmee symbool voor de meer dubieuze kanten van marktwerking in de zorg. Inmiddels is de oud-bestuursvoorzitter Aysel Erbudak het ziekenhuis volgens de rechter 1,7 miljoen euro schuldig en zit zij in Turkije. Lees meer

Multimiljonair Jan Schram uit Beverwijk en zijn beschermelinge zakenvrouw Aysel Erbudak kochten het in 2006 noodlijdende ziekenhuis, maar na Schram's overlijden in december 2012 blijkt de positie van Erbudak allesbehalve stabiel. Ze wordt geschorst na onenigheid met Achmea over het contract voor 2013 en belandt in een moddergevecht rond het ziekenhuis met Jan's broer Lex Schram en diens zoons Pim en Rob. Erbudak wordt met een dubieuze aandelenemissie buitenspel gezet waarbij Erbudak en haar kinderen - die aandelen houden in BV's boven het ziekenhuis - feitelijk worden onteigend. De Amsterdamse Ondernemingskamer doet onderzoek naar wanbeleid bij het moederbedrijf van het Slotervaart dat instemde met de aandelentransactie. Inmiddels is het ziekenhuis door zorgondernemer Loek Winter overgenomen, maar de rechtmatigheid van die overname en de daaraan voorafgaande aandelenemissie wordt nog betwist door de kinderen van Erbudak.

Uiteindelijk wint Winter de slag. Maar voor het ziekenhuis mag het niet baten. Op 25 oktober 2018 wordt het MC Slotervaart failliet verklaard.

 

37 artikelen

Beslag Slotervaart opgeheven

De rechter hief vrijdag het beslag op de aandelen van het Slotervaartziekenhuis op. Loek Winter kan de koop dus formaliseren. Maar die kan ook nog steeds aangetast worden door Erbudak en haar kinderen.

Zorgondernemer Loek Winter kan de sleutel van het Slotervaartziekenhuis waarschijnlijk sneller in ontvangst nemen dan hij vorige week verwachtte. De voorzieningenrechter in Haarlem besloot vrijdagmiddag een einde te maken aan het beslag dat Aysel Erbudak en kinderen lieten leggen op de aandelen van Delta Onroerend Goed in het ziekenhuis. Delta is eigendom van de familie Schram, de erven van Erbudak's overleden zakenpartner Jan Schram die al bijna een jaar strijd met haar voeren om het eigendom van het ziekenhuis. Het is het tweede ziekenhuis dat Winter overneemt. In 2009 nam hij met zijn MC groep de IJsselmeerziekenhuizen over. De rechter erkende dat de aandelenemissie van het ziekenhuis in maart mogelijk onrechtmatig was en Erbudak en kinderen daardoor mogelijk schade hebben geleden. Maar of en welke schade daaruit zou voortvloeien was onvoldoende duidelijk om het beslag te rechtvaardigen, oordeelde hij. Daarbij zou de continuïteit van het Slotervaartziekenhuis volgens de rechter gebaat zijn bij een snelle verkoop van de aandelen. Wanneer de feitelijke overdracht van de aandelen plaatsvindt is nog niet duidelijk. Mogelijk moeten eerst de te verkopen onderdelen van het ziekenhuis - waaronder de apotheek en de IC - eerst aan het Antonie van Leeuwenhoek afgedragen worden. Loek Winter is niet bereikbaar voor commentaar. Bestuurders Dees Brandjes en Jos Beijnen van het Slotervaart deden afgelopen woensdag in de rechtszaal nog een vurig pleidooi voor het opheffen van het beslag. Het ziekenhuis zou anders volgens hen de lonen al na Kerst niet meer kunnen betalen, hetgeen bestreden werd door Erbudak. Zij laten Follow the Money weten geen commentaar te geven op het verdere verloop van de verkoop.

'Teleurstellend'

'Voor ons is dit buitengewoon teleurstellend,' aldus Erbudaks advocaat Gerjanne te Winkel. 'Wij hadden verwacht en gehoopt dat de rechter de zaak zou aanhouden tot het onderzoeksrapport van Jan Willem van Andel zou verschijnen.' Van Andel onderzoekt in opdracht van de Ondernemingskamer mogelijk wanbeleid in de BV's Jeemer en Meromi die boven het Slotervaart hangen. Hij kondigde vorige week in de Ondernemingskamer aan uiterlijk op 3 januari zijn rapport te presenteren.
'we gaan ons nu beraden op eventuele vervolgstappen'
Of de Slag om het Slotervaart nu tot een definitief besluit is gekomen, is nog maar zeer de vraag. Juridisch blijken er nog mogelijkheden voor Erbudak te zijn die de verkoop alsnog ongedaan zouden kunnen maken. Te Winkel: 'De koopovereenkomst aantasten is een van de mogelijkheden daartoe. Maar we gaan ons nu beraden op eventuele vervolgstappen. We kijken nu eerst uit naar het onderzoeksrapport van Van Andel.' Lees uitgebreid hoe de zaak Slotervaart afgelopen jaar steeds verder escaleerde in het dossier De slag om het Slotervaartziekenhuis.