De Oekraïense vlag op een stuk grond aan de Molenkade in Duivendrecht. Het perceel is eigendom van Jorrit Faassen.

De Oekraïense vlag op een stuk grond aan de Molenkade in Duivendrecht. Het perceel is eigendom van Jorrit Faassen. © Remko de Waal / ANP

OM legt beslag op eigendom van Jorrit Faassen, de ex-schoonzoon van Poetin

Het Functioneel Parket heeft beslag gelegd op grond in Duivendrecht die eigendom is van Jorrit Faassen, de ex-schoonzoon van Vladimir Poetin. Dat blijkt uit onderzoek van Follow the Money, The Guardian en Proekt Media. De reden voor de inbeslagname is onbekend, al zou Faassen onlangs op Schiphol zijn ondervraagd op verdenking van sanctieontwijking.

Op 12 mei heeft het Functioneel Parket, onderdeel van het Openbaar Ministerie, beslag gelegd op een perceel in Duivendrecht dat eigendom is van Jorrit Faassen, zo blijkt uit documenten van het Nederlandse kadaster. Dit betekent dat het perceel van Faassen onderdeel is van een strafrechtelijk onderzoek. Faassen had jarenlang een relatie met Maria Putina, de dochter van de Russische president.

De documenten van het kadaster laten ook zien dat Faassen inmiddels op een nieuw adres staat ingeschreven. Het gaat om een luxe appartementencomplex langs de Moskva, in hartje Moskou. 

De reden voor de inbeslagname is vooralsnog onbekend. Een woordvoerder van het Functioneel Parket liet Follow the Money desgevraagd weten geen mededelingen over de zaak te kunnen doen. 

Volgens een ‘zeer betrouwbare’ bron van Proekt, een onafhankelijk Russisch platform voor onderzoeksjournalistiek, werd Faassen ‘onlangs’ ondervraagd op Schiphol, op verdenking van sanctieontwijking. Zijn laptop en telefoon zouden in beslag zijn genomen. Een woordvoerder van de Marechaussee laat weten niet op de hoogte te zijn van een dergelijke ondervraging. Andere bronnen binnen de opsporingsdiensten hebben wel geruchten gehoord over een ondervraging van Faassen, maar kunnen niets bevestigen.

Sancties omzeilen

In notariële (ver)koopakten en uittreksels uit de Kamer van Koophandel dook Faassens naam in relatie tot het bewuste perceel – op de Molenkade 27 en 28 – pas in 2019 op. Hij kocht de grond namelijk niet zelf, maar deed dat via een bedrijf: Molenkade Ontwikkeling bv. De enige aandeelhouder van die bv is een op Cyprus gevestigd bedrijf: Gietrin Investment Ltd. Dit bedrijf is gelinkt aan de broers Arkady en Boris Rotenberg, persoonlijke vrienden van Poetin.

Faassen staat niet op Amerikaanse of Europese sanctielijsten. Maar hij heeft dus wel een connectie met de Rotenbergs, die al sinds 2014 (Arkady) en 2022 (Boris) gesanctioneerd zijn.

Follow the Money legde advocaat en sanctie-expert Heleen over de Linden deze bevindingen voor. Volgens haar betekent de inbeslagname in elk geval dat er een strafrechtelijk onderzoek tegen Faassen loopt, al valt de precieze reden van beslaglegging niet uit de documenten op te maken. ‘Het kan natuurlijk dat hij zelf ergens van wordt verdacht, fraude bijvoorbeeld. Maar het is ook goed mogelijk dat het OM Faassen ervan verdenkt de Rotenbergs te hebben geholpen met het omzeilen van sancties. Mogelijk hebben ze daarom de grond op naam van Faassen in beslag genomen.’

Faassen trouwde in 2008 met Maria Putina, een van de twee dochters van de Russische president, maar intussen is het stel uit elkaar, ontdekten Russische onderzoeksjournalisten van Meduza vorig jaar. Faassen en Putina hebben samen een zoon van tien jaar, zo meldde de Russische tv-zender Current Time TV in 2022.

450 duizend euro

Faassen kocht de grond (1.432 m²) in Duivendrecht in 2013. In de zomer van 2021 vroeg hij een vergunning aan voor de bouw van een woonhuis en zes kleine kantoorgebouwen op het perceel. De gemeente zette de vergunningprocedure in maart 2022 stil vanwege ‘de nauwe banden van de heer Faassen met de Russische president Poetin’. De grond ligt momenteel braak.

Vorig jaar sprak Follow the Money met Thomas Grentzius, die van 2013 tot 2019 directeur was van Molenkade Ontwikkeling bv. Grentzius is getrouwd met een volle nicht van Faassen. Hij zei toen dat Faassen hem in 2013 persoonlijk had gevraagd directeur van het bedrijf te worden en hem instrueerde het perceel namens dat bedrijf te kopen. 

In 2019, toen de geruchten over Faassens relatie met de dochter van Poetin hardnekkiger werden, stapte Grentzius op omdat hij niets meer met Faassen te maken wilde hebben. Grentzius stelde sindsdien geen contact meer met hem te hebben gehad. 

Faassen werd daarna zelf directeur van Molenkade Ontwikkeling en verkocht namens het bedrijf de grond aan zichzelf, voor 450 duizend euro. 

Navalny

Na de invasie van Oekraïne plantten lokale activisten een Oekraïense vlag op het perceel van Faassen. Ook hingen ze borden op met de tekst ‘Free Navalny’ en met een bericht waarin Maria Putina werd ‘gesmeekt’ haar vader ervan te overtuigen de oorlog te stoppen.