Beslissing Icedome Almere uitgesteld, ledenraad KNSB is 'niet blij'

5 Connecties

Relaties

uitstel Icedome knsb

Organisaties

Overheid

Locaties

Almere

Uiterlijk 1 april zou de beslissing vallen of de Icedome Almere wel/niet haar financiering rond zou krijgen voor de bouw van een 183 miljoen kostend schaatscomplex. De schaatsbond KNSB vraagt haar leden nu om een paar dagen respijt. De KNSB-ledenraad is niet blij.

Uiterlijk 1 april moest het consortium rond de Icedôme Almere haar plan financieel onderbouwen ínclusief de handtekening onder een 10-jarige exploitatie-overeenkomst. Op de bewuste dag bleef het echter angstvallig stil. Vandaag is de stilte doorbroken door Huub Snoep, de woordvoerder van de Nederlandse schaatsbond KNSB. Namens de KNSB schrijft hij in een uitgelekte email – in bezit van Omroep Friesland – dat de komende dagen ‘cruciaal’ zijn en dat de bond ‘in een afrondende fase’ is aanbeland. De bond vraagt in de brief (aan de ledenraad en voorzitters van de schaatsgewesten) om begrip voor de vertraging, omdat zowel een ‘ja’ als ‘nee’ een juridische onderbouwing vergt. ‘Het is van belang dat we daar zorgvuldig mee omgaan.’ De kans is aanwezig dat de concurrenten Thialf en TranSportium juridische procedures gaan voeren als de overschrijding van de deadline langer aanhoudt. Aan de andere kant zal het Icedôme-consortium er alles aan doen om de gunning veilig te stellen.

Boze ledenraad

De ledenraad van de KSNB is niet gelukkig met het uitstel. 'Ik ben er niet blij mee. We zijn schaatsers en bij een schaatswedstrijd ga je toch ook niet knoeien met de tijdwaarneming?' zegt een ledenraadslid tegen Follow The Money. 'In andere provincies vragen ze zich ook af hoe het toch kan dat er nog geen uitspraak is gedaan. Ze hebben ons duidelijk 1 april toegezegd, de KNSB en Icedome hebben veel tijd gekregen om alles te bekijken, en dan zijn ze nu nóg niet klaar. De KNSB en het consortium zitten waarschijnlijk in het nauw, want dat geld krijg je niet zomaar bij elkaar. Maar afspraak is afspraak, zo gaat dat ook in het bedrijfsleven.' Uit onderzoek van Follow The Money, in samenwerking met Omroep Flevoland, bleek vorige week dat verschillende vastgoedexperts grote vraagtekens zetten bij de zoektocht naar zowel financiers als één of meerdere exploitanten, die de benodigde 183 miljoen euro moeten opbrengen.