
Het cultuurfonds Ammodo is het uitgifteloket voor de stichting die op slinkse wijze meer dan een miljard euro uit de pensioenpot voor havenarbeiders onttrok. Hoe kijken gerespecteerde kunstinstellingen die geld ontvingen daar tegen aan? ‘Er is geen maat voor de gelden die wij ontvangen.’
Hoe ga je als cultureel topinstituut om met de herkomst van giften? Zijn ze bij het Concertgebouw kritisch over de achtergrond van de schenker en hoe hij zijn geld heeft verdiend? Spelen bij de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen morele overwegingen een rol bij het aanvaarden van donaties? Kijkt het Stedelijk Museum het gegeven paard in de bek?
De filantroop die het bekijken meer dan waard is, draagt de naam Ammodo. De belangrijkste Nederlandse musea en cultuurcentra ontvingen de laatste jaren flinke sommen geld van de in Amsterdam gevestigde stichting. En ze zijn er blij mee. Zo eert het Amsterdamse Concertgebouw Ammodo voor zijn ‘genereuze’ bijdrage met een permanente vermelding op een eretableau in de Gustav Mahler Kring in het voorportaal van de spiegelzaal van het Concertgebouw, zo meldt het jaarverslag van 2012.
Gevraagd naar de herkomst van het geld van Ammodo kan KNAW-woordvoerder Marja van der Putten precies de juridische gronden aangeven die stichting Optas (Inphykem) de rechtmatige eigenaar maakt van het miljard euro dat uit de pensioenpot van havenwerkers werd onttrokken. Op de vraag of de KNAW naast juridische ook morele rechtvaardigingen heeft gevonden om het geld met haar dubieuze herkomst te aanvaarden, volgt dit antwoordt:
‘(De) KNAW heeft (de) keuze voor samenwerking gemaakt op grond van missie en opzet van de Stichting Ammodo zoals die in 2013 met de Akademie in gesprek ging. Zoals gezegd herkent de KNAW zich in opvatting van Ammodo over het belang van fundamentele wetenschap en is zij verheugd dat de steun van Ammodo fundamenteel onderzoekers een extra stimulans geeft, juist in een tijd dat middelen daarvoor onder druk staan’.
Ik laat Van der Putten weten dat ze mijn vraag over de morele aspecten van de herkomst van het Ammodo-geld onbeantwoord heeft gelaten.
Daarop blijft het stil.
'Balletje balletje'
Op 5 mei publiceerde FTM een uitvoerig artikel over de dubieuze herkomst van het vermogen van de stichting en de personen die een belangrijke rol speelde bij het ontfutselen van meer dan een miljard euro aan de pensioenpot van Rotterdamse en Amsterdamse havenarbeiders. Geld dat sinds 2012 onder andere via Ammodo wordt uitgedeeld. ‘Het is een soort van balletje balletje truc geweest,’ zegt Pieter Omtzigt. Het CDA-Kamerlid is nog steeds verbolgen over het handjevol stichtingsbestuurders onder leiding van wijlen Pierre Vinken dat zich op laakbare wijze over een kolossaal vermogen wist te ontfermen en daar vervolgens naar eigen goeddunken kunst- en cultuurprojecten mee ging sponsoren. Als CDA-woordvoerder pensioenen zette hij zich jaren in voor de belangen van de havenwerkers en ageerde hij tegen het bestuur van stichting Optas (thans Inphykem geheten). ‘Het geld van de stichting Optas is besmet’, zei hij in 2011 tegen FTM. Dat vindt Omtzigt nog steeds. ‘Het is pensioengeld dat op slinkse wijze werd omgekat tot een fonds voor goede doelen. Mensen hebben voor dat geld gewerkt, dat moet aan pensioenen ten goede komen. Punt. De ontvangers moeten weten waar het geld vandaan komt en moeten overwegen het niet in ontvangst te nemen.’'Het dient eenvoudigweg geen enkel belang om daar mededelingen over te doen'Met die laatste zin van Omtzigt in het achterhoofd besloot ik me tot een aantal belangrijke ontvangers van bijdragen van Ammodo te richten. Maar eerst Ammodo zelf. Hoewel het cultuurfonds tamelijk uitgebreid verslag publiceert dat vermeldt welke projecten er worden gesteund, vertelt de stichting niets over de herkomst van het geld. De vraag is dan hoe de stichting er zelf over naar buiten treedt indien daar naar wordt gevraagd? Ammodo-woordvoerder en voormalig journalist Ton Planken vindt vragen over de legitimiteit van het vermogen van stichting Inphykem en Ammodo in eerste instantie ‘interessant’, maar na enig nadenken meent hij dat ze ‘tendentieus’ zijn. Vragen over hoe de stichtingen de herkomst van het vermogen verantwoorden en hoe zij daarover met de buitenwereld communiceren wenst hij niet te beantwoorden. ‘Ik heb daar niets over te zeggen, geheel niets,’ zegt hij. ‘Daar zit geen communicatiestrategie achter, het dient eenvoudigweg geen enkel belang om daar mededelingen over te doen. Zo simpel is het’. Daarmee eindigde het niet al te gemoedelijke gesprek met de woordvoerder van Ammodo.
Predicaat Koninklijk
Op naar de eerste ontvanger. Wie naar het vijfkoppige bestuur van Ammodo kijkt, kan zien dat twee leden – prof. Carla Sieburgh en prof. Andries Meijerink – lid zijn van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Het mag dan ook geen verrassing heten dat de KNAW in april van dit jaar bekend maakte dat ze bij Ammodo flink in de prijzen was gevallen. De Akademie met het predicaat ‘Koninklijk’ mag elke twee jaar maar liefst 2,4 miljoen euro uitreiken aan veelbelovende wetenschappers die zich met fundamenteel onderzoek bezig houden.
Gedragscode
Vragen over de herkomst van donaties en de morele legitimiteit van fondsen zijn ook voor musea en culturele instellingen lastig te beantwoorden, zo blijkt. Woordvoerders beginnen te haperen wanneer ernaar wordt gevraagd. Er moet vaak eerst met de directie worden overlegd en dan volgt er stilzwijgen of heeft men dagen nodig om een antwoord te kunnen formuleren. Het Stedelijk Museum is voor een belangrijk deel afhankelijk van giften. Ook die van Ammodo komen er terecht. Met de centen uit die volgens Pieter Omtzigt in de pensioenpot van havenarbeiders thuishoren, wordt onder meer in september van dit jaar de belangrijke retrospectieve tentoonstelling van het werk van schilder Marlene Dumas gefinancierd. Hoe kijkt een museum als het Stedelijk naar de signatuur van een gulle gever als Ammodo en hoe deze aan zijn miljoenen is gekomen? Zijn er procedures voor?Vragen over de herkomst van donaties en de morele legitimiteit van fondsen zijn ook voor musea en culturele instellingen lastig te beantwoorden‘Voor zover wij hebben kunnen beoordelen, hebben wij geen samenwerking met externe relaties waarover wij aanleiding hebben te moeten twijfelen. Wij volgen daarin de richtlijnen van de ICOM (International Council of Museums) en de Gedragscode van het Instituut voor Fondsenwerving. Daarin staat dat je als museum niets doet dat onethisch of onrechtmatig is,’ laat de woordvoerster van het Stedelijk, Marie-José Raven, weten De gedragscode biedt houvast. Punt 1.4.8. van de genoemde gedragscode meldt dit: ‘Iedereen die organisaties of projecten in de sector wil steunen, met respect voor de belangen van de organisatie en van de consumenten, zal naar algemene fatsoensnormen en met respect voor hun wensen worden behandeld. Ter bescherming van de goede naam van de organisatie en van de sector in het algemeen worden bepaalde donateurs echter bij voorbaat geweerd als het risico bestaat dat de geloofwaardigheid van de organisatie in het geding kan komen.’ Er zijn meer punten in de gedragscode die helder weergeven wat wel of niet geoorloofd is om te doen. In hoeverre het Stedelijk met de gedragscode in de hand naar Ammodo heeft gekeken wordt niet duidelijk. Voor zover er daadwerkelijk een toets plaatsvond, doorstond Ammodo die. ‘Wij kennen Ammodo als een professioneel en betrokken fonds dat weloverwogen en breder in Nederland cultuur steunt,’ antwoordt Raven. Specifieke vragen over de herkomst en de daarmee samenhangende legitimiteit van de fondsen die Ammodo verdeelt en welke afwegingen het Stedelijk maakte bij het accepteren van het geld, blijven echter onbeantwoord.
'Making Money is Art Graffiti' van Benjamin Alejandro
Goede trouw
‘Er is geen maat voor de gelden die wij ontvangen,’ laat Jolien Schuerveld, directeur van Het Concertgebouw Fonds, weten. ‘Het Concertgebouw Fonds gaat altijd uit van de goede trouw van haar begunstigers. Indien geen aanleiding is daarover te twijfelen zal dit steeds het geval zijn. In de geschiedenis van Het Concertgebouw Fonds is daar nooit een aanleiding voor geweest.’ Schuerveld zegt bekend te zijn met de achtergronden van Ammodo en is blij met de komst van de stichting. ‘Als culturele instelling is het verheugend als er een aanzienlijk nieuw fonds op de markt komt met als bestemming het ondersteunen van cultuur’. Specifieke vragen over de herkomst van het geld van Ammodo en het oordeel van Het Concertgebouw Fonds over de legitimiteit ervan worden weer niet beantwoord. Dezelfde vragen staan ook bij het museum Boijmans Van Beuningen, het Holland Festival, kunstcentrum De Appel en de Amsterdamse Stadschouwburg (‘Elke schenking aan de Stadsschouwburg is welkom’) nog open.'Wij eisen van de ontvangende organisatie niet dat die onderzoek doet naar de herkomst van gelden'Map van der Wilden van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) snapt de verwarring die ontstaat wanneer er vragen worden gesteld over de herkomst en legitimiteit van donaties. Het CBF beoordeelt goede-doelenfondsen en geeft er keurmerken aan. Van der Wilden zelf weet echter ook het antwoord niet op vragen die de deugdelijkheid van de gevers betreffen. Ze moet er even mee aan de slag. Enkele uren later belt ze terug. ‘Wij kijken niet naar de gevende organisatie en wij eisen van de ontvangende organisatie niet dat die onderzoek doet naar de herkomst van gelden,’ zegt Van der Wilden. ‘Het is aan de ontvanger om te bepalen of ze de donatie aannemen of niet. Fondsenweving heeft alles te maken met vertrouwen. Het zal met eerlijke bedoelingen worden geschonken, men gaat er dan ook vanuit dat het op eerlijke wijze is verkregen’. Tot slot. Het CBF keurt goede-doelenfondsen. bij Inphykem en Ammodo ontbreekt het CBF-keur. ‘Ze kunnen dat ook niet krijgen,’ laat Van der Wilden van het CBF desgevraagd weten. ‘Het is een vermogensfonds en doen geen beroep op de publieke offervaardigheid’.
18 Bijdragen
B.S. de Vries
En over CBF-keurmerk gesproken. Heeft niet dat een tamelijk hoog 'slagerkeurtzijneigenvlees'-gehalte?
PeterO
Planken was in het verleden journalist bij Den Haag Vandaag. maar zoals ik al eerder heb gemerkt houden (ooit) zeer kritische journalisten zelf niet zo van kritische vragen.
suki
recent nog: in 2010 vestigden bijvoorbeeld actievoerders de aandacht op de mileuschandalen van het Brits energiebedrijf BP en koppelden deze aan BPs sponsoring van de Tate musea.[1] In gelijke trant protesteerde men in 2011 tegen de Italiaanse defensie- en wapenfabrikant Finmeccanica[2], die de Londense National Gallery sponsorde met geld dat verkregen was door handel met enerzijds het Syrisch regime van Bashar al-Assad en anderzijds met het Amerikaans Pentagon.
goede zaak dat nu eens een casus in eigen land voor het voetlicht wordt gebracht .
persoonlijk vin ik het eigenlijk compleet ziek om de retrospectief van een goed verdienende kunstenaar als dumas nog eens te financieren met dat havenarbeidpensioenpotgeld. overigens is mijn vrees dat ruf, een grote vrind van de oligarchen, zich totaal niet druk maakt om zulke zaken .. maar mocht ze hier wel iets aan doen dan siert het haar als nieuwe directeur
[1] Vergelijk: Vidal, donderdag 24 juni 2010; The Guardian, maandag 28 juni 2010; Jones, dinsdag 29 juni 2010; Jordan, donderdag 1 juli 2010; The Guardian, woensdag 20 april 2011; Needham, dinsdag 13 december 2011; Persbericht BP, 18 december 2011; Brown, maandag 19 december 2011; Jones, maandag 19 december 2011.
[2] Vergelijk:The Guardian, vrijdag 30 maart 2012; Persbericht Finmeccanica, 20 juli 2010; The Guardian, vrijdag 30 maart 2012; Pisanto, zondag 8 juli 2012; Roston, 9 juli 2012; Malik, 10 oktober 2012.
klaas
Het spreekwoord klopt weer eens: "Hoe groter geest, hoe groter beest"
Anna
Ben benieuwd binnen hoeveel dagen de gevestigde pers dit item zal oppakken.
Isabel
AnnaGuest
IsabelBij check&wederhoor kreeg Eric waarschijnlijk overal de "geen commentaar" reactie.
Ik denk ook dat dit soort praktijken schering&inslag zijn bij de (almaar rijker wordende:"De crisis is voor de -50.000Euro losers"!) Nederlandse "economische elite".
Maar het "goede doel" staat in schril contrast met de zakkenvullersmentaliteit en verspreiding van corruptie die dit soort economische (semi-)criminaliteit -die mi veelvuldig & onbestreden woekert in NL&Europa- kenmerken.
Eric Smit scoort puntjes voor de publicatie,maar in den brede is de journalistiek niet bij machte "de katten de bellen aan te binden".
"De maatschappij " leeft ook liever verder met (DWDD&Songfestival-) illusies,dan de schrikwekkende realiteit onder de neus gewreven te krijgen cq onder ogen te moeten zien.
EricSmit
GuestNee, ik heb geen kant en klaar dossier in handen gekregen. Maar om nou te zeggen dat mijn artikel het resultaat is van uitmuntende onderzoeksvaardigheden, is echt te veel van het goede. Veel van het materiaal dat ik voor het eerste artikel gebruikte is al jaren openbaar. Het heeft wel de nodige tijd gekost om het materiaal bij elkaar te zoeken, er bronnen over te spreken, de feiten te controleren en in perspectief te plaatsen.
Dank voor de puntjes.
Groet,
Eric
Solonechope
pentecoste
B.S. de Vries
pentecosteEn ja, die aanwas had ook gebruikt kunnen worden om de beperking op de indexatie van de pensioenen ongedaan te maken, of om de franchise te verlagen, de pensioenopbouw te verhogen of misschien zelfs de pensioenen premievrij te houden of te maken. Maar dat kon dus allemaal niet meer hè, want de statuten waren opeens gewijzigd. Dat is nou ook wat..
En als de werkgevers en werknemers geen stampij hadden gemaakt bij Aegon hadden ze naar die 700 miljoen euro beklemd vermogen kunnen fluiten. Zij hadden die immers afgerekend riep Aegon. Ja, met Optas... Dankuwelalstublieft.
pentecoste
B.S. de VriesB.S. de Vries
pentecosteVerder ben ik het met je eens wat je hieronder schrijft, en ik schreef dat ook al bij het artikel van 5 mei. Het
lijkt er ernstig op dat destijds alle betrokkenen bij de verkoop
behoorlijk hebben zitten slapen.
pentecoste
B.S. de VriesEricSmit
pentecosteOm te beginnen wil ik u danken voor uw reactie. U laat merken dat u enige kennis heeft van het dossier Optas. Dat is mooi.
Ik nodig u uit om even mee te gaan naar het moment dat het pensioenfonds P.V.H. wordt omgezet naar een N.V. en die N.V. onder de stichting Optas komt te hangen die formeel eigenaar wordt van het pensioenfonds. Het eigen vermogen van het pensioenfonds is op dat moment, we spreken over aanvang 1998, ongeveer 450 miljoen euro groot (na herwaardering). U kunt het zich vast herinneren. De waarde van dat pensioenfonds met een eigen vermogen van ongeveer 450 miljoen euro kreeg de stichting in de schoot geworpen. Daar was geen enkele prestatie mee gemoeid. Niets van dien aard.
Dat eigen vermogen groeide in de jaren erna flink. Enerzijds door de havenarbeiders betaalde premies en de beleggingsresultaten op het door de havenarbeiders opgebrachte kapitaal. Anderzijds bleven de verplichtingen van het pensioenfonds gelimiteerd omdat de uitstaande pensioenverlichtingen vanwege de beperkte indexatie relatief beperkt bleven. Gesneden koek voor u, veronderstel ik. Het staat in zoveel woorden ook in het artikel van 5 mei dat ik hierover schreef.
Waar het nu om gaat is dit: de waarde van het pensioenbedrijf dat de stichting gratis in handen kreeg werd in het decennium erna groter door voornoemde redenen. Het is die waarde die Vinken en zijn discipelen zich hebben toegeëigend door handig gebruik te maken van de mogelijkheden die hen statutair werden geboden. Vinken c.s. konden de statuten eigenhandig wijzigen. En dat deden ze. Heimelijk. Was het legaal? Ja. Naar de letter van de wet. Dat stond ook helder in mijn eerdere artikel vermeld. De sociale partners waren in 1997 zo stom om de afspraken niet helder genoeg op papier te zetten. Maar waren de gewiekste manoeuvres van Vinken c.s. ook naar de geest van de wet? Naar mijn opvatting, en die van vele anderen, pleegden Vinken c.s. ordinaire diefstal. Dat het geld volgens de bestuurders van stichting
pentecoste
EricSmitheb eerdere artikel inmiddels gelezen. Zie daar ook vragen van mij. Mooi werk. Die 450 is relevant. Daarbij vergeleken is de compensatie van 500 door stichting wellicht laag. Je zou die 450 opgerent willen hebben tot compensatie datum vanaf 1998. ik blijf vakbonden en werkgevers verbijsterend incompetent vinden. je kan de stichting toch niet verwijten dat de pensioenrechten te mager waren opgesteld? Ik denk dat daar ook wat onderzoekswerk te verrichten is.
Laat duidelijk zijn: ik zou niet als vinken hebben gehandeld. maar als rechter kan je eigenlijk maar een ding: de vakbonden een enorme verbale draai om hun oren geven.
Martien Schwencke 1
pentecostewillem