FTM’s top 15 van 2015

Follow the Money publiceerde in 2015 een kleine 1200 artikelen. Dit zijn de vijftien best gelezen verhalen van het afgelopen jaar.

Het bezoek aan de site van Follow the Money is in 2015 met ruim 15 procent gegroeid ten opzichte van het jaar ervoor. Het afgelopen jaar telde FTM.nl 5,7 miljoen pageviews en 1,5 miljoen unieke bezoekers. Opmerkelijk is dat ook lange artikelen veel en goed worden gelezen en gedeeld met anderen. Gemiddelde leestijden van zeven minuten en langer zijn daarbij geen uitzondering. Hieronder vind je onze 15 best gelezen verhalen van 2015. Op Nieuwsjaarsdag krijgt dit verhaal een vervolg met het antwoord op de vraag: wat heeft Follow the Money bereikt met zijn artikelen?

Zelfverzekerde bankenvoorman Chris Buijink verliest weddenschap van Joris Luyendijk

Redacteur Joris Heijn deed verslag van een bijeenkomst waar Chris Buijink, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), in debat ging met Joris Luyendijk, auteur van de bestseller over de financiële wereld Dit kan niet waar zijn. Heijns verslag van deze memorabele NVB-bijeenkomst leidde tot een interessant debat op ons discussieforum, waarin ook Wilfred Nagel, chief risk officer van de Raad van Bestuur van ING zich mengde.

Hoe DuPont met teflon een ongekende milieuramp veroorzaakte. Ook in Nederland?

FTM’s Arne van der Wal verbaasde zich erover dat in Nederland nooit onderzoek is gedaan naar de vervuiling rond de teflon-fabriek van DuPont in Dordrecht. Terwijl daar alle reden toe was: een identieke fabriek in de VS wordt immers verantwoordelijk gehouden voor een van de grootste milieuschandalen ooit. Waarom deden de toezichthoudende instanties in Nederland niets toen de omvang van de problematiek duidelijk werd?

Schade? Het is een schande!

Columnist Reijer Hendrikse maakt zich boos over de grove wijze waarop het Maagdenhuis werd ontruimd. Die actie was volgens hem volkomen onnodig en het resultaat van manipulatie van het College van Bestuur van de UvA.

‘Ik heb het helemaal gehad met de arrogantie van mijn collega zorgverzekeraars’

Interview met de eigenzinnige DSW-topman Chris Oomen die Follow the Money liet weten helemaal klaar te zijn met het ‘ego-spelletje’ van branchevoorzitter André Rouvoet.

Contractvrij wordt vogelvrij: nieuwe wet ondermijnt keuzevrijheid in de zorg

Redacteur Jeffrey Stevens analyseert de wet waarmee minister Edith Schippers contractvrije zorg aan banden wil leggen. Hij komt tot de conclusie dat de wet de macht van de zorgverzekeraars verder vergroot en de vrije artsenkeuze beperkt.

Wordt rijk, koopt allen zonnepanelen

Columnist Robin Fransman rekent u in detail voor hoe u rijk kunt worden met zonnepanelen. Vele lezers waren overtuigd en voegden de daad bij het woord.

Wat Schippers verzwijgt: het Nederlandse zorgstelsel geen groot succes

Over het Nederlandse zorgstelsel wordt regelmatig beweerd dat het het beste van Europa is. Klopt dat wel? FTM raadpleegde enkele andere lijstjes. Die halen de lofzangen keihard onderuit.

Chris Buijnk schiet uit slof tegen ‘populistische antropoloog’ Luyendijk

Chris Buijink zag de rust van zijn ‘jazzy sunday afternoon’ in rook opgaan toen hij op de televisie een programma zag over het nieuwe boek van Joris Luyendijk. De voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken haalde uit naar het verdienmodel van de journalist, alias ‘#populistischeantropoloog’.

Nieuwe wetenschap herhaalt de oude wijsheid: vet eten is gezond

Journalist en auteur Daan de Wit deed voor zijn boek Weet wat je eet twee jaar onderzoek en kreeg een voor hem volstrekt onverwacht antwoord op de vraag wat nu eigenlijk wel en niet gezond is. Van de officiële adviezen blijken we juist dik en ziek te worden.

Kruiden en specerijen het nieuwe voedselschandaal?

Redacteur Mitchell van de Klundert sprak met hoogleraar voedselauthenticiteit Saskia van Ruth. Vanwege de hoge prijzen per kilogram blijkt het in de kruiden en specerijensector lucratief om te frauderen.

Het definitieve einde van de coöperatie Rabobank?

Hoe de Rabobank het coöperatieve roer overboord gooide. Lokale Rabo-directeuren verliezen niet alleen hun bankvergunning, maar ook hun macht binnen Rabobank Nederland.

Hoe de pilotenvakbond KLM om zeep helpt

Waarom lukt het KLM Air France nog altijd niet om de kosten te beteugelen? Waar zitten de pijnpunten en wat kan Nederland daarvan gaan merken? De machtige pilotenvakbond blijkt een cruciale, en misschien zelfs fatale, rol te spelen, ontdekte redacteur Jean Wanningen.

‘Waarschijnlijk kankerverwekkend’ Roundup inzet miljardengevecht

Glyfosaat, het werkzame bestanddeel van het populaire onkruidbestrijdingsmiddel Roundup van Monsanto is ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie. Fabrikant Monsanto komt steeds meer onder vuur te liggen. Steeds meer landen doen het omstreden bestrijdingsmiddel in de ban. Maar Monsanto gaat in de tegenaanval.

Eigenaar TSN schoonde zich achter de schermen van aansprakelijkheid

Het moederbedrijf achter het in surseance verkerende thuishulpbedrijf van TSN heeft afgelopen jaar achter de rug van de vakbonden, werknemers en eventuele schuldeisers de aansprakelijkheid voor het kwakkelende bedrijf ingetrokken. Dat blijkt uit onderzoek van FTM’s zorgredacteur Eelke van Ark.

‘Ik wil mijn Rabo terug’

FTM’s Eric Smit sprak met de Friese melkveehouder Sjoerd Galema, een zeer betrokken lid van zijn Rabobank. Galema is een van de velen die zich zorgen maken over het voortbestaan van de coöperatie. ‘Die bank is niet van de toezichthouders, die is van ons’.