'Griekse schuld niet afstempelen'

2 Connecties

Relaties

Griekse crisis

Locaties

Griekenland
0 Bijdragen

Een dissident betoog van Schroders over de Griekse schuldencrisis. Beste oplossing: Duitsland en Nederland moeten betalen.

Op 3 juni heeft kredietbeoordelaar Moody's de Griekse banken verder afgewaardeerd. De markt is er onderhand van overtuigd dat de kans dat Griekenland in staat is zijn schulden af te betalen minimaal is. Eigenlijk gaat iedereen ervan uit dat een snelle herstructurering van de schuldenlast onvermijdelijk is. Het idee is dat zo'n actie beter zo snel mogelijk moet worden gedaan, omdat langer wachten de problemen zou kunnen verergeren. 
 
Maar is dat écht de beste oplossing?
 
 
Nee, zegt David Scammell, hoofd European & UK Interest Rate Strategies van de Britse vermogensbeheerder Schroders. Een herstructurering van Griekse schuld lost het probleem niet op. Sterker: het verslechtert het probleem. De kosten zullen hoger uitvallen dan de voordelen. Voor Griekenland en de hele euro-zone. Samengevat is dit zijn betoog:
 
  • Griekse banken worden hard geraakt; vermogens en vertrouwen worden aangetast
  • De hogere kosten om geld te lenen zullen niet alleen nadelig zijn voor de Griekse staat, maar ook voor banken, ondernemingen en exporteurs.
  • De Griekse economie wordt  daardoor nog meer gemangeld
  • De manier waarop de Griekse crisis wordt gemanaged zal door de markt worden opgevat als een routeplan voor Ierland en Portugal
  • Besmettingsgevaar: een herstructurering van Griekenland verschuift de aandacht naar ander PIIGS en leidt tot destabilisering van de obligatiemarkten
  • Herstructurering opent een doos van Pandora: andere landen zullen volgen
 
Scammels conclusie: de kosten van een herstructurering zullen hoger uitvallen dan de voordelen. De 'socialisatie van perifere schulden' is voorlopig de beste manier om de crisis op te lossen. In de praktijk betekent dit dat landen die nog wel solvabel zijn opdraaien voor de Griekse schuldenlast. Lees: Duitsland. En Nederland natuurlijk. 
 
Lees hier het complete artikel. van Scammell