Still uit een YouTube-filmpje van Payvision

Still uit een YouTube-filmpje van Payvision © Payvision

Bestuur omstreden ING-dochter stapt op

De drie bestuursleden van Payvision, een volle dochter van de ING, zijn vrijdag plotseling opgestapt. Dat maakten de drie op de website van Payvision bekend. Hun vertrek staat volgens ING los van de twee grote internationale onderzoeken naar beleggingsfraude waarin Payvision een grote rol speelt en waarin topman Rudolf Booker als getuige is gehoord.

In december publiceerde FTM een uitvoerig artikel over het betalingsplatform Payvision. Uit justitiële documenten die in het bezit zijn van FTM en het European Fund Recovery Initiative (EFRI) blijkt dat de volle ING-dochter in 2018 betalingen faciliteerde van handelaren in binaire opties. Dat is een vorm van speculeren waarbij een belegger gokt of de prijs van goud, olie, of het aandeel Apple binnen een bepaalde looptijd omhoog of omlaag gaat.

Uit onderzoek was gebleken dat 74 tot 89 procent van de particuliere beleggers hier geld mee verliezen

Sinds 2 juli 2018 is de marketing, verkoop en distributie van dergelijke opties aan particuliere beleggers in Europa verboden door de ESMA, de Europese waakhond van de financiële markten. De maatregel volgde nadat uit onderzoeken van nationale autoriteiten was gebleken dat 74 tot 89 procent van de particuliere beleggers geld verliezen met deze belegging. Het verlies per cliënt varieert van 1600 tot 29.000 euro.

Er zijn ook Nederlanders gedupeerd, maar om hoeveel mensen het gaat is onduidelijk. FTM sprak de afgelopen weken met twee gedupeerden. De een verloor 10.000 euro, de ander 50.000 euro. Beiden willen niet dat hun naam bekend wordt.

De Duitse en de Oostenrijkse politie werken nauw samen in een onderzoek naar deze handel. Begin 2019 werden twee hoofdrolspelers, de Israëliër Gal Barak en de Duitser Uwe Lenhoff, in Bulgarije opgepakt. Uit afgeluisterde telefoongesprekken blijkt dat Uwe Lenhoff eind december 2018 nog herhaaldelijk contact had met Rudolf Booker, de oprichter en bestuurder van Payvision. Daarin klaagde Booker dat hij zakelijk gezien last ondervond van publicaties op de website Fintelegram, die rond die tijd over de link tussen de beleggingsfraudeurs en Payvision begon te publiceren. Fintelegram richt zich op de bestrijding van allerhande digitale fraude en verzamelt informatie daarover.

Wat is Payvision?

Payvision werd in 2002 opgericht door Rudolf Booker (45), Cheng Li (42) en Gijs Op de Weegh (44). Het is een betalingsplatform dat payment service providers en hun klanten verbindt. Payvision heeft kantoren in tien steden in de VS, Canada, Europa, Azië en ZuidOost-Azië. Het bedrijf faciliteert onder meer betalingen die worden gedaan met PayPal, IDEAL, Visa, Maestro, Alipay en Union Pay en werkt met 50 valuta.

Op 29 januari 2018 maakte ING in een persbericht bekend dat het 75 procent van de aandelen Payvision had overgenomen. Op 18 november 2019 werd de bank in alle stilte volledig eigenaar.

Lees verder Inklappen

In januari 2019 richtten gedupeerden van de binaire-optiehandel EFRI op. Het doel van dit in Wenen gevestigde fonds is niet alleen om de verdwenen gelden terug te krijgen, maar tevens te onderzoeken welke facilitators, zoals betalingsplatformen, bij deze fraude waren betrokken. Een van de belangrijkeste betalingsplatformen is volgens het EFRI het Amsterdamse Payvision, en de daaraan verbonden stichting Derdengelden Payvision.

De betalingen die Payvision faciliteerde, vonden plaats tijdens het onderzoek van de Nederlandse justitie naar witwaspraktijken bij de ING

Op 16 september 2019 diende het EFRI een anti-witwasklacht in bij de ESMA, het Openbaar Ministerie in Amsterdam en de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten. In die klacht, die is ingezien door FTM, stelt het EFRI dat Payvision een rol speelde bij het wegsluizen van meer dan 100 miljoen euro. Geld dat particuliere beleggers aan beleggingswebsites betaalden, ging via de stichting Derdengelden Payvision naar de Bulgaarse InvestBank, waar het op de rekeningen van bedrijfjes van Lenhoff of Gal belandde.

Saillant detail: de betalingen die Payvision faciliteerde, vonden plaats tijdens het onderzoek van de Nederlandse justitie naar witwaspraktijken bij de ING en de onderhandelingen over een schikking. De dubieuze betalingen gingen ook na de schikking van september gewoon 2018 door. Dit werd aanvankelijk door ING ontkend, zelfs nadat FTM een bestand met overschrijvingen uit november 2018 aan de bank had getoond.

ING liet vervolgens op 23 december via een woordvoerder weten: ‘De collega’s van Payvision hebben naar de bankafschriften die je stuurde gekeken. ING heeft het beleid om geen klantinformatie met derden te delen, maar de aanname dat de bewuste transacties te maken hebben met de handel in binaire opties is wat ons betreft te kort door de bocht.’

Booker omschrijft de twee hoofdverdachten als ‘sympathiek, betrouwbaar en getalenteerd’

Maar in een uitvoerige mail van 23 mei 2019, die door FTM is ingezien, schrijft Booker aan het internationale politieteam dat Payvision pas in het vierde kwartaal van 2018 argwaan had gekregen na due diligence – een grondig onderzoek naar de bedrijven van Lenhoff en Barak. Payvision heeft volgens Bookers in totaal 273 verdachte transacties gemeld bij het FIU Nederland, het meldpunt voor ongebruikelijke transacties. In december 2018 heeft Payvision het contract met de bedrijven van Lenhoff en Barak opgezegd, met inachtneming van de opzegtermijn van een maand.

In zijn mail omschrijft Booker de twee hoofdverdachten als ‘sympathiek, betrouwbaar en getalenteerde zakenlieden met een sterke organisatie en een geloofwaardige business’. 

Uit documenten blijkt ook dat de contracten met de bedrijfjes van Lenhoff en Barak door een andere Payvision-bestuurder zijn getekend, te weten Gijs Op de Weegh. Die bedrijfjes deden niet anders dan binaire opties aan particulieren aanbieden.

Plotseling vertrek

Op de website van Payvision maaktn de drie bestuurders en oprichters vrijdag hun vertrek bekend. Een woordvoerder van ING bevestigt hun vertrek. Gevraagd naar de reden meldt de ING-woordvoerder: 

‘In november 2019 kocht ING het resterende belang van 25 procent in Payvision. Dit was een natuurlijk moment om een ​​transitieperiode af te spreken waarin onder leiding van een ING-collega gewerkt kon worden aan een aangescherpte bedrijfsstrategie.

De oprichters van Payvision hebben toen besloten om zich te oriënteren op nieuwe uitdagingen in de toekomst. Met hen is afgesproken dat zij tot eind april 2020 aan zouden blijven om een ​​soepele overgang naar een nieuw te vormen bestuur te verzekeren. Wij verwachten binnen afzienbare tijd de benoeming van een nieuwe CEO aan te kunnen kondigen.’

Tot de komst van een nieuwe topman, is de leiding in handen van een ING-bankier. Met het internationale politieonderzoek naar de binaire-optiehandelaren en de rol van Payvision en zijn bestuurders daarin, heeft het vertrek volgens de ING-woordvoerder niets te maken.

In de Duitse en Oostenrijkse strafrechtelijke onderzoeken zijn voor zover bekend Payvision en de drie vertrokken bestuurders niet als verdachte aangemerkt.