Bestuur Rabobank gereduceerd tot vier man

De Raad van Bestuur van de Rabobank moet een tweede bestuurslid missen. Hans van der Linden is voor onbepaalde tijd met ziekteverlof vanwege oververmoeidheid.

Bestuurslid Hans van der Linden is door ziekte voorlopig uitgeschakeld. Dit bevestigt een woordvoerder van de Rabobank aan het FD. Voorzitter Piet Moerland meldde afgelopen vrijdag aan de personeelsleden van de Rabobank dat Van der Linden al sinds een maand genoodzaakt is thuis te blijven. Initieel leek het slechts griep te zijn, maar Van der Linden bleef ziek. ‘Nadat de griepverschijnselen waren verdwenen, bleef Hans erg vermoeid. Hierop is de diagnose oververmoeidheid gesteld’, schrijft Moerland aan het personeel van de bank.
 
Van der Linden is sinds 1 december 2012 lid van de raad van bestuur. Hij volgde Piet van Schijndel op en nam zijn portefeuille over met directoraten als Particulieren, Private Banking en ICT. Voor zijn toetreding tot de raad van bestuur was Van der Linden voorzitter van de Rabo Vastgoedgroep. 
 
Problemen stapelen zich op
Het ziekteverlof van Van der Linden is de zoveelste tegenslag voor de Rabobank. De kapitaalspositie van de bank raakt mogelijk in het geding nu de Rabobank ledencertificaten (goed voor zo’n vijftien procent van het eigen vermogen) onder vuur liggen. Ook de naderende Libor-boete heeft mogelijk vergaande consequenties. De Rabobank krijgt waarschijnlijk een boete van tenminste 440 miljoen dollar vanwege het aandeel in de manipulatie van de Libor-rente. Bij collega-fraudeur Barclays sneuvelden al drie topmannen en mogelijk zal de boete ook zijn weerslag hebben op de samenstelling van het bestuur van de Rabobank.
 
Conflicten aan de top
De Rabobank top wordt momenteel geplaagd door interne conflicten, met al twee geslachtofferde bankiers als resultaat. Voorzitter Moerland ontsloeg bestuurslid Gerlinde Silvis, de eindverantwoordelijke voor de naleving van toezichtregels op het gebied van klantenintegriteit. Dit bleek bij lokale Rabobanken onvoldoende op orde, waarna een aanwijzing van de DNB volgde en de spanning tussen de centrale en lokale vestigingen toenam. Na het vertrek van Silvis ontstond er ruzie tussen Moerland en financiële man Bert Bruggink. Volgens het FD zou Bruggink woedend zijn, omdat hij niet gekend was in dit besluit en daarom niet langer op bestuursvergaderingen verschijnen.
 
Later in april volgde een tweede slachtoffer; de beoogde opvolger van Van der Linden als voorzitter van de Rabo Vastgoedgroep, Rik op den Brouw. Op den Brouw zou per 1 februari aantreden als voorzitter van de hoofddirectie van de vastgoedtak. Dit werd echter uitgesteld en was eind april volledig van de baan. Op den Brouw was als directeur particulieren direct verantwoordelijk voor de naleving van de integriteitsregels, de portefeuille waar ook Silvis over struikelde. De raad van commissarissen zou het niet langer verstandig vinden als Op den Brouw voorzitter zou worden van de Rabo Vastgoedgroep en besloot van de benoeming af te zien. Na kennis te hebben gekregen van zijn demotie, ging de bankier direct met sabbatical voor onbepaalde tijd.  
 
Raad van bestuur zonder vastgoedman
Van der Linden werkt al sinds 1975 bij de Rabobank. Tot zijn benoeming als bestuurslid was hij de afgelopen drie jaar voorzitter van de Rabovastgoedgroep. De vastgoedtak van de Rabobank bevindt zich momenteel in de problemen, wat het des te vervelender maakt dat de raad van bestuur juist nu Van der Linden moet missen. Vorige week maakte de Rabobank bekend dat het de activiteiten van MAB, de ontwikkelaar van commercieel vastgoed, staakt. Hierdoor zal per juli de helft van de Nederlandse werknemers moeten vertrekken en zullen lopende projecten binnen drie jaar worden afgerond. 
 
Van der Linden werd in 2009 voorzitter van de hoofddirectie Vastgoed. Hiervoor was hij onder andere directeur audit en hield zich bezig met het risicomanagement van aangesloten banken.  Toen de promotie van Op den Brouw van de baan was, nam vicevoorzitter Peter Keur tijdelijk deze taken op zich. Inmiddels is er een opvolger gevonden die, in tegenstelling tot Van der Linden, wel over vastgoedervaring beschikt. CFRO Jos van Lange, sinds 2006 lid van de hoofddirectie van de Rabo Vastgoedgroep, zal per direct het voorzitterschap op zich nemen.