
Financiële belangen botsen nogal eens met fair play. Lees meer
Sport is prachtig en is voor miljoenen mensen van grote waarde, als kijker of als beoefenaar. Vaak zijn er grote financiële belangen met sport gemoeid en van eerlijk spel is niet altijd sprake. Follow the Money gaat graven op plekken waar de meeste sportjournalisten aan voorbij gaan.
Topvoetballer Stefan de Vrij versus zaakwaarnemer SEG
Instagram-account 433 promoot alcohol en illegale gokwebsites bij jongeren
Betaaldvoetbalclubs lenen geregeld zonder checks and balances
De verraderlijke wereld van voetbaltransfers: waarom Stefan de Vrij zijn zaakwaarnemers aan de kant zette
De mislukte affaire tussen ADO Den Haag en de vrienden van Xi Jinping
Podcast | Hoe de voetbalnerds van Transfermarkt per ongeluk de taxateurs van Europese topclubs werden
Hoe de voetbalnerds van Transfermarkt per ongeluk de taxateurs van Europese topclubs werden
De coronaspagaat in de eredivisie: clubs in het nauw besteden 74 miljoen aan transfers
Financiële malaise drijft Vitesse in de armen van een dubieuze hoofdsponsor
Podcast | De gegarandeerde winnaar in het nieuwe Feyenoord-stadion: Goldman Sachs
Bestuur Supportersclub Oranje verrijkte zichzelf ten koste van fans
Tienduizenden fans van het Nederlands elftal financierden jarenlang het feestelijke leven van de bestuurders van hun Supportersclub. Tonnen verdwenen in de zakken van de mannen die de belangen van het Oranjelegioen zeiden te vertegenwoordigen. Dit blijkt uit onderzoek van Follow The Money.
Theo Pouw is zichtbaar in zijn element als hij op woensdagmiddag 19 augustus 2015 zijn gasten ontvangt. Eén voor één stappen ze binnen in de witte feesttent aan de Sixhaven in Amsterdam-Noord: geslaagde ondernemers, vrijwel allemaal Amsterdammers. Sommige mannen hebben hun vrouw meegenomen, een enkeling zijn hele gezin. Allemaal kijken ze uit naar de Sail-In, de officiële openingsparade van het vijfjaarlijkse maritieme evenement Sail. Tientallen tallships van over de hele wereld zullen zometeen vlak voor hun neus komen langsvaren.
Bij binnenkomst hebben de gasten zich eerst bij de beveiliging moeten melden; niet iedere sterveling komt hier zomaar binnen. Maar nu ze binnen zijn, worden ze door hun gastheer uiterst hartelijk begroet. Theo Pouw schudt handen, slaat op schouders, maakt praatjes, wijst mensen de weg naar de bar. Pouw loopt door de tent als was hij 'de Koning van Amsterdam', zal een van de aanwezigen later zeggen. De voormalig bankdirecteur van ING is een netwerker pur sang, zeggen kennissen. Op een dag als deze is de rol van gastheer hem op het lijf geschreven.
Alles perfect geregeld
Pouw, ex-bankier, ondernemer en penningmeester van Supportersclub Oranje, heeft alles perfect geregeld. De hapjes zijn uitstekend, de drank vloeit. En de locatie had niet beter kunnen zijn. De feesttent staat direct naast de kanonnen die het traditionele Salut Protocollair geven bij elk tallship dat komt binnenvaren. Direct aan de overkant van het IJ ligt station Amsterdam Centraal. Vanaf de kade is het zicht op de twaalf kilometer lange botenparade indrukwekkend. In de uitnodigingsbrief aan zijn gasten heeft Pouw beloofd dat ze Sail 'op een unieke wijze' kunnen beleven; daarvan is geen woord gelogen.

Die uitnodigingsbrief is gedrukt op briefpapier van PAVO ('Persoonlijke Aandacht voor Ondernemers'), de netwerkclub van Pouw. Ondernemers als Joop Saan (ex-directeur Koninklijke Saan en ex-bestuurder bij Ajax), horecaman Won Yip en Miljonair Fair-oprichter Yves Gijrath zijn er lid van. Een link met Supportersclub Oranje heeft het feest niet; tijdens Sail valt op het IJ in de verste verte geen boot met Oranjespelers te bekennen. Dat maakt het des te vreemder dat de kosten van het festijn wél voor rekening van de Supportersclub komen.
En die kosten zijn niet gering. De rekening van cateraar Select komt uiteindelijk uit op bijna 18.000 euro. Voor het gebruik van de grond bij de Sixhaven is de naastgelegen herberg Het Mandelahuisje afgekocht, voor ruim duizend euro. Aan de organisatie van Sail is in mei 2015 een betaling gedaan van 20.000 euro. Dat bedrag is een donatie voor de ‘bijzondere vaarten’ die Sail samen met het Rode Kruis organiseert voor gehandicapte kinderen, zullen Theo Pouw en de directie van Sail later desgevraagd aan Follow The Money verklaren.
De betalingen dragen er volgens Pouw aan bij dat hij zijn feesttent tijdens Sail mag neerzetten op het mooist denkbare stukje kade. De totale kosten belopen, kortom, tienduizenden euro's — en de Oranjefan draait ervoor op.
De kosten belopen tienduizenden euro's – en de Oranjefan draait ervoor op
Het Sail-feestje is niet de enige activiteit die de afgelopen jaren werd betaald uit de kas van de Supportersclub Oranje. Van het geld dat er binnenkomt – jaarlijks tussen de 1 en 1,5 miljoen euro – verdwijnen elk jaar tonnen in de zakken van het bestuur. Die gebruiken het geld onder meer voor het financieren van zakelijke en privéactiviteiten, waarvan de relatie met de Supportersclub ver te zoeken is. Dit blijkt uit documenten, facturen en strikt vertrouwelijke jaarrekeningen van de stichting Supportersclub Oranje, die in handen zijn van Follow the Money.
Goede betrekkingen
Het idee voor de Supportersclub Oranje kwam in de zomer van 1995 uit de koker van drie mannen met een Ajax-hart. Als bestuurders van Supportersvereniging Ajax hadden Theo Pouw en Rob Polderman in de jaren daarvoor een van de grootste fanclubs ter wereld opgebouwd: meer dan 50.000 mensen hadden zich als supporter aan de Amsterdamse club verbonden. Dat het elftal van Ajax op dat moment tot de wereldtop behoorde, hielp ongetwijfeld.
Voormalig Ajax-directeur Arie van Eijden, die kort daarvoor bij de KNVB aan de slag was gegaan als 'marketingmanager betaald voetbal', wilde dat kunstje bij Oranje graag herhaald zien. Hij vroeg Pouw en Polderman een fanclub op te richten die ‘de goede betrekkingen tussen het Nederlands voetbalelftal en zijn supporters’ zou bevorderen. Op 7 augustus 1995 schreven Pouw en Polderman de stichting Supportersclub Oranje in bij de Kamer van Koophandel.
Sindsdien regelt de Supportersclub van alles voor de fans van het Nederlands Elftal. Trips naar kwalificatiewedstrijden, Oranjefeesten in de speelsteden tijdens grote toernooien, en veruit het belangrijkste: de toegang tot wedstrijden van Oranje. Wie naar een wedstrijd tijdens het EK of WK wil, of naar een uitwedstrijd, moet over een Oranje ClubCard beschikken. Die kaart was jarenlang alleen verkrijgbaar in combinatie met een lidmaatschap van de Supportersclub, à 30 euro per jaar.
Een paar jaar geleden zette de KNVB met het platform OnsOranje ook een eigen supporterskanaal op, om de contacten met de fans meer in eigen hand te kunnen houden. Maar het aantal leden van de officiële Supportersclub is nog altijd veruit het grootst: op het hoogtepunt waren er meer dan 50.000 leden, nu nog zo'n 35.000. Dat levert ruim een miljoen euro aan jaarlijkse inkomsten op.
‘We hebben ons onderling weleens afgevraagd wat er met dat geld gebeurt'
Veel verschillende bestuurders heeft de Supportersclub niet gehad: Pouw en Polderman fungeren al 22 jaar als penningmeester en secretaris. Het derde bestuurslid, Fred Hoff, kwam in 1996 aan boord. Sinds het vertrek van de laatste voorzitter Lloyd Vandenberg in 2012 is er formeel geen leidsman meer; in de praktijk is de leiding in handen van penningmeester Pouw.
Mooie bijbaan
De bestuurders verdienden alle drie hun sporen in het zakenleven: Theo Pouw was tot 2012 directeur van ING in Amsterdam-Noord, Rob Polderman werkt bij accountants- en advieskantoor EY (voorheen Ernst & Young), waar hij Director Risk and Regulation is. Fred Hoff is regiomanager bij brandpreventiebedrijf Chubb Fire & Security. Hun rol bij de Supportersclub is vooral een mooie bijbaan: ze zitten vooraan bij alle wedstrijden van Oranje en worden bij grote toernooien met alle egards ontvangen. Zo had toenmalig voorzitter Vandenberg voorafgaand aan de halve finale van het WK 2010 in Zuid-Afrika een ontmoeting met de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma.
Volgens de statuten houdt de KNVB toezicht op de gang van zaken binnen de Supportersclub. Er behoort een Raad van Toezicht te zijn van vijf personen, waarvan twee personen door de voetbalbond worden benoemd. Het contract tussen de fanclub en KNVB wordt elke vier jaar geëvalueerd en werd in 2014 voor het laatst verlengd. De voetbalbond ontvangt een jaarlijkse vergoeding van de Supportersclub, gebaseerd op het aantal leden.
Zelf hebben die ‘leden’ nauwelijks inzicht in de financiën van de Supportersclub. Dat hoeft ook niet: de Supportersclub is een stichting, geen vereniging. Een stichting heeft strikt genomen geen leden, en bestuurders hoeven derhalve geen verantwoording af te leggen over hun beleid. ‘We hebben ons onderling weleens afgevraagd wat er met dat geld gebeurt,’ zegt SCO-lid Erik Jan van Hoorn. 'We hebben het bestuur er ooit wel op aangesproken, op het vliegveld rond een wedstrijd van Oranje. Toen ging het erover dat zij in veel luxere hotels zaten dan wij. Maar over cijfers is mij verder niets bekend.’
Bij andere leden is eenzelfde geluid hoorbaar: ‘Ik heb daar geen idee van,’ zegt bijvoorbeeld supporter Henk van Beek. ‘Ik ben gewoon lid en wil rond de wedstrijden van Oranje een leuk feestje vieren.’

10.000 euro per maand
Uit documenten in bezit van Follow the Money blijkt dat penningmeester Theo Pouw in 2014 en 2015 mocht rekenen op een vaste managementvergoeding van 10.000 euro per maand, exclusief btw. De jaarvergoeding voor zijn parttime bestuurswerk bedroeg 145.200 euro, ongeveer gelijk aan het jaarsalaris van een staatssecretaris. In de jaarrekening van de Supportersclub over boekjaar 2014-2015 zijn deze kosten terug te vinden onder het kopje 'Project werkzaamheden'.
Via advocaat Hans Koets laat Pouw aan FTM weten dat dit geld naar zijn vennootschap gaat, en dat van daaruit veel werkzaamheden voor de Supportersclub worden uitgevoerd: het aansturen van het secretariaat, de coördinatie van het blad Aanvalluh!, het onderhouden van contacten met sportbonden en leveranciers, enzovoorts.
In de managementovereenkomst staat echter dat Pouw alle werkzaamheden 'feitelijk' zelf dient uit te voeren. Volgens Koets – die namens het bestuur een reeks vragen van FTM over de geldstromen binnen de Supportersclub beantwoordde – ontvangen de bestuurders Polderman en Hoff, in tegenstelling tot Pouw, geen vaste vergoeding voor hun werk.
Een andere geldstroom richting bestuur betreft de zogeheten ‘Licentiekosten’. ‘De licentiekosten hebben onder meer betrekking op de vergoeding aan de oprichters [...] voor de overdracht van knowhow, expertise en intellectuele eigendomsrechten aan de Stichting,’ zo schrijven de bestuurders in het jaarverslag. 'Hiertoe is bij de oprichting een overeenkomst gesloten tussen de Stichting en de oprichters.'
Oftewel: Theo Pouw en Rob Polderman, de oprichters, kregen sinds de start in 1995 een jaarlijkse vergoeding voor de unieke kennis die zij als bestuurders inbrengen (volgens het jaarverslag liep deze overeenkomst op 31 augustus 2015 af). Uit de recente jaarverslagen blijkt dat het tussen 2011 en 2015 ging om bedragen van tussen de 53.000 en 110.000 euro per jaar. In vier jaar tijd stroomde zo ruim 320.000 euro richting de oprichters. Dit geld werd overgemaakt naar de vennootschap Throjanus BV, die is gevestigd op het huisadres van Polderman en waarvan Pouw bestuurder is.
In vier jaar tijd stroomde ruim 320.000 euro richting de oprichters
Namens de bestuurders bevestigt advocaat Koets deze betalingen. Hij meldt erbij dat ze inderdaad al sinds de oprichting in 1995 plaatsvinden. 'Bij de oprichting is door de oprichters duidelijk aangegeven het werk niet voor niets te gaan doen', aldus Koets. 'Het gehele format van de Supportersclub Oranje is door de oprichters bedacht en uitgevoerd. Het format dient als voorbeeld voor vele andere organisaties.' De oprichters maken jaarlijks 3 procent van de omzet naar zichzelf over als 'licentiefee'; volgens Koets is de KNVB met deze afspraak bekend.
Leuke dingen financieren
Regelmatig gebruiken de bestuurders ook de kas van de Supportersclub om leuke dingen voor zichzelf te financieren of zakenrelaties te fêteren. Op 12 december 2014 factureert Theo Pouw namens zijn netwerkclub PAVO bijvoorbeeld een bedrag van bijna 4000 euro aan de Supportersclub Oranje, waar hij dus zelf penningmeester is. Uit bijbehorende factuur — in handen van FTM — blijkt dat de Supportersclub zo betaalt voor de aanschaf van twaalf tickets voor een concert van U2 in Ziggo Dome.
Of neem de factuur van 30 september 2015, gestuurd door Classic Boat Dinners, een bedrijf dat exclusieve privérondvaarten organiseert door de grachten van Amsterdam. De Supportersclub tikt vanwege een 'dinervaart met zakenrelaties' een rekening van ruim 2000 euro af.
De Supportersclub betaalt voor de aanschaf van twaalf tickets voor een concert van U2
En dat zijn maar een paar voorbeelden. De bestuurders boeken vliegtripjes naar landen waar het Nederlands Elftal op dat moment ver te zoeken is, en slapen in de meest luxe hotels. Ze frequenteren de beste restaurants van Amsterdam en omgeving, soms meerdere malen per week, en rekenen dan voor honderden euro’s af, zo blijkt uit vertrouwelijke stukken in handen van FTM. Deze uitgaven zijn in de jaarrekening terug te vinden onder de posten ‘Representatiekosten’ (103.218 euro in boekjaar 2014-2015, 97.682 euro een jaar eerder) en ‘Onkosten bestuur’ (77.368 en 33.580 euro).
Theo Pouw gebruikt de kas van de Supportersclub in 2015 ook voor een ander avontuur: hij wordt tijdelijk beheerder van hotel-restaurant De Oude Taveerne in Durgerdam, een dorpje aan het IJsselmeer net buiten Amsterdam. De eigenaar is een jarenlange zakenrelatie van hem. Als beheerder doet hij enkele investeringen in de zaak: hij koopt onder meer een mahoniehouten receptiedesk (voor 1995 euro), een aantal smart-tv's (3672 euro), producten van Apple (onder meer een Thunderbolt-beeldscherm, in totaal 1376 euro) en een olielamp (880 euro). Ook deze facturen komen voor rekening van de Supportersclub, al ontkent Pouw dit desgevraagd via zijn advocaat.
Jaarrekeningen
Dat er jaarlijks tonnen richting de bestuurders stromen, blijkt duidelijk uit de jaarrekeningen. Neem het boekjaar 2014-2015: In dat jaar kwam voor bijna 1,2 miljoen euro aan contributies binnen. Daarvan werd iets meer dan een half miljoen euro besteed aan activiteiten voor de fans: de oranjecafés voorafgaand aan interlands, alles rond het WK in Brazilië, het digitale magazine Aanvalluh!. Ook de bijdrage aan de KNVB (dit jaar 200.000 euro) zit in dit bedrag verwerkt.
Maar er ging een stuk meer geld op aan andere zaken — een kleine 200.000 euro aan personeelskosten bijvoorbeeld (volgens het jaarverslag waren er geen vaste medewerkers actief). Bijna 500.000 euro werd geboekt als ‘Overige kosten’: daarin zaten onder meer de managementvergoeding aan Pouw, de betaalde ‘licentiekosten’ aan Pouw en Polderman, de ‘representatiekosten’ en de ‘onkosten bestuur’. Onder de streep stond een klein verlies van 30.000 euro. In de drie jaar hiervoor liepen de geldstromen niet wezenlijk anders.
De jaarcijfers van de Supportersclub worden overigens wel door accountants opgesteld. Dat gebeurt door accountantskantoor EY – tevens al jarenlang de werkgever van bestuurslid Rob Polderman.
En hoe zit het met het toezicht van de KNVB? Volgens de statuten hoort er een Raad van Toezicht te zijn van vijf mensen, met twee mensen die zijn benoemd door de KNVB. Maar een dergelijke raad is er al jaren niet meer. Het was niet nodig, zegt Pouw desgevraagd aan de telefoon: ‘We waren zo vaak met elkaar in gesprek, dat een speciale toezichtsraad niet meer nodig was.’ KNVB-woordvoerder Frank Haagsman bevestigt dat: 'Sinds 1998 zijn er geen leden van de RvT van de Supportersclub Oranje door de KNVB benoemd.'
De KNVB houdt volgens de woordvoerder toezicht op de Supportersclub via ‘regulier overleg, zoals gebruikelijk voor alle samenwerkingspartners van de KNVB.’ De KNVB-woordvoerder zegt dat de bond nooit iets heeft gemerkt van dubieuze geldstromen binnen de Supportersclub. De jaarrekeningen worden door de KNVB ‘uitsluitend ter kennisgeving ontvangen.’
Van Oostveen trekt aan de bel
Maar uit een brief die de bestuurders Pouw, Polderman en Hoff op 12 maart 2013 stuurden aan toenmalig KNVB-directeur Bert van Oostveen, blijkt dat er vijf jaar geleden een serieuze discussie was over het onderwerp. Tijdens een gesprek in december 2012 trok directeur Van Oostveen aan de bel. Het bestuur van de Supportersclub evalueerde daarna kritisch zijn eigen functioneren, zo schreven ze in reactie hierop: 'In navolging van onze bespreking in december hebben wij met diverse mensen, waaronder onze advocaat en notaris, van gedachten gewisseld en is er nader overleg geweest terzake de governance van de Supportersclub Oranje zoals deze is opgenomen in de statuten.'
Of de samenwerking opnieuw zal worden verlengd, wil de KNVB nog niet zeggen
In dezelfde brief kondigden Pouw en zijn medebestuurders een paar concrete ingrepen aan: er zou eindelijk een RvT worden benoemd, er zou een supportersraad van tien personen worden ingesteld en bestuurders zouden voortaan nog maximaal drie keer kunnen worden herkozen.
Van die voorstellen is sindsdien weinig meer vernomen. ‘Uiteindelijk is vastgesteld dat dit geen meerwaarde had gezien de reeds bestaande contact- en overlegmomenten,’ zo meldt advocaat Koets namens het bestuur. In 2014 werd het contract tussen de KNVB en de Supportersclub weer met vier jaar verlengd. Of de samenwerking opnieuw zal worden verlengd, wil de KNVB nog niet zeggen. Woordvoerder Haagsman: ‘De huidige overeenkomst loopt tot medio 2018. Tegen die tijd zullen we besluiten over de periode daarna nemen.’
NASCHRIFT: Over de betaling van 20.000 euro aan de organisatie van Sail meldt advocaat Hans Koets namens het bestuur van de Supportersclub het volgende: 'In verband met het 20-jarig bestaan van de Supportersclub Oranje werd het als goede zaak gezien om een donatie te doen aan Sail Amsterdam ten behoeve van de bijzondere vaarten. Kenmerk van de Oranjesupporters is altijd dat feest gevierd wordt.' Op de vraag of er dan ook supporters op het PAVO-feest waren uitgenodigd, antwoordt Koets dat er 'vele personen' aanwezig waren, 'variërend van vrijwilligers, bestuurders, relaties tot en met medewerkers met familieleden'.
Op de tonnen aan geboekte 'representatiekosten' en 'onkosten bestuur' meldt Koets het volgende: 'Je kunt je wellicht voorstellen dat de Supportersclub Oranje met 35.000 leden en een eigen uniek contract met de KNVB ook representatieve verplichtingen heeft te onderhouden, in welk verband ook sociale activiteiten plaatsvinden met stakeholders van andere organisaties.' De bestuurders vinden dat FTM met dit artikel 'voorbijgaat aan het bredere verhaal van de Supportersclub Oranje, een club die gedurende de afgelopen 22 jaar heeft bijgedragen aan de supporterscultuur van het Nederlands Elftal op een manier die uniek is in de wereld, een visitekaartje voor het land en een voorbeeld voor vele andere landen en organisaties.'
154 Bijdragen
Rens de Groot 3
Mooi werk goed voor FTM zelf, heel benieuwd hoeveel nieuwe vrienden het FTM op levert.
FTM TOP
Matthijs2 5
Je gaat je ook afvragen hoe (weinig) professioneel organisaties als de KNVB zijn als ze genoegen nemen met ''contact en overlegmomenten''. Zou dit een eufemisme zijn voor een paar flessen bier en wijn die regelmatig opengetrokken worden?
Michiel WERKMAN 8
Pauw was dus een groot deel van de tijd waarin dit plaatsvond geen ondernemer maar netwerker in goedbetaalde(!) loondienst bij ING Bank.
Heeft zijn werkgever hiervan geweten? Er gelden, en golden, binnen banken strikte regels voor het melden van nevenactiviteiten omdat die een weerslag kunnen hebben op de reputatie van de werkgever. In dit geval gebeurt dat dus achteraf alsnog.
De rol van EY accountants, als werkgever van Polderman, en is rechtstreeks bedenkelijk omdat hun naam aan de versluierende presentatie van de jaarcijfers verbonden is. Bepaald geen goede beurt voor deze accountants.
En de 'leden' van de supportersbeweging? Het gaat per individu maar om 30 euro per jaar. Geen bedrag om lang van wakker te liggen.
Dit riekt naar een vorm van goed georganiseerde oplichting. Een spelletje wat de old boys van de voetbalbond ook maar wat graag meegespeeld hebben.
Wát een armoe.
Stefan Vermeulen 1
Michiel WERKMANMichiel WERKMAN 8
Stefan VermeulenBankiers worden geacht zich, ten behoeve van de bank(!), in netwerken te manifesteren. Dat was in de beschreven jaren ook een onderdeel van de target waarmee een medewerker zijn maximale bonus kon veiligstellen. Pouw was overduidelijk succesvol. Hij zal (toen) dan ook zeker zijn superieuren blij gemaakt hebben.
Gingen zij ook mee naar U2?
Oscar B
Stefan VermeulenFred Raaks 5
Michiel WERKMAN[Verwijderd]
Fred RaaksRobelia 8
Michiel WERKMANBen benieuwd naar de reactie van de KNVB
[Verwijderd]
Michiel WERKMANOverigens, Michiel, het valt me op hoeveel verschil er is in de MSM berichtgeving tussen Henry Keizer en dit. Zouden ze dat zelf niet inzien, denk je?
Ted Sluymer
Pouw leert het supporterstrucje bij Ajax en krijgt dáár in de gaten hoe je jezelf kunt verrijken op kosten van supporters. Hij betrekt diverse vriendjes in zijn spel, Polderman wordt zijn rechterhand.
Bij Ajax wordt hij op straat gezet als blijkt dat er een SkyBox wordt aangeschaft, betaald door supporters, maar op naam van Theo Pouw. En zo zijn er nog talloze kwalijke praktijken, al ruim twee decennia lang.
Stefan Vermeulen 1
Ted Sluymererik 72 1
Wat ik absoluut niet begrijp is het falen van de KNVB om een gedegen controle uit te oefenen op dit soort uit de organisatie ontstane of aan de KNVB gelieerde bedrijfjes, stichtingen, constructies.
Er is tenslotte sprake van een duidelijke relatie tussen de 2 partijen.
Ik vraag mij dan ook gelijk af, of en wanneer de FIOD uit zijn winterslaap of coma ontwaakt.
Je kan rustig stellen, met wat hier op deze onderzoeksite aan de orde wordt gebracht, dat het functioneren van organisaties als FIOD en AFM te wensen overlaat, wellicht ten gevolge van personeelstekort (er lopen tenslotte tengevolge van de crisis voldoende juridisch geschoolde mensen langs de straat)of liggen de prioriteiten op een ander vlak.
Jan met de Pet is tenslotte makkelijker aan te spreken en af te rekenen dan dit soort figuren met hun (politieke) netwerkjes.
Martin van den Heuvel 1 11
erik 72Helaas heeft de bevolking nog steeds niet door dat de liberale partijen waarop ze stemmen, graaiers, als in dit artikel, de hand boven het hoofd houden dan wel faciliteren. Aan het gedrag van de leden van de belangrijkste liberale partij ten lande, laat duidelijk zien dat liberale politici en andere graaiers het Nederlandse volk zien als "verschaffers van luxe" voor hun en hun vriendjes.
mark 112
Martin van den Heuvel 1[Verwijderd]
mark 112Lodewijk 6
[Verwijderd]Martin van den Heuvel 1 11
mark 112Een liberale partij/politicus vindt dat het land moet worden geregeld door het bedrijfsleven, behalve politie, justitie en leger. Als je eventjes nadenkt, zul je een beeld krijgen van een maatschappij waar alleen geld waarde heeft en mensen worden gebruikt als wegwerpaanstekers. Als je nog eventjes verder nadenkt, zie je meteen wie daar beter van wordt en wie er slechter van wordt.
Met "niet-liberalen" bedoel je waarschijnlijk bestuurders van de Partij voor de Armoede. Als jij mensen die VVD en CDA met groot enthousiasme helpen om de verzorgingsstaat om zeep te helpen "niet-liberaal" wil noemen, ga je gang. Dat wil echter niet zeggen dat je gelijk hebt.
http://rijnlandmodel.jouwweb.nl/
Gewoon lezen. Is het te veel voor 1 keer, lekker verdelen over diverse dagen.
marcel 7
Martin van den Heuvel 1Ik ben het met je eens dat het 'liberale gedachtengoed' leidt tot dit type uitwassen. Helaas blijkt ook de PVDA met dit virus geïnfecteerd. Luister naar Dijsselbloem en kijk naar de daden van de PVDA-ministers.
Het (in mijn opinie) wanbestuur bij bijvoorbeeld Portaal, SGBB, Vestia en Woonbron heeft naar mijn mening niets te maken met opdrogende geldstromen. Maar des te meer met losgeslagen bestuurders die niet in de toom gehouden worden door de toezichthouders. In deze sector is met name de PVDA zwaar vertegenwoordigd....
Ergo: indien de kiezer massaal voor PVDA had gekozen, hadden ze vermoedelijk grotendeels vergelijkbaar beleid gekregen als bij de VVD. Dat vind ik wrang.
mvgr marcel
Martin van den Heuvel 1 11
marcel[Verwijderd]
marcelRobert de Boer 2
r b 1
Robert de BoerAnton Van de Haar 8
r bNet als in het geval van roofridder Henry Keizer gaat het hier om een organisatie waarin veel mensen voor kleine bedragen worden benadeeld, waardoor het voor die mensen niet of nauwelijks de moeite loont om zich daar druk om te maken. Kennelijk een aantrekkelijke businesscase voor grijpgrage types als Keizer en Pouw.
Als ik FTM was zou ik eens goed rondneuzen of er nog meer van dit soort hapklare brokken voor dubieuze types te vinden zijn. Mijn gok is dat dit het topje van de ijsberg is.
Overigens opvallend dat EY ook hier weer de boekhouding regelt…
Johan Slagter 6
r b[Verwijderd]
Johan SlagterJohan Slagter 6
r bDe inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Michael Stein
Zelf heb ik het artikel weliswaar gekopieerd naar Reddit op /r/thenetherlands, maar ook met een link erachter voor stimulans voor donaties en/of lidmaatschap. (Zit nog in mijn eigen budget te kijken of daar ruimte voor is)
Hopelijk is dit een stimulans voor anderen!
Eric Smit 11
Michael SteinHet is niet de bedoeling dat een heel artikel wordt gekopieerd! Als je dat inderdaad hebt gedaan, zou je dat dan weer kunnen corrigeren?
Marla Singer 7
Eric SmitMichael Stein
Eric SmitEric Smit 11
Michael SteinOnno Van Woerden 6
Martin van den Heuvel 1 11
Onno Van WoerdenDe politici die door een groot deel van de bevolking in het pluche worden geholpen, ontmantelen de controlerende organen voor een zodanig groot deel, dat zij zelf en hun companen in het bedrijfsleven gewoon lekker hun gang kunnen gaan. Maar de mensen die financieel met de rug tegen de muur worden gezet door dit rapalje, die mogen natuurlijk geen wietkwekerijtje op zolder beginnen. Grote criminaliteit mag wél, kleine criminaliteit moet ten strengste worden bestreden.
Wie gaat de bevolking eens uitleggen dat liberale politici niet in de tweede kamer zitten voor het landsbelang, maar voor hun EIGEN belang?
[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd]Toen de politie hier achter kwam en het hilarische nieuws landelijk bekend werd, vroeg een journalist aan de belastingdienst waarom ze dit in stand hielden. Antwoord: wij zijn de fiscus en niet de politie. Er wordt netjes belasting betaald en daar is voor ons de kous mee af. Je ziet: HOE het geld wordt verdiend (of uitgeven in dit geval) is niet belangrijk, als er maar belasting wordt betaald.
NU, na decennia van bezuinigingen op de belasdtingdienst EN het over de schutting gooien van het uitkeren van allerhande toeslagen, met dezelfde hoeveelheid personeel, is deze situatie nog veel erger geworden. De ambtenaren doen wat ze moeten doen en niet meer. En terecht.
Martin van der Wiel 7
Martin van den Heuvel 1Johan Slagter 6
Gertjan Steendam 2
Marla Singer 7
Gertjan SteendamHet is wel tekenend dat de mensen die contacten hadden met deze laaielichters niet aan de bel hebben getrokken om ervoor te zorgen dat deze onfrisse praktijken naar buiten kwamen. Wij moeten van die zwijgcultuur af. Dus ook de KNVB en de betrokken boekhouders zijn moreel verantwoordelijk voor deze misstanden.
Het gaat wel om vele duizenden mensen die hun zuurverdiende geld dachten te besteden aan iets wat hun aan het hart ging maar ondertussen door een stelletje patjepeeërs gekaapt werd.
Martin van den Heuvel 1 11
Marla SingerHet lijkt er echter op dat binnen die wet ook een paragraaf te lezen is, die stelt dat mensen met hoge inkomens of bepaalde beroepen, zijn gevrijwaard van deze wet. Wie flink wat artikelen op FTM heeft gelezen, komt ongetwijfeld tot een zelfde conclusie.
Het is toch typisch, dat mensen die bij de AH werken en af en toe een krentenbol onbetaald naar binnen werken, worden ontslagen, terwijl de bankdirecteuren die de crisis veroorzaakten gewoon mogen blijven. Toch?
Maar, wie kan er wat aan doen? Zijn deze praktijken niet van alle tijden?
Marla Singer 7
Martin van den Heuvel 1Overigens is het addertje onder het gras dat als de lagere klasse geweld zou gebruiken om tegen het onrecht te vechten de hogere klasse zich het mandaat aanmeet om dit met harde hand aan te pakken met vaak ook nog eens de publieke opinie achter zich scharend.
Geweldloos verzet a la Ghandi is de meest effectieve methode om dit soort onrecht te bestrijden. De leden zouden een gezamenlijke rechtszaak kunnen aanspannen wegens de wantoestanden. De rest kan weigeren om zaken met de stichting en de personen in kwestie te doen.
[Verwijderd]
Marla Singer[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd]Eric Smit 11
Gertjan SteendamMarjo Hebbes 2
Gertjan SteendamIk geloof dat het meer ligt aan een combinatie van ambitie, geld, bepaald soort van (gebrek aan ) empatie, macht, overmatig zelfvertrouwen dat wordt versterkt door stilzwijgende goedkeuring van de omgeving en sjoemelmogelijkheden.
We kunnen dus in ieder geval hardop laten merken dat we het hier niet mee eens zijn, als (eerste) tegenwicht. En macht en sjoemelopties inperken, bijv. via het sponsoren van journalisten of via regels. Verder dit artikel verspreiden via je eigen netwerken.
[Verwijderd]
Marjo HebbesGertjan Steendam 2
Marjo HebbesBob Lagaaij 5
Fred Raaks 5
PS
Johan Derksen had 15 jaar geleden al in de gaten wat voor "populistische taal brallende" type Pouw was, onbetrouwbaar en komt zijn, ondanks zijn exorbitante vergoedingen , financiële verplichtingen niet na.
https://www.vi.nl/nieuws/oranjemuseum-zonder-volksidolen
rick 32
Fred RaaksHet verhaal van Johan Derksen (uit 2002 nb!) is treffend, m.n. ook de quote van Verkamman: 'Beste Theo, ik moet je zeggen dat ik door mensen in jouw omgeving al eerder voor je was gewaarschuwd. Maar omdat ik liever zelf altijd op mijn waarnemingen af ga, ben ik toch met jou en met drs. Rob Polderman, accountant bij Ernst & Young, in gesprek geraakt. Ik heb er spijt van als haren op mijn hoofd! Wat een onvoorstelbare brutaliteit meen je telkens weer aan de dag te kunnen leggen. Nu heb ik van nature al niet veel op met mensen met een te grote bek, maar wat jij flikt, slaat echt alles. Laat ik je duidelijk maken, dat ik blij ben niets meer met jou en jouw museum van doen te hebben. Als je niet aan je financiële verplichtingen voldoet, zal ik ING topman Kist inlichten, waar je altijd zo interessant over deed, maar die bij navraag lange tijd in het geheel niets van je plannen bleek te weten.'
Dorina Hepping 2
Martin van den Heuvel 1 11
Dorina Hepping[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd]Ik heb al eerder geschreven, dat ik "Das kapital" op PDF heb gelezen en dat ik de computer regelmatig uit moest zetten omdat ik hem anders door het raam naar buiten had geflikkerd van machteloze woede. Terwijl de mensen waarover het gaat al lang niet meer leven. Ik kan er met mijn verstand niet bij, waar die Nederlanders mee bezig zijn, die op de vele liberale partijen stemmen. Ze zien al 40 jaar wat VVD, CDA, PvdA, D66 en CU uitvreten, zo gauw ze een kabinet vormen, in wat voor combinatie dan ook. En toch blijven de mensen gewoon doorgaan met stemmen op die probleem veroorzakers.
Onbegrijpelijk.
[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1We kunnen die mensen niet een halsband omdoen en naar een plek slepen waar alles uitgelegd wordt. Ze willen niet. Mooie woorden zijn voor hen genoeg. Mensen denken dat rechts alle moslims en andere vluchtelingen het land kunnen uitzetten. Zoveel snappen ze van de EU: geen bal. Niks nokkes niënte. Wel een grote mond. Inherent wellicht aan opleiding en frustratie niveau?
De PvdA heeft het niet alleen voor zichzelf verknald, maar ook voor GroenLinks en de SP. Het meeste 'linkse'(sociale) dat er nog is zit aan de onderhandelingstafel. CU. Kunnen regeren = pluche = belangrijk = zelfs een verantwoordelijke baan = uiteindelijk nada-noppes op een paar onschuldige punten na.
Ik snap je wel. Maar merk dat ik niet alleen ouder word, maar kennelijk ook makkelijker hierin. Wat kunnen we doen? Precies... NIKS! Ik ga mijn kostbare energie echt niet te veel verspillen. Er zijn leukere dingen. En die mensen? Die komen er wel achter. Vroeg of laat. Laat, denk ik. Kop op!
Martin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd]Gisteravond was FTM op het NPO journaal, met het onderwerp van bovenstaand artikel. Landelijk nieuws. HOEZEE, HOEZEE, HOEZEE.
Hoe meer leden, hoe meer aandacht voor de strijd tegen het kwaad.
Er is maar één ding dat we kunnen (moeten) doen: steeds weer de waarheid vertellen. Keer op keer op keer. Tot iemand het snapt.
De linkse partijen weigeren objectieve uitleg te verschaffen en hopen blijkbaar op een ommekeer in denken als half Nederland in de armoede en de ellende verkeert.
Ik help het ze hopen, maar ik ga er niet op wachten Now is the time, now is the moment. No time like the present.
[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1Zeker is het geweldig dat FTM nu wel de MSM haalt en er flink over gesproken wordt. Dat moet vaker gebeuren. Merkwaardig en heel jammer dat het dossier Keizer niet zo'n onthaal had. In feite zo goed als hetzelfde probleem: geen enkele integriteit en dus graaien en jatten en lak aan iedereen hebben. Natuurlijk moet dit elke keer weer in het nieuws komen. Maar dat kunnen we alleen hopen. Mocht er weer een hoofdstuk aan het dossier Keizer gevoegd worden met saillante details dan is het de vraag of de MSM het überhaupt noemen. Diezelfde Main Stream burgers horen er te weinig over. Nu het om voetbal gaat spreekt het aan. De PGB fraude in een kliniek voor GGZ jongeren is alweer gebruikt om de vis in te verpakken.
Er moet wat gedaan worden aan dat slaafse gedoe bij de MSM. Nieuws moet je plaatsen. Ook nieuws dat je niet leuk vindt of dat je subsidiegeld kan kosten. Dat is integriteit in de media wereld. Denk ik.
Martin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd]Trouwens, je bent de eerste 65 plusser die ik tegen kom, die de liberale sprookjes niet gelooft. Ik ben van 1960. Zelfs in de tijd van Van Agt zei ik tegen mijn oma, die stapelgek was op die $%*&(@: ik begrijp niet dat je die gladjakker vertrouwt. Met de kennis van nu.........
Jongere mensen gaan dit stokje niet overnemen. Ze zijn inmiddels gewend aan het systeem en denken dat dit de normale gang van zaken is. En als ik er bij nadenk, hebben ze ook nog gelijk.
[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1Dat ik anti liberaal - beter is: anti neoliberaal en anti neoconservatief, ben heeft alles te maken met mijn vrijwilligerswerk en mijn situatie als huurder met tot mijn pensioen een bijstandsuitkering. Je leert die wereld kennen. Mensen die daar nooit geweest zijn hebben geen flauw idee en geloven vaak ook niet de verhalen uit en over die wereld. Het was een goede leerschool. Dat wel.
Ik heb wel hoop voor jonge mensen. Ze zijn er echt. Steeds meer jonge mensen willen bv geen eigen auto meer. Je kunt delen. En dat kan je ook met veel andere dingen. Het moet groeien natuurlijk, maar ze zijn er echt. En ik denk ook aan non-profit organisaties. Kijk hoeveel jonge mensen zijn gaan helpen in Griekenland met de toestroom van vluchtelingen. En een flink aantal jonge mensen dat probeert verdrinkingen van vluchtelingen te voorkomen. Die manier van denken is er. Ik vind dat fantastisch. Dus ja... ik heb hoop. :)
Trouwens.... veel van de FTM journalisten zijn onder de 40 of er net over. Jong nog dus. :))
Henk 69
Maarten Brons 7
Dorina Hepping 2
Maarten Brons[Verwijderd]
Dorina HeppingHans 127 5
Dank hiervoor FTM!
wim de kort 8
schutplaats
Eric Smit 11
schutplaatsEn inderdaad; die stichtingsstructuur is een ideaal vehikel om rottigheid achter weg te schuiven. Ik sprak net nog met een lid van de Supportersclub" 'Je betaalt verdomme jarenlang omdat je anders niet die kaarten van die wedstrijden kunt krijgen, blijk ik eigenlijk helemaal geen lid van een club te zijn en ook nog eens te worden getild'.
Diny Pubben 9
Eric SmitZijstraat: Ik concludeer uit de reacties hier, tijdstippen, dat er niemand om 6 uur de wekker heeft gezet. Ondertussen hoopte ik dat de dataroof in de zorg, ook Schippers en haar supportersclubjes, het onderwerp zou zijn.
Trouwens goed artikel over alweer die bestuurscultuur, oplichterij aan de top en het onmogelijk maken van interne tegenspraak.
[Verwijderd]
Diny PubbenSchippers wordt misschien nog wel eens de volgende, Pubben. Moed houden. :)
Diny Pubben 9
[Verwijderd]Ook E. Schippers. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
[Verwijderd]
Diny Pubbenmark 112
Eric SmitTegen de 'leden' die dus eigenijk geen leden zijn maar donateurs zou ik zeggen: Opzeggen! De KNVB kan dan rechtsreeks via hun eigen platform de zaken beter proberen te regelen, en daar is meer controle want zij hebben wel leden. Met een beetje 'geluk' as donderdag hebben ze daar de tijd voor...want dan is het weer even uit met de reisjes..;-)
nick 4
schutplaats[Verwijderd]
nickFTM15 1
1. https://www.nrc.nl/nieuws/2017/08/29/belastingontduiking-wiebes-duitsland-wil-informatie-panama-papers-met-nederland-delen-12715140-a1571406
[Verwijderd]
FTM15[Verwijderd]
FTM15Guido Nafzger 2
FTM en Stefan bedankt voor dit heldere verhaal gestaafd op echte documenten.
Ook ik ben t/m eind dit jaar nog penningmeester van Canilos Animal Foundation en we zitten op een overhead van nog geen 10%. Geen uitspattingen en welke vorm dan ook. Alles gaat naar de kettinghonden en onze zusterorganisatie op Lesbos.
En wij zijn transparant en kascommissie controleert de cijfers. Binnenkort de cijfers van 2016 op onze site www.canilos.org. Tja inkomsten zijn dan ook maar 85.000,-- euro per jaar en we werken met vrijwilligers als bestuursleden.
Jan Smid 8
Is er nu wel of geen toezicht gehouden door de KNVB? En daarnaast vraag ik mij dat als qua uitgaven geen duidelijke relatie is met de doeleinden waarvoor de club is opgericht,en ook niet duidelijk is wat het zakelijke karakter is van de uitgaven, is er dan niet sprake van belastingfraude?. En had er geen loonheffingen door de club zelf moeten worden afgedragen want feitelijk is hij een bezoldigd bestuurder en in dienst van de club, mede omdat in het contract staat dat hij ZELF (lees: persoonlijk en dus niet overdraagbaar aan een ander) moet uitvoeren.
""Op de tonnen aan geboekte 'representatiekosten' en 'onkosten bestuur' meldt Koets het volgende: 'Je kunt je wellicht voorstellen dat de Supportersclub Oranje met 35.000 leden en een eigen uniek contract met de KNVB ook representatieve verplichtingen heeft te onderhouden""
Die natuurlijk wel in lijn moeten zijn met de statuten en doelstellingen van die stichting.
""De bestuurders vinden dat FTM met dit artikel 'voorbijgaat aan het bredere verhaal van de Supportersclub Oranje, een club die gedurende de afgelopen 22 jaar heeft bijgedragen aan de supporterscultuur van het Nederlands Elftal op een manier die uniek is in de wereld, een visitekaartje voor het land en een voorbeeld voor vele andere landen en organisaties.' ""
Staat dat zo in de statuten?
Henk Heilighuizen 2
Bijzonder toch weer dat zulke eerlijke en transparante ondernemende netwerkers bij de beantwoording van een paar simpele vragen direct een advocaat nodig hebben..
Roeland van der Vliet 1
Ik ben nu al benieuwd welke rottigheid jullie nog meer weten te vinden.
FTM15 1
Roeland van der Vliet[Verwijderd]
FTM15Diny Pubben 9
FTM15FTM15 1
Diny PubbenDiny Pubben 9
FTM15Heb geen zwijgplicht, kan burgers hier waarschuwen.
Ik doe mee met dat stapeltje cash, aangetekend en wel voor als er hier een postbode meeleest, beloof ik je. Heb mijn uitkering te danken aan mijn eigenzinnigheid en aangetekende brieven want ook dat werkt niet in onze digitale wereld. Die angst wegkijk en zwijgcultuur zit in al onze organisaties, NL zeer slecht in de praktijk, ik gruwel daarvan. Voor slecht bestuur kun je niet naar de rechter.
Aangetekend en wel, voor mij hoeft het niet anoniem. Ik ben nog van geld geven op basis van vertrouwen en kijk maar wat je er mee doet.
De mens heeft altijd machines uitgevonden waarvan hij pas achteraf begreep hoe die goed te gebruiken maar nu misbruikt onze Overheid die op tal van terreinen.
Lodewijk 6
FTM15(zoals hierboven aangegeven, had het bij plaatsen nog niet gezien)
Yvonne Goddijn 1
Deze oplichtings- en zelfverrijkingspraktijken lijken juridisch behoorlijk goed dichtgetimmerd.. Brrrr.... Ik ben benieuwd of er iets verandert.
Jan Smid 8
http://daskapital.nl/2017/08/bedonderde_oranjefans_moeten_v_1.html
Johan Derken - ook een zakenman - liet haarfijn weten wat hij er van vond. Interessant leesvoer ! Zie link.
https://www.vi.nl/nieuws/oranjemuseum-zonder-volksidolen
Rob Goedhart 2
Jan Smid 8
Rob Goedharthttps://www.ad.nl/binnenland/theo-pouw-van-supportersclub-oranje-we-zijn-er-helemaal-kapot-van~a6251489/
Danny Split 7
Rob Goedhartruud tuithof 1
Fred Raaks 5
Die koppelverkoop kaartjesverkoop/lidmaatschap supportersclub zou je eigenlijk ook eens moeten uitzoeken. Wat zit daar achter,waarom die koppeling?
Stefan Vermeulen 1
Fred RaaksDiny Pubben 9
Stefan VermeulenIk reageer daarop. 'Ja juist, machtsmisbruik door de techniek dat voelt en is slecht. Ook hier op zoek naar waarden gedreven systemen. Daar moet het anders.'
Zou zeer blij worden als onze journalisten dit soort manipulatie en machtsmisbruik zouden uitzoeken en beschrijven.
In de zorgsystemen, mijn achtergrond, barst het daarvan maar misschien maken dit soort 'koppelverkoop tickets lidmaatschap' voorbeelden de burger alerter en bewuster.
De huidige techniek speelt vaak in op emoties (die zijn vluchtig en snel), Eric verwoordt de zeer terechte woede van een supporter hierboven in al zijn essenties (die woede is langdurig, dus daarom het woord gevoel).
Wolter van der Vlist 1
Stefan VermeulenStefan Vermeulen 1
Wolter van der Vlist[Verwijderd]
Stefan VermeulenFred Raaks 5
Stefan VermeulenHerman de Muinck
Quint Hamerslag
[Verwijderd]
Quint HamerslagPeter Dam 1
Jammer dat al die oranjefans op deze manier bedonderd zijn.
Danny Split 7
Jesse Frederik 2
Stefan Vermeulen 1
Jesse FrederikHenk Heilighuizen 2
Stefan VermeulenMichiel WERKMAN 8
Stefan VermeulenPeter Dam 1
Jesse FrederikLudovica Van Oirschot 15
Danny Split 7
Ludovica Van OirschotAnnemiek van Moorst 11
Een vraag aan Stefan en Eric: wat is de kans dat onderdirecteurtje Pouw cum suis hiervoor aangeklaagd en veroordeeld worden?
Henk Heilighuizen 2
Klopt dat?
Daniel Dieben
Henk Heilighuizen"Volgens de raadsman had alle ophef rond de club voorkomen kunnen worden als FTM een uitnodiging voor een toelichtend gesprek niet zou hebben afgewezen"
Verder mooi artikel weer. Zoals veel anderen ook al zeggen: een goede reden om lid te zijn.
Jan Smid 8
Daniel DiebenFTM heeft het belangrijkste en m.i. het meest essientiële boven water gehaald:
1. Geen enkele transparantie in verantwoording uitgaven en vermoedelijk ook in strijd met doelstelling en statuten van de stichting. Was er ook een declaratieregelement?
2. Geen controle op het bestuur
3. De penningmeester kan en heeft naar alle waarschijnlijkheid veel invloed kunnen uitoefenen hoe de jaarrekening wordt gepresenteerd want werkt bij diezelfde accountant en bekleed een hoge functie binnen dat bedrijf. Ik kan dat niet transparant noemen en is sprake van een huwelijk tussen die club en de accountantsbedrijf en er is sprake van een belangenverstrengeling. Het imago van EY is niet best.
5. Penningmeester had de werkzaamheden persoonlijk moeten verrichten. Omdat dit niet is gebeurd en het geld naar zijn bedrijf is gegaan is niet te achterhalen hoeveel kosten dat bedrijf heeft gemaakt voor de supportersclub en alle verkregen gelden wel zijn uitgegeven en te maken hadden met de club.
6. Zeker is dat bepaalde activiteiten niets maar dan ook niets met die supportersclub te maken hebben maar eigen ondernemersbelangen en mogelijks zelfs privé-uitgaven.
7. De controle die KNVB is er waarschijnlijk niet eens geweest, dat lijkt de KNVB nu ook toe te geven.
https://www.rtlnieuws.nl/sport/voetbal/knvb-bezorgd-over-mogelijke-misstanden-bij-supportersclub-oranje
Martin van den Heuvel 1 11
Jan SmidIs dat niet gewoon hetzelfde als deze stichting?
Danny Split 7
Daniel Dieben[Verwijderd]
Danny SplitStefan Vermeulen 1
Henk HeilighuizenSjoerd Nelissen 6
AGM de Boer 3
De smeerlapperij zit gewoon overal.
Geen fatsoen, geen moraal ,geen eerlijkheid , geen oprechtheid , geen eer , geen medeleven ,geen berouw .
Goed stuk FTM , ga zo door
Danny Split 7
AGM de BoerEn dat is wel waar er in onze cultuur de nadruk ligt.
Ruud Broekhuijzen 1
[Verwijderd]
Ruud BroekhuijzenJitze Jongsma 11
Accountantskantoren hebben strenge procedures voor deze situaties.
Wie heeft de jaarrekening ondertekend namens EY? Is EY echt betrokken geweest, of heeft iemand gewoon een stapeltje blanco papier uit de kast geleend? Is dat na te gaan?
PH1979
Peter den Ouden
Jan Smid 8
Peter den Ouden