Het Slotervaartziekenhuis raakte begin 2013 de speelbal van ruzieënde aandeelhouders en staat daarmee symbool voor de meer dubieuze kanten van marktwerking in de zorg. Inmiddels is de oud-bestuursvoorzitter Aysel Erbudak het ziekenhuis volgens de rechter 1,7 miljoen euro schuldig en zit zij in Turkije. Lees meer

Multimiljonair Jan Schram uit Beverwijk en zijn beschermelinge zakenvrouw Aysel Erbudak kochten het in 2006 noodlijdende ziekenhuis, maar na Schram's overlijden in december 2012 blijkt de positie van Erbudak allesbehalve stabiel. Ze wordt geschorst na onenigheid met Achmea over het contract voor 2013 en belandt in een moddergevecht rond het ziekenhuis met Jan's broer Lex Schram en diens zoons Pim en Rob. Erbudak wordt met een dubieuze aandelenemissie buitenspel gezet waarbij Erbudak en haar kinderen - die aandelen houden in BV's boven het ziekenhuis - feitelijk worden onteigend. De Amsterdamse Ondernemingskamer doet onderzoek naar wanbeleid bij het moederbedrijf van het Slotervaart dat instemde met de aandelentransactie. Inmiddels is het ziekenhuis door zorgondernemer Loek Winter overgenomen, maar de rechtmatigheid van die overname en de daaraan voorafgaande aandelenemissie wordt nog betwist door de kinderen van Erbudak.

Uiteindelijk wint Winter de slag. Maar voor het ziekenhuis mag het niet baten. Op 25 oktober 2018 wordt het MC Slotervaart failliet verklaard.

 

37 artikelen

Waar blijft toch de opvolger van Erbudak?

De bestuursfunctie van geschorst bestuursvoorzitter Aysel Erbudak van het Slotervaart blijkt al weken vacant. Interimbestuurder Theo Dekker trad stilletjes af en laat een lege plek achter.

Medisch Contact meldde dinsdag dat Theo Dekker zijn interim bestuursfunctie al op 9 april heeft neergelegd. Dekker was al voorzitter van de Raad van Toezicht van het ziekenhuis en hield als zodanig dus tijdelijk toezicht op zichzelf. Deze dubbele pet van Dekker leidde tot kamervragen, omdat die niet alleen tegen de zorgbrede governance code indruisde maar bovendien onwettig was. 

 
Curiositeit 
Minister Edith Schippers van VWS constateerde dit op 18 april in haar antwoord op de kamervragen en maakte bekend dat de IGZ de situatie binnen de bestuurlijke gelederen van het Slotervaart zou onderzoeken. Opmerkelijk aan de hele situatie is dat de IGZ noch Schippers op dat moment blijkbaar weet had van het aftreden van Dekker. Extra vreemd gezien het feit dat Schippers' echtgenoot Sander Spijker - voor ex-werkgever Duff & Phelps actief in 'corporate restructuring' - sinds november 2012 in het Slotervaartziekenhuis werkt. Hij zou er een e-health project begeleiden. Deze curiositeit kwam aan het licht in het televisieprogramma Altijd Wat en leidde tot kamervragen
 
Het Slotervaartziekenhuis meldde eerder op zoek te gaan naar een interimbestuurder voor langere termijn, maar blijkt dat niet gedaan te hebben. Tegenover Medisch Contact zegt een woordvoerder dat dat 'misschien' nog zal gebeuren. Ondertussen is er nog steeds een reële mogelijkheid dat Aysel Erbudak terug zal keren. Ze spande een kort geding aan tegen de nabestaanden van haar overleden zakenpartner Jan Schram om een meerderheidsbelang te kunnen verwerven in de vennootschap die uiteindelijk boven het Slotervaart hangt, Jeemer BV, en om het verwateren van het aandelenbelang in het Slotervaart van die BV te bestrijden. De zaak werd opgeschort omdat de erven Schram bereid waren haar eisen in te willigen. Op het moment zijn beide partijen in overleg. 
 
 
Het item van Altijd Wat: