Bestuursvoorzitter Van de Aast zet mes in Imtech

2 Connecties

Relaties

Reorganisatie

Organisaties

Imtech
1 Bijdrage

De marktwaarde van Imtech halveerde in februari als gevolg van vermoedelijke fraude in Polen. De nieuwe bestuursvoorzitter slijpt nu de messen: 1300 banen weg en kans op juridische acties.

De technisch dienstverlener uit Gouda raakte in februari zwaar in de problemen na de bekendmaking van een forensisch onderzoek naar een boekhoudschandaal bij Duitse en Poolse projecten. Grootste hoofdpijndossier: Adventure World Warschau, een Pools pretpark dat veranderde in een spookhuis. Imtech moest bekendmaken dat er 100 miljoen euro moest worden afgeboekt op projecten, ze niet meer aan bankenconvenanten kon voldoen, de publicatie van de jaarcijfers werd uitgesteld en last but not least: aandeelhouders konden fluiten naar hun dividend. Het gevolg: het aandeel Imtech halveerde, de Duitse Imtech-bestuurders werden onslagen en de Nederlandse bestuursvoorzitter René van der Bruggen vertrok.

Twee keer zoveel afboeken

Gerard van de Aast werd per 1 april aangesteld als nieuwe bestuursvoorzitter. Hij maakt nu bekend dat er hogere bedragen moeten worden afgeboekt op de Poolse en Duitse projecten. Geen 100 miljoen euro, maar 220 miljoen euro. Er blijken nu toch meer lijken in de kast te liggen, die vermoedelijk door het Duitse management werden verdoezeld. “Frivole boekhouding,” tekende het FD vanmiddag op uit de mond van de nieuwe financieel directeur Hans Turkesteen. Van de Aast sluit niet uit dat hij aangifte gaat doen tegen medewerkers en voormalig directieleden. “Als de onderzoeken zijn afgerond en er is aanleiding om vervolgens aangifte te doen tegen voormalige werknemers, dan kunnen we besluiten om dat te doen.”

1300 banen

Van de Aast gaat ook een koude sanering doorvoeren door 1300 banen te schrappen, waarvan 550 in Nederland, en de overige fte’s verdwijnen vooral in Duitsland. Als reden wordt de overcapaciteit op de kantoren en inframarkt gegeven. Dit als gevolg van slechte marktomstandigheden en “achterstallig onderhoud” van de voormalige directie, aldus Van de Aast. De reorganisatie zal 80 miljoen euro gaan kosten. Om de reorganisatiekosten te betalen gaat hij de sponsoractiviteiten in Duitsland “significant” verlagen. Imtech sponsort in Duitsland onder ander de Imtech Arena, het stadion van HSV. Naast het schrappen van 1300 banen, gaat Van de Aast ook de governance-structuur veranderen. Er zullen twee extra bestuursleden worden aangesteld die toezicht moeten gaan houden op de dagelijkse gang van zaken. De werving- en selectieprocedure is daar inmiddels voor in gang gezet.