Wie betaalt de meeste rente? [GRAPHICS]

  Rutte maakt zich zorgen over de 'oplopende' rentelasten op de staatsschuld, maar huishoudens en bedrijven betalen veel meer rente dan de staat.

  Nu niet bezuinigen is een doodzonde, stelde premier Rutte tijdens de H.J. Schoollezing. In de afgelopen jaren alleen al zijn de rentelasten opgelopen naar 11 miljard euro per jaar. Een lagere staatsschuld en daarmee lagere rentelasten, zo redeneert Rutte, geeft de mogelijkheid door lastenverlichting geld terug te geven aan burgers en bedrijven. Een goede zaak, want 'meer consumptie en meer bedrijfsinvesteringen leiden linea recta tot meer banen,'  aldus de premier, die opeens een keynesiaans gezicht liet zien. Afwezig in het betoog van onze premier waren de private schulden. Opmerkelijk gezien zijn zorgen over de rentelasten over de staatsschuld, die volgens hem -indirect- de consumptie drukken. Want de 11 miljard aan rente-uitgaven van de overheid vallen in het niet bij de 36 miljard euro die huishoudens elk jaar aan rente betalen, of de 21,7 miljard die niet-financiële ondernemingen uitgaven. Deze rentebetalingen drukken veel directer de consumptie van -met name- huishoudens dan de overheidsbetalingen van rente.     Terwijl de staatsschuld over een periode van vijftig jaar redelijk stabiel is gebleven, is de schuld van de private sector door het dak gegaan. Bedroeg de private schuld in 1961 nog 41,2 procent van het bbp, inmiddels bedraagt deze 224,6 procent van het bbp. Het grootste deel van deze schulden is geconcentreerd bij huishoudens wier schulden ruim 130 procent van het bbp bedragen.    

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Jesse Frederik

  In de zomer van 2011 ontvingen we per email een open sollicitatie van de 22-jarige Jesse Frederik uit Nijmegen die zichzelf o...

  Volg Jesse Frederik
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren