Bezorgt goud ons een bruisend nieuw jaar?

Het afgelopen jaar heeft de goudprijs een duizelingwekkende stijging en twee grote ineenstortingen doorgemaakt. Verdient goud nog wel het predicaat ‘veilige haven’ of is het een risicovolle en onstabiele belegging?

Investeerders zien goud als de ultieme belegging in tijden van politieke en economische onbestendigheid. 
 
Gezien de wereldwijde ontwikkelingen zoals de Arabische Lente en de aanhoudende financiële crisis in Europa is het niet vreemd dat deze de goudprijs verder hebben opgedreven tot momenteel $/oz 1,60. Begin dit jaar stond hij nog op $/oz 1,42. Een stijging van 13 procent.
 
Maar de echte klapper had een belegger gemaakt als hij net voor kerst 2001 in goud was gestapt voor de schamele $/oz 0,28. Hij zou 500 procent rendement hebben gedraaid. 
 
Grafiek 1: Goudprijsontwikkeling 2002 t/m 2011. 
Bron: World Gold Council
 
'Dubbele dip'
Hoe lang kan deze zwaartekracht uitdagend goudprijsstijging doorgaan?
 
Aan de ene kant ziet het er niet naar uit dat de problemen van nu snel achter de rug zijn. Tot overmaat van ramp gluurt een ‘dubbele dip’ achter de economische horizon. Landen als China en India dekken zich stevig in en halen massaal goud binnen. 
 
Analisten menen dat hierdoor de goudprijs in 2012 blijft stijgen, maar met afgezwakte groei. Angelos Damaskos, adviseur van Junior Gold Fund, zegt: “Investeerders duwen de prijs omhoog, omdat ze het goud zien als zekere inleg. Zij zien niet in dat de politieke leiders op korte termijn de schier onoverkoombare financiële problemen oplossen. Daarom zie ik de prijs door $/oz 2,00 schieten.”
 
Goudbubbel
Aan de andere kant vrezen analisten een goudbubbel die het komende jaar kan barsten. Patrick Connolly, adviseur voor AWD Chase de Vere, is behoedzaam voor beleggingen die ongezond hard gestegen zijn in waarde. “Het is absurd te denken dat alles maar tot in de hemel reikt.”
 
Hij vervolgt dat degenen die geloven in goud als een behouden vaartuig op een razende oceaan van een ijskoude kermis thuis kunnen komen. “Eerder heeft goud zich bewezen als een onbetrouwbare rakker en stuiterde hard van de trap af. Aan de gigantische verliezen hield menig handelaar een vreselijke kater aan over.”
 
De laatste maanden heeft de goudprijs zich als een jojo gedragen. Deze onstuimige goudprijskoers bezorgt de markt nervositeit. 
 
Risico's
Goudinvestering is niet zonder risico’s. De goudprijs wordt in dollars genoteerd. Dit brengt een wisselkoersrisico met zich mee. Ook levert het bezit van goud geen dividend op. Toch blijft het aantrekkelijk aangezien de huidige, lage rentevoet geen beeldschoon alternatief is. 
 
De risicospreiding van het portfolio is het echte voordeel van goud is. Goud zal misschien niet zulke enorme prijsstijgingen meemaken. Grote kans dat het wel zijn waarde behoudt op het moment dat de economie is een complete malaise geraakt. 
 
Sommigen waarschuwen om überhaupt niet aan goud te denken. Adrian Frost, fondsmanager bij Artemis Income, tipt: “Een collectieve terreurclub van goudbezitters roepen verdommenis en verderf en nodigen anderen uit om in goud te stappen voor een hogere prijs die de ‘terreurclub’ oorspronkelijk betaalde.”