Bezuinigingssadisten VVD grote winnaars Herfstakkoord

2 Connecties
9 Bijdragen

PvdA-leider Samsom bezigde vorige maand nog bevlogen groeiplannen maar die zijn verdampt in het Herfstakkoord, constateert Ewald Engelen. Tot tevredenheid van de 'bezuinigingssadisten' van de VVD.

Vorige maand zat ik bij het tv-programma Buitenhof tegenover PvdA-leider Diederik Samsom om hem aan de tand te voelen over zijn verkiezingsprogramma. Mijn eerste vraag was hoe hij in Brussel dacht te gaan uitleggen dat Nederland zich in 2013 niet aan de drie procent zou houden. Uit doorrekeningen van het Centraal Plan Bureau (CPB) bleek namelijk dat in het PvdA-programma het begrotingstekort zou oplopen naar 3,5 procent. Pas in 2015 zou het onder de drie procent komen.

 

Samsom antwoordde dat hij in de eurocrisis meer op de lijn-Hollande dan op de lijn-Merkel zat. Dat hij in Brussel op zoek zou gaan naar een groeicoalitie. Dat de crisis leerde dat bezuinigen niet werkte. Dat het er om ging Europese burgers weer uitzicht te bieden op een betere toekomst. Dat anders Europa nog grotere schade zou oplopen.

 

Diepe ontschuldigingscrisis
Klonk allemaal vrij principieel en stellig. Ik complimenteerde Samsom er dan ook mee. Anders dan VVD, CDA en het grut van de Kunduz-coalitie leek de PvdA te snappen dat lastenverzwaringen ons op dit moment van de regen in de drup helpen. Banken en huishoudens kunnen alleen maar van hun schuldenbergen afkomen als de koopkracht op peil blijft en de binnenlandse economie blijft groeien. Als dat leidt tot een wat groter tekort en een wat hogere staatsschuld vereist - so what! De staat is er voor de burgers, toch? Niet andersom.

 

Ik moet bekennen dat ik onder de indruk was van Samsoms verhaal. Eindelijk een politicus die snapte wat er op het spel stond. Eindelijk iemand die begreep dat dit niet zomaar een huis-tuin-en-keukenrecessie was maar een diepe ontschuldigingscrisis, vergelijkbaar met de jaren dertig. Wat zou het mooi zijn als Samsom in Brussel de boel eens flink zou opschudden en het evenwicht zou doen doorslaan van stom bezuinigen naar slim groeien!

 

Samsom's groeiplannen zijn gesneuveld in het Herfstakkoord volgens Engelen

 

Blij dat ik niet op Samsom heb gestemd
Ik heb op 12 september dan ook kort overwogen om op Diederik Samsom te stemmen. Ben ik even blij dat ik niet op hem heb gestemd! Het Herfstakkoord dat VVD-voorman Rutte en PvdA-leider Samsom presenteerden, leert namelijk dat er van zijn groeiplannen niets meer over is. Wat vriendelijker voor forensen en studenten, wat hogere lasten voor de rest - meer is het niet. En het grote geschilpunt - hoe bestrijden we de crisis, bezuinigen of stimuleren? - is geluidloos van tafel verdwenen. Aan de drie procent wordt niet getornd.

 

Ik snap dat je bij coalitiebesprekingen geeft en neemt, samsam doet, elkaar wat gunt. Maar dit akkoord is een grote overwinning voor de bezuinigingssadisten van de VVD. Dat u het weet.