
De Europese Commissie wil in het kader van het Plan Juncker een kapitaalmarktenunie optuigen, die het gemakkelijker moet maken voor zowel beleggers en het mkb als consumenten om grensoverschrijdende financieringen te doen. Maar hoe realistisch is die ambitie?
De werkloosheid in met name de eurozonelanden neemt maar niet af en de economische groei blijft laag, terwijl de mogelijkheden voor vooral middelgrote bedrijven om financiering via het bancaire kanaal aan te trekken beperkt zijn. Dit bracht de Europese Commissie ertoe in juni van dit jaar een ambitieus plan op te stellen, het Plan Juncker, waarvan de oprichting van een kapitaalmarktenunie een onderdeel is.
Growth, Jobs & Investments
Met de steekwoorden 'Groei, Banen en Investeringen' benoemt de nieuwe Europese Commissie haar voornaamste ambities om de kwakkelende economieën van de EU weer aan de praat te krijgen. Hoe zij die ambities wil verwezenlijken valt op te maken uit een persbericht dat de Commissie op woensdag 28 oktober naar buiten bracht onder te titel 'Een verdiepte en eerlijkere eengemaakte markt: de Commissie vergroot de mogelijkheden voor burgers en ondernemingen'. Daarin ontvouwt de Commissie haar plannen om 'het volledige potentieel van de eengemaakte markt te ontplooien en hiervan de springplank voor Europa te maken om in de wereldwijde economie te floreren'. De kapitaalmarktenunie, een actieplan om de financiering van bedrijven en investeringen te stimuleren, is hiervan een essentieel onderdeel. De Commissie: 'The Capital Markets Union (CMU) is a flagship initiative of this Commission and will contribute to the ambition to boost jobs and growth in the EU in the context of the Investment Plan for Europe'. In het kader van deze prioriteit om de werkgelegenheid, groei en investeringen in de EU te stimuleren, wil de kapitaalmarktenunie tekorten aan investeringen rechtstreeks aanpakken door de financieringsbronnen voor Europese ondernemingen en langetermijnprojecten te versterken en te diversifiëren.Financieringsproblemen mkb
Met name kleine, middelgrote en startende ondernemingen hebben moeite om financiële middelen te vinden en anders dan elders in de wereld zouden alternatieve financieringsbronnen ten opzichte van de traditiegetrouwe bankfinanciering een rol moeten spelen, zo vindt de Commissie. Zij denkt hierbij aan kapitaalmarkten, durfkapitaal, crowdfunding en de sector van vermogensbeheer.Beschikbaarheid diverse financieringsbronnen is cruciaal voor de financiële stabiliteitOok denkt de Commissie dat de beschikbaarheid van meer diverse financieringsbronnen cruciaal is voor de financiële stabiliteit, want, zo zegt zij, 'in geval van problemen in de bankensector worden de gevolgen daarvan voor ondernemingen en de toegang tot financiering getemperd'. Met andere woorden: als de banken geen krediet meer verlenen aan de motor van de economie (het mkb) dan moeten andere financieringsbronnen beschikbaar zijn om te voorkomen dat de hele economie vastloopt. Om deze reden vormt de kapitaalmarktenunie ook een belangrijke stap naar de doelstelling om te komen tot de voltooiing van de Europese economische en monetaire unie, aldus de Commissie. De Commissie wil ook de barrières slechten die op nationaal vlak bestaan voor grensoverschrijdende investeringen in Europese bedrijven en infrastructuurprojecten, zodat deze gemakkelijker de financiering kunnen vinden die zij nodig hebben, waar zij ook gevestigd zijn in de EU. De kapitaalmarktenunie is voor de Commissie een middellangetermijnproject maar toch worden al enkele grote initiatieven onmiddellijk gelanceerd. Zij maakte een eerste reeks maatregelen bekend om opnieuw kwalitatief hoogwaardige securitisatie te lanceren en om langetermijninvesteringen in infrastructuur te bevorderen. Daarnaast wil de Commissie vóór het einde van het jaar haar voorstellen voor wijziging van de prospectusrichtlijn aankondigen, om het voor kleine en middelgrote ondernemingen gemakkelijker en minder duur te maken om kapitaal aan te trekken.
De kapitaalmarktenunie beoogt gelijke kansen te creërenVolgens de beginselen van betere regelgeving lanceert de Commissie ook een oproep om informatie te verzamelen over de cumulatieve impact van de financiële wetgeving ‑ om er zeker van te zijn dat deze naar behoren zal werken zonder mogelijke overlapping van rapportagevereisten of inconsistenties tussen de verschillende (nationale) wetten. De Commissie: 'De Kapitaalmarktenunie beoogt gelijke kansen te creëren voor investeerders, de financiering te koppelen aan de ruimere economie en een robuuster financieel stelsel te bevorderen met verdere integratie en meer concurrentie'. Niet iedereen is er echter van overtuigd dat de kapitaalmarktenunieplannen van de Commissie - en met name het securitisatiedeel ervan - tot een efficiëntere en ruimere kredietverlening zullen gaan leiden. Eerder uitte Ewald Engelen op FTM al ernstige kritiek op die plannen. Ze zouden leiden tot een verdere 'financialisering' van de economie en daarom zouden de plannen moeten worden gestaakt.
Mooie woorden
Dat zijn allemaal mooie woorden, maar je kan een paard wel naar het water leiden maar je kan het niet leren drinken. Dat vindt Joost Mulder van het Brusselse Finance Watch, dat een kritisch rapport over de kapitaalmarktenunie heeft gepubliceerd. Ook Finance Watch zet vraagtekens bij de claim van de Commissie dat securitisatie van leningen aanleiding gaat geven tot meer kredietverlening aan het mkb. Gevraagd naar de effectiviteit van de plannen van de Commissie antwoordt Mulder: 'Je kunt je afvragen of al deze mooie plannen wel effectief zullen bijdragen aan de realisatie van de doelstellingen van de Commissie [meer groei en banen, red.]. Bovendien is het maar de vraag of de banken de liquiditeiten die zij verkrijgen bij de verkoop van gesecuritiseerde producten [gebundelde schuldtitels die met korting worden verkocht aan beleggers in ruil voor cash, red.] wel zullen aanwenden voor kredieten aan het mkb. Het grote probleem voor TBTF (Too Big Too Fail) banken en de grote investeringsbanken is dat zij winst moeten maken en hun vermogen moeten versterken. Securitisatie is goed voor de opschoning van hun balansen, maar nog geen garantie dat de vrijgekomen liquiditeiten ook geïnvesteerd zullen worden in de reële economie'. Ook op de plannen van de Commissie om de prospectusrichtlijnen te herzien heeft Mulder kritiek. De achterliggende gedachte van dat plan is om de eisen te verhogen waaraan prospectussen moeten voldoen. Bijvoorbeeld de minimale kapitaaleis. Dit betekent dat bedrijven die minder dan 2,5 miljoen euro willen ophalen bij investeerders voortaan geen prospectus meer hoeven op te stellen. Zo zouden volgens de Commissie meer bedrijven gestimuleerd worden om kapitaal aan te trekken. Mulder noemt deze gedachtegang naïef. De kans bestaat dat er dan een onvoldoende risicoafweging wordt gemaakt en dat het kan leiden tot 'kunstmatige' aanvragen. Mulder noemde als voorbeeld een crowdfunding-actie van de Vegetarische Slager in Breda, waarbij het op te halen bedrag bewust nét onder de eis van 2,5 miljoen euro werd gehouden, zodat er geen prospectus opgesteld hoefde te worden.'De plannen van de Commissie zijn vooral voor de politieke bühne''De plannen van de Commissie zijn vooral voor de politieke bühne en bieden geen structurele oplossing voor de financiering van het mkb', aldus Mulder. 'Daarvoor is een goed functionerende bankenfinanciering nodig en juist die laat het afweten', voegt hij er aan toe. Ook hoogleraar ondernemingsfinanciering en financiële markten Arnoud Boot noemt de plannen van de Commissie 'meer soort ambitie dan iets anders'. Volgens Boot 'heeft de kapitaalmarktenunie weinig met het mkb te maken'. 'Met het streven naar harmonisatie van nationale wet- en regelgeving is op zich weinig mis, maar het is onduidelijk hoe de financiële markten het mkb vervolgens kunnen helpen. Als de kapitaalmarktenunie het leven eenvoudiger maakt voor niet-banken dan zou er misschien enige ruimte via die richting kunnen ontstaan', aldus de hoogleraar.
Harmonisatieproblemen
Ook Mulder betwijfelt of de zeer grote verschillen in wet- en regelgeving tussen de verschillende lidstaten wel geharmoniseerd kunnen worden. Een goed voorbeeld is de faillissementswetgeving, die van staat tot staat enorm verschilt. Alleen al daardoor ontstaat een ongelijk speelveld voor Europese bedrijven en investeerders, aldus Mulder, eraan toevoegend dat 'de Europese Commissie zich een wortel voorhoudt en politieke spelletjes speelt'. 'De Commissie zou al tevreden zijn als er enkele succesjes worden geboekt'. Op zich jammer, zegt Mulder, want geld is er genoeg: bij spaarders, pensioenfondsen en professionele investeerders.Het wordt in een Kapitaalmarktenunie waarschijnlijk makkelijker om pakketten leningen als onderpand te gebruikenIets positiever laat een collega-hoogleraar van Boot, macro-econoom Sweder van Wijnbergen, zich uit over de kapitaalmarktenunie. Hij noemt het 'een goed initiatief', al zegt hij erbij dat 'het mkb er niet rechtstreeks van zal profiteren, maar beleggers en grote bedrijven wel. Mogelijk kan het mkb wel indirect profiteren'. Van Wijnbergen: 'Het wordt in een kapitaalmarktenunie waarschijnlijk makkelijker om pakketten leningen als onderpand te gebruiken voor kapitaalmarktinstrumenten als obligaties. Dat gebeurt nu nog niet veel met mkb-leningen, maar ik verwacht dat dit meer zal gebeuren. Dat leidt weer tot lagere kosten en meer funding voor de banken die wel direct kunnen lenen aan het mkb. De vraag is natuurlijk of dat voordeel dan ook daadwerkelijk doorgegeven wordt. Bij voldoende concurrentie zal dat wel gebeuren en dan profiteert ook het mkb, zij het indirect, van de kapitaalmarktenunie. Maar vanwege de hoge informatiekosten blijft het mkb toch in hoofdzaak aangewezen op de lokale banken', aldus de hoogleraar.
130 Bijdragen
Bartje
Deze bedrijven draaien een gezonde winst en investeren dat weer zonder erbij te lenen.
Gezonde bedrijfsvoering is niet lenen en nog weer lenen.
Er word veel geschreven dat de banken en politiek niets geleerd hebben van de crisis 2008.
Daar ken je met gemak eerdaags MKB wel bijzetten.
Overigs max. 60% schuld op waarde bedrijf en de aflossing mag niet meer bedragen dan 40% van de omzet over de afgelopen drie jaar, deze bedrijven die daar onder zitten hebben in het geheel geen probleem om eventueel geld te lenen.
Om hun wensen van uitbreiding te verwezenlijken.
bps
BartjeWaar zijn de genoemde 60% en 40% waarden aan ontleend? Hoe kom je daar aan?
Bartje
bpsMet geld strooien deden tot 25 jaar geleden banken niet.
Het resultaat van het wel te doen zien wij heden om ons heen.
En heden is de rente op het laagste peil lager kan niet dat houd in dat er een moment komt dat de rente gaat stijgen.
Daar word schijnbaar heden door velen geen rekening mee gehouden en ook dat het vrij besteedbaar inkomen door de consument de komende jaren reëel weinig zal stijgen al met al nou geen fijn vooruitzicht om maar eens flink te gaan lenen.
Pieter Jongejan
Bartjejefcooper
Pieter JongejanZo krijgen we toch economische groei, alsmaar nieuwe sectoren, na de klimaatindustrie nu de asielindustrie.
Toch is de laatste niet zonder risico, in Enschede is net een ambtenaar neergestoken, maar nog meer groei door beveiliging.
jefcooper
BartjeJoost Vsser
Bartjebps
BartjeHet monetair beleid was toen zorgvuldiger en de financiering van mkb was veel prudenter. Lenen deed je niet zo snel. Zonder grote groeiambities werkte men door en loste men af. Als de nettowinst 10% was deed een mkb-er het al heel knap. Gevolg was wel dat na 10 of 20 jaar de mkb-er alles vrij had en vrij man was met een leuke spaarcent op de bank, die dat weer kon uitgeven of uitlenen aan een andere behoedzame mkb-er.
Pas toen vanaf 1970 de geldkraan open ging en er extra omzet viel te realiseren, werd er vanaf toen ook meer geleend, en meer en vaker, enz. Meer geld, meer schuld, meer consumptie, meer productie, meer omzet, ... Van alles meer.
Tot er teveel kwam en de schuldentoevoer en de consumptie haperde en de economie haperde, en van het een het ander kwam.
Kijk nu eens naar al die complexe problemen van een simpele oorzaak.
Jean
Bartjejefcooper
JeanDe waarde van een bedrijf is theoretisch de contante waarde van de toekomstige winsten.
Hoe een gek die inschat, dat is inderdaad de vraag.
Verder zal Bartje wel bedoelen gemiddelde omzet over de afgelopen drie jaar.
Dan vind ik 40% omzet nog veel.
Blijft maar 60 % over voor directe kosten.
Bartje
jefcooperEn daar zit de ook de ellende, zoals boeren en binnenvaart ondernemers met 140% hypotheek en natuurlijk een renteswap om de eventuele rente stijging af te dekken, lees is niet op te brengen met de bestaande inkomsten.
Wij moeten terug ons verstand gaan gebruiken en eerst verdienen voordat er grof geld uitgegeven word.
jefcooper
BartjeHet principe van 'hoe plukken we er het meeste van'.
Een studiegenoot van me die MBK adviseerde was tientallen jaren geleden al woest over bankpraktijken.
Joost Vsser
BartjeJoost Vsser
jefcooperjefcooper
Joost VsserJoost Vsser
jefcooperjefcooper
Joost VsserJoost Vsser
jefcooperJoost Vsser
jefcooperjefcooper
Joost VsserProf J L Meij had daar ook last van.
Zijn leerling, toevallig ook J L, Johannes Lammert, als ik me goed herinner, hem als prof opgevolgd, was daar beter in.
Joost Vsser
jefcooperHilterman
jefcooperHoe zit het met de activa, tellen die niet meer mee?
jefcooper
HiltermanDus kasstroom.
De activa leveren dus deels die kasstroom, overigens hebben die activa alleen waarde als er winst is, de continuïteit van het bedrijf.
Je ziet weer eens dat zelfs bedrijfseconomie niet altijd eenvoudig is.
Prof Bouma was een goed leermeester.
Ook al weer een Fries.
Hij legde zelfs uit dat in theorie de jaarrekeningen van een bedrijf pas konden worden vastgesteld na opheffen van het bedrijf.
Hij heeft tot voor betrekkelijk kort het Leerboek Bedrijfseconomie van J L Meij van nieuwe versies voorzien, ik ken die nieuwe versies niet, maar heb er alle vertrouwen in.
Toch had ik met hem aanvaring bij m'n laatste tentamen, het duurde een paar jaar, zeven, voor ik gelijk kreeg.
Ansoff bleek een fantast.
Corporate Strategy
Ansoff, H.Igor
Published by McGraw-Hill Inc.,US, 1965
ISBN 10: 0070021112 / ISBN 13: 9780070021112
Hilterman
jefcooperDan ga ik liever af op ondernemers die meer bedrijven hebben overgenomen dan er dagen in het jaar zitten.
Deze uiterst succesvolle ondernemers kijken naar winstmogelijkheden maar ook naar de activa op de balans.
Veelal zijn het onroerend goed en de produktiemiddelen geheel of voor een groot deel afgeschreven.
Dan zitten er forse reserves in die onderneming die bij liquidatie aan het licht komen.
Een mooi voorbeeld is WOL de flop van mevrouw Brink.
De beurskoers stortte na de negatieve publiciteit in elkaar.
Wat vergeten wordt is dat de kas van WOL op dat moment boordevol zat met de opbrengst van de aandelen.
Een Italiaanse belegger zag zijn kans schoon. Hij kocht WOL voor een zacht prijsje en haal de de kas leeg.
Zo worden slimme kapitaalkrachtige lieden nog rijker.
jefcooper
HiltermanOm van dat idee af te komen zetten twee Belgische, als ik me goed herinner, economen een bedrijfje op.
Nadat het een paar jaar met winst had gedraaid liquideerden ze het, ze vonden het niet interessant.
Hilterman
jefcooperKijk eens naar typische Nederlandse ondernemers zoals de horeca familie van der Valk. Ondanks alle rumoer en ruzie met de belastingdienst zijn dit ondernemers pur sang.
Ook de intimidatie van de FIOD, het opsluiten van hele gezinnen waaronder zelfs zwangere vrouwen kreeg ze niet klein.
Dat de FIOD daar uitgerekend de gevangenis in Scheveningen voor had uitgezocht was pure intimidatie.
Er was zeker reden voor de belangstelling van de FIOD voor het concern. De intimiderende aanpak waarvoor gekozen werd was echter buiten proportioneel.
Ondanks de grond voor een onderzoek zou een dergelijke onderneming in Duitsland nooit zo zijn aangepakt door het Finanzamt. Ondernemers worden in Duitsland met respekt behandeld ook wanneer er reden is voor onderzoek naar hun manier van ondernemen.
Tijdens WW II had Marinus van der Valk, de vader van Gerrit van der Valk, in Scheveningen gevangen gezeten.
jefcooper
HiltermanHilterman
jefcooperjefcooper
Hiltermanjefcooper
BartjeWij kritiseren banken als die een eigen vermogen van zes of zo procent hebben, en terecht, maar ik vraag me vaak af welk eigen vermogen allerlei kleine bedrijven hebben.
goof
De bankensector heeft zichzelf allang gediskwalificeerd om nog deel uit te maken van een economie en in dit computertijdperk boeit het niemand waar die server staat die de bits en bytes rondpompt die wij dmv telebankieren toch al zelf moeten invoeren en de bankensector dan ook nog transactie kosten in rekening durft te brengen terwijl ze ze echt niets meer voor doen.
Kost bij een omzet van 1/2 miljoen per jaar elke MKBér al gauw 1000 euro per jaar .
Absurd gewoon en nergens voor nodig .
Van mij mogen alle banken morgen naar de kloten gaan want ze voegen niets toe aan een goede economie en het enige wat ze doen is parasiteren.
Hilterman
goofjefcooper
Het idee dat groenteboer Jansen uit Heerhugowaard bij de Credit Agricole in Frankrijk een lening gaat bepleiten, je moet wel lid zijn van de Brusselse bende voor zulke ideeën.
Gelukkig kan Jansen in Frankrijk telefoneren deels op kosten landgenoten die zich geen buitenlandse vakantie kunnen permitteren, de laatste EP stunt.
De stad waar Asscher wethouder van financiën was, blijkt niet eens zelf een jaarrekening op te kunnen stellen.
http://www.telegraaf.nl/dft/geld/24688455/__Amsterdam_huurt_dure_consultants_in__.html
PvdA en Groenlinks verbazen zich over uurtarieven van E 175.
Het uurtarief, kosten dus, van een lid van de tweede kamer schat ik op E 166, E 200.000 aan kosten, 1200 effectieve uren.
Over de kosten, een kamerlid bouwt in tien jaar een volledig pensioen op.
Wachtgeld zes of zeven jaar.
Financieel administratief inzicht is weer geweldig, bij politici.
Maar Sharon gaat nu orde op zaken stellen bij NS en Prorail.
Joost Vsser
jefcooperjefcooper
Joost VsserDe man had ook maar 25 bijbanen,.
Hij werd veroordeeld de proceskosten te betalen, E 155.000.
FNV stelt nu hem en medebestuurders hoofdelijk aansprakelijk.
Het gaat om 48 miljoen.
Ik vroeg me af of ik één politicus weet die ooit met succes een commerciële organisatie leidde.
Van Rompuy gaf toe dat de economische gevolgen van de euro onvoldoende waren doordacht.
Zouden we ergens nog een capabele politicus hebben ?
Joost Vsser
jefcooperjsmid
Joost VsserLeprechaun
Joost VsserLeef je anders op mij uit, ben van de veel latere lichting 73-2.
Maten vallen elkaar nooit af.
Joost Vsser
LeprechaunLeprechaun
Joost Vssermvg
Pieter Jongejan
bps
Pieter JongejanDat begrijp ik niet. Leg eens uit.
Pieter Jongejan
bpsbps
Pieter JongejanLeprechaun
bpsMaar hoe bewerkstelligen we dat bij de ECB het roer omgaat en dat zij stoppen met het nutteloze en onzinnige QE beleid.
Als Jean Wanningen nu eens een rookbom ala VW binnen de board of government van de ECB kan ontmaskeren. Misschien dat we dan een kansje hebben dat ze vanuit zichzelf wat meer gaan opbiechten. Het lukte bij VW dus waarom niet bij de ECB.
I donot want a mr. Draghi ex Goldman Sachs for president, wat vindt u?
peter
Pieter Jongejanhttp://blogs.ft.com/larry-summers/2015/10/28/critique-of-fed-not-backed-by-logic-nor-evidence/
Leprechaun
Pieter JongejanMaar hoe bewerkstelligen we dat bij de ECB het roer omgaat en dat zij stoppen met het nutteloze en onzinnige QE beleid.
Als Jean Wanningen nu eens een rookbom ala VW binnen de board of government van de ECB kan ontmaskeren. Misschien dat we dan een kansje hebben dat ze zelf wat meer gaan opbiechten. Het lukte bij VW dus waarom niet bij de ECB. I donot want a Draghi for president.
peter
1) Een gezonde financiele infrastructuur is nodig om economisch herstel te kunnen voorzien van financiering. We zien in Europa een grote afhankelijkheid van bancaire financiering met banken die begrenst zijn in hun kredietverlening (denk aan de wil van de maatschappij om solvabiliteitsratio's te verhogen, en niet de mogelijkheid om dit te doen via aantrekken extra eigen vermogen), en aan de andere kant een grote pot met geld rondgaan van vermogensbeheerders die slechts de kapitaalmarkt bedient. De vraag is hoe kunnen we efficienter vraag en aanbod bij elkaar brengen?
2) Hoe kunnen we economisch herstel bevorderen?
Waar velen de mist in gaan bij hun redenatie is dat zij denken dat vraagstuk 1 de oplossing moet zijn voor vraagstuk 2. Dat is niet correct. Ongeacht of deze veranderingen voor economisch herstel zorgen, dit is gewoon een proces die moet worden doorlopen. Wat we ons niet kunnen permitteren is dat als economisch herstel wel komt, dit herstel wordt belemmerd doordat we vraagstuk 1 niet hebben opgelost.
Het zou dus ook heel goed kunnen dat we niet goed begrijpen wat de ECB wil bereiken via QE. Vaak gaan de discussies over economisch herstel, inflatiedoelstellingen etc, (vraagstuk 2), terwijl de ECB misschien wel bezig is om vraagstuk 1 op te lossen. Wat we namelijk zagen was dat vermogensbeheerders (zoals onze PF fondsen) helemaal niet bereid waren om geld te lenen/investeren aan bedrijven/klanten die afhankelijk zijn van bankfinancieringen. We zagen bv dat onze PF fondsen allerlei garanties wou van de overheid om mogelijk meer geld te investeren in hypotheken. Juist door QE zien we dat pf fondsen zijn gaan bijdraaien omdat het lager rendement op staatsleningen slecht is als dit tijden gaat duren. Ze gaan dan uiteindelijk op zoek naar beleggingen met hogere rendementen. En wat zien we nu? PF fondsen die staan te springen om hypotheken. Nu is het nog niet z
Pieter Jongejan
peterpeter
Pieter JongejanOm het eerste misverstand maar uit de wereld te halen. PF fondsen zijn niet dom, hebben veel besef van risico's, zijn meest geïnteresseerd in kredietwaardige leningen, staan onder toezicht van DNB en bepalen zelf (en dus niet de bank) welke leningen ze willen kopen. Dat is dus een hele andere beschrijving van de praktijk die jij geeft. Jij ziet namelijk securitisatie als banken die slechte leningen verkoopt aan PF fondsen, waarbij PF fondsen domme beleggers zijn, die straks alle verliezen mag nemen ipv dat banken dat doen.
Bovendien begrijp ik weinig van je opmerking van de kunstmatige lage rente. Dat is helemaal niet interessant, want je moet kijken naar de credit spread op deze leningen, en die staan niet bepaald op het dieptepunt.
Wat ik stel is dat in Europa heel veel afhankelijkheid is van bancaire financiering. Daar is de bank-klantrelatie. Onze PF fondsen beleggen grotendeels via de kapitaalmarkten, en slechts de grote bedrijven hebben daar toegang tot financiering. We zien dus dat een heel groot gedeelte van de vraag naar financiering via de bank niet kan worden bediend door de situatie waar banken zich in bevinden, en zeer groot aanbod van geld op de kapitaalmarkten wat juist het rendement drukt.
Wat ik dus stel is dat we niet meer slechte leningen moeten gaan plaatsen. Ik wil dat juist goede leningen worden geplaatst. Maar op dit moment verkopen banken gewoon te vaak NEE aan bedrijven bij de aanvraag van een financiering die niet wordt veroorzaakt door teveel risico in de financieringsaanvraag, maar door de begrensde mogelijkheden van banken (die aan balansverkorting doen).
Banken proberen vaak de indruk te wekken dat zij minder leningen verstrekken door de toegenomen risico's bij ondernemer en geven niet graag toe dat zij juist door haar eigen l
peter
peterPieter Jongejan
peterWat je opmerking over de kunstmatig lage rente betreft ben ik gefascineerd door het verschuil tussen Korea en Japan. Waarom doet Korea het uitstekend en Japan zo slecht? Wat is de bijdrage van het monetaire beleid en het bankbeleid in deze? Korea heeft een relatief hoge rente en Japan een relatief lage. Zou het niet zo zijn dat de Japanse conglomeraten verplicht zijn om te bankieren bij hun conglomeraatbank, terwijl dit niet geldt voor de Koreaanse conglomeraten? Weet jij waaraan de renteverschillen tussen Japan en Korea zijn toe te schrijven?
peter
Pieter JongejanJapan en Korea kennen verschillen tav belastingstelsel, staatsschuld en subsidiering. Voornaamste oorzaak dat rente in Japan zo laag is dat Japanners relatief laag gedeelte van inkomen consumeren en veel sparen en dat Japan haar staatschuld grotendeels intern kan financieren in tegenstelling tot veel andere landen.
Pieter Jongejan
peterIn Japan daalden de investeringen en besparingen in de periode 2005-2014 van resp. 22,5% en 26,2% tot 21,5% en 23,1%.
In Korea daalden de investeringen van 32,2% tot 28,0%; de besparingen namen echter toe van 33,6% tot 35,1%. Het spaaroverschot van Korea is dus aanzienlijk hoger dan dat van Japan. Desondanks is (in tegenstelling tot wat jij beweert) ligt de korte en lange rente in Korea op een aanzienlijk hoger niveau dan in Japan. Ra ra hoe kan dat? Welke monetaire theorie kan deze puzzel oplossen? Eén van de mogelijke verklaringen is dat de overheidssector van Korea veel kleiner is dan die van Japan; een andere verklaring is wellicht dat de financiële sector van Korea veel kleiner is dan die van Japan. Beide kunnen verklaren waarom de winstvoet in Korea op een hoger niveau ligt dan in Japan. Of je die kleine overheidssector (en het lage sociale zekerheidsniveau) moet willen is een andere vraag.
De lange rente van Japan is gedaald van 1,35% in 2005 tot 0,52% in 2014. In Korea is de lange rente gedaald van 4,95% in 2005 tot 3,19% in 2014. De korte rente bedroeg in 2014 0,20% in Japan tegen 2,49% in Korea. Een krap monetair beleid lijkt in tegenstelling tot wat de financiële sector beweert een positieve uitwerking te hebben op de reële economie. Gek dat deze cijfers niemand opvallen.
Overheid/GDP 29,3 33,3 20,5 21,4
Lange rente 0,52 3,19
Uit deze cijfers blijkt dat Korea zowel een hogere spaarquote, een hogere investeringsquote als een groter spaaroverschot heeft dan Japan. Wat opvalt is dat Korea een veel hogere lange rente heeft dan Jap
Peter
Pieter Jongejanbps
Pieter JongejanNu de geldkraan dicht staat verpietert het mkb. Geldkraan open helpt ook niet meer.
Het securitiseren van zwakke leningen doet de leningen en de onderpanden zelf op rij echt niet versterken. Want rente en aflossing uit de reële economie blijft onzeker.
Een renteverhoging zal ook kunstmatig zijn. Door extra vraag naar geld gebeurt het niet. En wat willen ze er mee bereiken? Om de rente weer te kunnen verlagen?
Ze hadden er gewoon vanaf moeten blijven en de economie niet over de kop moeten jagen met al dat teveel en te snelle geld en schuld. Daar zit de crux. Nergens anders.
Als dat minder was geweest, was er meer afgelost en meer solvabiliteit geweest, meer vertrouwen, meer bestedingsruimte, meer koopkracht en meer investeringskracht.
Meer rust en regelmaat. Het is saai, maar het is niet anders.
Leprechaun
bpsJe begrijpt het nu wel heel erg snel. Dan moet de discussie tussen PJ en Peter toch ook wel iemand binnen DNB tot denken aanzetten.
Ik weet niet meer precies wanneer, maar ik vermoede al eerder dat Peter genoeg ervaringen binnen het bancaire vak had opgedaan en heb hem toen aangespoord ons op FTM te blijven berichten.
Ik ben er tevreden dat Peter mijn aanmoediging goed heeft opgenomen.
Peter levert belangrijke bijdragen op FTM en dat valt zeer te waarderen.
MvdB
LeprechaunWat was jij vroeg wakker vandaag.
Leprechaun
MvdBhttp://www.ftm.nl/exclusive/banken-hullen-zich-in-stilzwijgen-over-gratis-verdienmodel/
Hier viel mij volgend commentaar van Peter op.
peter (antwoord aan Michiel)
Luyendijk heeft een prima beschrijving gegeven over de cultuur in de
City (ik heb er jaren gewerkt), maar Luyendijk maakt de fout dat hij
zich daarmee ook ziet als een crisis expert. Hij kraamt veel onzin uit.
bewatcher of follow the money (antwoord aan peter)
Hallo Peter,
Mooi om een reactie te zien van iemand die zelf jaren in de City heeft gewerkt. Laat ons eens weten hoe het er daar in jouw tijd aan toeging.
Ik voel meteen dat jouw ervaringen ons kunnen helpen om beter te begrijpen hoe we in deze crisis terecht zijn gekomen. Met jouw nieuwe informatie kunnen weer verder en kijken wat de beste manier is om uit de crisis te komen.
Wij allen horen graag van je en kijken uit naar jouw verdere commentaren.
MvdB
Leprechaun"Monologen van bankiers op moderne dans." Gesubsidieerd met belastinggeld.
Laat Tai Chi maar schieten, je moet op financieel ballet ;-)
Leprechaun
MvdBWist je trouwens, dat er een rustgevende dans/ loop techniek binnen de Tai Chi bestaat. Het lijkt iets op een foxtrot, bedrieglijk eenvoudig, maar een ontzettend effectief voor de gezondheid voor het gehele lichaam, inclusief de geest.
Leprechaun
MvdBHet kan onwaar zijn, maar het is een aangename gedachte dat Peter al die tijd de mening van de Nederlandse Vereniging van Banken heeft verwoord, een geluid dat ik zo node miste.
peter
LeprechaunLeprechaun
peterIk waardeerde je bijdrage al onmiddellijk en dat is niet veranderd. Jij lijkt mij de zelfstandige die het neutrale advies zal geven tussen klant en bank. Prima.
Hoop dat ik jouw commentaren mag blijven tegenkomen hier op FTM, want ik vind dat jouw bijdragen belangrijk en verhelderend zijn.
Heb jij mogelijkheden zodat de Nederlandse Vereniging van Banken wat positiever tov FTM wordt en dat zij (NVB) gaan in zien dat open communicatie belangrijk is om het verloren vertrouwen terug te winnen.
mvg
Alouis
Leprechaun
LeprechaunIk krijg volgend bericht:
qt
Er is iets mis met het adres van de pagina die u wilde bekijken
unqt
mvg
MvdB
LeprechaunZo werkt ie wel: http://www.ftm.nl/column/het-wrakkige-fundament-van-de-bancaire-sector/
Leprechaun
MvdBHelaas werkt "control vasthouden F" niet bij Disqus als je die vanuit FTM benaderd dus ik hoop dat Erik gauw verbeteringen kan doorvoeren alla Guardian.
MvdB
LeprechaunLeprechaun
MvdBTipje voor FTM ?:
Bundel MvdB's handige computer-tipjes en maak er een apart help tabje van in het start scherm. Hoeft niet permanent te zijn en kan weer weg zodra Guardian-achtige zoekfunties zijn geïncorporeerd.
peter
peterLeprechaun
peterIk ga geheel met je mee, maar vraag je ook ons op FTM te verlichten en te informeren wat er in het bancaire landschap de laatste paar jaren is verbeterd of verslechterd voor ons consumenten/ MBK-ers
mvg
MvdB
LeprechaunProbeer F.lux eens. Zeker nu het eerder donker is kan dat helpen. Ik heb er baat bij ook al zit het misschien alleen tussen de oren. F.lux is makkelijk te installeren en makkelijk in gebruik.
http://www.marklanphen.nl/blog/f-lux-slaap-beter-door-kleuraanpassing-beeldscherm-met-flux/
Leprechaun
MvdBMvdB
Leprechaunhttp://www.groene.nl/artikel/nooit-minder-slapen
Het is van 19 augustus maar staat vandaag op de hoofdpagina van De Groene Amsterdammer.
Samen met een artikel van Ewald Engelen van gisteren: http://www.groene.nl/artikel/nobelprijzen
Leprechaun
MvdBbps
MvdBLeprechaun
MvdBMaar eigenlijk is zij net zo zorgzaam als jij dus gaak F.lux zeker poberen.
bedankt en mvg
bps
MvdBDat moest, want hij ging zweven.
Leprechaun
MvdBbps
LeprechaunBegripssnelheid is ook afhankelijk van feitenkennis die iemand daarvoor ter beschikking heeft.
Een goed begrijper die nergens van weet, heeft nl. niets om te begrijpen.
Het zijn dan ook altijd de discussies en artikelen bij FTM die nieuwe gegevens aandragen om te processen en te schiften.
Leprechaun
bpsbps
LeprechaunHet overkomt mij ook wel eens, eigenlijk wel vaker.
Maar in discussie keer je dan weer. Daar is het goed voor.
MvdB
bpsbps
MvdBboftm heeft dan ook geen gelijk dat wij even snel en sterk zijn van begrip.
Wij zijn alleen anders. Niemand is gelijk, maar ook niet meer of minder.
Leprechaun
bpsbps je weet toch dat M o/a ook met docki smoest, he?
bps
LeprechaunMvdB
bpsLeprechaun
bpsAch welnee, ik laat deze inkruipende gedachte/ mijn onderbuikgevoel maar weer onmiddellijk los, want het maakt mijn eigen leventje te gecompliceerd.
Tegelijk moet ik oppassen dat ik niet blind dreig te worden .... ik blijf alert.
MvdB
LeprechaunLeprechaun
MvdBMvdB
LeprechaunLeprechaun
MvdBMvdB
LeprechaunLeprechaun
MvdBNa een goede nachtrust, zonder slaappilletje, maar waarschijnlijk vanwege de heilzame werking van F.lux, heb ik mijzelf weer wat bijeen kunnen rapen. Moet vandaag nog wel rustig aandoen, maar heb vertrouwen dat ik er wel weer bovenop kom. Helemaal de oude worden kost waarschijnlijk wat meer tijd en therapie, dat niet ander als men zo'n klap goed wild verwerken.
bps
LeprechaunDaarom wil ik niet te snel zijn met begrip. Dat leidt tot vooroordelen, tot biases.
Zei MvdB niet eens: “Als het waarnemen ophoudt, begint het (voor)oordelen.
Een oordeel rust dan ook t/m en op een bepaald moment. Nooit verder.
Vooroordeel geeft nadeel omdat het altijd tekort schiet, niet geheel waar is, er iets mis is.
Daarom wacht ik meestal liever even en overdenk het. Dus dat het denken nog eens over gedaan wordt.
Dat levert meer op: minder nadeel en meer voordeel.
Eerst gedaan en dan gedacht, heeft menig in ’t verdriet gebracht.
Verder ben ik definitief en permanent van oordeel dat peter geen reacties schrijft omdat jij hem dat hebt gezegd.
Dat is wel een heel zwaar en ijdel vooroordeel en misvatting van jou.
Leprechaun
bpsIk sluit met aan bij de wijze woorden van MvdB:
“Als het waarnemen ophoudt, begint het oordelen."
I rest my (the) case, is dat goed, beste bps.
bps
LeprechaunBij Roxane van Iperen zei ik eens:
"Woorden zijn de wrakke vehikels van de vlottende geest."
http://www.ftm.nl/exclusive/soul-society/#comment-1899780853
En zo is het ook.
Leprechaun
bpsZou Roxane al bijna klaar zijn met haar project, want op een paar commentaren en een herplaatsing van haar interview na, hebben we weinig van haar gehoord.
MvdB
bpsbps
MvdBMensen met een Pinokkio-neus hebben daar meer moeite mee.
Mijn neus is van zichzelf nogal groot, dus ik moet wel verder kijken dan mijn neus lang is. Lange vingers heb ik ook al niet.
Het leven is niet zo gemakkelijk zonder Pinokkio-neus en lange vingers,
zonder liegen en stelen.
bps
peter2. is het paard laten drinken. Maar het paard heeft te weinig echte dorst.
Het maakt dan ook niet uit wie het water aanbiedt, banken, pensioenfondsen of anderen.
Een paard zonder dorst speelt met het water, verspeelt en verspilt het water.
peter
bpsbps
peterMaar die strenge, veilige criteria kan niet zo veel meer aan worden voldaan:
er is vaak te weinig en onzeker onderpand en groter continuïteitsrisico, en/of onzekerheid, door een kwakkelende economie.
Het paard heeft weinig dorst. Maar de paarden die werken moeten inderdaad wel water kunnen drinken. Ergens moet er weer wat op gang komen.
peter
bpsbps
peterDie financiële infrastructuur, dat moet een rotonde of een achtbaan zijn.
Een kringloop en geen eenrichtingsverkeer met één keer geld erin en geld met rente er weer uit. Laten ze daar maar eens over gaan nadenken.
Stel je een infrastructuur voor in de vorm van een 8. De onderste lus is het reële circuit, de omloop, en de bovenste lus is het financiële circuit, buiten omloop.
De banken zijn de schakel op het snijpunt. Daar werk jij. (even zwaaien)
Als geld via de banken in het financiële circuit terecht komt, buiten omloop, door sparen, beleggen, belastingontwijking, enz., en schulden blijven achter en hopen op in het reële circuit, en geld hoopt op in het financiële circuit, dan krijgt de acht een waterhoofd en wordt instabiel.
Dat gebeurt ook met teveel QE. Dat voedt het waterhoofd.
Er moet doorstroming zijn van hoofdsommen, renten, winsten en dividenden.
Anders komt Piketty met maatregelen.
De stuwende kracht achter die doorstroming is winst. Winst voor werknemers op hun geleverde arbeid, en winst voor werkgevers op hun geleverde arbeid en product. Als de winst afneemt voor iedereen die deelneemt in de economie, door bijv. te hoge lastendruk of te weinig vraag/koopkracht, stagneert de stroming in Europa met een financieel klotsend waterhoofd.
Leprechaun
bpsACHT is wel het gelukscijfer in China de oorsprong van de Taichi gedachte, overwinnen in het gevecht door zelf geen kracht te gebruiken en de energie van de tegenstander gebruiken (misbruiken?).
peter
bps1) QE zorgt via drukken rendement naar search voor yield door diegenen die op de achtbaan van kapitaalmarkten zit. Zij wil nieuwe deelnemers op haar achtbaan.
2) Regelgeving zorgt voor ervoor dat banken schuld op haar achtbaan moeten plaatsen op de achtbaan van kapitaalmarkt.
Move debt from banks to asset managers.
bps
peterIk dacht dat dat 1 circuit was waarin banken ook zaken doen buiten omloop met verschillende kapitaalmarktpartijen, bijv. leningpakketten, obligaties en derivaten kopen en verkopen en swaps afsluiten.
Als de ECB staatsobligaties van banken koopt en zo uit de handel neemt, doet zij dat toch in één en hetzelfde financiële circuit, buiten omloop?
Als QE bubbles of inflatie veroorzaakt in het financiële circuit, op aandelen beurzen bijv. hoeft dat geen inflatie in de reële economie te betekenen.
(de reden van de misvatting van Piketty dat R>G door dat inflatieverschil)
Het was in 1944 trouwens ook een boodschap van Keynes aan de grootbanken in Bretton Woods, dat inflatie door geldverruiming zo de reële economie niet hoeft te bereiken. (ze hebben het nooit weer afgeleerd)
De uitwisseling met het reële circuit verloopt altijd via een bankrekening van een bank. Dat bedoel ik met dat banken de schakel of de knoop zijn tussen de reële economie en de financiële economie en hun circuits.
Dat is om in mijn begrip de 2 circuits praktisch te visualiseren. Komen onze begrippen en visualisatie van de 8-baan met de 2 circuits (lussen) wel overeen?
Ik moet zeggen dat ik je reacties altijd wel op prijs stel, om een idee te krijgen
van de visie vanuit de bankwereld. Dat Wilfred Nagel (CRO ING) op jouw reactie en het artikel van Daniel Mügge uitgebreid reageerde, vond ik ook zo
prijzenswaardig, ondanks dat hij op dat moment druk was in China met de handelsdelegatie. Het raakte mij wel dat hij ondanks, de moeite nam.
Leprechaun
bpsMaar in essentie bleef hij bij het standpunt dat banken natuurlijk geld creëerden dat was hun primaire functie. Het ging alleen maar fout bij de derivaten en andere hybride producten, daar hadden de gewone banken van af moeten blijven, dan was de krediet crisis nooit gebeurd.
Ben benieuwd of PJ en Peter deze discussie ook nog eens met elkaar aangaan.
Jean
peterpeter
Jeanpeter
peterpeter
peterLeprechaun
peterEn om met deze foute uitwerking ook nog QE goed te praten gaat mij echt tever.
Dat is fout op fout stapelen, dat gaat flink verkeerd uit pakken.
Bill Gross ex Pimco maakt het nog gekker en wil de inflatie doelstelling voor de CB's nu naar 3% gebracht zien. (Die zit gegarandeerd short in obligaties nu die weg is bij Pimco, die gaan dus niet meer serieus nemen en gaat hij vanzelf weer aan een long positie denken).
Leprechaun
peterDe ECB is gewoon ondemocratisch, zo simpel is het en is niets dat daar nu nog wat aan kan veranderen, tenzij ...............we een rookbom bij de ECB vinden, zoals iets als het VolkWagen concern is overkomen.
jsmid
peterJean
peterBen met je eens dat in andere delen van de wereld, de VS voorop, relatief veel meer Private Equity funding ipv bancaire funding wordt verstrekt, maar ook daar zie je dat t niet stormloopt. Wel zie je daar de prijzen bij overnames flink toenemen (met kans op bubbels).Dat geldt zowel voor de overnames door Private Equity huizen als corporate overnames. Kijk maar eens naar de pharma sector.
De banken moeten hun eigen vermogen versterken o.m. ihk van Basel III, zeker nu er nog veel NPL op de balans staan bij veel banken. Idealiter geschiedt versterking EV door winstinhouding en een andere mogelijkheid is idd balansverkorting door bijvb securitisarie, dwz gebundelde pakketten leningen te verkopen of portefeuilles (woon-)hypothekken aan pensioenfondsen.
Peter
JeanZie dit rapport geschreven door o.a Bas Jacobs wat de impact is van balansproblemen. Toevallig vandaag gepubliceerd namens CPB
Jean
PeterPunt is, dat die liquiditeitsproblemen niet een gevolg zijn van te weinig cash (eerder integendeel), maar doordat iedereen dezelfde (financial) assets koopt.
Peter
JeanJean
PeterPeter
JeanJean
Peterpeter
JeanJean
peterIk weet dat de fin. structuur bij veel EUR systeembanken zwaar te wensen over laat (en er dus wel degelijk n algemeen systeemrisico speelt). Check maar eens de halfjaarbalansen van enkle grote Franse, Italiaanse, Spaanse (moeilijk, want gemoffel) en Duitse banken (in die volgorde).
peter
JeanJean
peterpeter
peter1) je hebt geen voetbalschoenen en koopt schoenen
2) je moet veel trainen onder trainer A
Wat jij eigenlijk simpelweg stelt is dat je geen voetbalschoenen moet kopen omdat je er niet van overtuigd bent dat trainen onder trainer A betekent dat je een goede voetballer wordt. Ik stel echter dat je wel voetbalschoenen moet kopen. Als je inderdaad niet beter wordt onder trainer A bestaat nog altijd de mogelijkheid dat je dat wel wordt onder trainer B. Voetbalschoenen betekenen dus niet dat je een goede voetballer wordt, maar zijn wel altijd nodig om te kunnen voetballen, onder welke trainer dan ook. Het zijn dus seperate vraagstukken die ook gerelateerd zijn.
fbakker
Want dit is slechts een onderdeel ervan, het geheel is al gepland sinds 2007. De hele Euro crises is zo ontworpen om dit te kunnen implementeren.
Het is hiermee vrij makkelijk te begrijpen dat de "foute" leningen die nu op de balansen staan van banken, via dit mechanisme op investeerders en burgers kan worden afgeschoven. Het is een simpele bailout. Iedereen zal de rekening gepresenteerd krijgen in hogere prijzen..(kosten)inflatie.
Daarnaast helpt dit systeem dus enkele banken die niet mogen "vallen", want niet iedere bank zal worden verplaatst onder de ECB paraplu. Dus je kan nu al zeggen dat banken die niet onder de ECB protectie vallen straks gewoon kapot gemaakt worden.
https://www.youtube.com/watch?v=sLFjz7u5e0o
Leprechaun
fbakkerDe slot conclusie hoor/ lees ik als volgt:
We moeten financiële stabiliteit creëren, anders lenen de banken geen geld uit naar de reële economie, ons doel is groei en banen.
Dan geeft de Europese Commissie toch indirect toe dat QE van de ECB nu niet werkt.
(Het filmpje noemt niet eens de ECB, het scharnierpunt van de Euro-zone)