
Een Dubaise prins krijgt een rondleiding op de beurs © Intersec, Dubai 2019
Groeten uit Dubai: Big Brother heeft het maar druk
De cameradichtheid in Nederland is verhoudingsgewijs bescheiden en de overheid kijkt daardoor niet altijd en overal mee. Maar elders op de wereld zijn er plaatsen waar George Orwells 1984-scenario serieuze vormen begint aan te nemen. Dennis Mijnheer ging naar zo’n plek: Dubai. De wetenschap dat je in Dubai overal kan worden gevolgd, heeft een sterk disciplinerend effect.
Het politiekorps van Dubai pakt flink uit op Intersec, een van de grootste veiligheidsbeurzen ter wereld. Het korps showt uiteraard een aantal opvallende surveillance-wagens, zoals een peperdure Audi R8 en Mercedes SLS sportwagen in de groen-witte politiekleuren van de Golfstaat. De politie heeft echter ook minder opzichtige middelen. Zo presenteren ze hun nieuwe aanwinst op de beurs: een waterstof-drone die maar liefst drie uur in de lucht kan blijven hangen, en indien gewenst volgehangen kan worden met camera’s om bijvoorbeeld bergachtige gebieden te observeren. Deze drone sluit naadloos aan op het massasurveillance-project dat Dubai momenteel optuigt, ‘Oyoon’. Vrij vertaald: ‘ogen’. Dit project moet ertoe leiden dat alle camera’s in Dubai (en dat zijn er on-Nederlands veel) hun beelden naar één centraal commandocentrum sturen.
Cameratoezicht nam afgelopen januari een prominente plek in op de driedaagse beurs Intersec, vlakbij het World Trade Center in Dubai. Ruim 1300 bedrijven stalden er hun waren uit op het gebied van ‘Security, Safety & Fire Protection’. Bijna 36 duizend bezoekers uit 126 landen bezochten de acht enorme hallen waar bedrijven uit vrijwel elk land – met uitzondering van Israël – hun nieuwste technologieën presenteerden aan publieke en private inkopers. Denk aan brandveiligheidssystemen voor pijpleidingen, bodyscan-apparatuur voor luchthavens, anti-terreur ramblokken in de vorm van vrolijk straatmeubilair, surveillance-robots, bodycams, geavanceerde veiligheidspoortjes van het Nederlandse bedrijf Boon Edam en anti-dronesystemen om drones neer te halen.
De markt voor videotoezicht verdubbelt de komende vijf jaar: van 37 miljard dollar in 2018 naar 68 miljard dollar in 2023
Gezichtsherkenning
De interessantste veiligheidssystemen stonden uitgestald in de drie aaneengesloten Saeed-hallen, waar een groot deel van het vloeroppervlak werd ingenomen door tech-bedrijven die zich bezighouden met videosurveillance in combinatie met kenteken- en gezichtsherkenning. Vrijwel alle toonaangevende partijen op dit gebied waren op Intersec vertegenwoordigd, variërend van de Chinese staatsbedrijven Hikvision en Dahua tot het Canadese Avigilon, Hanwha Techwin uit Zuid-Korea, het Amerikaanse Honeywell Security Group en het Duitse Grundig Security en Siemens.
Het aantal vierkante meters dat deze bedrijven op de Intersec-beursvloer innamen, onderstreept dat videosurveillance big business is. De verwachting is dat deze markt de komende jaren nog sterk zal groeien. Het marktonderzoeksbureau Marketsandmarket publiceerde vorig jaar mei een rapport waarin het voorspelde dat de markt voor videotoezicht de komende vijf jaar bijna verdubbelt: van 37 miljard dollar in 2018 naar 68 miljard dollar in 2023.
Veilig op de beurs
De beursbezoeker waant zich op Intersec in ieder geval meer dan veilig, want vrijwel elk bedrijf heeft zijn nieuwste generatie IP-camera’s gericht op het langslopende publiek. Het aanbod is divers: nachtcamera’s met infrarood verlichting, full HD-bullet camera’s met nummerplaatherkenning, camera’s met een audiofunctie om meteen een waarschuwingssignaal te geven aan overtreders, warmtecamera’s, dual sensor camera’s en een terugkerend fenomeen: camera’s met geïntegreerde analysesoftware, die de gescande gezichten kan vergelijken met beelddatabanken.
Veiligheid gaat hier boven alles
De hoeveelheid camera’s leverde een wat beklemmend gevoel op, maar vooral besefte ik dat deze met camera’s behangen Saeed-hallen een blik bieden op een nieuwe wereld, eentje waarin zowel terroristen, kruimeldieven, taxichauffeurs als doorsneeburgers 24 uur per dag nauwlettend in de gaten worden gehouden. Veiligheid gaat hier boven alles. De aangeboden producten blijken te worden verpakt in een totaalconcept genaamd ‘Smart City’ – de stad van de nabije toekomst, waarin technologie zorgt dat alles ordentelijk verloopt. Slimme camera’s zijn daar onderdeel van. ‘Your city can’t be safe if you can’t see it,’ is de pay-off van het hier ook aanwezige Zweedse cameranetwerk-concern Axis Communications; zij monitoren al het busvervoer in Madrid, een festivalpark in Houston en het metronetwerk in Moskou.
Handige zoekfuncties
De stand van het Chinese Hikvision geeft een aardig inzicht in de mogelijkheden van cameratoezicht. Dit bedrijf, dat voor 42 procent in handen is van de Chinese overheid en een Europees hoofdkantoor heeft in Hoofddorp, is marktleider op het gebied van videosurveillance. Londen is een van de grootafnemers van de slimme camera’s. Saillant detail: de Amerikaanse president Donald Trump deed vorig jaar expliciet Hikvision (en Dahua) in de ban vanwege de controlerende belangen van de Chinese overheid. De vrees is dat de Chinese overheid stiekem het vier-ogen-principe hanteert. Oftewel: dat zij meegluurt bij de surveillance.
Hikvision biedt diverse beveiligingsoplossingen die cameratoezicht combineren met artificial intelligence. Daarmee is het mogelijk mensen en voertuigen te herkennen en te volgen. Hikvision richt zich onder meer op marketeers die gezichtsherkenning willen toepassen om loyale klanten op te sporen zodat (onoplettend) winkelpersoneel ze altijd in de watten kan leggen. Het concept: loyale klanten schrijven zich in voor een VIP-programma en laten hun foto in de beelddatabank opnemen. Zodra de vip vervolgens de winkel binnenloopt, waar iedereen wordt gefilmd, wordt die herkend door de slimme camera. Het personeel krijgt vervolgens een seintje dat er een vip in de winkel is. Deze toepassing werkt met een zogeheten whitelist – mensen die zich vrijwillig aanmelden voor opname in de beelddatabank, opdat zij toegang krijgen tot exclusieve vip-deals of toegang krijgen tot hun werkplek. Gezichtsherkenning maakt zo een toegangspas met magneetstrip overbodig.
Je hoeft alleen de kleur van het bovenlijf (rood) en het geslacht (man) in te voeren, en de software zoekt alle opnames door
De opsporingsmogelijkheden zijn legio. Bij de stand van Avigilon, het beveiligingsbedrijf dat vorig jaar is overgenomen door Motorola Solutions, wordt zwaar ingezet op videosurveillance in combinatie met zelflerende analysesoftware. In een promotiefilmpje laat een verkoper zien hoe je zo bijvoorbeeld in een gebouw kunt zoeken naar een verdwaald jongetje met een rood shirt. Het enige dat je hoeft te doen, is de kleur van het bovenlijf invoeren (rood) en het geslacht (man), en de analysesoftware zoekt alle HD video-opnames door op deze parameters. De beheerder klikt vervolgens de verkeerde matches weg, waardoor het zelflerende systeem de videobeelden steeds nauwkeuriger selecteert. In een mum van tijd kan zo de precieze locatie van het verdwaalde jongetje worden achterhaald. Avigilons software kan bovendien uitgebreid worden met gezichtsherkenning, zodat er direct gezocht kan worden naar ‘bekende’ gezichten.
Die aanpak lijkt aan te slaan. Zo monitort Avigilon in de Verenigde Staten continue alle 97 duizend scholieren in de provincie Fulton (Georgia) en biedt de herkenningssoftware de mogelijkheid indringers vroegtijdig te signaleren. Big brother watches vervelende leerlingen, pestkoppen en aanslagplegers. De slimme camera’s van Avigilon opereren ook in de openbare ruimte. Zo is er een slimme camera geïnstalleerd in de beroemde klokkentoren op het San Marcoplein in Venetië. De camera is onderdeel van een uitgebreid surveillancenetwerk waarmee de politie van Venetië, zoals ze zelf op de Avigilon-website vertellen, effectief kan optreden tegen graffitispuiters en illegale handelaren. In het promotiemateriaal van Avigilon komt ook het woord ‘privacy’ voor: ze bieden de mogelijkheid een ‘blurred export’ te doen, om tegemoet te komen aan de nieuwe Europese privacywetgeving. Zo blijft alleen het gezicht van mensen die voorkomen in de database herkenbaar; alle andere passanten worden geblurred.
Witte en zwarte lijsten
Intersec bood ook volop oplossingen om ‘negatieve elementen’ snel te detecteren. Het Chinese Hikvision heeft bijvoorbeeld ‘Blacklist Alarm’ ontwikkeld. In Hikvisions Face Library staan afbeeldingen van verdachten, en zodra een slimme camera iemand van die lijst herkent, krijgt de politie of de winkelier een seintje. De gebruikte gezichtsherkenningssoftware is al behoorlijk nauwkeurig. Hikvision claimt een succesratio van 95 tot 98 procent. Het bedrijf tekent overigens wel aan dat dit percentage betrekking heeft op identificatie van Aziatische gezichten.
‘Netjes dat ze dat erbij vermelden,’ zegt Raymond Veldhuis, hoogleraar biometrische patroonherkenning aan de Universiteit Twente. Eenmaal terug in Nederland vroeg ik hem om een reactie. 'Zulke gezichtsherkenningssystemen systemen moeten getraind worden. In China is er geen daverende privacywetgeving waardoor publieke gezichten makkelijk verkrijgbaar zijn. De systemen kunnen zo dus goed trainen. Het houdt wel in dat de herkenning van Europese gezichten moeizamer zal zijn.’
Bij een whitelist zijn mensen gemotiveerd om netjes en neutraal in de camera te kijken’
Veldhuis durft niet in te schatten hoe succesvol de huidige herkenningssoftware is. ‘Op een beurs krijg je een ideaalbeeld voorgeschoteld, maar de praktijk is vaak minder spectaculair.’ Hij wijst erop dat de omstandigheden grote invloed hebben op de succesratio van de software, en maakt een vergelijking met de zelfscan-douanecontrole op Schiphol. De procedure: je voert je biometrische paspoort opengeklapt in de scanner in en kijkt vervolgens recht in de camera. Bij een match tussen de scan van je gezicht en de afbeelding in je paspoort gaat het toegangspoortje open. ‘Dat werkt heel goed, want het is een makkelijke vergelijking, onder ideale condities. Mensen staan dichtbij de camera en moeten recht in de lens kijken. Maar als je over surveillance praat, zijn de condities anders. Mensen kijken niet frontaal in de camera en als ik aan de andere kant van een plein sta dan is mijn gezicht misschien maar een paar pixels breed. De kans is dan groot dat er geen goede match plaatsvindt met de database.’
Daarnaast maakt het uit of om mensen gaat die op een whitelist staan – denk aan de vip of een personeelslid die toegang wil krijgen tot zijn werkruimte – of een duister type dat mogelijk op een blacklist staat. ‘Bij een whitelist zijn mensen gemotiveerd om netjes en neutraal in de camera te kijken. Wie op een blacklist staat, doet dat niet; die kijkt weg van camera’s, doet een petje of sjaal om, of gebruikt misschien reflecterende zalf. Herkenning wordt dan een stuk moeilijker,’ legt Veldhuis uit. Hij onderkent wel dat gezichtsherkenningstechnologie in de laatste vier jaar veel beter is geworden.
Dubai in de praktijk
Gezichtsherkenning in Nederland beperkt zich vooralsnog tot Schiphol en ADO Den Haag (om hooligans met een stadionverbod te weren. Maar ook gemeenten – Zwolle en Amstelveen – zijn sinds kort op gezichtsscanners bij gemeenteloketten gaan gebruiken, om identiteitsfraude te voorkomen. Maar deze toepassingen vallen in het niet bij big brother Dubai. Het emiraat wil een smart city worden, waarin technologie leidend is. Dubai heeft zelfs een staatssecretaris met als portefeuille ‘kunstmatige intelligentie’. Privacy is in Dubai geen issue, veiligheid wel; en dat merk je met name aan de hoeveelheid slimme camera’s. Dat begint al op Dubai International Airport, waar vorig jaar de eerste ‘gezichtsherkenningstunnel’ voor inkomende reizigers is geopend. Dubai wil op termijn de hele immigratieprocedure automatiseren: het plan is om in 2020 alle immigratiebeambten overbodig te maken. Alle inkomende passagiers zullen dan zulke tunnels moeten passeren.
Ik ging nog old school door de bemande douane om na een kort praatje en de paspoortcontrole het emiraat te betreden. De luchthaven is behangen met beveiligingscamera’s, maar de surveillance stopt daar niet. Bij de luchthaven stond een keurige rij beige Toyota Camrys klaar, de standaard budgettaxi in Dubai. Op elk portierraam zit een stickertje met de tekst: ‘cctv fitted in this taxi’. De Pakistaanse chauffeur vertelde dat wanneer er problemen zijn, zijn baas – dat is uiteindelijk het overheidsorgaan Dubai Taxi Corporation – het dispuut op video kan terugzien.
Het voordeel: taxi’s in Dubai zijn goedkoop en de kans dat je gepiepeld wordt is klein. De keerzijde: de taxi-camera’s zijn onderdeel van het surveillancenetwerk en zodoende kan je locatie achterhaald worden. Inmiddels zijn ruim 10 duizend taxi’s verplicht uitgerust met een camera. Voorts is er een pilot gestart om taxi’s ook aan de buitenzijde uit te rusten met slimme camera’s. De taxi’s worden dan de ogen en oren van de overheid. Deze externe camera’s hebben nummerplaatherkenningssoftware en waarschijnlijk ook gezichtsherkenningssoftware.
Centraal commandocentrum
Anoniem rondlopen in een hotel is al evenmin een optie. Sinds 2014 zijn alle eigenaren van hotels en appartementencomplexen verplicht HD-camera’s te installeren en de opnames een maand te bewaren. Tel daarbij alle camera’s in publieke gebouwen en in de openbare ruimte op, en de dekkingsgraad is hoog. Het doel van de politie in Dubai is om alle beelden naar een commandocentrum te leiden. Dit massasurveillance-project is heeft inmiddels een naam: ‘Oyoon’. ‘Oyoon zal alle camera’s van de overheid en private sector onder een paraplu brengen. Dat zal de criminaliteit in Dubai beëindigen,’ zei majoor-generaal annex rechercheur Khalil Ebrahim Al Mansouri vorig jaar tegen de lokale krant Gulf News. In hetzelfde artikel komt ook de implementatie van gezichtstrackingssoftware aan bod. Daarbij hoeft de politie alleen maar een mugshot in een database te uploaden om een crimineel digitaal te kunnen volgen. De camera kan eventueel met een geluidssignaal iemand waarschuwen die op het punt staat een misdaad te begaan.
Paranoia of niet: ik besloot netjes door te lopen naar het hotel
De wetenschap dat je in Dubai overal kan worden gevolgd, heeft een sterk disciplinerend effect. Het leidde ertoe dat ik geen enkele overtredingen beging, ook geen kleine. Zoals die keer dat ik met een overvolle blaas langs een verlaten bouwkavel liep. Paranoia of niet: ik besloot netjes door te lopen naar het hotel, in het besef dat ik gespot zou kunnen worden door de alom aanwezige beveiligingscamera’s.
In Dubai is het ongekend veilig op straat. In populaire gebieden, zoals de chique boulevard bij de Dubai Marina, laten mensen hun telefoon gewoon achter op het terras als ze even naar het toilet gaan. Tassen en portemonnees: idem dito. Taxichauffeurs zijn daarnaast eerlijk en rijden naar oosterse maatstaven ongekend behoudend – wetend dat Big Brother meekijkt zodra een klant de politie belt. Zowel verbale als fysieke agressie – beiden strafbaar in Dubai – zijn zeldzaam op straat. Iedereen weet dat er meegekeken kan worden en wie publiekelijk over de schreef gaat, krijgt een zware straf. In het meest gunstige geval word je, of je nu toerist of arbeidsmigrant bent, linea recta naar de luchthaven begeleid en op het vliegtuig gezet. Bagage wordt nagezonden. Deze veiligheid heeft een prijs: privacy is ver te zoeken in Dubai.
26 Bijdragen
Roland Horvath 7
De prijs is ook vrijheid. In naam van - en ten bate van veiligheid wordt een surveillance systeem opgezet, dat ook als bijproduct heeft de controle van de bestuurders annex de supersuperrijken over de 99%.
Is het allemaal wel nodig?
Vroeger zag God alles en het conformisme was zo groot dat men kans liep op de brandstapel te belanden als men, ocharme, beweerde dat de aarde om de zon draait.
Nu ziet de staat alles en die pretendeert God te zijn en dus een toonbeeld van rechtvaardigheid.
In feite wordt de staat veelal bestuurd door degene die het meeste stelen, op legale wijze.
Iets anders: grote denkers gaat Dubai waarschijnlijk niet voortbrengen in de komende 50 jaar.
2- De reclame over gezichtsherkenning is voor een groot gedeelte de bekende bluf. Een systeem dat maar 95% tot 98% van de gezichten herkent creëert vaak problemen.
In China hebben ze ook die ambitie: Als het in 2% van de gevallen niet lukt dan is dat op een bevolking van 1,3 miljard in 26 miljoen gevallen. Hoeveel verkeerde conclusies volgen hier uit?
De huidige gezichtsherkenning systemen creëren voortdurend fouten en misverstanden.
Dennis Mijnheer 4
Roland HorvathJe kunt er van alles van vinden, dat is m.i. een heel verstandige discussie, maar het inmiddels meer dan bluf. Kijk ook even deze BBC verslaggever die gevolgd wordt door Dahua (grote Chinese cctv-speler die ook op de beurs in Dubai was). Spoiler; binnen 7 minuten was hij gelokaliseerd en aangehouden. https://www.bbc.com/news/av/world-asia-china-42248056/in-your-face-china-s-all-seeing-state
Ik sprak in Dubai nog met Palestijnse en Turkse zakenlui en zij zeiden dat ook Jeruzalem en Istanbul volhangt met slimme camera's die je binnen een kwartier kunnen lokaliseren. Input halen ze uit scan bij de luchthaven.
Groet Dennis
Diny Pubben 9
Dennis MijnheerTaboevraag, hoe voelt dat, was er sprake van zelfcensuur? Durfde jij die vraag toe te staan?
Nuit Debout, als de wereld van glas wordt, totaal doorzichtig, moet je niet Orwell of Huxley lezen maar zijn Russische voorloper, Jevgeni Zamjatin. Wij.
https://www.literairnederland.nl/recensie-wij-jevgeni-zamjatin/
Roland Horvath 7
Dennis MijnheerMaar mij was het er om te doen de limieten van de methode te benadrukken. Daarvan moet men zich bewust zijn. Het is denkbaar dat er tientallen gezichten zijn die voldoen aan het gezochte gezicht, waarbij dan de computer een keuze maakt. Dat zou kunnen aangenomen worden als een Salomons oordeel terwijl er in het geschetste geval grote twijfel bestaat.
Dat doet denken aan de leugen detector die in sommige staten van de VS een status van onfeilbaarheid heeft. En aan de zelfrijdende auto, die in de VS een tijd geleden een overstekende fietser dood reed. De chauffeur zat een boek te lezen want de zelfrijdende auto is onfeilbaar. Hij houdt nochtans te weinig rekening met overstekend wild & Co. Was de chauffeur niet geïnstrueerd geweest door pretentieuze en arrogante ontwerpers, dan had die ook uitgekeken en ten gepasten tijde geremd.
- De verkoop van de gebruikte software en de daar genoemde resultaten zijn naar mijn overtuiging deels bluf. Zelfs de verkooppers zijn zich niet bewust van talloze mogelijk catastrofale resultaten.
- Er is al gezegd dat het conformisme in Dubai zal toenemen en dat de flexibiliteit, de creativiteit, de innovatie en de verdraagzaamheid van de burgers zullen afnemen.
- Mogelijk ook de leefbaarheid van zo'n maatschappij die verandert in een gevangenis annex concentratie kamp. Hierbij moet opgemerkt dat de overheid nooit alle burgers evenveel vertegenwoordigt. Het hele gedoe met gezichtserkenning is voor 1% nuttig en voor 99% nutteloos en schadelijk, ja zelfs catastrofaal voor de hele maatschappij.
- Veiligheid, het perfecte excuus voor het invoeren van een dictatuur. Vroeger werd nog niet 1% van de ingezetenen in het oog gehouden als mogelijk crimineel. Nu is dat 99%. Uiteraard moeten de 0,01% superrijken/ miljardairs niet in het oog gehouden worden, want die zijn alle zonder uitzondering keurige lieden.
Mz59 7
Roland HorvathApplaus!
Er moet ruimte zijn voor creatieve anarchie, dat is bekend. Het is geen toeval dat de Islam de boel heeft stil gezet in het M-Oosten, en daar plukt de wereld nu de vruchten van. Het is ook geen toeval dat, beginnend met de Renaissance, de moderne wetenschap in Europa is ontstaan. The West and the Rest, zoals Ferguson het zegt. Is politiek incorrect, maar wel waar.
Die toestand is uiteraard de reden dat de overheid van Dubai de bevolking niet vertrouwt.
Politiek en nieuwe technologie:
https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/feb/18/facebook-powerful-politicians-commons-abuse
Het bizarste is nog dat men hier door verrast wordt.
Pieter Jongejan 7
Mz59Eerst moet er zo nodig gedereguleerd worden. Degenen die daardoor rijk zijn geworden willen vervolgens via steeds meer regulering en controle (ECB) hun rijkdom behouden of zelfs uitbreiden.
Zo ging het in de USA, zo ging het in Rusland, zo gaat het in China en zo gaat het nu in Europa.
De nieuwe Europese waarden zijn duisternis en dictatuur. Wen er maar aan, want onze politici weigeren in te grijpen.
Said Ajouaau 5
Mz59Hmmm... Regime change anyone?
Mz59 7
Said AjouaauSaid Ajouaau 5
Mz59Jammer dat die vraag niet is gesteld aan de bevolking van Irak, Libië, Syrië, etc.... Maar wel fijn dat er nu dankzij het westen een democratie en vrede is... Toch?
Wietske 4
Mz59Mz59 7
WietskeDe Islam in Europa staat onder druk: https://www.spiegel.de/kultur/gesellschaft/muslime-in-deutschland-es-passiert-einfach-nichts-kolumne-a-1276628.html
Als je niet op de Islam zit te wachten dan ben je dus een racist. Ik snap niet waarom de auteur zoiets doorzichtigs publiceert. De reacties liegen er niet om.
Gisteren in de NRC kwam een Bosnische Nederlander met de onthulling dat Srebrenica anti-moslim was.
Wietske 4
Roland HorvathMarco Fredriks 4
[Verwijderd]
Peter Zwitser 9
Wat ik mis in dit artikel: er worden regelmatig woorden als 'criminaliteit' en 'misdaad' gebruikt. In een land dat nou niet direct een democratie is. (Waarmee ik niet beslist een westers model van democratie bedoel, want er zijn ook andere modellen van democratie mogelijk.)
Mogelijk is het in Dubai bijvoorbeeld ook een 'misdaad' als je demonstreert voor vrouwenkiesrecht, om maar iets te noemen?
Overigens speelt dit niet alleen in exotische landen als Dubai. Als je ziet hoe hier in Ons Democratische Westen bijvoorbeeld elke hulp aan vluchtelingen steeds meer wordt gecriminaliseerd, kunnen camera's hier ook voor allerlei andere doelen dan alleen 'echte' criminaliteit als moord en verkrachting worden ingezet.
Wat vandaag geen 'criminaliteit' is, kan dat morgen wel zijn. Zou een Pool nog durven beweren dat veel Polen collaboreerden, als hij of zij naast een intelligente lantaarnpaal staat?
Marla Singer 7
Peter ZwitserUw smartphone heeft ook een RFID lezer en kan dus van afstand aangezet worden en kan men controleren wie u bent zonder dat u het vervolgens door hebt. Gezichtsscanners zijn dan hopeloos verouderd en burgers kunnen in enkele minuten opgespoord worden.
Als alle 'smart' apparatuur een verplichte RFID lezer krijgt kunt u vanaf afstand de toegang tot alles ontzegd worden. Dat is nog maar het begin.
Door defensie wordt al druk geëxperimenteerd met actieve chip implantaten die de stofwisseling van de hersenen kunnen beïnvloeden. Erg 'handig' om bepaalde emotionele functies van soldaten mee uit te zetten als ze opdracht krijgen om genocide te plegen die na hun missie zich niets meer kunnen herinneren.
Klinkt als een goedkoop sci-fi script maar is al binnen handbereik.
Ook veel praktischer dan programma's zoals Mk Ultra, Operation Monarch of andere experimenten met 'geestverruimende' middelen.
Anko Mulder 1
https://decorrespondent.nl/9148/in-de-stad-van-de-toekomst-praten-lantaarnpalen-mee-en-burgers-niet/267780466404-fc06d9cd
en daar tegenin:
https://decorrespondent.nl/8977/zo-voorkomen-we-dat-onze-steden-veranderen-in-laboratoria-voor-techbedrijven/262774950471-c93de919
Roland Horvath 7
Anko MulderDe dictatuur van het grootkapitaal presenteert zich als een naamloos, neutraal, objectief en klant vriendelijk systeem dat volgens de propaganda uitsluitend de belangen van de burgers op het oog heeft. Zo schijnheilig en vals hebben we het nog niet gehad.
Nog iets, als zo'n onnozel dwangbuis systeem wordt ingevoerd dan zal dat nog jaren evolueren en meer geperfectioneerd worden. Het einde van die ellende is nog niet in zicht.
Vandaag de dag worden melkkoeien ook zo behandeld. Ze blijven 24/7 op stal en worden zelfs automatisch gemolken. En volgens de reclame lopen ze ongeveer 24/7 in de weide.
In de loop van de geschiedenis is ongeveer alles wat de heersers, de bestuurders, konden gebruiken om de 99% te verknechten, daarvoor ook gebruikt.
In plaats van Smart City kan beter de term Silly City, Dwaze Stad, gebruikt worden of Straightjacket City, Dwangbuis Stad, maar die naam is te lang. Of de Jail City, de Gevangenis Stad.
De Shit City, de Stront Stad, want alles is bescheten en besmet door de technologische Grote Multinationale Ondernemingen, die zich gedragen als wurgplanten.
De Strangled City, de Gewurgde Stad, is misschien de beste omschrijving.
MaartenH 10
Wietske 4
MaartenHMaartenH 10
WietskeEveline Bernard 6
Harbers 8
Jacques De la Haye 8
Nee, dit zegt genoeg : https://www.dailymotion.com/video/x6ykawb
Kai Tchong 2
"Dat Trump de Chinezen niet vertrouwd 'daar zit misschien wel wat in'."
Ja.
Misschien wel.
Maar als je netwerktechnische kennis van zaken hebt dan snap je echt wel dat het vooral de mensen zijn die niet gehinderd worden door enige kennis, die daar zo tegenaan kijken. En of het nou onderzoeksjournalisten zijn of staatsmannen. Zolang jullie zelfstandig blijven brabbelen, bedoeld als in kleutertaal zonder klankbord, over dit soort zaken, is de wereld in gevaar.
Niet het gevaar dat techniek met zich meebrengt.
Maar het gevaar voor angst en een paranoide wereld van voorlichters die de mensen alles wijs kunnen maken en beleidsmakers die NOOIT iets aan de techniek gaan doen en er voor blijven kiezen om te blijven brabbelen.
Omdat het meest belangrijke middel van de mensheid 'nou eenmaal alleen door Nerds' zoals ik begrepen kan worden.
Word wakker.
Kennis is de bevrijding van alle lijden.
En ik bied me aan om je d'r alles over te leren wat je nodig hebt. Ik heb alleen het lesje van de honing en de azijn nog nooit goed geleerd. Ben benieuwd hoe stoer ze zijn bij FTM.
Jammer hoor. Dit heeft vast een hoop geld gekost. Peanuts voor mensen in Dubai (daar moet je geweest zijn en dat is dus gelukt nu). Maar ik vind het als lezer een hoop geld voor een brabbelaar.
(Eerste keer dat ik een goed geschreven maar waardeloos artikel aantref bij FTM. De podcast heeft enorm geholpen om te weten dat ik m goed in de smiezen had. Wat een geouwehoer over niks zeg. Terwijl het onderwerp zo belangrijk is in deze tijd. Stop hier alstjeblieft mee.)
Kai Tchong 2
En hopelijk leggen jullie daarna de beheerders van de Rotterdamse havens bijvoorbeeld het vuur aan de schenen om te weten te komen waarom daar zo on-professioneel is gewerkt en niemand is ontslagen. Als er ergens vorig jaar een hoop geld over de zeewering is gesmeten is het daar wel.
Dat zou een begin kunnen betekenen van journalisten die zich NIET meer alles wijs laten maken door beleidsmakers. Het begin van begrijpen, dat wanneer er sprake is van professionaliteit in de business, mensen niet meer bang hoeven te zijn dat er 'overheden ongemerkt (haha, ja geen wonder)' meekijken via apparatuur van bepaalde merken.
Sorry. Het is echt een van de dingen waar ik me nu al jaren druk over maak. Toen ik voor de bezuinigingen nog bij de VPRO werkte, had ik het idee dat ik daar eindelijk invloed op had. Daar heb ik wat van mijn collega's (de programmamakers) vragen kunnen beantwoorden en dingen kunnen uitleggen.
Nu zie ik alweer jaren enorme bergen onzin voorbij komen over 'onze magische ICT omgevingen'. Ik kan me d'r echt druk om maken want het is zonde en richtingloos. Het is geen magie. Het is keiharde techniek. Makkelijk te doorgronden dus. Maar zeker niet makkelijk als je nog helemaal aan het begin staat.