Big Brother is watching your city

2 Connecties

Onderwerpen

Brazilië

Organisaties

IBM

Wereldwijd groeien steden de spuigaten uit. Het wordt steeds moeilijker om deze metropolen te besturen. Of toch niet?

Bij het computerspel Sim City bepaalt de speler de planologie van zijn eigen stad. Een groot voordeel hierbij is dat je als burgemeester met verschillende tools de stad van bovenaf real time in de gaten kunt houden, waardoor je onmiddellijk kan reageren op ontwikkelingen.

Waar zijn er verkeersopstoppingen? Staat er bij elk huis een bassischool in de buurt? Kan de brandweer overal op tijd bij? Is elektriciteit overal aanwezig? In het computerspel is alles direct te overzien op het beeldscherm: een droom van iedere stadsbestuurder.Droom wordt praktijk
IBM is bezig dit idee bij verschillende steden in de praktijk te brengen met het project Smarter Cities. Een van deze proefkonijnen is Rio de Janeiro. Op aanvraag van burgemeester Eduardo Paes is het technologiebedrijf eind 2010 begonnen met het project in de Braziliaanse stad.

Het systeem werkt als volgt: informatie van 30 verschillende instanties komt binnen in een bestuurskamer en wordt vervolgens overzichtelijk geprojecteerd op grote schermen. Net als bij Sim City, kunnen de ambtenaren van Rio de Janeiro zodoende 24/7 de gebeurtenissen in hun stad volgen.

Regen
Zo kan de Braziliaanse burgemeester door een gecompliceerd weersysteem zien waar regenbuien gaan vallen maar ook door middel van meldpunten bekijken op welke plek er momenteel een verkeersongeluk plaatsvindt.

Het project in Rio moet nog verder worden ontwikkeld. Want hoe meer informatienetwerken aan het IBM-systeem worden toegevoegd, hoe beter de stad in de gaten kan worden gehouden.

Urbanisering

Als het aan IBM ligt gaat Smarter Cities over de hele wereld een booming business worden. Elke week trekken er naar schatting wereldwijd een miljoen mensen naar stad. De verwachting is dat in het jaar 2050 ongeveer 75 procent van de wereldbevolking in steden leeft.

Volgens analistenbureau IDC Government Insight zal er tegen 2014 in de markt van ‘smart cities’ 57 miljard dollar omgaan. IBM, de uitvinder van de allereerste pc, houdt zich de laatste jaren steeds meer bezig met software en consultancy en waant zich daarom als een pionier in deze nieuwe markt.

Waarom Rio?
Rio de Janeiro is een handige vuurproef voor de Big Blue. De stad wordt regelmatig geteisterd door natuurrampen, kent een grote diversiteit aan sociale klassen en is zeer dichtbevolkt. Bovendien wordt er in 2014 het WK-voetbal gehouden en in 2016 zullen de Zomerspelen er plaatsvinden. Als blijkt dat het systeem in Rio werkt, dan werkt het overal.Veel steden hebben al soortgelijke systemen maar die beperken zich meestal tot slechts één instituut, bijvoorbeeld de politie. Zo is concurrent Cisco Systems druk bezig met een lokaal systeem in Songdo, een zakendistrict in Seoul, waar het de energieconsumptie in kaart brengt van commerciële bedrijven.

Zes sytemen
Volgens IBM ligt de toekomst echter in het samenbrengen van al deze verschillende informatiesystemen. "Het geheim van een succesvolle "Smarter City" zit in de samenhang en samenwerking tussen de systemen die op operationeel niveau de belangrijkste kern vormen. Centraal in de werking en ontwikkeling van steden staan zes systemen: mensen, bedrijven, vervoer, communicatie, water en energie”, aldus Peter J. Korsten, wereldwijd leider van het IBM Institute for Business Value.

Ruben Munsterman
Ruben Munsterman heeft als fanatiek aanhanger van de zesjescultuur tijdens zijn studie journalistiek meer The Wall Street Jou...
Gevolgd door 11 leden