Contra-terrorisme bij JPMorgan Chase

1 Connectie

Onderwerpen

BigData
5 Bijdragen

De Amerikaanse bank JPMorgan Chase maakt gebruik van contra-terrorismetechnieken bij opsporing van fraude door het eigen personeel.

Er woedt een oorlog bij JP Morgan Chase. Om fraude door het eigen personeel op te sporen zet de Amerikaanse bank sinds kort contra-terrorismetechnieken in. Ook wil de Amerikaanse bank met deze technieken de verkoopprijs bepalen van het vastgoed achter rommelhypotheken. De technologie detecteert complexe patronen in grote hoeveelheden opgeslagen informatie - Big Data - en kan aan de hand daarvan zien of er ergens binnen de bank sprake is van fraude.

Volgens de Financial Times is JPMorgan niet de enige grootbank die gebruikt maakt van Big Data om frauderende bankiers te vinden. Big Data is een zeer popualire ict-term die wordt gebruikt voor enorme hoeveelheden opgeslagen informatie. Volgens David Wallace, een topman van SAS, een groot data-analysebedrijf, monitoren banken niet alleen handelstransacties. Ook “e-mails en telefoongesprekken” worden opgeslagen, zegt Wallace.

Volgens bronnen van de Financial Times maakt JP Morgan gebruik van de diensten van Palantir Technologies, een bedrijf uit de Silicon Valley. Palantir is de lieveling van Amerikaanse inlichtingendiensten die veelvuldig van de technologie van het bedrijf gebruikt maken (zie onder andere dit artikel over Palantir in Business Week)

 

Ook voor walvissen
De kredietinstelling uit Manhattan kan een detectiesysteem dat excessieve handelaren vroegtijdig opspoort, in ieder geval goed gebruiken. Afgelopen lente kwam aan het licht dat een handelaar, met de codenaam London Whale, 2 miljard dollar van de bank had zoekgemaakt door te riskant te handelen. Er lopen nog een aantal onderzoeken en het daadwerkelijke schadebedrag zal voor de bank waarschijnlijk veel hoger uitpakken. Big Data moet dit soort debacles voortaan bestrijden.

Daarnaast wil JPMorgan Big Data ook gebruiken voor het bepalen van de executieprijs van vastgoed, nog voordat de gedwongen verkoop heeft plaatsgevonden. Aan de hand van gediversifieerde informatie uit de lokale economie moet zo genuanceerd mogelijk worden bepaald wat een huis - schuilgaand achter een rommelhypotheek - precies waard is. Ook kan de bank op deze manier eerder zien aankomen waar de kans op gedwongen verkoop het hoogst is.

Lees hier hoe bedrijven Big Data op nog meer manieren kunnen gebruiken 

 

De bankiers bij JP Morgan mogen hopen dat het bij high end spyware blijft

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 473 leden