
Op 21 maart stemt Nederland over de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, in de volksmond ook wel de Sleepwet genoemd. Moet ik voor of tegen zijn, vraagt Harry Lensink zich af. Voor Follow the Money gaat hij op zoek naar het antwoord.
Referendum: dit is het plan-B van Rutte
Het sleepwetreferendum is eigenlijk overbodig (maar ga toch maar stemmen)
Veiligheid of privacy? Dit is wat je écht moet weten over het sleepwetreferendum
Sleepwettest: slechts 1 op de 400 mensen weet hoe de Wiv werkt
Ik weet wat ik ga stemmen op 21 maart (maar het was een verdomd lastige keuze)
Wie controleert de Nederlandse spionnen?
Hé, wat moet die spion in mijn smartphone?!
Kamer kiest voor uitgesproken Sleepwet-voorstander Ronald Prins als controleur geheime diensten
Wat doet de geheime dienst met al die data?
Big Brother will be watching – of valt dat wel mee?
Big Brother will be watching – of valt dat wel mee?
Op 21 maart stemt Nederland over de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, in de volksmond ook wel de Sleepwet genoemd. Moet ik voor of tegen zijn, vraagt Harry Lensink zich af in dit dossier. Aflevering 2: Wat is ‘onderzoeksopdrachtgerichte interceptie’ en hoe eng is het?
Bij twintigduizend Nederlanders viel vorig jaar op 4 november een brief van de Rijksveiligheidsdienst op de mat. ‘Ook in uw gemeente is het nog niet mogelijk om in alle wijken toegang te verkrijgen tot privénetwerken,’ stond erin. ‘In samenwerking met de gemeente en uw provider zullen wij een netwerk-relay plaatsen tussen het glasvezelnetwerk en uw woning.’ Een noodzakelijke ingreep, volgens de brief, want na inwerkingtreding van de nieuwe spionnenwet moeten de Nederlandse geheime diensten immers toegang kunnen krijgen ‘tot de communicatie die via uw thuisnetwerk verloopt’.
Zelf kreeg ik hem niet in de bus. Maar laat ik meteen maar opbiechten: toen ik de brief voorbij zag komen op social media, was ik zeker een moment verbijsterd. Waren ze in Den Haag helemaal gek geworden? Burgers vragen mee te werken aan spionage op henzelf?
Natuurlijk niet. We waren gefopt. Het bleek te gaan om een prank, een ludieke actie van digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom. De makers hadden hun best gedaan. De brief zag er verdomd echt uit, met zelfs een eigen logo voor de niet-bestaande ‘Rijksveiligheidsdienst’. Sommige ontvangers waren zo verontrust dat ze de AIVD belden. Die zag zich genoodzaakt te waarschuwen dat het om ‘een verzinsel’ ging.
Fundamentele wijziging
Dat deed Bits of Freedom zelf ook. ‘De Rijksveiligheidsdienst bestaat niet’, meldde de organisatie op de site waarnaar in de brief werd verwezen. ‘En er is geen installatie van een relay nodig om het grootschalig onderscheppen van communicatie van burgers mogelijk te maken. Want met de huidige techniek kan dit allang. En met de nieuwe wet voor de geheime diensten is dit straks ook toegestaan.’
‘Waar de diensten nu een doelwit in het vizier moeten hebben, gaan ze straks grasduinen in informatie van een heel grote groep onschuldige burgers'
Precies dat laatste was de opzet van de actie: laten zien wat de impact is van de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv). ‘Als je het fysiek maakt, beseffen mensen pas: wow, dit gaat echt heel ver!’, zegt David Korteweg, die als jurist is verbonden aan Bits of Freedom. Hij verwoordt de kern van het protest tegen de nieuwe wet. Als straks per 1 mei de Wiv van kracht wordt, kunnen de AIVD en MIVD ook de kabel in om daar data te onderscheppen zonder dat ze expliciet een doel (‘target’) voor ogen hebben. Daarbij zullen ze onvermijdelijk ook gegevens verzamelen van onschuldige burgers.
Over de omvang en wijze waarop dat dreigt te gebeuren gaat de maatschappelijke discussie rondom de ‘Sleepwet’. Ze zijn de belangrijkste reden waarom tegenstanders zich sterk hebben gemaakt voor het referendum van 21 maart. Volgens Korteweg vormt de nieuwe Wiv een fundamentele wijziging in de wetgeving. ‘Waar de diensten nu een doelwit in het vizier moeten hebben, gaan ze straks grasduinen in informatie van een heel grote groep onschuldige burgers. Stel, er wordt een serieuze, acute dreiging vermoed afkomstig uit een bepaalde buurt in Amsterdam en met een Turkse link, dan kan de AIVD straks voor langere tijd alle communicatie vanuit die wijk met Turkije onderscheppen.’
Slimme gadgets vol apps
De onschuldige burger, gevangen in de netten van de spionnendienst. Het is een krachtig schrikbeeld dat de opponenten opwerpen. Maar hoe terecht is het? Ik ga het eerst maar eens vragen aan de toekomstige gebruiker van de Wiv, de AIVD. Een jurist van de dienst is bereid met mij te praten, mits ik zijn naam niet noem. De AIVD wil medewerkers beschermen door ze anoniem te houden, legt een woordvoerder uit.
Als ik op het hoofdkantoor in Zoetermeer voorbij de vuistdikke schuifdeur van de entreesluis ben, vraagt de bewaker of ik mijn telefoon wil inleveren. Die gaat in een kluisje waarvan ik de sleutel krijg. ‘Nee, niet omdat we denken dat je met je smartphone verkeerde dingen wilt doen,’ is de uitleg. ‘Maar omdat wij weten wat er allemaal met zo’n apparaat mogelijk is.’
Ook de bad guys chatten, WhatsAppen en mailen, helaas het liefst ook nog eens versleuteld
Die opmerking raakt aan de frustratie van de dienst. Communicatie gaat allang niet meer verbaal, via een klassiek telefoongesprek. We gebruiken allemaal slimme gadgets vol apps en vanuit onze broekzakken en handtassen zijn we 24/7 verbonden met het wereldwijde kabelnetwerk. Daar wil de AIVD graag bij meekijken. Want ook de bad guys chatten, WhatsAppen en mailen, helaas het liefst ook nog eens versleuteld. ‘Afluisteren levert steeds minder op,’ zegt de jurist. ‘Dus we moeten inspelen op de veranderende techniek.’
Voor de duidelijkheid: het gaat dan om bad guys die de AIVD of MIVD nog niet helder in beeld hebben. Daar is de nieuwe Wiv voor nodig. ‘Maar dat betekent niet dat de dienst straks massaal dataverkeer van grote groepen burgers binnenhaalt,’ benadrukt de AIVD’er. ‘Er is een duidelijk kader voor wat de dienst wel en niet mag. Dat begint al bij de opdracht die we krijgen vanuit het kabinet.’ Wat volgt is een schets die ook door de regering keer op keer wordt benadrukt bij de verdediging van de Wiv: de nieuwe wet werkt als een trechter, waarbij op verschillende momenten waarborgen zijn ingebouwd om misbruik, te veel ongerichtheid en onnodige privacy-schending te voorkomen.
Fiat van minister Ollongren
Dat gaat als volgt: jaarlijks laat het kabinet in de zogenaamde geïntegreerde aanwijzing aan de AIVD weten op welke zaken de dienst zich zou moeten richten. Dat is een geheim stuk, maar het laat zich raden dat daarin zaken als cyberspionage, uitreizigers en radicaliserende moslims worden genoemd. Op basis daarvan gaat de geheime dienst op zoek naar informatie, aanwijzingen en tips. Veel data is afkomstig uit openbare bronnen (media, databases), wordt gedeeld door buitenlandse zusterorganisaties of is verkregen door human intelligence (HUMINT), waarbij medewerkers via ‘ouderwets spionnenwerk’ een netwerk van informanten onderhouden.
Dat gebeurt allemaal onder toezicht van het diensthoofd, op dit moment AIVD-baas Rob Bertholee. Maar voor sommige ‘speciale bevoegdheden’ is toestemming van de minister van Binnenlandse Zaken nodig. Zo ook voor de nieuwe ‘onderzoeksopdrachtgerichte interceptie’ (OOG), zoals de vermeende sleepnetfunctie officieel heet. Als de AIVD straks een glasvezelkabel wil aftappen, is de handtekening van minister Ollongren vereist. Belangrijker nog, ook de onafhankelijke Toezichtscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) moet haar toestemming geven. Dat driemanschap kijkt of de gevraagde speciale bevoegdheid wel voldoet aan de criteria van noodzakelijkheid (moet het echt?), proportionaliteit (heiligt het doel de middelen?) en subsidiariteit (is er niet een beter, lichter alternatief?). Is het niet in de haak, dan betekent dat een nee voor de AIVD.
Als je over langere tijd metadata verzamelt, blijk je heel goed in kaart te kunnen brengen wat iemand doet
Bij een fiat begint de dienst met het verzamelen van zogenaamde metadata: wie heeft met wie contact, wanneer en waar? Zolang er geen duidelijke targets zijn vastgesteld, zegt de dienst niet naar de inhoud van de communicatie te kijken. Het idee dat het verzamelen van metadata een veel minder grote impact op de privacy van burgers heeft dan de inhoud van de communicatie, is inmiddels echter achterhaald door onder meer Europese jurisprudentie. Als je over langere tijd metadata verzamelt en aan elkaar koppelt, blijk je heel goed in kaart te kunnen brengen wat iemand doet, hoe zijn huishouden in elkaar zit, met wie hij het bed deelt, enzovoort.
Nadat de Wiv op 1 mei in werking treedt, krijgen gaandeweg alle aanbieders van internetdiensten een ‘aftappunt’ waar apparatuur van de geheime dienst aan hangt. ‘De interceptie van data gebeurt op het niveau van fibers in internetkabels waarbij een minimaal deel van het internetverkeer wordt onderschept’, beweert de AIVD op zijn site. ‘Van een sleepnet is dan ook geen sprake. Gegevens die niet van belang zijn voor het onderzoek worden direct vernietigd.’
Als Raqqa belt met Lutjebroek
Op het Zoetermeerse hoofdkantoor loopt de AIVD-jurist vooruit op de mogelijke praktijk. ‘Stel dat we straks willen kijken naar een specifieke datastroom van Syrië naar Nederland. Dan gaan we eerst op zoek naar het specifieke access point, de betreffende fiber in de glasvezelkabel. Nee, we gaan echt geen tap zetten op de Amsterdam Internet Exchange. Dat willen we niet en dat kunnen we niet. En ook niet bij een deelgemeente of een wijk. Je moet het omdraaien. We willen weten wie er bijvoorbeeld vanuit een jihadistisch bolwerk, zoals Raqqa dat tot voor kort was, belt met Nederland. Met iemand in Gouda, Pijnacker of Lutjebroek. Of we zijn benieuwd welke online groepen vanuit Rusland proberen onze digitale infrastructuur binnen te dringen. Ik zie voor me dat je als het ware bij de virtuele landsgrens kijkt wat er binnenkomt, dat je die routing in de gaten houdt. En daar is OOG-interceptie voor nodig.’
Daar is-ie weer, de voormalige hoofdstad van Islamitische Staat. Wat me opvalt in de al bijna twee jaar durende discussie over de Wiv, is dat Raqqa te pas en te onpas wordt aangehaald. Het is inmiddels achterhaald, nu de Iraakse stad ‘IS-vrij’ is, maar blijkbaar is communicatie tussen terroristen en mogelijke medestanders een tot de verbeelding sprekend voorbeeld – zowel voor- als tegenstanders gebruiken het. Het is ook een krachtig beeld. De Wiv is voor AIVD-taken als de bestrijding van cybersabotage en -spionage net zo belangrijk als voor antiterrorisme, zeggen voorstanders van de wet. Alleen beklijft een terrorist vermoedelijk beter dan schimmige cyberspionnen die online rondsnuffelen.
Ook Bits of Freedom gebruikt het in haar online kieswijzer. In een animatie schetst BoF hoe de inlichtingendiensten uit het buitenland aanwijzingen krijgen dat er een aanslag in Nederland wordt voorbereid. In Den Haag zou een onbekende worden aangespoord door mensen uit Frankrijk en Duitsland, die banden hebben met de terroristische organisatie Al Shabaab uit Somalië. Daarop besluit de AIVD om drie maanden lang het internetverkeer tussen Den Haag, Frankrijk, Engeland en Somalië te onderscheppen. Uit die ‘gigantische’ hoeveelheid informatie hoopt de dienst patronen te kunnen destilleren, die naar het doelwit leiden. De data worden drie jaar lang bewaard. ‘Wat vind jij?’, vraag BoF aan de bezoeker van de kieswijzer. ‘Is het acceptabel dat de AIVD de communicatie van tienduizenden burgers kan onderscheppen en drie jaar lang bewaren in een zoektocht naar een target in Nederland?’
Technisch razend ingewikkeld
Hoe realistisch is het terrorismevoorbeeld, waarbij de data van een grote groep burgers voor langere tijd wordt onderschept? Ik vraag het Peter Koop, een goed ingevoerde blogger die op zijn site Electrospaces uitvoerig publiceert over inlichtingen- en veiligheidsdiensten. ‘Ik probeer zo feitelijk mogelijk te kijken naar hoe het technisch en praktisch in zijn werk gaat. Vroeger kon je een hele wijk afluisteren, door simpelweg het centrale punt af te tappen van wat toen nog de PTT heette. Nu moet je bij alle aanbieders van mobiel en vast internet aankloppen om een tap te zetten op de fiber met het dataverkeer waarin je bent geïnteresseerd. Daarbij komt dat de routing steeds sneller verandert. Dus het ene moment gaat het door die kabel, het volgende door een andere. Bij de Engelse en Amerikaanse diensten hebben ze daarom zelfs aparte afdelingen om die routing continu in de gaten te houden.’ Complicerende factor voor de diensten is dat veel communicatie via social media gaat waarvan de communicatie via de Verenigde Staten loopt én ook nog vaak is versleuteld, zoals bij WhatsApp.
Ergo, ook al zou het mogen, dan nog is de ‘mass surveillance’ waar tegenstanders voor waarschuwen weinig realistisch: het is technisch razend ingewikkeld en weinig opportuun om informatie op grote schaal – een hele wijk – te onderscheppen. Dat althans is de overtuiging van Koop. ‘Massaal is een nietszeggende term die afschrikt. Weinigen hebben een idee hoeveel data er over internet loopt. Zelfs als je een gerichte tap op iemand hebt, haal je al onnoemelijk veel data binnen. Je wilt dus zo gericht mogelijk zoeken, anders verzuip je.’
‘Een fictieve stad met 400.000 inwoners’
Maar wat is OOG dan wel? Hoe ziet dat er straks uit als de AIVD aan de minister vraagt om de kabel af te luisteren, zónder dat ze precies weet wie ze zoekt? De overheid zelf blijft vooralsnog steken in de Raqqa-achtige analogie. Maar als ik een veiligheidsexpert en tevens voormalig medewerker van de AIVD bel, wil deze anoniem best een casus schetsen. ‘Stel je vermoedt dat er een potentieel target landt op Schiphol en je hebt geen telefoonnummers of andere gegevens van die persoon. Maar je weet wel dat de organisatie waartoe hij behoort, communiceert via Telegram. Dan zou je voor die dag al het Telegram-verkeer vanaf Schiphol kunnen scannen en kijken of je daarin patronen ziet die wijzen naar andere mogelijke targets. Dat je daarbij ook communicatie van onschuldigen onderschept, is onvermijdelijk.’
Voormalig minister Plasterk gaf ook toe dat de kabel aftappen op grote schaal mogelijk is
Tja. Het zou kunnen. Ik ben bang dat de vraag naar concrete voorbeelden me niet meteen verder helpt. Ze kunnen me alles wijsmaken. In de ene fictieve casus ligt een hele stad voor drie maanden aan de tap, in de volgende zijn de diensten toch vooral verwoed bezig om de datastroom zo klein mogelijk te houden. Zelfs bij de protagonisten van de wet blijft de casuïstiek een verwarrend verhaal. Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk bestreed de afgelopen jaren te vuur en te zwaard de Big Brother-vergelijking, maar gaf ook toe dat de kabel aftappen ‘op grote schaal en stelselmatig’ mogelijk is. De NOS kreeg in het voorjaar van 2016 een vertrouwelijke brief in handen die Plasterk had gestuurd naar de grote internetproviders en waarin de minister een ‘fictieve stad met 400.000 inwoners’ zou hebben genoemd als mogelijk af te tappen gebied.
Eerst tegen, nu voor
Welk houvast biedt de wet zelf? Ik besluit D66-Tweede Kamerlid Kees Verhoeven te bellen; hij was de afgelopen jaren een van Plasterks felste tegenstanders in het debat. Verhoeven bekritiseerde de Wiv als geen ander, diende tevergeefs meerdere amendementen in en stemde uiteindelijk tegen de wet. Hij pleitte ervoor om de mogelijkheden voor OOG-interceptie wettelijk verder te beperken door heldere grenzen aan te geven van wat de diensten wel en niet mogen. Op de bovengenoemde onthulling van de NOS zei de parlementariër: ‘Ik vrees voor een sleepnet, en deze voorbeelden wijzen daar wel op.’
Die vrees lijkt twee jaar later verdwenen als sneeuw voor de zon. Verhoeven raadt de burgers aan in maart voor te stemmen. Wat is er gebeurd? ‘Het regeerakkoord. Ik heb het voor elkaar gekregen dat daarin staat dat het geen sleepnet kan, mag en zal zijn.’ Nu D66 aan de coalitie meedoet en zijn partijgenoot Kajsa Ollongren minister van Binnenlandse Zaken is, heeft voormalige Wiv-opponent Verhoeven een reuzendraai gemaakt. ‘Ik heb nu de garantie die ik in het Kamerdebat maar steeds niet kreeg, namelijk dat er niet massaal en willekeurig zal worden afgetapt.’
Het parlementslid wijst onder meer naar de brief die Ollongren op 15 december vorig jaar naar de Kamer stuurde en waarin ze schrijft de privacy van burgers te waarborgen. Dat klinkt leuk, maar het is niet de wettelijke verankering waar de D66’er zo op hamerde in de eerdere discussies. Verhoeven wilde dat de wet expliciet zou verbieden dat de diensten ‘stelselmatig op grote schaal [gegevens] verwerven, verwerken of analyseren’, zo stelde hij voor in een van zijn amendementen.
Waarom is hij nu wél content? Verhoeven: ‘De vier partijen in de coalitie hebben nu gezegd dat massasurveillance niet mag gebeuren. Er is ook gezegd dat het onafhankelijk na twee jaar wordt geëvalueerd. Als dan blijkt dat er toch dingen gebeuren die wij niet willen, dan passen we de wet aan.’
Vertrouwen en controle
De D66-politicus mag dan gerustgesteld zijn, de studenten die afgelopen najaar het referendum op poten zetten, zijn dat allerminst. Ik bel Nina Boelsums, de student Industrial Design die samen met vier anderen campagne voerde. ‘Deze wet in de vorm die er nu ligt beperkt privacy, gedachtevorming en vrijheid van meningsuiting,’ zegt Boelsums. ‘Dan kan Ollongren in zo’n zinnetje wel zeggen: “Joh, dit of dat gaan we echt niet doen”, maar over vijf jaar zit er een andere regering. Wij vinden dat je de geheime diensten aan de wet moet kunnen houden.’
De AIVD opereert in het geheim, dus het is belangrijk dat haar bevoegdheden begrensd zijn
Ook bij Bits of Freedom heeft het regeerakkoord de zorgen niet weggenomen. ‘We vinden het werk van de diensten noodzakelijk,’ zegt David Korteweg. ‘Maar ze opereren in het geheim, dus het is extra belangrijk dat hun bevoegdheden helder en begrensd zijn. Dat is niet het geval in deze nieuwe wet. Je zou criteria moeten opnemen om het specifieker te krijgen, zoals Verhoeven dat eerder ook wilde.’
Wat Korteweg hier zegt, raakt de essentie van de discussie over de Wiv. Die gaat namelijk over vertrouwen en controle. Hoeveel fiducie hebben we in onze geheime diensten? En zijn we in staat om te controleren of dat vertrouwen terecht is? Op die controle kom ik in een later artikel nog uitvoerig terug.
Met één hand op de rug
Eigenlijk gaat er aan de vertrouwenskwestie een belangrijke vraag vooraf, namelijk of de recente geschiedenis inderdaad aantoont dat we een nieuwe Wiv nodig hebben. In 2013 concludeerde de commissie Dessens dat de wet op de schop moest. De diensten hadden niet voldoende mogelijkheden om online hun werk te doen, dat kon pas als de AIVD en de MIVD ook de kabel in mochten. Nu, vijf jaar later, lijkt dat eindelijk mogelijk te worden. Hebben onze spionnen in de tussenliggende periode ‘met één hand op de rug’ gewerkt, zoals Plasterk het ooit omschreef?
Feit is dat er geen aanslagen zijn gepleegd in Nederland. ‘Dat is deels een kwestie van geluk hebben,’ schreef Rob Bertholee onlangs in Het Nederlands Dagblad. ‘Maar het is ontegenzeggelijk ook te danken aan mijn mensen,’ stelde de AIVD-baas. Volgens hem is de Wiv hard nodig, omdat ‘je alleen op die manier tijdig aanwijzingen kunt oppikken in de brij aan data die dagelijks door de virtuele wereld gaan op webfora, VOIP-verbindingen en in de donkere krochten van internet.’
Cynisch gezegd zouden de diensten gebaat zijn bij een terroristische aanslag om het gelijk aan hun zijde te krijgen
In de zomer van 2016 concludeerden Britse onderzoekers dat 'bulk interception' de geheime dienst GCHQ wel degelijk heeft geholpen om aanslagen te voorkomen. In de Memorie van Toelichting bij de wet meldde de Nederlandse regering dan ook dat buitenlandse zusterdiensten aangeven ‘dat zij significant meer terroristische aanslagen en cyberaanvallen richting Europa hebben kunnen afwenden door gebruik van onderzoeksopdrachtgerichte interceptie’. Volgens het kabinet zijn de Nederlandse spionnen meer en meer afhankelijk van de goodwill van buitenlandse partners, omdat ze de directe dreiging voor Nederland ‘vanwege de beperkte bevoegdheden zelf niet konden onderkennen’.
Bulk data kills people
Samengevat lopen de AIVD en MIVD achter de feiten aan en hebben we gezwijnd dat daardoor nog geen doden zijn gevallen. Cynisch gezegd zouden de diensten gebaat zijn bij een terroristische aanslag om het gelijk aan hun zijde te krijgen.
Daartegenover staat een school die meent dat grote hoeveelheden informatie juist verstikkend kunnen werken voor inlichtingendiensten. ‘Bulk data kills people,’ zei oud-NSA-medewerker en klokkenluider Bill Binney ooit en Kees Verhoeven haalde dat citaat begin vorig jaar nog maar eens aan tijdens het plenaire Kamerdebat over de Wiv: ‘Oftewel, met het massaal surveilleren en het verzamelen en opslaan van allerlei data, red je geen mensenlevens.’
Wat dreigt is het gevaar van datahonger: een focus op het verzamelen van zoveel mogelijk gegevens
Wat dreigt is het gevaar van datahonger, menen critici: een volkomen focus op het verzamelen en verwerken van zoveel mogelijk gegevens. Als we het kunnen binnenhalen, gaan we het ook binnenhalen. Een moeilijk te onderdrukken neiging, zeker als de opslagcapaciteit voor data steeds groter wordt en algoritmen steeds slimmer. De diensten zouden in deze visie veel beter meer geld, tijd en energie kunnen steken in hun traditionele werkwijze: zoeken naar concrete informatie via mensen van vlees en bloed, wijkagenten, medewerkers van maatschappelijke organisaties. Ook daarom is het beter om datacollectie te beteugelen, menen tegenstanders van de Wiv. Ze wijzen daarbij graag naar onderzoeken die zouden aantonen dat de Britse diensten juist belangrijke informatie misten als gevolge van data overkill. In plaats van te zoeken naar de speld in de hooiberg, gooiden ze er meer hooi bij.
Een nattevingerdiscussie
Ja, ik heb zo ongeveer door wat onderzoeksopdrachtegerichte interceptie betekent. En ik begrijp heus wel dat de Nederlandse geheime dienst niet ongebreideld alles wat haar belieft kan binnenharken – als ze dat al zou willen. Maar moeten we op zo’n precair gebied, waar de hang naar veiligheid wedijvert met het basale recht op privacy, de kaders niet juist minutieus vastleggen in de wet? Of is de controle op onze spionnen voor- en achteraf zo solide dat we niet bang hoeven zijn voor een disbalans?
Het belooft wat voor de komende maanden. Bij gebrek aan praktijkvoorbeelden zal de discussie over de Wiv een theoretische en semantische zijn, die zomaar zou kunnen verzanden in slecht onderbouwde aannames. Wanneer is er sprake van een sleepnet? Bij welke omvang is er sprake van ‘massaal’ of ‘op grote schaal’ data onderscheppen? Zoals een van mijn gesprekspartners beaamde: ‘Het ís voor een deel ook gewoon een nattevingerdiscussie met een hoog onderbuikgehalte.’
Ik zoek ondertussen verder en kom binnenkort terug met artikelen over al die andere betwiste Wiv-opties van de geheime dienst, zoals hacken, bewaren, verwerken en delen van data. Ergens ligt hopelijk het antwoord verborgen op de vraag: ‘Wilt u de Wiv’?’. Gelukkig heb ik nog even.
74 Bijdragen
j.a. karman 5
Dat is hopelijk de eerste stap voor een nette beeldvorming.
Aan het geheimzinnige "het zou kunnen dat" hebben we niet veel. Toch zullen we moeten accepteren dat niet alles van de veiligheidsdienst openbaar wordt. Is dat een probleem?
Pieter Ahsmann 5
j.a. karmanMisschien kunt u eens de moeite nemen één van de dossiers waar FTM haar tanden in heeft gezet door te nemen of luister op een zaterdagmiddag eens naar Argos, zoek een aflevering van Tegenlicht op.
Het zou kunnen?? Het gebeurt gewoon.
Harry Lensink
j.a. karmanj.a. karman 5
Harry LensinkIk geloof niet dat er geen figuren zijn met zeer slechte bedoelingen bestaan. Ook geloof ik dat er steeds nieuwe gevallen komen.
Daarom zul je naar mijn mening een veiligheidsdienst nodig hebben.
- Deze moet niet te groot zijn, niet te groot worden.
- Geen onbeperkte budgetten.
- Geen binding met welke politieke partij dan ook.
- Wel voldoende daadkracht hebben om werk te kunnen leveren.
Geheimzinnigheid bij details, het zij zo.
Wilma Schrover 7
[Verwijderd]
j.a. karman 5
[Verwijderd]Je weet niet wat wel voorkomen door de informatie wel goed te gebruiken.
Doordat er geen 100 procent garantie is om alles te voorkomen weet je van een aantal zaken wat niet voorkomen is. Je weet niets van de zaken waar de actie succesvol was om iets kwalijk te voorkomen.
Je richt je nu enkel op terroristische aanslagen dat is bekend. Welke activiteiten staan er nog meer op het lijstje?
Juist de ongelijkheid in wat je weet en waarover allerlei fantasien rondgaan is het interessante.
Harry Lensink
[Verwijderd]MaartenH 10
Harry Lensink
MaartenHMaartenH 10
Harry LensinkWat ik in de gauwigheid heb gelezen over Zwitserland lijkt te duiden op veel minder vergaande bevoegdheden.
Kees Jan Dellebeke
Voor de duidelijkheid: het gaat dan om bad guys die de AIVD of MIVD nog niet helder in beeld hebben. Daar is de nieuwe Wiv voor nodig. ‘Maar dat betekent niet dat de dienst straks massaal dataverkeer van grote groepen burgers binnenhaalt. Er is een duidelijk kader voor wat de dienst wel en niet mag. Dat begint al bij de opdracht die we krijgen vanuit het kabinet.’
Dat gaat als volgt: jaarlijks laat het kabinet in de zogenaamde geïntegreerde aanwijzing aan de AIVD weten op welke zaken de dienst zich zou moeten richten. Dat is een geheim stuk, maar het laat zich raden dat daarin zaken als cyberspionage, uitreizigers en radicaliserende moslims worden genoemd."
Ik neem aan dat de Wet leidend is!
In de inlichtingenwet wordt beschreven welke taken de AIVD moet uitvoeren. De opmerking van de jurist van de AIVD dat “de opdracht die wij krijgen vanuit het kabinet” een “duidelijk kader (is) voor wat de dienst wel en niet mag” is op zijn minst juridisch misleidend. Het is ook niet geheim!
De AIVD is (wettelijk) specifiek belast met het verrichten van onderzoek met betrekking tot organisaties en personen die door de doelen die zij nastreven, dan wel door hun activiteiten aanleiding geven tot het ernstige vermoeden dat zij een gevaar vormen voor het voortbestaan van de democratische rechtsorde, dan wel voor de veiligheid of voor andere gewichtige belangen van de staat.
Dan moeten er wel AIVD-medewerkers zijn die daar zelf concrete plannen voor verzinnen. Of zitten zij daar te wachten tot het kabinet met opdrachten komt?
Op welke gronden zou dan nog een uit de wet voortvloeiende "geïntegreerde aanwijzing" een geheim stuk moeten zijn? Zaken als "cyberspionage, uitreizigers en radicaliserende moslims" worden immers als zodanig genoemd in de Memorie van Toelichting op de nieuwe WIV2017.
Berend Pijlman 13
Ervan uitgaande dat Bertholee's mensen inderdaad aanslagen hebben voorkomen wordt niet gesteld dat hierbij nieuwe datadiefstal van de overheid nodig was of dat met verruimde mogelijkheden meer aanslagen verholpen gaan worden (minder dan nul aanslagen kan volgens mij niet).
Tevens gaat Bertholee voorbij aan het mensenwerk van wijkagenten en buurtcoaches etc. Alsof er niets meer is dan geluk en de AIVD.
Arjan 7
Berend PijlmanWilt u niet dat de overheid zomaar iedere burger kan afluisteren?
Dat zijn bevoegdheden die je wettelijk wil vastleggen in een wet.
Berend Pijlman 13
ArjanBevoegdheden moeten hoe dan ook worden vastgelegd. Het gaat echter om de uitbreiding van bevoegdheden.
Dus ik snap je bijdrage niet.
j.a. karman 5
Berend PijlmanHet afluisteren is wel degelijk een probleem wat nu beter vastgelegd moet worden.
Berend Pijlman 13
j.a. karmanZeker als je bedenkt dat dataroof door overheid niet leidt tot minder aanslagen. Dus wat is het doel dan wel?
j.a. karman 5
Berend PijlmanNu gooi je toch weer de politie (50.000 man) en de AIVD door elkaar.
De politie heeft als taak de burgers te beschermen die door andere burgers bedreigt worden (handhaving wetten). Blijkbaar zijn er veel fraudeurs en potentiële criminelen. Naast de politie zijn er nog veel meer ambtenaren (douane belasting uwv etc) die met handhaving bezig zijn. Hier gaat de WIV niet over.
De Wiv gaat over de AIVD (1.800 man). Dat gaat over staatsveiligheid taken die buiten de politie en andere handhaving valt. Er wordt van alles genoemd wat dat zou kunnen zijn. Wat zeker is, is dat het nooit zeker is wat exact is omdat het om de nog onbekende en minder bekende zaken gaat. Slecht één van die zaken is aanslagen in NL. Hoeveel NL uitreizenden (dash) zijn er geweest die elders zeer foute zaken gedaan hebben? Antwoord: te veel.
Het heeft niet tot minder aanslagen geleid? Hoe weet je dat, misschien was het werk hier zo goed dat die naar elders uitgeweken zijn. Nu kom je met een bewijsbaar iets, wat is je doel?
Toevoeging, het jaarverslag AIVD is net zoals die van andere overheidsdiensten openbaar.
https://www.aivd.nl/publicaties/jaarverslagen/2017/04/04/jaarverslag-2016. Als je aan alles wilt twijfelen is dat zeer lastig voor een discussie. De FTE's en globaal wat gedaan is zijn benoemd.
Toevoeging voor degenen die big data AIVD kunnen plaatsen
https://www.wrr.nl/publicaties/working-papers/2016/04/28/het-gebruik-van-big-data-door-de-mivd-en-aivd
Berend Pijlman 13
j.a. karmanIs het aan mij om aan te tonen of een wet nodig is? Volgens mij is het aan de regering om aan te tonen dat een wet nodig is en wat ze ermee van plan zijn. Nu hebben ze dat niet kunnen uitleggen en zijn er veel meer bevoegdheden toegevoegd dan enkel verouderde techniek aanpassen.
Mijn idee is wanneer je iets als doel hebt dat je daarvoor middelen gebruikt die werken. Het bestrijden van terreuraanslagen blijkt te werken wanneer je de zachte aanpak hanteert. Kans is heel groot dat door deze wet er meer energie wordt gestoken in het vergaren en analyseren van data. Hierdoor minder energie, tijd en geld naar wat daadwerkelijk werkt en dus een vergrootte kans op aanslagen.
Tevens zien de gematigde partijen de burger als onbetrouwbaar. Wetten worden bedacht voor de heel kleine minderheid die fraudeert, die lui is, die asociaal is etc. Het blijkt dan ook dat de overheid onbetrouwbaarder handelt omdat het dit standpunt van de politiek overneemt.
j.a. karman 5
Berend Pijlman- er bestaan geen mensen die zich onbehoorlijk gedragen. Politie is niet nodig. Raar dat er zoveel onrust is wegens criminaliteit
- er bestaan geen mensen die anderen wat willen aandoen. Moslim terroristen bestaan nergens op de wereld. Raar dat we dat in het nieuws toch van die zaken lezen.
Nee de zachte aanpak werkt beslist niet altijd. Ga gerust slapen.
Het gaat om de AIVD is zie daar geen verband met burgercontrole via een sleepnet.
Het vergaren en analyseren van data? Kijk eens naar het aantal fte en der werkzaamheden. Ik ben een beetje (understatement) thuis in werken met data en data-analyses. Wat je er mee kan wordt door de gewone man schromelijk overschat. Hoe je de benodigde ICT voor elkaar moet krijgen is problematisch. De gewone standaard verwerkingen zijn al uitdagend genoeg.
Berend Pijlman 13
j.a. karmanIk weet niet wat je met je andere insteek wil bereiken overigens. Nogal kinderachtig. Jij denkt blijkbaar dat data-analyse de wereld kan redden en ook nog de enige manier is om de wereld te redden. Het is dan ook vreemd dat je daarna toegeeft dat het eigenlijk schijnveiligheid is.
j.a. karman 5
Berend PijlmanUh duidelijk nee met die foute aanname.
Algoritmen hebben hun beperkingen aan de aard van de data (meetgegeven) en het achterliggende systeem (wat je meet).
Het makkelijkst om die beperkingen te begrijpen is het weer.
Het lukt niet en zal ook niet lukken om onbeperkt langere juiste weervoorspellingen te doen. Buienradar kan wel prima laten zien wat de komende uren op ons af komt en dan nog wordt het nodige aan lokale fenomenen (hozen) gemist.
Met 2 weken houd het wel zo'n beetje op. De Lorenz butterfly is met meest bekende een eenvoudige voorbeeld van een formule waarbij het onbeduidendste kleine verschil tot grote verschillen leidt. De chaos theorie waarbij dit uitgewerkt werd was ooit hyping.
Waar je data-analyse voor gebruikt is mogelijk voor jou een wonderlijke. Het gaat er om met de minst mogelijke kosten inspanning het beste resultaat te bereiken.
Het komt uit de marketing met statistiek maar is in de aard voor elke toepassingsgebied in te zetten.
De vraag is eenvoudig deze:
a/ ga ja met alle mogelijke mankracht en alle kosten zo veel mogelijk verkopen.
Zeg maar de stasi aanpak waar iedereen iedereen bespied.
b/ Wacht je af tot klanten vanzelf komen
Zeg maar laat gods water of gods akker lopen en kijk maar wat er gebeurt.
c/ Probeer je met de minimale inspanning de meest acceptabele (opbrengst / productiecapaciteit / kosten) werkwijze te vinden.
Dat laatste is het OR (Operational Research) gebeuren wat weer wat ouder is dan het marketing gebeuren. De grootste stappen met alle ethische vraagstukken zijn ooit genomen (helaas) in oorlogen.
Met een goed ingerichte data analyse voorkom je juist het doorslaan in de a/ of b/ keuze. Die uitersten zijn slechte keuzes.
Berend Pijlman 13
j.a. karmanJa dus het kan de wereld redden ondanks dat het naar jou zeggen schromelijk wordt overschat wat ermee kan?
Dus het abjecte van de stasi was dat het te inefficiënt was en dus te veel mankracht kostte?
j.a. karman 5
Berend PijlmanDat andere uiterste van complete anarchie is net zo min acceptabel of ben je daar de voorstander van?
Werkbare compromissen is het enige wat rest. Betekent wel een open mind setting met meer acceptatie en afstemming.
Berend Pijlman 13
j.a. karmanj.a. karman 5
Berend PijlmanGebruik je nog een rekenliniaal en een telraam of een zakjapanner.
Je moet het met hype woorden niet moeilijker maken.
Als enkel de techniek verandert maar de taak en de mens er achter niet wat is dan het probleem.
"De computer says no" is een teken dat de mens zoek is.
Kan je ook zeggen van "het is waar want het staat in de krant"
Berend Pijlman 13
j.a. karmanRechters hebben nu al moeite om de techniek bij te houden. Hoe zou dat zijn als een voorspellende data-analyse als bewijs wordt opgevoerd? Zou een rechter snappen dat de algoritme mensenwerk is en dat hier valse positieven uit naar voren komen?
Of dat er zelfs foute aannames in het algoritme kunnen zijn opgenomen?
j.a. karman 5
Berend PijlmanJe hebt het voor elkaar in je korte reactie meerdere grote denkfouten te maken. Als dat de norm van anti wiv verhaal is...
Daarmee kom ik in anti anti wiv gebeuren (dubbele omkering).
De onderbouwing
1/ Je komt weer met Rechters maar die spelen geen rol rond AIVD en de WIV uit de aard van dat werk.
Daar staat dat jij iets strafbaars als een verkeersovertreding geheel buiten. Ze zijn op zoek naar andere zaken. Wapenhandel zou een goed raakvlak kunnen zijn met een overloop.
2/ Rechters hoeven niet alles te weten daarvoor worden zij geacht deskundigen te raadplegen. Techniek daar gaat het niet eens om. Welke gegevens hebben tot welke aanwijzing geleid en wat heeft dat als vervolgactie gehad bij die controlerende partij.
3/ Je komt met een verwijt dat een data analist niet doorheeft hoe nieuwe techniek en het menselijk brein incompatibel zijn.
De clou is dat je daar de voordelen van moet zijn.
Stap 1/ Algoritmes zijn niet gevoelig voor het menselijk falen
Stap 2/ De resultaten zijn geen beslissingen maar een hint aanwijzingen waar andere mensen mee verder gaan.
Berend Pijlman 13
j.a. karmanAls ik het goed onthouden heb, was het in New Jersey waar een algoritme bepaalde hoeveel borg er betaald moest worden. Het algoritme bepaalde steevast dat zwarte mensen meer moesten betalen omdat de bias van het rechtssysteem ook in het algoritme gaat zitten. Vanuit dat voorbeeld kom ik dus met rechters (voor het eerst overigens dus niet weer).
Rechters of anderen zoals minister kunnen wel deskundigen inhuren maar als zij ook heilig geloven in de onfeilbaarheid van data-analyses en algoritmes dan schiet je er nog weinig mee op.
Ik weet ook wel dat data niet voor een ander doel mag worden gebruikt. Maar zal niet de eerste keer zijn dat er toch een verzoek komt om het ook vrij te geven aan andere overheidsinstanties. Mogelijk niet door de Wiv maar door (toekomstige) andere wetten die er op inhaken.
Zolang de politiek er niet lijkt te zijn voor de burgers kun je maar beter voorzichtig zijn in het verruimen van mogelijkheden. En dan nog te bedenken dat er ook andere partijen aan de macht kunnen komen. Er gaan nu al geluiden in AIVD hoek op dat Antifa een terroristische groepering zou zijn. En wanneer is een beweging een bedreiging voor de (liberale) democratie? Gaan vermeende populistische partijen ook onder die noemer vallen? Laat staan wanneer Nederlandse data uitgewisseld wordt met andere landen. Dan is helemaal niet meer te achterhalen wat er met de data gebeurt.
Overigens staat de overheid ook niet echt bekend om zijn goedwerkende ICT. Ik zal dan ook niet verrast zijn wanneer de AIVD zelf gehackt zou worden.
j.a. karman 5
Berend PijlmanDat is een fundamenteel sociaal probleem.
Het is niet dat een veiligheidsdienst dat beleid zo in die richting stuurt.
Zodra de politiek op dat niveau beland is zul je heel moeilijk nog iets tegenhouden.
Wat je noemt staat dan buiten Aivd MIVD met de WIV in nl.
Je zorgen voor een politieke houding die afglijdt in die richting deel ik. Daar hoort een andere reactie bij dan een referendum wiv.
Berend Pijlman 13
j.a. karmanAnders is het bij vrouwen die een geweldsdelict hebben gepleegd. Zij kregen ineens hogere borgsommen omdat het algoritme geen verschil tussen man en vrouw maakte. Maar hierbij is er weldegelijk groepsverschil. Vrouwen recidiveren voor geweldsdelicten veel minder.
Dus algoritmes zijn mensenwerk waardoor er menselijke fouten in sluipen. Als ze echter gezien worden als onfeilbaar dan is dat gevaarlijk.
We zijn, mijn mening, nog niet voldoende aangepast aan de nieuwe techniek om het op een schaal te gebruiken die de Wiv mogelijk maakt. Ik kan me goed voorstellen dat wanneer je dichter bij de AIVD zit en er wel vertrouwen in hebt dat je dan minder bezwaren hebt. Ik heb dat vertrouwen totaal niet. Vergelijk maar met de situatie waarin de NSA van iedereen de gegevens bleek te stelen.
Overigens omdat uitwisseling van data tussen landen mogelijk is, kan ook gebruik worden gemaakt van de verschillen in regelgeving tussen de landen. Hetzelfde als bij belastingontwijking. Krijg je straks een double Brittish/American Sandwich. Waarbij Nederland haar gegevens geeft aan de Britten zij er hun bevoegdheden overheen gooien, dan naar de Amerikanen die wellicht nog meer bevoegdheden hebben waarna het weer terug kan naar Nederland. Wellicht zelfs met een ander doel dan waarvoor de AIVD/MIVD is. Hangt ervan af wat de wetgeving in andere landen is.
j.a. karman 5
Berend PijlmanDe onfeilbaarheid van algoritmes hoor ik enkel van tegenstanders van vernieuwing en tegenstanders van elke vorm van controle werkzaamheden.
Berend Pijlman 13
j.a. karmanEr is namelijk voldoende gelegenheid in de wet waarin ethische grenzen overschreden kunnen worden die door een minister kunnen worden goedgekeurd. De wet stelt te weinig harde kaders. De wet is niet opgesteld in het idee de burger te beschermen. Net als onze militaire missies lijken prestige en handel de grootste drijfveren.
j.a. karman 5
Berend PijlmanEr is een politiewet met strikte kaders en hun werk bestaat uit het beschermen van burgers (handhaven) conform wetten en strikte bekende regels. Ze werken aan bekende zaken mogelijk onbekende daders. Ik heb de opleidingshandboeken eens doorgelopen, moet je ook doen.
De veiligheidsdienst is voor de onbekende zaken waar politie rechter en wetten onvoldoende houvast bieden. De bedreigingen kennen geen harde kaders hoe wil je je daar tegen verdedigen?
Majoor Kees: "Gelieve niet aan te vallen in het weekend omdat er dan geen bezetting is". Voor de militairen hebben we de verhalen al dat zeen munitie dan wel materiaal hebben en wel van alles van ze verwachten. Een huurlingen leger was uit de tijd van de gouden eeuw. Wat dat betreft kan ik het met je eens zijn dat de persoonlijke financiële winst in NL een grote drijfveer is. "FTM"
Berend Pijlman 13
j.a. karmanDus kaders stellen zodat deze 'natuurlijke' bewegingen in toom worden gehouden. Heeft niets met politie te maken. Ook de AIVD kan gaan handelen in strijd met belangen van (groepen) goedwillende burgers.
En omdat in Nederland de Grondwet een dode letter is, moet dus steeds in de wet staan waar de overheid aan gebonden is.
j.a. karman 5
Berend PijlmanNee ik hoor niet bij het rechts vullen deel.
De belangrijkste controle op de aivd die we als burger hebben is her jaarverslag met budgetten. Met 1800 fte vind ik het klein genoeg en dat moet ook werkbaar zijn.
Het jaren 60 communisme heeft laten zien hoe fout het in politieke extremen kan gaan.
Politieke partijen met een eigen veiligheidsdienst vind ik pas echt eng.
petros 4
j.a. karmanj.a. karman 5
petrosJe beseft dat de AIVD een uitzondering voor het briefgeheim is?
Petros, je zal het vast niet erg vinden om even dieper op data analyses in te gaan. De zoekmachines zijn rijk geworden omdat ze de budgetten van de huis aan huis reclame overgenomen hebben. Ondernemers moeten op een of andere manier nieuwe klanten krijgen. Vroeger met de kruidenier om de hoek liep dat anders. Maar die is zo goed als verdwenen. Reclame hoeft niet juist gericht te zijn met een beperkte response van onder de 5% heeft men een gigantisch succes.
Fraude analyse profilering in de predictive analytics heeft de zelfde insteek. Elke data scientist gaat met een nul meting (huidige situatie) verder om de handhavers onderzoekers van informatie te voorzien waarmee hun werk effectiever wordt. Bij de model evaluatie worden met de lift dat soort zaken gemonitored.
Random forest met bootstrap lijkt maar 60% van de data te hergebruiken uit de trainingsdata , ben je het daarmee eens?
thebluephantom 6
j.a. karmanj.a. karman 5
thebluephantom1/ False postives is geen probleem. De clou is dat je dat door data analyse terugbrengt tot behapbare aantallen. False negatives zijn de echte problemen.
2/ OR is de basis. zie: https://en.wikipedia.org/wiki/Operations_research Abraham Wald en het analyseren (big data) van enkel de goede gevallen. De gevallen waar het fout ging lagen op de grond in onbereikbaar gebied. Heel komisch je kun je deze doortrekken.
Als je van alles als normaal gedrag van betrouwbare personen als een generiek profiel kunt maken dan haal je de foute personen er makkelijker uit. Zeg maar als iedereen max 70 mag rijden dan valt de 140 figuur echt op.
Die denkwijze is niets bijzonders. Een betrouwbaar iemand kan wat zeggen over hoe hij opgegroeid is en hoe hij bereikbaar is.
Bij onbetrouwbare personen zie je gewoonlijk het "mijn privacy" argument. Een signaal om alert op te zijn.
thebluephantom 6
j.a. karmanj.a. karman 5
thebluephantomthebluephantom 6
j.a. karmanJFK
j.a. karmanj.a. karman 5
JFKIk jan nu niet eens herleiden over welke laatste alinea je het hebt.
Arjan 7
Berend PijlmanZie hier de uitleg van de overheid:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bevoegdheden-inlichtingendiensten-en-veiligheidsdiensten/vraag-en-antwoord/vernieuwde-wet-inlichtingendiensten-en-veiligheidsdiensten
Berend Pijlman 13
ArjanBen nog steeds benieuwd welk succes Nederland moet hebben in terrorismebestrijding. Volgens mij gaat het met zachte maatregelen prima.
Militaire missies hoeven wat mij betreft niet.
En die bedrijfsbelangen die erbij gehaald worden is totale onzin. Zit trouwens ook niet te wachten op het nog meer inperken van piraterij op internet. Zometeen ook sites die gratis wetenschappelijke artikelen aanbieden op zwart. Nee dank je.
Of zouden er bedrijfsbelangen in het buitenland bedoeld worden? Dat wanneer in Nigeria de regering op het punt staat te worden overworpen dat Nederland dan de VS kan vragen om de coup te stoppen in het belang van Shell. Ik weet het niet. Weet wel dat als het westen zich bemoeit met buitenlandpolitiek het er vaak niet beter van wordt.
Gertje 1
Pieter Ahsmann 5
https://www.mediapart.fr/journal/france/040118/comment-les-renseignements-ont-etouffe-leur-rate-apres-l-attentat-de-saint-etienne-du-rouvray
of; hoe de franse inlichtingendiensten hun falen probeerde te verhullen na de aanslag op de priester van de Saint-Etienne-du-Rouvray kerk.
MaartenH 10
Pieter Ahsmannhttps://www.startpage.com/do/search?cmd=process_search&language=english&enginecount=1&pl=&abp=1&ff=&theme=&flag_ac=0&lui=english&cat=web&ycc=0&t=air&nj=0&query=same+journalist+munich+nice
Peter Zwitser 9
Pieter Ahsmannthebluephantom 6
Peter ZwitserPieter Ahsmann 5
Peter ZwitserSjoerd Nelissen 6
Martien van Dongen 4
In ruil daarvoor wil Turkije informatie over Koerden en Gulan aanhangers in Nederland.
Deze groepen vallen binnen de terroristische definitie in Turkije.
De informatie van Turkije is verkregen doordat het land zaken doet met IS.
Nog een voorwaarde is dat Turkije pas na het verkrijgen van de info een vluchtelingen deal wil afsluiten plus geld natuurlijk.
Wat zal onze veiligheidsdienst doen?
line 5
Trols is daar de politiek niet zelf schuldig aan ( want aanwezig)? In onze eigen land? Met hun eigen fac nieuws in de politiek. We hebben in de Wiv:
Raad van State
EHRM
CTIVD
AIVD
HUMIN
OOG
TIB
MIVP
en nu Ollongren, met haar antwoorden die sub is.
Ik zeg NEE
Marla Singer 7
Bij een grotere dataset neemt niet alleen de kans op misleidende data en dus fouten toe, het is ook duurder, kost meer tijd en de kans dat er fragmenten van deze data onbedoeld lekken neemt ook toe. Zijn benadering is dan ook bij voorkeur om altijd gericht te kiezen en dus ook zoveel mogelijk zo vroeg mogelijk filteren om daarmee de kwaliteit van de informatie zo hoog mogelijk te houden.
Wat politiek handig is het feit dat een grotere dataset ook in de toekomst via kleine stapjes voor steeds meer toepassingen te gebruiken. Stel dat er toch een grote aanslag komt met (te) veel slachtoffers hoe worden wetten dan nog verder opgerekt?
Belastingdienst die gegevens van politie ontvangt die zij eigenlijk hadden moeten verwijderen en zelf opslaat is een van de vele voorbeelden waarbij het beleid aantoont dat in dat soort afwegingen men welke keuzes er gemaakt worden.
Tegenwoordig komt de politie al aan de deur als je iets 'fout' twitter. Krijg je straks automatisch een blauwe enveloppe in de bus als je het nog een keer doet? Gaat de AIVD dan ook al je twitter verkeer opslaan en als je hetzelfde in privé berichten naar anderen stuurt je ook een automatische schikking krijgt opgestuurd?
Ander punt is dat het toezicht op de AIVD (en naar ik aanneem de MIVD) het toezicht boterzacht is. Dwz dat de AIVD zelf een rapport opstelt dat door een toezichthoudende commissie gelezen wordt en dat was hem dan. Oftewel het hangt totaal van de AIVD/MIVD zelf af of zij genoeg zelfreinigend vermogen heeft.
Hoe gaat de AIVD om met de privé gegevens van politici die voor of tegen wetten stemmen in de kamers? Kan één AIVDer op eigen houtje deze gegevens misbruiken om deze politici indirect of direct te beïnvloeden?
Een 'evil' Snowden is genoeg.
[Verwijderd]
Marla SingerEdward 2 4
[Verwijderd]Hoe dan?
(Het is niet bot bedoeld)
Roland Horvath 7
Marla SingerMaar mensen hebben de verkeerde gedachte dat als ze informatie hebben over iedereen dat ze dan ook alle boeven, bijvoorbeeld de lone wolfs terroristen, zullen vangen. Op voorhand.
En massale gegevens zijn ook leuk voor allerlei toepassingen, je kunt het niet zo gek bedenken of het bestaat. Bijvoorbeeld voor een gedachten politie. Er is al voorgesteld het uiten van sympathie voor IS strafbaar te stellen. Dat wordt het einde van de vrije meningsuiting en van de democratie. En dat betekent dat men niet de lof mag zingen van IS maar wel van de voortdurend oorlogvoerende VS en de NAVO, die tienduizenden keren meer doden maken dan IS.
De overheid is wat dat alles betreft geen toonbeeld van stabiliteit, integendeel. Zo wordt veel energie gestoken in de Syrië gangers/ jihadisten. Syrië is 4.000 km van hier en wat daar gebeurt is niet te controleren. Maar er zijn in tal van landen al wetten gemaakt die het reizen naar Syrië en het terugkeren strafbaar stellen. Dat alles om de VS te plezieren.
Nogmaals, de overheid is labiel. Ze moet in therapie. De MP eerst.
Conclusie: Massale gegevens verzamelingen zijn rampzalig voor AIVD werk & Co maar het is hartstikke leuk voor tal van overheidsactiviteiten en dan vooral voor het onderdrukken en terroriseren van de eigen burgers.
Matthijs 11
2) We moeten niet alleen beschermd worden tegen terroristen, maar ook tegen de (toekomstige) eigen overheid. Hoe meer mogelijkheden veiligheidsdiensten krijgen, hoe groter het gevaar op misbruik. Zie
https://theintercept.com/2018/01/03/my-life-as-a-new-york-times-reporter-in-the-shadow-of-the-war-on-terror/
Jan Smid 8
Neem een stelletje hackers in dienst en in een mum heb je alle informatie. uit een computer of smartphone, puur vanwege een lek dat niet opgelost kan worden.
https://www.rtlnieuws.nl/technieuws/bijna-alle-computers-en-smartphones-kwetsbaar-door-onoplosbaar-lek
Met andere woorden, de sleepwet kan de kachel in.
petros 4
petros 4
Henk Bakker 6
thebluephantom 6
Henk Bakker[Verwijderd]
jp rebel 2
Wim Verver 5
Als oudere heeft het me indertijd wel verbaasd dat het vrienden platform op internet waar vriedschappelijk vertrouwde informatie werd gedeeld en het succes van facebook verklaarde, door de oprichter werd overgedragen aan de commercie. Bergrijpelijk misschien als het om miljarden gaat maar dat de gebruikers het geen reden vonden om onmiddelijk met facebook te kappen heb ik nooit begrepen. Zelf zit ik niet op twitter of op facebook.
Paul Ploos van Amstel
Michel Fleur 6
> There is no security without privacy. And liberty requires both security and privacy. The famous quote attributed to Benjamin Franklin reads: “Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.” It's also true that those who would give up privacy for security are likely to end up with neither.
Roland Horvath 7
Nog iets, een massale gegevens verzameling is alleen goed voor het terroriseren van de burgers door de overheid. Dat is het enige positieve resultaat.
Hans Potters 1
line 5