Big business in Birma

Het foute Myanmar lijkt opeens minder fout en opent haar grenzen voor buitenlandse investeerders, maar zonder risico’s is het niet.

Myanmar, het voormalige Birma, trekt na jarenlange stilstand de aandacht van het westen. Het westen is wel geïnteresseerd in de voorraad aan grondstoffen en een nieuwe markt van 60 miljoen consumenten.


Militairen in burger
Sancties van de Verenigde Staten en de Europese Unie sloten Myanmar sinds de jaren negentig af van handel met het westen. Het land werd gestraft, omdat de militaire junta de bevolking onderdrukte, verkiezingen vervalste en politieke tegenstanders opsloot. Nu zitten de voormalig generaals in burgerkleding op de regeringszetels. Zelfs politieke hervormingen lijken plaats te vinden, en tegenstanders van het regime komen vrij. 
 
Het westen haalt nu de diplomatieke banden aan en versoepelt wellicht de sancties, waardoor handel en buitenlandse investeringen langzaam aan mogelijk zijn. Kansen zijn er genoeg. 60 miljoen consumenten in Birma zijn decennia lang verstokt gebleven van moderne produkten en diensten. Zo heeft de gemiddelde Birmees nog nooit in een auto gereden of een winkelcentrum gezien. De enorme voorraden aan olie en hout in Birma trokken de aandacht van China eerder al.
 
Beperkte concurrentie voor buitenlandse auto-industrie 
 
Zonder risico is investeren in Birma echter niet. De wisselkoers kun je niet echt vertrouwen. Via officiële kanalen krijg je zes kyat voor een dollar, maar op de zwarte markt 800. Ook ontbreekt het aan een fatsoenlijke bankensector en tiert de corruptie er welig. Toch doen DHL en Total het ondanks deze risico’s aardig.
 
Doorvoerland
De strategische ligging van Myanmar zal meespelen in de gedachten van de westerse regeringsleiders om sancties te versoepelen. Tussen India, China en de Indische Oceaan kan het land zowel fungeren als buffer tussen de verschillende landen en als doorvoerland voor China naar de Indische Oceaan.