Big Swinging Dick heeft Vestia bij de ballen

Lewis Ranieri, een hoofdpersoon van Michael Lewis's Liar's Poker is een topman van SuperDerivates, de Britse leverancier van woningcorporatie Vestia.

Ooit was Lewis Ranieri een obligatiehandelaar en een vice-chairman en hoofd van de hypotheek-divisie bij zakenbank Salomon Brothers, de bank die in Michael Lewis' vermaarde Liar's Poker vol op de korrel wordt genomen. Het autobiografische boek van Lewis wordt als een van de klassiekers over het Wall Street van de jaren tachtig beschouwd. Ranieri is samen met John Gutfreund en John Meriwether een van de hoofdrolspelers - big swinging dicks - in het boek. Volgens Lewis stond Ranieri aan het hoofd van een fast food-vretend team van obese handelaren die samen een "marvellous money machine" vormden.

 

Lewis Ranieri


Peetvader van de hypotheekobligatie
Voordat Ranieri carrière maakte in de financiële industrie wilde hij kok worden in een Italiaanse keuken. Astma verhinderde een loopbaan tussen de pannen. Eind jaren zestig kwam hij op de postkamer van zakenbank Salomon Brothers terecht waar hij zich uit wist te bevrijden om uiteindelijk pionier op het gebied van securitisaties te worden. Ranieri was een van de uitvinders van de mortgage backed securities (MBS), een type obligatie waarin hypotheken worden herverpakt. In het afgelopen decennium leidde de creatie en handel in MBS tot kolossale fraudepraktijken die uiteindelijk de wereld aan de afgrond deed belanden. Volgens Nobel-laureaat Robert Mundell behoort Ranieri - samen met Bill Clinton, Alan Greenspan, Maurice Greenberg (AIG), Ben Bernanke en Hank Paulson tot de "Six Villains" die aan de basis stonden van de huidige financiële crisis.

Thans is Ranieri lid van de Raad van Bestuur van SuperDerivates het bedrijf dat in maart 2011 woningcorporatie Vestia het instrumentarium verkocht waarmee het op een efficiënte manier zijn derivatenportfolio meende te kunnen managen. Vestia moet door het derivatenspel voor zijn voortbestaan vrezen.

Het bestuur van Vestia - waaronder de veelverdienende topman/alleenheerser Erik Staal - werd woensdag te verstaan gegeven dat ze niet meer terug hoeven te komen. Volgens de NOS komt er een nieuw bestuur om de problemen op te lossen.