Pensioenfonds PME was het niet eens met een berisping van DNB en ging naar de rechter. Peter Verhaar schrok zich vervolgens lam.

Het komt niet vaak voor dat we een inkijkje krijgen in de wereld van de pensioenvermogensbeheerders. Je weet dat ze er zijn, want een pot van van bijna 1000 miljard euro, in handen van een relatief kleine groep, daar moeten vermogensbeheerders, adviseurs, hedgefondsen, advocaten, trustkantoren, wel als bijen om de honingpot zoemen.
Die beheerders moeten in de 7e hemel leven. Deze week werd bekend dat onze pensioenfondsen geen zin hebben om achter beleggingsverliezen aan te gaan. Vreemd? Nee hoor, want het is niet het eigen geld van de pensioenfondsbeheerders en waarom zou je dan je volstrekte onkunde over beleggen publiekelijk gaan etaleren? Stel dat je dat lekker betaalde baantje kwijt raakt of erger nog, dat je die mooie uitnodiging voor Formule 1 in Monaco of een dagje aardbeien met slagroom op Wimbledon niet meer krijgt.

 

Exhorbitant hoog bedrag
Maar het Pensioenfonds van de Metaalarbeiders (PME) was het niet eens met een berisping van DNB en ging naar de rechter. Dom, Dom, want de uitspraak wordt gepubliceerd. Dat hebben ze geweten. Het pensioenfonds had zeer complexe beleggingen met hoog risisco. Dat wisten de bestuurders niet, want ze hadden het beleggingsbeleid uitbesteed aan het bedrijf Mn Services (PME is overigens voor 17 procent eigenaar van dit bedrijf, over vermenging van belangen gesproken). Het bestuur begreep ook niet waarom en waaraan pensioenfonds PME, samen met een 'ander' pensioenfonds (dat moet zusterbedrijf PMT zijn, pensioenfonds Metaal en Techniek),  in 2007 450 miljoen euro aan provisies aan Mn Services hadden betaald. DNB spreekt over een exorbitant hoog bedrag (de basisfee is slechts 12 miljoen). De rechtbank schrijft dat de bestuurders eigenlijk helemaal niets wisten. En dit pensioenfonds heeft 300.000 deelnemers en 23 miljard op de bank.

De reactie van PME op het vonnis doet haar nog dieper in het moeras zakken: PME zegt dat het een 'verwarrend en zeer globaal' bedrag is. En dat die 450 mio niet alléén maar betaald is aan Mn Services; mooi, maar aan wie dan nog meer? En dan zijn er 'niet direct zichtbare transaktiekosten'. Hoeveel dat is? Weten ze niet! Er is een 'ruwe schatting'. Dat hoor je toch gewoon precies te weten.

Deze onkunde was overigens allemaal al bekend. Lees column 'legale diefstal' er nog maar eens op na. CDA kamerlid Omzigt stelt maar weer eens kamervragen.

PME liet zich door Mn Services overhalen tot actief (lees: duur) 'beleggingsbeleid'. Ik weet wel waar die 'niet direct zichtbare transactiekosten' naar toe zijn gegaan. Niet naar Mn Services, zij zijn slechts de boekhouder, maar naar de 'big swinging dicks' in de dealingrooms van Amerikaanse banken.

En in 2007 zat de grootste bij Goldman Sachs, Fabrice Tourre, alias 'fabulous Fab'. De website Propublica heeft alle dokumenten van de FCIC (Financial Crisis Inquiry Commission) openbaar gemaakt. Onthullend. Er stijgt een giftige geur op uit sommige e-mails. Lees deze mail maar eens (ook deze eronder!). En in deze email worden lange termijn pensioenbeleggers door Goldman weggezet als sukkels, waaraan geld te verdienen is.

DNB wil meer expertise in het bestuur van pensioenfondsen. Dat lijkt mij wel het minste dat je mag verwachten. Onze goedwillende vakbondsbestuurders hebben geen schijn van kans tegen professionals. Het is de hoogste tijd dat die vermolmde vakbonden het pensioenstrijdtoneel verlaten. Ga Wimbledon maar op TV kijken.