
Jan Kuitenbrouwer kapt een pad door de online jungle. Lees meer
2018 was het jaar van de Grote Internet Ontnuchtering. Voor het eerst zagen we de techindustrie met haar datahonger als een Godzilla, die dreunend onze privacy vermorzelt. Jan Kuitenbrouwer signaleert een kentering en kapt tweewekelijks een pad door de online jungle.
Voor wie de klok tikt: Trumps handelsoorlog tegen Chinese tech-bedrijven
De comeback van de corona-app
Zuckerberg moet kiezen uit twee kwaden
Trumps brandweerwagen
In het beloofde land doen we alles op afstand
Hippe Hugo en de appathon
Technoangst is een slechte raadgever
Gezondheid in ruil voor vrijheid
Staatsgreep in cyberspace
De liegrobots komen!
Bij de arrestatie van Julian Assange
Jan Kuitenbrouwer buigt zich over de zaak-Assange. Wat de positie van de oprichter van WikiLeaks lastig maakt, is dat hij steeds twee petten draagt: hij zegt journalist te zijn maar redigeert niet; hij zegt ‘lekker’ te zijn maar is selectief; hij eist transparantvan anderen, maar is het zelf niet. ‘De dragers van het hermelijn moeten verantwoording afleggen, maar ook de luis in hun pels ontkomt er niet aan.’
Wat ik nooit zo goed begrepen heb aan Julian Assange, is dat hij zich liever verschool in een kamertje waar nauwelijks daglicht komt, in een gebouw waar hij zich niet vrij kon bewegen, waar geen goed voedsel voor hem beschikbaar was (hij is veganist) en waar op een gegeven moment ook zijn internet werd afgesloten, in plaats van tegen overstaan van de rechter en de publieke opinie te vechten voor de belangrijke principes die hem drijven. Principes waarvoor hij door een grote schare bewonderaars op handen wordt gedragen.
De aanklacht die de Amerikaanse justitie nu tegen hem geformuleerd heeft – hij heeft Chelsea-voorheen-Bradley Manning geholpen bij een poging om in het computersysteem van Buitenlandse Zaken op een hoger bevoegdheidsniveau te komen – is strafbaar met hoogstens vijf jaar gevangenis, twee jaar minder dan de celstraf die hij zichzelf intussen heeft opgelegd.
Het probleem met Julian Assange is dat hij waarschijnlijk met oprechte idealen aan zijn strijd begon, maar de weg kwijtraakte. De aanklacht waarmee de Amerikaanse Justitie hem nu probeert binnen te hengelen, is daar een voorbeeld van. Het idee van WikiLeaks was: een digitaal doorgeefluik zijn. Een ingenieus systeem dat het mogelijk maakte om gevoelige informatie wereldkundig te maken, met gegarandeerd behoud van anonimiteit. Een verantwoordelijkheids-serum voor klokkenluiders, zoals Napster en Pirate Bay dat waren voor het auteursrecht en AirBnb, Uber en Deliveroo voor het arbeidsrecht: wij zijn geen uitgever, wij zijn geen werkgever, wij zijn slechts doorgeefluik. Bemiddelaar. Als Assange die rolverdeling serieus had genomen, zou hij Chelsea Manning niet hebben gecoached bij het kraken van wachtwoorden; door dat wel te doen, verspeelt hij zijn aanspraak op immuniteit en geeft hij voedsel aan de verdenking dat Manning handelde in opdracht van WikiLeaks.
‘Scientific journalism’
De geschiedenis van WikiLeaks is een opeenvolging van dit soort moeilijk te rijmen keuzes, die het niet eenvoudig maken om te blijven geloven in de zuiverheid van Assanges motieven. Het begint al met de naam: als WikiLeaks iets niet is, dan is het ‘wiki’. Een ‘wiki’ is een collectief werkstuk, een open project waar iedereen aan kan bijdragen, zoals Wikipedia. WikiLeaks draait weliswaar op dezelfde software als Wikipedia, maar zou net zo goed een Wordpress-site kunnen zijn, want alle samenwerkingsfuncties zijn uitgeschakeld. Er is maar één gebruiker die de content van Wikileaks mag bewerken: Julian Assange. Volgelingen van de wiki-gedachte verwijten Assange dat hij zich louter uit marketingoogpunt met die term heeft getooid.
Of je lekt en laat de redactie over aan anderen, maar dan ben je geen journalist, of je weegt, schift en redigeert, maar dan ben je geen lekker
Assange propageerde een theorie van ‘scientific journalism’: de journalist doet maar één ding: het blootleggen van bronnen die hij in hun geheel, rechtstreeks en onbewerkt aan de lezer doorspeelt, die dan zijn eigen conclusies kan trekken. ‘No editing.’ WikiLeaks’ grote doorbraak kwam met Collateral Murder, een uitgelekte boordvideo van een Amerikaanse Apache-helikopter die tijdens een patrouille boven Bagdad een verdachte groep mannen onder vuur neemt, waaronder een fotograaf van Reuters, en vervolgens een busje dat de slachtoffers wil evacueren beschiet: twaalf doden, waaronder de fotograaf, en 8 tot 10 gewonden.
De oorspronkelijke gelekte opname duurt 39 minuten, Collateral Murder duurt 11 minuten. In de volledige opname is te zien dat een van de mannen een geweer draagt en een andere een RPG (rocket propelled grenade), in Collateral Murder is dat weggeknipt. De video zoomt digitaal in op kinderen in het busje dat de slachtoffers van de eerste beschieting probeert te evacueren, iets dat in de helikopter op dat moment niet te zien was. Ook een deel van de context is verdwenen:niet ver daarvandaan zijn al de hele dag vuurgevechten gaande tussen de geallieerde troepen en diverse groepen gewapende insurgents, en bij het Amerikaanse commando leeft de vrees dat dit groepje van plan is een Amerikaanse eenheid in de rug aan te vallen. (Lees hier een factcheck.)
Het is een gruwelijk incident, het wrede gelach van de kanonniers gaat door merg en been, en ook mét context kun je nog vraagtekens zetten bij het commando tot aanval, maar wat je ziet is inderdaad ‘collateral’, een afgrijselijk bedrijfsongeval, zoals die zich nu eenmaal voordoen in the fog of war. Collateral Murder is journalistiek, tendentieuze journalistiek naar mijn smaak, maar ‘wetenschappelijke’ journalistiek is het in elk geval niet. ‘That’s not leaking, that editorialising,’ riep Stephen Colbert verontwaardigd, ‘that’s emotional manipulation!’
Beroepscode of bron
Assange is tegen editing, noemt zich niettemin ‘editor’ van WikiLeaks, maar bleek tegelijk niet bereid om de honderdduizenden door Manning gelekte diplomatieke ambtsberichten te redigeren, al was het maar om repercussies te vermijden voor de onschuldige omstanders die erin genoemd worden. Het is een keuze: of je lekt en laat de redactie over aan anderen, maar dan ben je geen journalist, of je weegt, schift en redigeert, maar dan ben je geen lekker. ‘Als ik verhalen lees zoals het Reuters-bericht van vorige week over drie mannen in Jemen die onthoofd werden voor het geven van informatie aan Amerikanen, maak ik mij opnieuw zorgen over de vele onschuldige getuigen die vernoemd staan in de WikiLeaks cables,’ zei Bill Keller, oud-hoofdredacteur van The New York Times, die destijds de samenwerking met WikiLeaks leidde. Assange wilde zich niet binden aan de beroepscode van de journalistiek, maar ambieerde wel partnerships met de gevestigde nieuwsmedia. De New York Times weigerde dat en gaf hem de status van ‘bron’ – tot Assanges woede en frustratie, zoals Keller beschreef in Open Secrets, zijn terugblik op de operatie.
Assange is eerder een politiek activist dan een journalist
Een ander voorbeeld is de manier waarop WikiLeaks in 2016 de gehackte emails van de Democratische Partij publiceerde: stukje bij beetje, weken achtereen, voor maximale schade aan de campagne van Hillary Clinton, die als minister van Buitenlandse Zaken geweigerd had hem te ‘redden’. Die reactie suggereert eveneens dat Assange eerder een politiek activist is dan een journalist, en zich uit opportunisme voor de kar van Donald Trump liet spannen. Niet verboden, maar ook niet echt het gedrag van een Martelaar van het Vrije Woord.
Toch verdient Assange het niet nu alsnog de speelbal te worden van de Amerikaanse politiek, zeker niet nu Trumps sympathie voor hem lijkt te zijn omgeslagen in weerzin – op het moment dat ik dit schrijf althans. Assange heeft zich weliswaar even aan Trumps zijde geschaard, hij was wel jarenlang de darling van libertair links, een veganistische hacker met anarchistische, staatsondermijnende ideeën, en als Trump denkt dat hij stemmen kan winnen door hem als zodanig aan het kruis te nagelen, zal hij het niet laten. Barack Obama gaf Manning gratie, maar Trump liet Chelsea weer arresteren omdat ze ‘onvoldoende’ meewerkte aan de zaak tegen Assange. Er wordt druk gespeculeerd dat het openbaar ministerie de aanklacht tegen Assange nu relatief licht heeft gehouden om zijn uitlevering te vergemakkelijken, om als hij eenmaal achter Amerikaanse tralies zit alsnog voor de hoofdprijs te gaan: landverraad, spionage. Het betere elektrische stoelwerk, zeg maar.
Publiceren van staatsgeheimen
Maar de Amerikaanse justitie zit met wat zij het ‘New York Times-probleem’ noemen. Zij beschouwen WikiLeaks als een mediaorganisatie. Als zij Assange voor de rechter slepen wegens het publiceren van staatsgeheimen, moeten zij dat ook doen met de hoofdredacties van alle nieuwsmedia die dat nieuws overnamen, inclusief een prestigieuze titel als The New York Times. Iets dergelijks gebeurde in de jaren zeventig, toen The Washington Post de Pentagon Papers publiceerde, een ultrageheim rapport over de ware toedracht van de Vietnam-oorlog: even overwoog Justitie om de krant aan te klagen, maar toen vrijwel alle andere Amerikaanse nieuwsmedia de informatie overnamen, zagen ze daar wijselijk van af.
Assange vervolgen als journalist is dus vrijwel kansloos; of er voldoende bewijzen zijn om hem als ‘spion’ te framen is zeer de vraag – de magere oogst van Robert Mueller biedt wat dat betreft weinig perspectief – en of hij zal worden veroordeeld voor medeplichtigheid bij computerinbraak is óók maar de vraag. Assange zou Manning hebben aangespoord met de woorden ‘curious eyes never run dry’ (een nieuwsgierig oog rust nooit). Ha! Als dat het sterkste bewijs is dat de aanklager in handen heeft, wordt het een moeizame rechtszaak.
Gelukkig maar. Want Julian Assange mag een dwaallicht, een charlatan en een megalomane narcist zijn, hij streed voor openheid en transparantie. Op de verkeerde manier, maar hij deed het, en om die reden alleen al verdient hij onze steun. Maar in ruil daarvoor moet hij verantwoording afleggen. Dat moeten de dragers van het hermelijn, maar ook de luis in hun pels ontkomt er niet aan. En als hij dat direct had gedaan, in plaats van zich te verschuilen achter een al even opportunistische beschermheer, waren hij en Manning nu waarschijnlijk definitief vrij geweest.
168 Bijdragen
[Verwijderd]
Ludovica Van Oirschot 15
Marla Singer 7
Ludovica Van OirschotCo Stuifbergen 5
Marla SingerAls hij dat expres deed, was dat was niet volgens de afspraken, en geldt dat in Zweden als verkrachting.
Dat lijkt mij terecht.
Ik vind niet goed dat de Zweedse justitie Assange hiervoor vervolgen wilde, want het is natuurlijk onmogelijk te bewijzen:
- dat Assange merkte dat het condoom kapot was
en
- dat zijn partner op dat moment bezwaar had tegen verder neuken.
Lara 8
Marla SingerGerrit Zeilemaker 6
Ludovica Van OirschotThey failed to mention that Assange was always willing to be questioned by Swedish prosecutors in London, as had occurred in dozens of other cases involving extradition proceedings to Sweden. It was almost as if Swedish officials did not want to test the evidence they claimed to have in their possession." Bron: https://www.counterpunch.org/2019/04/12/after-7-years-of-deceptions-about-assange-the-us-readies-for-its-first-media-rendition/
Ludovica Van Oirschot 15
Gerrit ZeilemakerPeter Zwitser 9
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Peter ZwitserAlleen maar een -1 geven ervaar ik als nogal oppervlakkig, en ook wat intimiderend. Maar ik laat me er niet door van de wijs brengen.
Jan Kuitenbrouwer 5
Ludovica Van OirschotNiek Jansen 9
Jan KuitenbrouwerRikkie 7
Niek JansenAlleen als het zeker was dat er een relatie tussen het 1 en het ander is, was het relevant geweest voor het artikel. Prima journalistiek van Kuitenbrouwer, dus.
U geeft met stelligheid aan dat daar niets aan de hand was. Hoe weet u dat zo zeker? Kunnen we niet beter gewoon het onderzoek van het OM in Zweden afwachten?
[Verwijderd]
Jan Kuitenbrouwer> dus daar was waarschijnlijk echt iets aan de hand.
Dit zijn twee enorme aannames. Kun je die onderbouwen?
F.J. Unger 4
Jan KuitenbrouwerNiek Jansen 9
De aanklacht is een aanval en een serieuze bedreiging van de persvrijheid, wat al langer aan de gang is en niet alleen in de VS.
Obama was de president die meer klokkenluiders heeft vervolgd dan alle presidenten vóór hem, ook al liet hij Chelsea Manning later vrij, die nu onder Trump weer vast zit.
Jan probeert dat 'collateral damage' incident boven Bagdad te bagetteliseren door het te plaatsen in 'zijn context', maar alle oorlogen van de VS waren een doorlopende aaneenschakeling van z.g. 'collateral damage' incidenten vanwege de honderdduizenden burger slachoffers die er vielen en nog steeds vallen in een oorlog die al 17 jaar duurt in Afghanistan.
Heeft onze journalist Jan zich ooit tegen al die misdaden die namens het westen in het MO al decennialang gepleegd worden in woord en geschrift verzet? Nee, hij zit te zeiken over wat bijkomstige zaken die hem niet bevallen bij de methode en werkwijze van Assange, die m.i. eerder recht heeft op een Nobelprijs voor de Vrede dan Obama, die na ontvangst nog zoveel oorlogen in het MO ging voeren of voortzetten. De wijze waarop die oorlogen ontstaan, voorbereid, gemanipuleerd worden heeft Assange onthuld en hij gaat er nog een hogere prijs voor betalen dan zijn isolement al meer dan 6 jaar in de ambassade van Equador.
https://www.rt.com/news/456408-pilger-assange-going-underground/
En ook dit artikel geeft een meer waarheidsgetrouw beeld over de toedracht van de arrestatie van Assange dan de reactionnaire uitleg die Jan Kuitenbrouwer er aan geeft.
http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2019/04/11/lot-julian-assange-ligt-volledig-in-handen-van-collega-journalisten-en-media
j.a. karman 5
Niek JansenMet de overdreven houding van De VS zijn misdadigeren en MO palestijnen zijn heiligen toon je een onmogelijke zwart/wit houding welke nooit de echte waarheid kan zijn.
Heb je echt geen twijfels dat Assange zaken verkeerd gedaan heeft?
Gerrit Zeilemaker 6
j.a. karmanFree Julian Assange!
Niek Jansen 9
Gerrit ZeilemakerGerrit Zeilemaker 6
Niek JansenLudovica Van Oirschot 15
Gerrit ZeilemakerPeter Zwitser 9
Ludovica Van OirschotIn de VK gaat het over het zich onttrekken aan huisarrest (of zoiets), totaal niet over Wikileaks of publiceren. En in de aanklacht van de VS gaat het over het hacken van een computer, ook niet over het publiceren.
En als de VS daar eventueel nog iets aan zou toevoegen, is er een grote kans dat dat iets met staatsgeheimen te maken heeft en geen (volledig) openbaar proces wordt.
In feite is die hele discussie over publiceren al gevoerd. Alle (of vrijwel alle) grotere media hebben met Assange/Wikileaks gebroken, vanwege de manier waarop werd gepubliceerd. (Dat is ook voor mij de reden dat ik veel kritischer naar ze ben gaan kijken.)
Als Assange specifiek daarover aan de tand zou worden gevoeld, zou dat nog interessant kunnen zijn. Maar dat staat niet in de aanklacht, en zodra dat er wel in komt te staan, raak je aan staatsgeheimen en gaan jij en ik daar vermoedelijk niets over horen.
j.a. karman 5
Gerrit ZeilemakerAls je oorlogsmisdaden er bij haalt, onder het mom van vrijheidsstrijd zijn de grootste misdaden begaan. Al die grote leiders die uiteindelijk aan de macht kwamen maalden niet om wat de "collaterable damage" was.
Ftm komt veel eerder in de problemen door rechtszaken en beslagleggingen met de gevallen die en terecht en het nieuws halen en impact hebben. Wil je wat voorbeelden?
Sebe
Niek JansenLara 8
Niek Jansen- Vrijheid van meningsuiting
- Internationaal recht - Assange is geen Amerikaans staatsburger, en bevind zich niet in de VS. Op basis van welk internationaal recht wordt hij uitgeleverd? Als FTM onwelgevallige informatie over China publiceert, is er dan geen probleem dat Nederlandse journalisten worden uitgeleverd? Of geld dit alleen voor de VS.
- Burgerrechten – Assange passpoort werd zonder meer ingetrokken
- Soevereiniteit – Hoezo kan de Britse politimacht een ambassade binnenvallen. Moeten we eens bij de Amerikaanse ambassade in Amsterdam proberen.
- Internationale rechtsorde. VN uitspraken over dat Assange willekeurig vastgehouden en vervolgd wordt waar de UK niet op heeft gereageerd.
https://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=17013&
https://www.ohchr.org/en/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=24042&LangID=E
Wat ik mis in dit verhaal en in andere berichtgeving zijn de systematische oorlogsmisdaden die Manning en Assange aan het licht brachten. En in plaats van dat we een nieuw Neurenberg gerecht hebben en dat Manning en Assange gevierd en beschermd worden als klokkeluiders, gaat het erom dat de klokkeluiders zich moeten verantwoorden. Een omgekeerde wereld.
Rikkie 7
Niek JansenIk vermoed dat mocht hij veroordeeld worden voor verkrachting u een complottheorie hiervoor al op de plank heeft liggen?
Marla Singer 7
Het is vrij duidelijk dat Assange na zijn rechtszaak over uitlevering naar Zweden voor een belangrijke keuze stond. Als hij zou meewerken met Zweden zou dit betekenen dat hij naar de VS uitgeleverd zou worden waarbij hij mogelijk de doodstraf zou krijgen. Dan is de keuze van de borgstelling van 3 ton laten verdampen jammer maar je eigen leven gaat voor en als je een strohalm van Ecuador aangereikt krijgt dan klamp je daar aan vast. Je kan eenvoudig weg niet verwachten dat iemand mee gaat werken om de doodstraf te krijgen.
Er staat niet dat de diplomatieke onschendbaarheid van Assange eenzijdig is opgezegd onder zeer verdachte omstandigheden. Alleen dat is al genoeg voor een diepgravend artikel.
Er staat niet in de reden waarom Assange naar de VS uitgeleverd kan worden. Het proberen te hacken van een computer van het Pentagon ism Manning. En in hoeverre is dit een excuus om Assange voor de rechtbank te krijgen?
Er staat ook niet dat het IMF een paar dagen ervoor een substantiële lening van 4 miljard aan Ecuador heeft gegeven onder bepaalde voorwaarden.
Er staat ook niet dat de huidige president van Ecuador op het punt staat om een ontmoeting met Trump te doen. Dat gaat zo zoveel makkelijker als je een 'kadootje' meebrengt.
Wat mij betreft is hier sprake van een selectieve heksenjacht van iemand dit teveel de status quo van het systeem bedreigt en onder valse voorwendselen aan het kruis genageld moet worden. Net als hem zijn er vele klokkenluiders die eenzelfde lot ondergaan.
De frame van Assange door Jan is een schandvlek voor FTM dat poogt een van de bakens van de journalistieke wereld te zijn. Het is de lezers aan te raden om dit onderwerp zelf nader te onderzoeken.
Jan Kuitenbrouwer 5
Marla SingerEn wb die 'schandvlek': juist wie de principes van betrouwbare, onafhankelijke journalistiek hoog wil houden, zoals FTM, zoals ik, stuit op bezwaren in de werkwijze van Assange & WikiLeaks.
Niek Jansen 9
Jan KuitenbrouwerBeide artikelen verschillen wezenlijk niet van elkaar, waarin het bagetteliseren en demoniseren van Assange voorop staan en niet het belang dat Wikileaks heeft in de onthulling van de misdaden en het bedrog van het publiek door de VS, welke tot zoveel oorlogen en vernietiging hebben geleid in de wereld.
Bedenk ook dat vrijwel alle oorlogen, militaire interventies, regiemswisselingen en coups van de VS plaats vonden buiten de goedkeuring van het Congres, dat daartoe constitutioneel verplicht is.Alle naoorlogse presidenten logen er op los; 'US policy is full of shit , not Assange'.
Marla Singer 7
Jan KuitenbrouwerEen artikel hoort los op zichzelf te staan en je kan niet verwachten dat lezers je overal volgen op diverse platforms. Je mag wel verwachten dat als je lezers beter ingelezen hebben op de zaak van zich laten horen als er aan selectieve berichtgeving gedaan wordt.
Het is nogal verontrustend als er koehandel wordt gedreven met journalisten door overheden die hun eigen misdaden willen verbergen door iedereen die het durft op te rakelen 'kalt zu stellen'.
j.a. karman 5
Jan KuitenbrouwerEr lijkt een gebrek aan heiligen te zijn, men is naarstig op zoek naar nieuwe varianten. Mogelijk is de oude variant beter, die zijn al tijden dood voordat er een verering en heiligverklaring aan de orde is.
Ludovica Van Oirschot 15
j.a. karmanDiny Pubben 9
Jan KuitenbrouwerMaurits Martijn zal dat ook schrijven in zijn eerste toen nog VN artikel en zelfs op journalisten wordt daar geschoten schrijft hij.
Assange probeerde Manning digitale mondiale journalistieke bronbescherming te geven, nieuwe techniek, nieuwe vragen, kijk je nu anders naar je mobile telefoon of GPS, jij bent overal te volgen, zie ook de vragen van Jan Willem de Hoop hier.
De mens is een gevoelswezen waarom associeerde Eric Smit de verkiezingsuitslag met een spelletje oorlog op Terschelling, Baudet loopt met analoog grond materiaal de Tweede Kamer in maar waar blijven de digitale vragen?
Mijn satelliet SyRI BSN zorgkritiek, hier privacy op straat, op tal van verkeerde bureaus alsof een Fransman en Hongaar een NL zorgdossier moeten kunnen lezen en ja ik link het aan Duthler en Co, unicum die rechtszaak schrijft ftm, binnenkort is ze senator af, haar AVG praktijk medewerkers rollen over het land... .
In andere landen is privacy gewoon van de burger en hebben, professionals eigen overwegingsruimte, bij ons loopt het allemaal door elkaar en is basaal slecht nagedacht. Hippocrates transparant
en ondertussen gaat in die rechtszaak Eerste Kamerlid nb een bron die anoniem wil blijven, journalistieke bronbescherming?, belangrijke waarde, hallo journalisten jullie hadden allemaal ter plekke met de vuist op tafel moeten slaan voor Kim en Dieuwertje, principieel en hoeveel waren er aanwezig, niet achteraf artikelen schrijven had al in die rechtszaal massaal moeten gebeuren. Vooraf maar ja, de rechter heeft inmiddels die anonieme bron envelop, analoge waarde moet die digitaal transparant worden rechter, wat jij?
Digitaal ressentiment.
Rikkie 7
Jan KuitenbrouwerTrek je niet te veel aan van reacties van mensen die feitelijke en objectieve journalistiek alleen waarderen als het past in het subjectieve wereldbeeld dat ze hebben. Ik zeg Chappeau en vooral doorgaan.
Rikkie 7
Marla SingerIMF, Zweden, Ecuador, valse voorwendselen etc. Allemaal vooronderstellingen die niet door feiten worden ondersteund. Let wel, ik zeg niet dat het niet waar kan zijn. De zaken die Jan noemt zijn wel van feitelijke aard. Er is volgens mij weinig mis met dit artikel dat het door u gegeven predicaat van schandalig slecht Imho niet verdient. Ik heb ze wel slechter gelezen op FTM
Gerrit Zeilemaker 6
En hoe staat het dan met de motieven van de Amerikanen en hun medestanders om met behulp van leugens Irak binnen te vallen en een chaos aan te richten. Bovendien heeft de Irakoorlog rechtstreeks tot de opkomst van ISIS en de oorlog in Syrië geleid.
Sinds wanneer is het normaal dat een land duizenden kilometers van zijn grondgebied met een helikopter boven Bagdad een verdachte groep mannen waaronder kinderen onder vuur neemt.
Nu is een volkomen onschuldige man, Assange, gearresteerd en afgevoerd, maar Tony Blair en George Busch zouden als oorlogsmisdadigers naar het tribunaal van Den Haag afgevoerd moeten worden!
En al die kranten als de Guardian en Washinton Post die optimaal geprofiteerd hebben van de onthullingen van WikiLeaks vallen Assange nu in de rug aan en laten hem in de steek. Lafheid ten top!
De gehackte emails van de Democratische Partij onthulde vooral de smerige campagne die de partijtop tegen Bernie Sanders voerde. Het was eerder de afschuw van de door en door corrupte elite van de Democratische Partij die Trump aan een overwinning hielp, de 'deplorables', zoals Hillary Clinton ze noemde. Ook zo'n stemmentrekkende opmerking.
De arrestatie en berechting van Assange is een aanslag op de persvrijheid en moet tot op het bot bestreden worden.
Hillary Clinton maakte alvast een grapje: "Assange is de enige buitenlander die welkom is in de VS" en ze lachte om haar eigen grapje.
"Free Julian Assange" is het enige wat op FTM zou moeten klinken!
Niek Jansen 9
Gerrit ZeilemakerUrban.E 2
Gerrit ZeilemakerMz59 7
Gerrit Zeilemaker 6
Mz59Nu is een volkomen onschuldige man, Assange, gearresteerd en afgevoerd, maar Tony Blair en George Busch zouden als oorlogsmisdadigers naar het tribunaal van Den Haag afgevoerd moeten worden!
Mz59 7
Gerrit ZeilemakerEn het ging dus niet om een geïsoleerde groep mannen, het was daar de hele tijd al gelazer, en vanuit de lucht kan een fototoestel met telelens er inderdaad als RPG uitzien. Zie de fact check, dus. Dat heet dus fog of war. Niet dat dat mooi is, maar doen alsof die militairen onschuldige mensen op een parkeerplaats in Amstelveen hebben neergeschoten is overdreven.
MaartenH 10
Mz59Mz59 7
MaartenHMaartenH 10
Mz59Peter Zwitser 9
Mz59Mz59 7
Peter ZwitserAccording to U.S. President George W. Bush and U.K. Prime Minister Tony Blair, the coalition aimed "to disarm Iraq of weapons of mass destruction, to end Saddam Hussein's support for terrorism, and to free the Iraqi people."[27] Others place a much greater emphasis on the impact of the September 11 attacks, on the role this played in changing U.S. strategic calculations, and the rise of the freedom agenda.[28][29] According to Blair, the trigger was Iraq's failure to take a "final opportunity" to disarm itself of alleged nuclear, chemical, and biological weapons that U.S. and British officials called an immediate and intolerable threat to world peace.[30]
Peter Zwitser 9
Mz59En die herstelde vrijheid in Irak, ja, daar lopen ze daar in rijen van dertig over te juichen.
Iets serieuzer: 9/11 is gewoon misbruikt om een inval in een dictatuur te rechtvaardigen. Dat dat kennelijk deels is gelukt, blijkt uit het feit dat ook jij het aanhaalt in een discussie over Irak. Waar het dus geen fluit mee te maken heeft.
[Verwijderd]
Peter ZwitserPeter Zwitser 9
[Verwijderd]Maar dat was toen.
Mz59 legt die koppeling echter op dit moment nog.
Niek Jansen 9
[Verwijderd]Dus Bush was zo vriendelijk Saoediërs op het vliegtuig te zetten na de aanslag en Obama hield de kapers uit de wind door onderzoek tegen te houden. Maar de hele wereld heeft het geweten, omdat sinds 9/11 de jacht op terrorisme pas goed is begonnen en veel oorlogen, bombardementen, martelingen, kidnappings, NSA spionnage over de hele wereld, inbreuken op de privacy van de burger enz. werden gelegitimeerd met het argument van de 'war on terror'.
Maar de Saoedische daders van 9/11 bleven ongemoeid omdat Saoedie-Arabië de vriend van Uncle Sam moest blijven en dat ook ondanks de moord onlangs op Khasjoggi. Dit alles is een staaltje van hypocrisie en dubbele standaarden van de VS; terroristen mochten niet in Saoedi-Arabië gezocht worden maar wel overal elders in de wereld.
Niek Jansen 9
Gerrit ZeilemakerMz59 7
Niek JansenNiek Jansen 9
Mz59[Verwijderd]
Niek JansenRikkie 7
Mz59Mz59 7
RikkieRikkie 7
Mz59Jan Willem de Hoop 12
Hoezo kunnen misstanden en misdaden begaan door medewerkers van diezelfde staat daar ook onder vallen?
De staat wil graag zoveel mogelijk geheim houden. Maar maakt dit dan alles bijna automatisch tot een staatsgeheim?
"‘De dragers van het hermelijn moeten verantwoording afleggen, maar ook de luis in hun pels ontkomt er niet aan.’"
De Pers onthult ook veel niet, misstanden waarvan ze op de hoogte is, maar bij wegkijkt of om andere redenen bewust niets mee doet. Nog nooit een journalist of journalistiek medium hier verantwoording over zien of horen afleggen.
Heeft de overheid van de VS voldoende verantwoording afgelegd voor de misstanden door Wikileaks onthuld?
Kritisch zijn als journalistiek op mensen als Assange of Snowden is prima, maar deze mensen betalen toch wel behoorlijke prijs, brengen grote persoonlijke offers in hun levenssfeer in het algemeen publiek belang.
Offers die ik een journalist, politicus of ambtenaar nog nooit heb zien maken en die ze ook niet zullen maken. Hoeft ook niet, maar neem die context dan wel even mee bij kritiek op anderen die wel bereid zijn persoonlijke risico's te lopen, persoonlijke offers te brengen.
Valt mij een beetje behoorlijk tegen van FTM en Jan Kuitenbrouwer.
MaartenH 10
Jan Willem de HoopKuitenbrouwer heeft niets te zoeken op FTM.
Niek Jansen 9
MaartenHMaartenH 10
Niek JansenNiek Jansen 9
MaartenHMaartenH 10
Niek JansenKritische en onafhankelijke journalistiek kan zowel door jonge honden als door ouwe rotten bedreven worden. Op Café Weltschmerz zie je regelmatig Karel van Wolferen en Kees van der Pijl, twee ouwe knarren die desondanks (of daardoor) volledig kritisch en onafhankelijk zijn. Aan de andere kant zie je bij De Correspondent dat Wijnberg het een gouden greep vond om Marc Chavannes en Laura Starink binnen te halen en daarmee een partij MSM bagger, waar ik in ieder geval niet goed van werd. Bij FTM lijkt Jan Kuitenbrouwer mij absoluut niets toe te voegen, wat mij betreft een miskleun.
Maar nogmaals, ik vind het werk dat FTM doet overwegend zeer positief!
Niek Jansen 9
MaartenHDaarop is hij door de verschillende reageerders behoorlijk afgerekend, die overigens niet ontkenden dat er veel fouten zijn gemaakt door Chavez en Maduro, maar als hoofdprobleem onderkenden de pogingen van regiemsverandering door de VS, een belangrijk onderdeel van alle buitenlandpolitiek van de VS.
Met kritiek op de buitenlandpolitiek van de VS en dus ook van Israël maak je je ook niet populair bij de Correspondent, waarschijnlijk omdat Rob Wijnberg doodsbenauwd is geen visum meer voor Israël te krijgen.
Paul Huygen 2
MaartenHMaartenH 10
Paul Huygenline 5
MaartenHDie vraag hoef je niet aan Eric te stellen. Hij heeft zich daarin uitgesproken bij de/een M aflevering op tv. Hij was daarin gevraagd en gaf dat aan op twitter. Had daarom dat programma bekeken. Hij zie precies hetzelfde als wat Kuitenbrouwer op heeft genomen in het artikel. Wie weet kan je het programma terug kijken. Het is een vrouwelijke intervieuwester. Persoonlijk mag ik haar niet (gevoel)
MaartenH 10
lineAls Eric Smit dat niet ziet vind ik dat triest.
line 5
MaartenHJustin ter Bogt 2
lineline 5
Justin ter Bogt[Verwijderd]
MaartenHGeorge of the Jungle 3
MaartenHWat ik moeilijk te verkroppen vind is dat NL als eerste meeging met de VS en UK in de Irak oorlog. Dat we allemaal (voor Wikileaks, Assange en Manning) al wisten dat de inval op leugens gebaseerd is. Een bewust leugenachtig oorlog (oorzaak) is de echt zieke oorlogsmisdaad die aangepakt moest/moet worden. Het was trouwens gewoon de VN die de leugen openbaarde via voorafgesproken onderzoek en publicaties . Geen principiële vegan hacker met een eigen geheime agenda. Alles wat daarna is gekomen is gevolg: afleiding, voer voor MSM en de waan vd dag.
Nog simpeler: De oorlogsmisdaden zijn het gevolg van een olie-verslaafde Texaanse outlaw bende, met de banner: Exxon. De EU outlaws, Shell en BP waren er als de kippen bij om misstanden te helpen verergeren. De gevolgen van deze (en andere) oorlog zijn tot en met vandaag voelbaar in onze maatschappij: leugenverhullende leugens, massa migratie uit een bewust verdeeld midden oosten, Moslimhaat jegens het Westen en olieprijzen die duurzame ontwikkeling tegengaat. Ik zie het allemaal als kapitalistische kolonisatie (kolonisatie 3.1.)
Niek Jansen 9
George of the JungleGeorge of the Jungle 3
Niek JansenIk lees niet dat de auteur ongevoelig is over de arrestatie. Met de kritische reacties jegens de auteur heb ik zeker geen moeite. Zijn conclusie vind ik erg kort door de bocht, want ik snap de paranoia van Assange wel. Zie wat er met de fin. directeur van Huawei in Canada is gebeurd: arrestatie onder valse voorwenselen. De VS is 'world police' en dult geen kritiek, meedoen of tandjes rapen is de keuze. Niet iedereen wil, durft of kan die keuze maken en zo zie ik ook de auteur en veel MSM. Dat maakt ze niet meteen fout. Ik hoop alleen dat, ondanks/dankzij zijn historie, deze ervaren journalist dit medium en de aanwezige onervaren journalisten vooruit helpt.
Jan Willem de Hoop 12
George of the JungleSebe
MaartenHMaartenH 10
SebeLudovica Van Oirschot 15
MaartenHMaartenH 10
Ludovica Van OirschotNare post - inderdaad ik heb kritiek op Kuitenbrouwer. Kuitenbrouwer gaat mee in de pro-Amerikaanse kritiek op Assange en vergeet het grote belang van Assange voor de openbaarheid van oorlogsmisdaden. Wat vind jij trouwens van die oorlogsmisdaden?
Waarom heb jij zo'n hekel aan journalisten die niet precies voldoen aan jouw bijzondere eisen? Dat is een interessante reactie. Waar staat dat ik een hekel heb aan, in dit geval, Jan Kuitenbrouwer? Ik heb kritiek op hem, maar daarvoor hoef ik geen hekel aan hem te hebben. Voldoen aan mijn bijzondere eisen? Wat zijn mijn bijzondere eisen dan? Ik denk onafhankelijkheid en een kritische benadering, en niet de autoriteiten naar de mond praten. Vind jij dat bijzondere eisen? Dat zegt dan meer over jou.
Bijzonder arrogant. Ach ja, als een mening hebben arrogant is, inderdaad.
Wat ik Kuitenbrouwer en dus ook Eric Smit kwalijk neem is het complete gebrek aan perspectief. Assange is samen met Manning en Snowdon een historische figuur. Maar in plaats daarvan ligt de nadruk op een kleinzielige manier op zijn (vermeende) tekortkomingen.
Ludovica Van Oirschot 15
MaartenHVerder ben ik het niet met alles eens wat hij (K) zegt, maar dat betekent voor mij niet dat hij niet zou mogen publiceren op FTM. Hoezo kritisch, als je alleen stukken wilt lezen van mensen met wie je het eens bent?
Diny Pubben 9
Jan Willem de HoopRikkie 7
Jan Willem de HoopHet gegeven dat er persoonlijke offers zijn gebracht maakt de handeling niet per definitie legitiem.
Jan Willem de Hoop 12
RikkieEdward Snowden koos er voor niet anoniem te blijven en zijn onthullingen te beargumenteren dat bevolking het moest weten om er zelf over te kunnen oordelen. Maar ook aan zijn motivatie wordt door machthebbers in twijfel getrokken, want machthebbers trekken graag alles in twijfel van lastige zaken die hen niet goed uitkomen. Men heeft hoofdzakelijk spijt van dat hun misstanden openbaar worden, dan dat ze de misstanden begaan hebben.
Machtsmisbruik is ook in democratie en rechtsstaat de natuurlijke neiging van machthebbers. De controle en correctiemechanismen binnen de macht blijft vaak lastig laten diverse onthullingen zien.
Er zit sleet op de huidige scheiding der machten. Het vraagt denk ik om hervorming van democratie en rechtsstaat, om betere definities.
Een worsteling dus, waar ik maar beperke wijsheid in heb, net als velen zo niet iedereen. Toch zou het goed zijn hier met elkaar wat fundamenteler over na te denken. Hervormingen democratie en rechtsstaat als gezamnelik belang te zien en niet iets van een of enkele politieke stromingen.
Rikkie 7
Jan Willem de HoopHet is naïef om te denken dat alle klokkenluiders een nobel motief hebben. En ook niet alles van machthebbers en overheden doen is verkeerd of machtsmisbruik. Ik heb er soms vrij dicht op gezeten. Meestal is het gewoon onkunde, een proces of afstemmingsfout. Als je op voorhand uitgaat van een corrupte overheid zul je geneigd zijn alles daar aan toe te rekenen en andere zaken niet te zien of mee te wegen. Ik zie bij sommige mensen een verregaande Confirmation bias op bepaalde onderwerpen. Ik heb daar natuurlijk zelf ook last van, met name op extreem linkse standpunten. Doe mijn best het te vermijden.
..
En het is helaas soms nodig dat sommige zaken geheim blijven.Kijk naar de geheime olievoorraad van Nederland. Ik ben meer een voorstander van de weg die FTM kiest in de Shell papers. Open en kritische fact-finding langs democratische weg. Ik heb ook bewondering voor klokkenluiders, soms zijn ze nodig en moeten we ze beschermen, maar ook klokkenluiders moeten zich aan bepaalde voorwaarden houden. Voor mij zijn dat bijvoorbeeld dat je eerst de koninklijke weg bewandelt, niet anoniem bent en je motieven kunt uitleggen. De manier waarop Assange het
doet, voldoet niet aan die
voorwaarden wat mij
betreft. Ik twijfel sterk aan zijn motieven
Voor mij is Assange een activist met politieke doelen en geen morele klokkenluider en al helemaal geen journalist en zeker geen held wat sommige mensen van hem willen maken.
Jan Willem de Hoop 12
RikkieWat ik heb begrepen van Assange oorpronkelijke motieven als activist is dat hij wil voorkomen dat een individu machteloos komt te staan tegen te machtige overheid en zo machteloos slachtoofer wordt. Op zich novel motief. Maar in de praktijk is hij veel verder gegaan dandit oorspronkelijke basisprincipe van hem.
Voor veel morele klokkenluiders is het in zijn algemeenheid denk ik steeds lastiger dat politiek in z'n geheel, links en en rechts, de door hen gemelde problemen niet oppakt. Wie eenprobleem - misstand inzake algemeen belang aankaart, wordt op deze manier eigenaar van probleem, terwijl het daadwerkelijke probleem vele aangaat.
Alle machthebbers / machtssystemen uit de wereldgeschiedenis die te weinig tegenkracht kennen, te weinig gecorrigeerd worden, hebben uiteiindelijk een keer hun eigen graf gegraven. De tijd zal het leren hoe lang huidig systeem nog stand houdt.
Peter Zwitser 9
Allereerst: ik ben bepaald geen fan meer van Assange. Maar dat is feitelijk helemaal niet interessant.
Kuitenbrouwer verbaast zich erover dat Assange liever zeven jaar in een kamertje zat, dan een straf van hoogstens vijf jaar te riskeren. Probleempje: die aanklacht was geheim, en er had net zo goed de doodstraf of levenslang op kunnen staan.
Assange (en Wikileaks) is - ook naar mijn mening - af en toe nogal roekeloos met publiceren omgesprongen. Het zou misschien te verdedigen zijn, als hij dáár verantwoording voor moest afleggen. Maar daar gaat die hele aanklacht dus niet over. Die aanklacht gaat over hacken en het beschermen van bronnen en NIET over het publiceren.
Dat maakt deze rechtszaak - als die er komt - juridisch gezien volstrekt oninteressant. Hacken is al jarenlang strafbaar, en als het alleen daarom zou gaan, had de VS die aanklacht al jaren geleden openbaar kunnen maken.
Door dat niet te doen hebben ze Assange in feite gedwongen tot de zelf gekozen opsluiting in de ambassade. En nu willen ze kennelijk nog even extra hun gram halen met nog vijf jaar.
In dat hele betoog van Kuitenbrouwer staan best 'n paar interessante opmerkingen over het afleggen van verantwoording, maar dáár gaat deze mogelijke rechtszaak dus helemaal niet over.
De aanklacht tegen Assange gaat over zaken van jaren geleden. Wat hij eventueel aan (on)sympathieke dingen daarna heeft gedaan, is volkomen irrelevant. En in die tijd stond de volledige wereldpers in de rij om te mogen publiceren.
Het had Kuitenbrouwer als (oud-?)journalist gesierd, als hij z'n eigen antipathie iets minder had laten meespelen en iets meer naar het belang van het onthullen van staatsmisdaden en het beschermen van bronnen had gekeken.
Niek Jansen 9
Peter ZwitserPeter Zwitser 9
Niek JansenOverigens heb ik overwogen om nog iets toe te voegen, en naar aanleiding van jouw opmerking doe ik dat toch maar.
Omdat ze ook zo'n beetje de volledige Amerikaanse pers ook moeten aanklagen, als ze het publiceren aanklagen, zie ik dat niet zo snel gebeuren. Als er al een aanvulling op de aanklacht zou komen, dan moet het om iets anders gaan. En dan is de kans groot dat het om iets met staatsgeheimen of zo gaat. De kans dat de rechtszaak dan niet openbaar, maar (groten)(deels) geheim wordt gehouden, is dan levensgroot aanwezig. Dus niets verantwoording afleggen.
Ik hoop trouwens niet dat jouw idee dat Kuitenbrouwer daarnaar uitziet klopt, want dan zou hij naar levenslang of de doodstraf uitzien. En ik mag dan af en toe (fors) van mening verschillen met Kuitenbrouwer, zo schat ik hem toch niet in.
Niek Jansen 9
Peter Zwitserpaul Hoogendijk 8
paul Hoogendijk 8
Peter Zwitser 9
Ik heb absoluut geen moeite met meningen, waar ik het niet mee eens ben. Integendeel soms, kan leuke discussies opleveren.
Maar het geluid van een Jan Kuitenbrouwer is in elke krant en op elke zender overvloedig te horen. Kan die ruimte niet beter worden besteed aan iemand met een originele mening?
MaartenH 10
Peter ZwitserPeter Zwitser 9
MaartenHHier reageer ik eigenlijk alleen maar op, omdat Kuitenbrouwer gewoon bijvoorbeeld kennelijk niet wist dat die aanklacht tot voor 'n paar dagen geheim was. Ik bedoel: als je 'n column schrijft, neem dan even de moeite er ter voorbereiding drie artikelen over te lezen.
Zelfde als bij dat uploadfilter: de man weet gewoon niet, waar hij het over heeft. Net als bij journalisten en columnisten in de 'gewone' pers heel vaak het geval is. Laat hem dan 'n column over auteursrecht schrijven, daar weet hij mogelijk best wel wat van.
Verbetering: o hemeltje, Edward blijkt Ewald te heten, sorry.
MaartenH 10
Peter ZwitserNee ik zeker ook niet , veel te veel goede journalisten hier. Maar enige verheldering van heer Smit zou best wel mogen.
Annemiek van Moorst 11
Peter ZwitserDit itt het artikel in De Correspondent dat meer in het straatje van vrijwel iedereen die hier reageert praat, maar diverse zaken - die ik hieronder noem - juist mist evenals de motivatie van Assange die Kuitenbrouwer erg goed verwoordt.
https://decorrespondent.nl/9386/waarom-julian-assange-steun-verdient/25860541850-715f1611#comments
Begrijp me goed: ik ben erop tegen dat hij vervolgd wordt voor de Manning-case etc. etc. maar vindt wel dat Robert Mueller hem moet kunnen ondervragen.
Peter Zwitser 9
Annemiek van MoorstIk heb er problemen mee dat - net zoals bij die column over het uploadfilter - het zo slordig in elkaar zit. En dat Kuitenbrouwer niet of nauwelijks inhoudelijk reageert als hij daar door mij of anderen op wordt gewezen. Voorbeeld:
"De aanklacht die de Amerikaanse justitie nu tegen hem geformuleerd heeft – hij heeft Chelsea-voorheen-Bradley Manning geholpen bij een poging om in het computersysteem van Buitenlandse Zaken op een hoger bevoegdheidsniveau te komen – is strafbaar met hoogstens vijf jaar gevangenis, twee jaar minder dan de celstraf die hij zichzelf intussen heeft opgelegd."
De inhoud van die aanklacht is dus pas sinds enkele dagen bekend. Tot voor enkele dagen was alleen bekend dát er een aanklacht was en had de mogelijke straf ook de doodstraf of levenslang kunnen zijn. Kennelijk weet Kuitenbrouwer dat niet, want hij gaat ervan uit dat Assange wist dat het om maximaal vijf jaar ging.
Hij heeft Manning geholpen, neemt Kuitenbrouwer klakkeloos over, zoals vrijwel de hele pers, ongetwijfeld tot grote vreugde van de Amerikaanse justitie. Dat staat echter helemaal niet in de aanklacht. Hij heeft Manning alleen aangemoedigd. In die aanklacht staat echter wel letterlijk het verborgen houden van Manning als bron. Dat is wel relevant, want dat bedreigt élke klokkenluider.
Dat is mijn probleem met Kuitenbrouwer: slecht in elkaar zittende columns zonder kennis van zaken. Die lees ik al in de 'gewone' pers. Dat ik het niet met hem eens ben, maakt het juist interessant. Maar dan moet het wel 'n beetje goed in elkaar zitten.
Tekst aanklacht tegen Assange;
https://www.theverge.com/2019/4/11/18306045/julian-assange-wikileaks-united-states-hacking-arrest-indictment-conspiracy-secret-files
Aanvulling: ik zie dat ook jij -1 hebt gekregen. Die heb je in ieder geval niet van mij gekregen.
Annemiek van Moorst 11
Peter Zwitserhttps://www.justice.gov/usao-edva/press-release/file/1153481/download
Dan komt het Trump dus erg goed uit want het leidt weer af van waar het m.i. wel over zou moeten gaan.
Gerrit Zeilemaker 6
Annemiek van MoorstHet ging bij de onthullingen van WikiLeaks toch om de smerige streken van de Democratische Partij-top tegen Bernie Sanders, toch niet om trucs van Putin?
Moet je dat dan maar niet publiceren, omdat de democratische elite een diep corrupte en oorlogszuchtige vrouw, Hillary Clinton, als kandidaat hebben gekozen, nadat ze het echte alternatief, Bernie Sanders, beentje gelicht hadden? En daarmee Trump aan de macht hebben geholpen!
Free Julian Assange!
Annemiek van Moorst 11
Gerrit ZeilemakerHet hele onderzoek is absoluut niet als een kaartenhuis ..... Je gelooft toch die Barr niet? Altijd afgeven op MSM maar niet in de gaten hebben dat het niet klopt wat in dit geval daar gepubliceerd wordt? Lees in mijn andere reactie waarom Mueller hem moet ondervragen.
Niek Jansen 9
Annemiek van MoorstEn dat Russiagate is toch een grote flop gebleken en was slechts een resultaat van de alom om zich heen grijpende russofobie, vooral aangestuurd door de gefrustreerde Hillary Clinton. Waarom daar Assange weer mee lastig vallen?
Trouwens, de VS beïnvloeden overal in de wereld verkiezingen en meer dan dat. Sinds WOII heeft de VS meer dan 50, meestal democratisch gekozen, regeringen omver geworpen, lees'.http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2018/12/10/william-blum-1933-2018-democratie-als-dodelijk-exportproduct
Dus vanwaar toch onze 'heilige' verontwaardiging en zorg over die z.g Russische beïnvloeding in de Amerikaanse verkiezingen waar dus blijkens het onderzoek van Mueller ook helemaal geen sprake van is geweest?
Annemiek van Moorst 11
Niek JansenIk blijf van mening verschillen met jou over Putin. Ik hoop dat Trump de gevangenis in gaat. Ik begrijp niet dat iemand die zo tegen MSM is, wel in de MSM-marketingsamenvatting van Barr trapt.
Let op: er komt nog heel wat van Mueller boven tafel. Hij is nu ondergronds gegaan omdat hij itt to Barr het klappen van dezweep kent van onderuit DoJ. Barr zal ook in de gevangenis belanden. Want in een ding is USA wel goed: het bestraffen van dit soort daden. Daar hoef je in Rusland niet om te komen. Iemand als Assange die onwelgevallig is, wordt in Rusland gewoon omgelegd. Maar Assange heeft voor Rusland gewerkt. En voor Trump.
Verder vind ik - met dC en Maurits - dat Assange niet berecht moet worden voor de zaken waarvoor hij nu gedaagd wordt. Dat schept een precedent en is een glijdende schaal. Zijn vader vraagt nu de Australische regering om in te grijpen en hem naar zijn vaderland terug te laten komen.
Ik denk ook dat de UK hem niet aan de USA zal uitleveren; nog eerder aan Zweden voor die vermeende verkrachting. Hopelijk wordt hij aan Australië uitgeleverd.
Niek Jansen 9
Annemiek van MoorstEn wist je dat in de VS jaarlijks 40.000 mensen elkaar 'omleggen' , meer slachtoffers als in al hun buitenlandse oorlogen maar om andere reden als Poetin die volgens jou Assange zou 'omleggen'.
We mogen blij zijn met Vlad die ondanks alle provocaties, agressie, russofobie, onterechte beschuldigingen en boycots het hoofd koel houdt.
Ik was blij te lezen dat de Australische vereniging van Journalisten zich solidair verklaart met Assange en om zijn vrijlating vraagt. Het zou Europese journalisten vereningingen sieren hetzelfde te doen, immers vrijheid van pers is een groot goed dat steeds meer bedreigd wordt.
Annemiek van Moorst 11
Niek JansenHillary Clinton was echt veel beter geweest voor zowel USA als de wereld dan Trump. Trump wordt gewoon gechanteerd door Putin. Dat is echt zo duidelijk. En dat zal uiteindelijk ook allemaal uitkomen. En de rol van Assange ook.
Omgaan met onzekerheid is belangrijk; we weten lang niet alles. Een paar dingen wel. Wat je ook vindt van VS - en ik vind het ook niet erg goed en ze zijn erg slecht voor de wereld i.h.a. - het is vele malen beter dan Rusland. Putin is nog erger dan Trump maar wel veel slimmer.
Niek Jansen 9
Annemiek van MoorstMaar in die misdaden en de straffeloosheid van die misdadigers is niemand geïnteresseerd, maar wel in de klokkenluider die aan de schandpaal moet en ook nu weer collaboreert de westerse pers mee.
Waarom krijgt Kuitenbrouwer een forum in de Groene en nu in FTM? Nog niet zo lang geleden werd aan de oorlogsmisdadiger Madeleine Allbright een paginagroot interview gewijd in de Groene nav haar boek 'Fascisme, a warning'. De interviewer kwam niet op het idee te vragen of zij nog steeds achter die misdadige sanctiepolitiek en oorlog tegen Irak staat. Natuurlijk niet, want daar staat ze nog steeds achter en dan zou het hele interview in duigen vallen en de Groene eerder op zoek moeten gaan naar iemand die het boek geschreven had kunnen hebben : 'The American Empire, a warning' om dan uiteraard terecht te komen bij Chomsky en dat is geen Rus, Annemiek, maar een Amerikaanse jood. Assange en Poetin hadden niets met elkaar, Annemiek, maar het past wel weer in het russofobe narratief nu Assange ook gedemoniseerd wordt en of het zoveel beter zou geweest zijn met Hillary is onzin gezien haar aanvalsplannen in het MO en haar corrupte praktijken
Rene Knigge 1
Niek JansenTrump en Rusland samenwerking is nooit bewezen. Ook niet na twee jaar onderzoek. Voor sommige mensen lastig te verwerken. Er is gewoon geen verband.
Je spuit gewoon de MSM, NOS etc propaganda.
Ludovica Van Oirschot 15
Annemiek van MoorstMarco Roepers 6
Niek Jansen 9
Marco RoepersUrban.E 2
Marco RoepersMarco Roepers 6
Urban.EUrban.E 2
Marco Roepersbijvoorbeeld
Marco Roepers 6
Urban.E[Verwijderd]
Waarom vallen journalisten andere journalisten af? De media zijn duidelijk de vijand; zij zitten in hetzelfde team als de "deep state". Zij hadden al die schandalen (Irak, Syrië, Libië) boven water moeten halen, maar dat hebben ze niet gedaan.
Annemiek van Moorst 11
[Verwijderd]Niek Jansen 9
Annemiek van MoorstAnnemiek van Moorst 11
Niek JansenIn VS zijn genoeg alternatieve media die een ander verhaal vertellen.
Niek Jansen 9
Annemiek van MoorstEn van trollenfabrieken heb ik geen last, die opereren in andere sectoren van de media waar ze de westerse trollen wel zullen tegen komen.
Maar in alle ernst, Annemiek,kijk eens wat vaker op RT en zet dan even dat russofobe brilletje af.
En de Amerikaanse en Britse reguliere media vertellen vrijwel allemaal hetzelfde verhaal; daar zit weinig diversiteit tussen.
Said Ajouaau 5
Niek JansenNiek Jansen 9
Said AjouaauAljazeera en RT zijn mijn favoriete nieuwszenders ook vanwege hun politieke praatprogramma's, waar de gespreksleiders kennis van zaken hebben en kritische repliek kunnen geven, wat in de Nederlandse tv onbestaanbaar is, waar je gespreksleiders alles kan wijs maken, wat op Duitse zenders dan weer gelukkig niet het geval is.
Said Ajouaau 5
Niek JansenAlleen zou ik persoonlijk Al Jazeera met argusogen blijven volgen. Zij zijn ondertussen ook al geïnfiltreerd door het westen. Zij zijn nu het belangrijkste nieuwszender voor het westen om de Arabische wereld te misleiden. De nieuwsitems zijn bijna 1 op 1 overgenomen van bijvoorbeeld CNN. De oorlog in Syrië werd bijna hetzelfde verslagen als op BBC en CNN. Daar werd ook gebruik gemaakt van " journalisten" die zogenaamd ter plaatse verslag deden. Maar die zijn stuk voor stuk al ontmaskerd.
https://youtu.be/5VMTfkP0jSQ
Niek Jansen 9
Said AjouaauIk raad je ook zeer aan de politieke praatprogramma's op RT zoals 'Watching the Hawks, Keiser report en vele anderen te volgen, waaruit steeds blijkt hoe groot de dossierkennis van de gespreksleiding is. Maar de vooroordelen in onze media zitten erg diep mbt RT. Dat was ook de reden dat ik een permaban kreeg van de russofobe hoofdredakteur Francisco van Jole van joop.nl omdat ik een keer RT als bron van mijn reactie gebruikte.
En in de Correspondent vroeg Joris Luyendijk zich af of ik wel goed bij mijn hoofd was om RT als bron aan te halen, maar was hij geen correspondent bij die beruchte russofobe 'the Guardian'?
Een van de kenmerken waarmee FTM zich onderscheidt van joop.nl en de Correspondent is dat FTM geen censuur toepast in zijn redaktioneel beleid waarvoor hulde!
Gert van de Kraats 6
De manier om dit soort onthullingen tegen te gaan, is om de onthuller voor het gerecht te slepen en hem/haar kapot te procederen. In het gunstigste geval blijft het hierbij.
Maar het kan ook 5 jaar of levenslang worden.
Het is onbegrijpelijk, dat in dit stuk de arrestatie en dit “ter verantwoording roepen” wordt toegejuicht. Dat is schieten in eigen voet.
Journalisten en klokkenluiders gaan wel eens over de schreef bij het onthullen van misstanden. Het zou mooi zijn dat de misstanden dan worden aangepakt en niet de onthuller.
Dat valt onder de noemer persvrijheid en is onontbeerlijk voor goede “onderzoeksjournalistiek”.
Urban.E 2
Gert van de Kraats