Bijbaantjes

2 Connecties

Onderwerpen

Accountants

Werkvelden

Banken
2 Bijdragen

Bankiers liegen op feestjes blozend dat ze accountants zijn. Een treurige stand van zaken, zo oordeelt FTM-columnist Jan Dwarshuis.

Het zal u wellicht niet verbazen, maar wanneer u de eerste de beste puistenkop op de Erasmus te Rotterdam vraagt wat hij wil worden dan zegt hij 'rijk'. Opvallend vind ik dat er eenvoudig voorbij gegaan wordt aan het feit om simpelweg een degelijk vak te leren. De rest komt dan vanzelf. Een baan als toekomstig bankier is al helemaal uit de mode. Ik ken bankiers die op feestjes staan te liegen en blozend melden dat ze accountant zijn.


Alsof dat een gerenommeerde bloedgroep is. Juist in deze verwarrende tijden zou ik gaan voor het vak als bankier. Een bank is ongelooflijk complex en interessant om voor te werken. Er is veel om en in te doen. Wat wilt u nog meer? Tijdelijk geneuzel van de goegemeente die boos is omdat hun hypotheek onder water staat neemt u maar even op de koop toe. Ze weten niet beter. Wel eens gehoord van de hand in eigen boezem steken?


Patatbakker Moszkowicz?
Advocaat vind ik ook een aanrader. Neerland's bekendste glamour-advocaat - Bram Moszkowicz - heeft het vak geen goed gedaan en door het slijk gehaald, ook al denkt hij daar zelf totaal anders over. Dat mag. Maar confrère Moszkowicz heeft er voor gezorgd dat de advocaat zo langzamerhand gelijkgeschakeld wordt met een patatbakker bij de McDonalds. Dat kan de bedoeling toch niet geweest zijn. Het neemt niet weg dat het vak zeer interessante vakgebieden kent, zeker in de hoek van het effectenrecht.


Want dat is namelijk een groot zootje. U gaat er maar gemakshalve vanuit dat wanneer u een aandeel Philips koopt - om maar eens wat te noemen - dat u ook daadwerkelijk kunt aantonen dat u de eigenaar bent. Neemt u van mij aan dat u voor de nodige juridische tegenstrijdigheden en onvolkomenheden behoedt zal moeten worden alvorens het zo ver is. Dan heb ik het nog niet over certificaten of dividenden en al helemaal niet over 'short' gaan en het in- en uitlenen van uw aandeeltjes Philips. Ik dwaal wat af, omdat het me mateloos interesseert.


Eerder noemde ik de accountant. Wat mij opvalt - met name bij de grotere kantoren - is de uiterst merkwaardige rol die de accountant vaak speelt. De onbeschaamde manier waarop soms het eigen belang van betrokkene naar boven komt drijven heeft mij vaak verbijsterd naar toilet doen gaan. Nog gekker werd het als de klant er ook nog mee instemde en minzaam lachend ja knikte. Het is schering en inslag. Over ethiek gesproken. Ik huur een accountant in voor een oerdegelijke controle. Meer niet. Collega columnist Lakeman windt zich overigens al jaren op over accountants.


Dat de accountant maar al te graag op de stoel van de ondernemer wil zitten is mij een doorn in het oog. Ik zeg altijd maar zo: wanneer van de man of vrouw tegenover u het visitekaartje opeens komt te vervallen, wat blijft er dan nog over? Een paar tieten in een leuk truitje. Hoe goed is hij of zij dan nog? Wanneer uw conclusie is 'niets' dan weet u een ding zeker. Dit vliegende individu wordt zwaar over betaald, leunt op de organisatie en kan nul komma nul voor u betekenen of toevoegen.


Scheeps-CV is 'Top'?
Terug naar het vak waar ik me al ruim twintig jaar - dag en nacht - in verdiep: beleggen in aandelen. Zelfs de beste beleggers ter wereld worden in de kroeg met de grond gelijk gemaakt. Ook op bepaalde seminars wordt er uitgelegd dat ze er niets van snappen. Een scheeps-CV is natuurlijk veel beter. Beleggen is geen exacte wetenschap en daarom heeft iedereen vrij spel. Het leidt vaak tot komische situaties en voorgekauwde taferelen. Stel dat ondergetekende ooit de kans had gekregen om bijvoorbeeld op de Erasmus te studeren, dan was ik nog steeds de financiële wereld ingegaan.


De reden is heel simpel. Het is - ondanks alle ellende om u heen - het leukste wat er is. In een tweede leven word ik wellicht advocaat. Lijkt me fantastisch. Maar fatsoenlijk beleggen is vandaag de dag topsport. Het vraagt veel van u. Vierkante ogen van de jaarverslagen en nieuwsberichten in plaats van de Playboy is uw lot. Uw bloeddruk stijgt van kwesties die er echt toe doen. Het grote voordeel van mijn vak is dat u het tot uw dood kunt doen en dat het nooit zal uitsterven. En nog aardiger is dat u - waarschijnlijk - ieder jaar steeds een beetje beter wordt waarbij uw rendement en NAV - Net Asset Value - langzaam maar zeker aan zal zwellen. Compounding noemen we dat. Op die manier heeft u geen bijbaantje meer nodig en repareert u zelf ook nog eens uw gapende pensioengat.

 

* * *

Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Jan Dwarshuis

Als zelfstandig ondernemer is hij actief geweest in verschillende takken van sport. Tussentijds bleef hij op het terrein van...