
Sinds 2013 ligt in de EU een richtsnoer klaar om bijen en andere insecten te beschermen tegen pesticiden. De invoering daarvan wordt al jaren getraineerd, en Nederland blijkt daaraan mee te doen: ons land betoont zich gevoelig voor de argumenten van de pesticide-fabrikanten. Sinds januari 2019 ligt er een drastisch afgezwakte versie van het richtsnoer ter tafel.
-
Het gaat bar slecht met bijen en insecten. Meer dan 40 procent van alle insectensoorten kampt met sterfte, en een derde wordt zelfs met uitsterven bedreigd. De oorzaken: verlies van leefgebied, en het gebruik van pesticiden.
-
De Bee Guidance, een Europees richtsnoer dat bijen moet beschermen tegen de schadelijke effecten van pesticiden, ligt al sinds 2013 te wachten op aanvaarding door de lidstaten. Nederland is een van de landen die dwarsligt.
-
Uit vertrouwelijke documenten die FTM kon inzien, blijkt dat er in Brussel nu vergevorderde plannen liggen om het richtsnoer drastisch af te zwakken; circa 20 testen om de risico’s voor bijen te onderzoeken, worden erin geschrapt. De Europese Commissie heeft dit voorstel achter gesloten deuren op 24 en 25 januari 2019 aan de lidstaten gepresenteerd. Een besluit wordt verwacht in mei.
-
Nederland heeft in een vertrouwelijke e-mail de Europese Commissie verzocht nog meer studies uit het richtsnoer te schrappen.
-
De positie van Nederland komt overeen met de standpunten van agrochemische bedrijven zoals Bayer, BASF en Syngenta. Dat blijkt uit lobbybrieven die FTM kon inzien.
-
Het ministerie van Landbouw stelt in een reactie dat de positie van Nederland tot stand is gekomen op basis van adviezen van de nationale toezichthouder voor pesticiden. Deze adviezen zijn echter niet openbaar.
‘Soms verlies ik mijn motivatie,’ verzucht degene tegenover me. ‘Er is nu vijf of zes jaar tijd verspild. Als het mensen het niet interesseert dat de bijen verdwijnen, dan accepteer ik dat. Maar waarom die bijen sterven, moet dan wel duidelijk zijn.’
Onderwerp van ons gesprek is de ‘Bee Guidance’, een Europees richtsnoer dat bijen en hommels beter moet gaan beschermen tegen schadelijke effecten van bestrijdingsmiddelen. Het document ligt al sinds 2013 op goedkeuring te wachten. Mijn bron kent het dossier van dichtbij, en ziet al jarenlang documenten voorbij komen zonder dat de zaak ook maar een millimeter vooruit komt. Dat maakt mijn bron enigszins wanhopig: er gebeurt niets, en de bijensterfte neemt inmiddels dramatische vormen aan. Vandaar dat de bron me graag vertelt welke belangenstrijd er op de achtergrond speelt. Vanwege de gevoeligheid van het dossier heeft de bron om strikte anonimiteit verzocht.
Het richtsnoer veroorzaakt grote nervositeit, met name in het hartland van de Duitse chemiesector: denk aan Bayer en BASF. ‘Veel van hun producten zullen van de markt moeten verdwijnen,’ zegt de bron. De zorgen van de chemiesector vinden weerklank bij een deel van de lidstaten: vandaar dat er maar niets gebeurt.
De tijd dringt echter, benadrukt mijn bron: de bewijzen dat bijen en andere insecten in hoog tempo verdwijnen, stapelen zich op. Begin dit jaar publiceerden onderzoekers van de universiteit van Queensland een overzichtsstudie waarin ze wereldwijde trends samenvatten. Hun conclusie, gebaseerd op gegevens uit 73 verschillende onderzoeken, liegt er niet om: ruim 40 procent van alle soorten insecten kampt met grote sterfte. Een derde wordt inmiddels zelfs met uitsterven bedreigd.
‘...het meedogenloze gebruik van synthetische pesticiden is een grote veroorzaker van recente insectensterfte’
De oorzaken die de onderzoekers in de onderliggende studies vonden, zijn teloorgang van leefgebied (‘habitatverlies’), plus vervuiling en vergiftiging. ‘Met name de intensivering van de landbouw [...] is de wortel van het probleem,’ concluderen ze. ‘Daarbinnen is het meedogenloze gebruik van synthetische pesticiden een grote veroorzaker van recente insectensterfte.’
‘Plummeting insect numbers threaten collapse of nature’, kopte de Britse The Guardian naar aanleiding van de studie. De onderzoekers waarschuwen dat drastisch ingrijpen vereist is om een ineenstorting van ecosystemen te voorkomen. De wereld kan immers niet zonder insecten. Ze zijn nodig voor het recyclen van voedingsstoffen in de bodem, dienen als voedsel voor andere diersoorten, en zijn onontbeerlijk voor de bestuiving van gewassen. Driekwart van ’s werelds landbouwgewassen is voor bevruchting afhankelijk van insecten, met name van bijen; datzelfde geldt voor veel wilde planten.
De alarmerende krantenkoppen over de insectensterfte klinken door in de bestuurskringen waarin mijn bron zich bevindt. Maar bestrijdingsmiddelen aan banden leggen is een precaire kwestie. ‘Er wordt grote druk gevoeld’, zegt de bron. ‘De burgers verwachten dat er iets aan wordt gedaan. Maar er is ook een sterke lobby van de agrochemische industrie.’
Die sector heeft er alle belang bij dat de voorgenomen maatregelen op de lange baan worden geschoven. Drie van de vijf wereldspelers in bestrijdingsmiddelen hebben hun hoofdzetel in Europa: Bayer, BASF en Syngenta. De totale markt voor pesticiden in Europa beloopt naar schatting ruim 12 miljard euro.
Uit lobbybrieven die FTM kon inzien, blijkt dat de chemiegiganten vrezen dat het richtsnoer het ‘vrijwel onmogelijk’ zal maken om bestrijdingsmiddelen toegelaten te krijgen. Blijkens een brandbrief die ze op 16 juni 2017 aan een hoge Europese ambtenaar stuurden, dreigen 51 insecticiden dan strenger te worden gereguleerd. Ook veel onkruidverdelgers (herbiciden) en middelen tegen schimmels (fungiciden) zouden van de markt verdwijnen, zo vreest de sector.
Het bijenrichtsnoer
De Bee Guidance is een handleiding voor toezichthoudende instanties in de EU. Voordat een pesticide op de markt wordt toegelaten, worden eerst op Europees niveau alle werkzame bestanddelen apart onderzocht. Daarna kijken de nationale autoriteiten naar de ‘gemengde’ eindproducten; in Nederland is dat het College toelating gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). In het bijenrichtsnoer staan de testmethoden beschreven waarmee onderzocht moet worden welke risico’s de middelen voor bijen hebben.
Maar hoewel het persbericht waarmee de nieuwe Bee Guidance werd aangekondigd al uit juli 2013 stamt, hebben de EU-lidstaten tot op heden geweigerd ermee in te stemmen. Het gedraal in Brussel heeft recent tot vragen in het Nederlandse parlement geleid. Waarom duurt het zo lang voor het richtsnoer wordt ingevoerd, wilde de Partij voor de Dieren op 28 januari 2019 van landbouwminister Carola Schouten (ChristenUnie) weten?
De testen zouden volgens een ‘groot aantal lidstaten’ te streng zijn, schreef de minister
Het antwoord van de minister kwam op 13 maart: een ‘groot aantal lidstaten’ vindt onderdelen van het document ‘niet uitvoerbaar’, schrijft ze. De testen zouden volgens hen te streng zijn, waardoor bestrijdingsmiddelen ten onrechte als riskant worden bestempeld. Zestien EU-landen willen daarom niet met de Bee Guidance instemmen. Nederland is daar een van, blijkt uit een terloopse opmerking in de Kamerbrief: ‘Nederland heeft ingebracht dat verbetering van de praktische toepassing van het Bee Guidance document wenselijk is,’ meldt de minister.
In Brussel wordt al sinds 2013 door de lidstaten en de Europese Commissie gesproken over het richtsnoer voor bijen. Dat gebeurt in het SCoPAFF, het permanente comité voor planten, dieren, voeding en veevoer. SCoPAFF is het het belangrijkste EU-overleg voor beslissingen over bestrijdingsmiddelen. De beslissing van 2017 ]om de onkruidverdelger glyfosaat opnieuw voor vijf jaar toe te laten, werd bijvoorbeeld door hen genomen.
Het stemgedrag van de individuele lidstaten in SCoPAFF wordt niet publiek gemaakt; de notulen die gepubliceerd worden, bevatten nooit details over standpuntbepalingen en discussies in het comité. Om die reden typeerde de milieuorganisatie Pollinis het overleg eind vorig jaar als een ‘wensdroom voor lobbyisten’. Het Europees Parlement maakte in een stemming op 16 januari duidelijk dat de posities van de lidstaten voortaan publiek moeten worden gemaakt.
Dat Nederland bij het clubje blokkerende landen hoort, is essentiële informatie: want onder druk van deze lidstaten wordt het voorstel nu drastisch aangepast. Dat staat in bedekte termen in Schoutens Kamerbrief: ‘Omdat de Europese Commissie op korte termijn geen verschuiving ziet in de posities van lidstaten, zal de EC nu voorstellen [tot] de gefaseerde invoering van het Bee Guidance document’.
De Europese Commissie heeft dit nieuwe voorstel in januari aan de lidstaten voorgelegd. De minister wil dat niet met de Kamer delen, schrijft ze, omdat het een ‘werkdocument’ is. FTM kreeg echter inzage in het vertrouwelijke plan. Terwijl Schouten spreekt over ‘gefaseerde invoering’, schrapt de Europese Commissie voor de meeste testcriteria de concrete invoeringsdatum.
‘Dit is nogal schokkend,’ zegt hoogleraar milieu- en gezondheidsrisico's Jeroen van der Sluijs (Universiteit Utrecht) wanneer hij het Europese voorstel onder ogen krijgt. ‘Alles wat aan de hand van de recente stand van de wetenschap aan de Bee Guidance is toegevoegd, verdwijnt hier weer van tafel.’
Van der Sluijs stelt dat de huidige risicoanalyse in Europa voor bijen ‘hopeloos verouderd’ is. Zo wordt vrijwel niet getest op chronische toxiciteit, de effecten op langere termijn. ‘Bij pesticiden kan de giftigheid zich opstapelen. Bijen raken dan niet acuut vergiftigd, maar sterven binnen een paar weken alsnog. Daar moet je specifiek naar kijken.’
Ook de niet-dodelijke effecten zijn een blinde vlek. Onderzoek laat zien dat pesticiden het navigatievermogen van bijen kunnen aantasten. ‘Dan verdwalen ze,’ zegt Van der Sluijs, ‘en sterven ze door honger en kou’. Een test om dat te detecteren is in het vertrouwelijke voorstel tot nader order uitgesteld. In totaal worden meer dan twintig testen geschrapt.
Oppositie vanuit Nederland – en de lobby
Achter de schermen blijken andere lidstaten, in tegenstelling tot Nederland, zeer kritisch te zijn over de ontwikkeling van het dossier. Geen van die landen wilde on the record praten. Maar FTM kon de hand leggen op correspondentie tussen een aantal EU-lidstaten en de milieuambtenaar van de Commissie die aan het voorstel werkt. Zo is de vertegenwoordiger van Oostenrijk het gesjagger meer dan beu: hij merkt op dat ‘de herhaalde vertraging’ van de Bee Guidance moet stoppen, en dat het richtsnoer van 2013 ‘de best beschikbare wetenschappelijke methode beschrijft om de risico’s voor bijen te beoordelen.’
Wat blijkt: Nederland wil juist nog meer veiligheidstesten uit het richtsnoer schrappen
Bij de e-mails die FTM kon inzien, zit ook het commentaar van Nederland. Wat blijkt: Nederland wil juist nog meer veiligheidstesten uit het Europese richtsnoer schrappen. ‘NL waardeert dat het gewijzigde implementatieplan nu ruimte biedt voor de invoering van de minder controversiële onderdelen van de nieuwe GD [guidance document], en dat er een update gaat komen voor de problematische onderdelen,’ schrijft de geanonimiseerde Nederlandse ambtenaar. ‘Echter, dit komt nog niet tegemoet aan onze eerder geuite zorgen. Het voorstel van de Commissie voorziet nog steeds in de invoering van de strikte vereisten voor veldstudies[..].’
Waarom verzet Nederland zich tegen invoering van de Bee Guidance? Volgens de Kamerbrief van de minister is dat omdat het richtsnoer ‘onvoldoende werkbaar’ is; de normen zijn te streng (‘conservatief’) geformuleerd. Mijn bron, die de technische aspecten van het dossier terdege kent, zegt dat het smoesjes zijn. ‘Het probleem is politieke wil.’ Er wordt achter de coulissen op nationaal en Europees niveau druk uitgeoefend door de ‘agro-industrie’, zegt de bron: door de belangengroepen van de agrarische sector en de Europese chemiesector.
Opvallend is dat Nederland in de vertrouwelijke correspondentie met name pleit voor het schrappen van veldstudies. Precies datzelfde pleidooi staat in een lobbybrief die de Nederlandse vertegenwoordigers in Brussel op 15 januari 2019 kregen van de European Crop Protection Association (ECPA). ECPA is de belangenorganisatie van de fabrikanten, waaronder Bayer, BASF en Syngenta.
‘ECPA is voorstander van een robuuste risicoanalyse voor bestuivende insecten,’ zo steekt de lobbygroep van wal. ‘Echter, we zijn van mening dat de onderdelen waarvan de Commissie zegt dat ze klaar zijn voor invoering, nog steeds bijgeschaafd moeten worden. Dit is met name het geval voor de veldstudies.’ En dan: ‘Alleen een herziening van het document zou de mogelijkheid bieden om de meest actuele stand van wetenschap mee te nemen in de vereisten voor [deze] veldproeven.’
Hoewel het bijenrichtsnoer nog altijd niet is goedgekeurd, is het in één uitzonderlijk geval wel ingezet. De Europese wetgeving voor bestrijdingsmiddelen biedt de Europese Commissie de optie een extra ‘evaluatie’ van een pesticide te laten uitvoeren, op basis van de meest actuele stand van de wetenschap.
De Commissie vroeg toelatingsautoriteit EFSA om drie zogeheten ‘neonicotinoïden’ te onderzoeken. Over deze bestrijdingsmiddelen bestaan al langer grote zorgen: ze zouden bijdragen aan de bijensterfte. Omdat de Bee Guidance de meest actuele methodiek beschrijft om risico’s voor bijen te beoordelen, gebruikte de EFSA die. Op 28 februari 2018 concludeerde de EFSA dat de ‘neonics’ inderdaad gevaarlijk zijn voor bijen. In april vorig jaar volgde daarop een verbod op neonics in de hele EU.
Volgens critici toont de kwestie rond de neonicotinoïden het failliet van de bestaande Europese risicoanalyse aan. De neonics zijn immers al sinds de jaren ’90 op de markt, en konden op grote schaal worden gebruikt omdat ze als veilig voor bijen en andere insecten werden beoordeeld.
Wanneer de brieven van de Brusselse belangengroep ECPA naast de Kamerbrief van Schouten worden gelegd, valt iets op. De kritiek van de minister op de Bee Guidance komt overeen met de analyse van de industrie, vaak letterlijk. ECPA noemt het richtsnoer ‘onwerkbaar’; de minister stelt dat de Bee Guidance ‘onvoldoende werkbaar’ is. Volgens ECPA zijn de opgestelde beschermdoelen te ‘conservatief’, oftewel te streng; de Kamerbrief noemt de doelen ‘te conservatief’. ECPA stelt dat het document uit 2013 ‘niet meer gebaseerd is op de meest recente wetenschappelijke kennis’; de minister laat weten: ’Verder is de afgelopen jaren nieuwe wetenschappelijke informatie beschikbaar gekomen die in het EFSA Bee guidance document moet worden verwerkt.’
Die adviezen zijn ‘nog niet openbaar’. Met andere woorden: vertrouwelijk
Is de kritiek van de minister wellicht geschoeid op de leest van de lobby? Nee, antwoordt een woordvoerder stellig: de analyse in de Kamerbrief over de Bee Guidance is gebaseerd op ‘adviezen van het Ctgb’. Kan FTM deze adviezen dan inzien? Nee, luidt ook daarop het antwoord. Die adviezen zijn ‘nog niet openbaar’. Met andere woorden: ze zijn vertrouwelijk.
Niet alleen in Brussel is Nederland door de lobby benaderd; die klopte ook bij het Haagse ministerie aan. Dat gebeurde al vroeg in het proces: in de zomer van 2014. ‘De directe gevolgen van het doorgaan met het huidig voorstel zijn naar ons oordeel groot,’ schreef Nefyto, de belangengroep van de pesticide-fabrikanten in Nederland, op 24 juni 2014. De brief werd verstuurd aan toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken), en waarschuwde voor de specifieke gevolgen voor ons land: ‘Concreet betekent dit dat de [..] land- en tuinbouw zal worden geconfronteerd met een sterk uitgedund middelenpakket,’ meldde Nefyto. ‘De continuïteit van teelten zal hierdoor onder druk komen te staan. De land- en tuinbouw als belangrijke pijler onder onze economie zal ernstig worden geschaad.’ Ook land- en tuinbouworganisatie LTO heeft met het ministerie van Landbouw over de Bee Guidance gesproken, meldt hun woordvoerder.
‘Disproportioneel en onrealistisch’
‘Wij hebben inderdaad gevraagd om het document te herzien’, zegt Graeme Taylor, hoofd PR van belangengroep ECPA. Dat veel pesticiden door de Bee Guidance verboden kunnen worden, betekent volgens hem niet dat ze gevaarlijk voor bijen zijn. ‘De vereisten in de Bee guidance zijn simpelweg disproportioneel,’ zegt Taylor in een gesprek met FTM. Hij noemt de testvereisten in het richtsnoer ‘onrealistisch’ en ‘onwerkbaar’, en verwijst specifiek naar de manier waarop veldstudies moeten worden uitgeverd: ‘Daarvoor moet in sommige gevallen een oppervlak ter grootte van Cyprus worden gebruikt,’ stelt hij.
Een andere norm waartegen ECPA bezwaar maakt, is de maximale 7 procent afname in een bijenkolonie na blootstelling aan een bestrijdingsmiddel. Een mooi voorbeeld van een norm die de industrie ‘extreem conservatief’ acht: ‘Een afname van 7 procent is niet nadelig, en gemakkelijk weer te compenseren.’ Zelfs een ‘afname van 20 procent’ in een bijenvolk is niet nadelig, meent ECPA.
Maakt de sector zich dan geen zorgen om de bijensterfte? ‘Het is een ontzettend grote zorg’, zegt Taylor. Maar hij betwist de rol van pesticiden daarin: ‘Er moet ook naar andere factoren worden gekeken’.
Wanneer de fabrikanten de bijensterfte bespreken, benadrukken zij de rol van ziekten en parasieten. Bayer heeft in Europa en de Verenigde Staten zelfs gespecialiseerde ‘Bee Care Centers’ opgericht, die onderzoek doen naar ziekten en parasieten waardoor bijen geplaagd worden; de ‘varroamijt’ achten ze daarbij de hoofdschuldige.
Wat de industrie daarbij zelden vermeldt, is dat uitsluitend de (door mensen gehouden) honingbij last heeft van de varroamijt. Wereldwijd zijn er naar schatting zo’n 20 duizend soorten wilde bijen, waarvan – voor zover er gegevens worden bijgehouden – zeer veel soorten in aantallen achteruit blijken te gaan. Ook Nefyto, de Nederlandse belangengroep van de sector, bespreekt in een brochure vooral de honingbij en de varroamijt.
Vindt ECPA het een goede zaak dat de invoering van de Bee Guidance wordt uitgesteld? ‘Daar gaan wij niet over,’ zegt Taylor. ‘Het zijn de lidstaten die tot op heden problemen hebben met het richtsnoer voor bijen.’
Naar verwachting zullen tijdens een vergadering op 20 en 21 mei in Brussel de EU-landen een definitief besluit over het richtsnoer nemen. Minister Schouten laat weten dat wanneer er een ‘eindvoorstel’ ligt, de Kamer nader zal worden geïnformeerd.
158 Bijdragen
MaartenH 10
Wie het weet mag het zeggen.
Er is sprake van misschien sluipende, maar wel duidelijk zichtbare ecocide, en toch krijgen we meer van hetzelfde. Dat vind ik misdadig en ik hoop dat die misdadigheid op een gegeven moment aantoonbaar is, zodat de betrokkenen gestraft kunnen worden.
De groene maffia is heel goed in staat om met mooie verhalen te doen alsof er a) niets aan de hand is, b) het niet hun schuld is en c) dat het heel oneerlijk is als er maatregelen genomen worden die hen het leven zuur maken.
Wat het allemaal verergert is dat uit universitaire, wetenschappelijke hoek zo weinig geluid komt. Maar dat is logisch. De grote bedrijven zitten op de campus van Wageningen Universiteit en hebben niet alleen in Wageningen een hele dikke vinger in de pap.
Ga door met tegels lichten en kijken wat voor ongedierte er tevoorschijn komt!
Berend Pijlman 13
MaartenHIs dat zo? Ik denk dat iedereen die enigszins open staat voor berichtgeving hierover kan weten dat we een probleem hebben met bijensterfte en dat alles er op wijst dat de 'moderne' landbouw hierin een grote factor is. Het is volgens mij meer dat het niet een leuk verhaal is, dat mensen liever een positief verhaal horen, dat mensen niet weer ergens 'schuldig' aan willen zijn. Voor elk alarmistisch bericht wordt ook een bericht geplaatst dat het allemaal meevalt of dat de agrarische sector het wel zal oplossen. Zo gaat dat blijkbaar met dergelijke problemen waar big business geld aan verdient. Als wetenschapper kun je nog zo luid roepen maar als je geen podium hebt of voor een leeg theater staat of iedereen heeft de handen voor de oren, dan heeft het weinig effect.
petros 4
Berend PijlmanBerend Pijlman 13
petrosDe achterliggende gedachte van de roep om aandacht bij de wetenschap zal zijn dat dit de politiek en/of bedrijfsleven zal dwingen tot verandering. En dat door maatschappelijk draagvlak te creëren voor het nemen van maatregelen. Dan is het mooi dat zoiets bij FTM een podium krijgt maar de lezer van FTM zal geen dwarsdoorsnede van de maatschappij zijn. Waarschijnlijk al iets kritischer op het reilen en zeilen van politiek en grote bedrijven.
De maatregelen die genomen worden in NL zijn in de lijn van omzoming van akkers met bloemen en gemeentelijke perkjes wat minder maaien. Blijkbaar denkt men nog dat we daarmee wel genoeg doen. Duidelijk is daarmee dat bestrijdingsmiddelen nog niet genoeg aandacht krijgen in de media. Wat bloemetjes planten is veel makkelijker in onze economie in te passen. Niet maaien zelfs goedkoper. Wanneer er echt iets moet veranderen dan krijgt dit geen breed podium. Dan is het alleen aan media met een kritisch publiek om erover te publiceren zoals FTM, tegenlicht, Oneworld, de groene etc.
Ik weet zeker dat wanneer Jinek twee belletjes doet zij een waslijst met wetenschappers kan krijgen die iets zinnigs kunnen zeggen over de ecocide. Maar reken maar dat ze liever de minister uitnodigt voor haar verhaal.
Lydia Lembeck 12
Berend PijlmanJe ziet hier een stukje kringloop die verstoord is.
marcel 7
Lydia LembeckHet ergste van dit alles, is dat JUIST Nederland voorop zou kunnen lopen met het uitbannen van pesticiden. In Nederlandse kassen wordt gebruik gemaakt van moeder natuur. Het zou een zegen zijn voor ons allen als de landbouw deze stap zou volgen.
Dorina Hepping 2
Lydia Lembeck 12
Dorina HeppingHans van Swoll 5
Dorina HeppingBijvoorbeeld, pesticiden doen ook aan gewasbescherming. Zodat inwoners van NL aan betaalbare krielen en binten kunnen komen; profiteren van massale export van bollen; etc.; etc. Kennelijk heeft u de tijd van de Coloradokever niet meegemaakt. Om maar eens wat te noemen.
Dorina Hepping 2
Hans van SwollDe bijensterfte, en de insecten diversiteit die afneemt, is wetenschappelijk onderzocht en bewezen gerelateerd aan pesticiden als ik het goed heb begrepen, en ook aan monocultuur.
Zouden we dan niet toch moeten doorpakken tot het tegendeel bewezen is? Ipv een besluit voor jaren op de plank te leggen? Om te redden wat er te redden valt? Voor de zekerheid?
Hans van Swoll 5
Dorina HeppingHoewel ik vind dat ze de spagaat waarin ze zich bevinden wel heel erg slecht toelichten/verkopen.
Dorina Hepping 2
Hans van SwollMisschien moeten we Wageningen eens vragen, die hebben vast wel deskundigen die objectief naar het geheel kijken en ons daar meer over kunnen vertellen. Zij meten dingen, om iets te bewijzen. Daar geloof ik in. Maar misschien ben ik wel naïef.
Moniek
Dorina Heppingmarcel 7
Hans van SwollDaarmee bedoel ik dat er nu resultaat bereikt kan worden met kleine stappen. Uit het onderzoek van CLM blijkt bijv. dat de helft van gebruikte neonicotinoiden kan worden vervangen. Zie: https://bit.ly/2GjAodO
Lydia Lembeck 12
Hans van SwollInmiddels zijn zowel in Vlaanderen, als in eigen land steeds meer boeren aan het uittesten hoe soja geteeld kan worden. Met vallen en opstaan lukt het wel. Dan nog moeten we willen dat ze ook hier niet de Bayer/Monsanto 'gewasbescherming' gebruiken, maar het biologisch telen.
Niek Jansen 9
We weten immers allang hoe de EU met Nederland voorop zich zo dienstbaar mogelijk opstelt tbv het grote bedrijfsleven. Daarom volgde de EU ook het advies van EFSA (European Food Safety Authority) op om weer voor 5 jaar groen licht te geven aan het gebruik van de kankerverwekkende pesticide Roundup van Monsanto/Bayer. Zij baseerden hun advies op rapporten van het belanghebbende Monsanto zelf.
De EFSA ligt al jaren onder vuur vanwege belangenverstrengeling en draaideurceo's uit de voedselindustrie, maar de Europese Cie. blijft doof.
https://corporateeurope.org/fi/node/1643
Lees in deze link hoe groot het vertrouwen is dat EFSA stelt in 'Opera',een lobby groep van de agrochemische industrie mbt de 'Bee Guidance' van de EU.
René Kager 1
Niek JansenMz59 7
HH Manders 4
Mz59Lijkt me dus dat de industrie hier de boel aan het verdraaien zo niet keihard aan het bedriegen is. Is ook logisch, want voor hun staat het meeste op het spel.
Moniek
HH Manders[Verwijderd]
Mz59Lydia Lembeck 12
[Verwijderd]PS: interessant: https://www.groenerekenkamer.nl/bijensterfte/
Paul Sporken 10
Mz59Mz59 7
Paul SporkenRik van Dongen 4
Paul SporkenWat misschien ook veroorzaakt kan worden door een betere stroomlijning van de huidige auto's?
Paul Sporken 10
Rik van DongenJoBo 1
De mensen die hier verantwoordelijk voor zijn hebben waarschijnlijk geen idee van de impact van hun gedrag.
Er moeten koppen gaan rollen van deze misdadigers.
Het is overigens precies hetzelfde verhaal met glyfosaat. De grote bedrijven mogen in hun handjes wrijven met het lobby bolwerk van de Europese commissie. Beïnvloeden was nog nooit zo makkelijk.
Als we niet oppassen gaan we naar Chinese situaties toe, waar landbouwgronden soms zó sterk vervuild zijn dat er geen insecten meer zijn, met als gevolg dat pollinatie met de hand moet gebeuren.
[Verwijderd]
JoBoHet gaat niet goed komen.
Lydia Lembeck 12
[Verwijderd]myrte van lonkhuijsen
MaartenH 10
myrte van lonkhuijsenMaar het is natuurlijk van de zotte, dat de Tweede Kamer dit zomaar pikt en blijkbaar geen benul van het belang hiervan heeft. Blijkbaar is het electoraal niet zo interessant.
Lydia Lembeck 12
MaartenHLydia Lembeck 12
myrte van lonkhuijsenTake your pick... voors en tegens.
[Verwijderd]
micheline
Roland Horvath 7
GMO als Bayer willen niet omstakelen, zij willen hun cashcows, hun goedlopende producten zoals Roundup, optimaal uitmelken. Ook als de meeste bijen en - insecten dan sterven, ook als dat de ondergang van het meeste leven op aarde betekent.
2- Er moet veel meer openheid van zaken/ openbaarheid/ transparantie komen. Ook bij de onderhandelingen over 'vrijhandelsverdragen'. Die zijn vandaag de dag in hoofdzaak wetgevende vergaderingen.
3- De gedachte moet bij iedereen duidelijk worden dat de GMO regeren en dat regeringen als Rutte3 hun valse knechten zijn. De EU in Brussel is een secretariaat/ administratie van de echte regering van de EU: De GMO. Dat moet iedere dag in de media gezegd worden.
Rutte3, eerst de dividendbelasting trachten afschaffen, openlijk, bij klaarlichte dag en terwijl iedereen er bij staat, de 99% twee miljard bestelen.
En nu met de richtsnoer over de pesticiden speelt Rutte3 het geniepiger.
Iedereen in de EU weet allang dat verraad en bedrog door de overheden vandaag de dag bon ton is en algemeen aanvaard.
4- Er moet een vakkundige regering komen in NL/BE/EU. Nu zitten op de ministeries blijkbaar bij voorkeur niet deskundigen. Die nog niet eens kunnen kiezen uit de adviezen die hun worden gegeven.
Op financiën zit nu een jurist Hoekstra, CDA, die evenveel van financiën en economie afweet als zijn voorganger, een bio ingenieur, Dijsselbloem, PvdA: Totaal niets.
Op landbouw zit een economist Schouten, CU. evenals haar voorganger, een controleur en rechercheur van de NL belastingdienst, Kamp VVD; Beide: Kennis van landbouw; Onbestaande.
Wellicht was geen van de vier genoemden zich ooit bewust van enig kwaad in het beleid van NL en van de EU op financiën en op landbouw. Zij kunnen dus ten allen tijde onverantwoordelijkheid en ontoerekeningsvatbaarheid claimen. Zalig.
[Verwijderd]
Roland HorvathLydia Lembeck 12
[Verwijderd]Paul Sporken 10
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Paul SporkenDoor de impact. waar je over schrijft, gaat het sneller en wordt het groter en wordt duidelijk dat men kiest voor heel veel geld NU. Kinderen, kleinkinderen en hun nageslacht zijn niet belangrijk. In zulke families weten de kinderen hoe een koe een haas vangt. Ze klagen niet eens meer. Ze denken dat ze, net als hun ouders en grootouders ook 'gewoon' rijk zullen worden en bij de landelijke elite gaan horen. En het ergste is dat ze waarschijnlijk gelijk hebben ook. Dat het ten koste van andere mensen en flora en fauna gaat maakt ze niet uit. Ze willen niet begrijpen dat alles in elkaar past. Alles gelinkt is aan elkaar en als je een draadje uit het breisel weghaalt, je opeens geen trui meer overhoudt...
[Verwijderd]
Roland HorvathNiek Jansen 9
Roland HorvathRoland Horvath 7
Niek JansenMaar een minister, die niet eens een keuze kan maken uit de verschillende adviezen, die hem/haar worden gegeven, omdat hij/zij er niets van begrijpt, kan geenszins regeren. Beter is het dan een orang oetan, een chimpansee of desnoods een varken op die post te benoemen. Dan zullen de burgers tenminste begrijpen dat ze van die minister niet te veel moeten verwachten.
Deskundigheid en een redelijke ideologie zijn beide nodig.
In de EU Commissie, die een soort zakenkabinet is, hebben ze geen van beide. Dat is ook de bedoeling: De GMO willen de baas blijven. Dat is de reden dat het EU bestuur slecht is en corrupt. Wie een beetje inzicht heeft in de economie en een beetje fatsoen, hervat niet de TTIP besprekingen.
Hetzelfde gebeurt bij de benoeming van de regeringen in bvb. NL/BE. Deskundigheid is een nadeel.
En ideologie ook. Rutte3/NL en Michel2/BE zijn neoliberaal, zij doen wat de GMO van hen vragen.
Niek Jansen 9
Roland HorvathLydia Lembeck 12
Niek JansenSimon le Bon 3
Roland Horvathhttps://civileats.com/2019/01/11/the-sobering-details-behind-the-latest-seed-monopoly-chart/
Lijkt mij nogal logisch waarom deze het niet boeit dat de insecten massaal sterven; dat versterkt alleen maar hun monopoliepositie (=$$$$) Wie de controle over het voedsel heeft, heeft de macht.....
Lydia Lembeck 12
Simon le BonEric 185
Jeroen Wolf 4
En daar is dit gedoe (lees: compleet gebrek van visie en inzicht) in een uitvloeisel van. En vergis je ook niet dat het de beleidsmakers in 99,9% van de gevallen totaal geen verstand hebben van hetgeen waarvoor ze beleid maken. Dus geen bioloog of ecoloog die beleid maakt.
"Het is niet voor niets dat de woorden beleid en debiel uit exact dezelfde letters bestaan."
Lydia Lembeck 12
Jeroen WolfMike de Leeuw 2
Jeroen WolfJan Ooms 10
NEOLIBERALISME = GENOCIDE
Willem86 4
Lydia Lembeck 12
Willem86In het VK (vanmorgen op BBC1) hoor ik dat de armoede weer stevig aan het toenemen is. Toch wil de Tory partij doorgaan met Brexit. Tienduizenden banen kwijt schatte een meneer. Een ander is bang dat het er honderdduizend kunnen worden, of meer. Het gaat prima in Londen en ten Zuiden daarvan. Maar boven de Midlands heerst nu al groeiende armoede. En dat zei een SIR van NL afkomst en vertrouweling van Rutte, in Buitenhof. Die ziet het wel. Benieuwd hoe hij Rutte zal adviseren, maar ik ben bang: "Doorgaan!" Weet dat een lelietje van Dalen zo giftig is dat je er aan doodgaat. Niet op een fijne manier, maar wil je acuut uitstappen dan zijn er meer kruiden en planten die je van dienst kunnen zijn. Mocht je dat overwegen. Oa.: https://www.libelle.nl/huis-tuin-feestje/dodelijk-giftige-planten-tuin/
Jan Ooms 10
Lydia LembeckEn vergeet 'ons' 'koninklijk'huis niet....
Lydia Lembeck 12
Jan OomsWillem86 4
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Willem86Willem86 4
Lydia LembeckMarkdraaier 7
Lydia Lembecksquarejaw 5
The Beyonder 3
squarejawLydia Lembeck 12
The BeyonderHet kan dus: https://www.rtlnieuws.nl/magazine/artikel/4235626/op-zoek-naar-water-amara-kenia
Maar ook: https://www.uitzendinggemist.net/aflevering/120956/Vpro_Tegenlicht.html
en: https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2014-2015/groen-goud-2.html
Bert Verhoef 1
Zelf ondernemer en Boomkweker.
Dit artikel is een broodje aap.
Ik weet hoe de sector zich de laatste 30 jaar heeft ingespannen om het milieu te ontzien.
Maar op een of andere manier worden wij aangezien als een zooitje delinquenten.
De middelen die 30 jaar geleden gespoten werden waren meer dan 100x sterker als dat spul wat wij nu spuiten.
Ons slootwater heeft de chemische kwaliteit van drinkwater verkocht in flessen en pakken.
En nog moeten wij allerhande inspanningen verrichten om het slootwater schoner te maken.
Afgelopen jaar heb ik hiervoor een zinloze investering van 30.000 euro moeten doen.
deed ik dat niet kon ik een dikke boete krijgen.
Van dit soort artikelen die kant nog wal raken wordt ik dood moe.
En dat gezeur over de bij.
15 jaar geleden is men gestopt met het spuiten van onkruid bestrijding middelen in de beplanting.
Door de onhoudbare onkruid druk heeft men heel veel beplanting geruimd voor grasperken.
De particulieren hebben geen interesse in planten maar wel in een terras
En een mooie hardhouten schutting.
Waar moet de bij dan zijn stuifmeel halen.
Zelf kweken wij Frangula alnus Fine Line.
Van Augustus tot Oktober vol met de honingbij.
Ook Potentilla fruticosa Jackman's var is een plant die van juni tot augustus vol zitten met honingbijen.
In je appartement een lul verhaal over de bij schrijven kan ik ook wel.
[Verwijderd]
Bert VerhoefLydia Lembeck 12
[Verwijderd]Vandaag de oranje velden die je nu overal tegenkomt. Dode velden. Er groeit een monocultuur.
MaartenH 10
Bert VerhoefIs zoiets dan ook een broodje aap? En je hoeft niet hard te zoeken om nog veel meer te vinden..
Bert Verhoef 1
MaartenHNiets met bestrijdingsmiddelen te maken.
Op de kwekerij waar ik veel beregend had vol met insecten.
MaartenH 10
Bert VerhoefLydia Lembeck 12
Bert VerhoefArjen Kool 1
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Arjen Kool[Verwijderd]
Bert VerhoefBert Verhoef 1
MaartenHGraag de jaarcijfers van de laatste 6 jaar.
En hoeveel subsidie hebben ze voor het nieuwe onderzoek nodig.
Ik weet niet hoe het bij jullie zit maar bij ons sterf het alweer van de muggen dus voedsel genoeg voor de zwaluw.
Dus een broodje aap verhaal.
Lydia Lembeck 12
Bert Verhoefhttps://www.sovon.nl/nl/content/beleid
Simon le Bon 3
Bert VerhoefWanneer je met zulke voorbeelden komt weet ik er ook nog een wel een paar:
Als ik vroeger door de polder reed zat mijn auto aan de voorzijde helemaal vol met insecten, nu niet meer.
Muggen? Ik ben die rakkers al jaren niet meer in mijn slaapkamer tegengekomen.
Vogels? In mijn tuin zie ik er steeds minder, musen zie ik niet meer in mijn buurt, koolmeespopulatie is ook ernstig gedaald, enige vogels die het hier goed doen zijn duiven, kauwen, waterhoentjes, reigers, zwanen en nijlganzen. Kleinere vogels en vleermuizen steeds minder.
Adosh van der Heijden 4
Bert VerhoefBert Verhoef 1
Adosh van der HeijdenMeerdere soorten wilde bijen gezien.
Spuiten doe je op gewassen waar een plaag waargenomen wordt.
Elke 3 weken komt een planten dokter met hem maak je een schema en dat voer je uit.
Kost 1600 euro per jaar,maar dan gebruik je wat echt nodig is,er zit een stok achter de deur dat je het doet en deze man doet de hele dag niets anders dus weet precies wanneer een plaag ontwikkeld.
[Verwijderd]
Bert VerhoefMaar als producenten met hun verdienmodel zo makkelijk toegang hebben tot de overheid en daarmee noodzakelijk onderzoek kunnen frustreren (want daar gat het over) dan komen hier op deze site zorgen en boosheid naar boven.
Bert Verhoef 1
[Verwijderd]Middelen waar ik niet zonder kan.
Toen ik het tijdens een spuitlicentie cursus te horen kreeg schrok ik mij rot en heb 2 nachten niet geslapen.
Round Up nog niet maar dat is een kwestie van tijd.
glyfosaat is een onkruid bestrijding middel die vrij geproduceerd mag worden.
Er zit geen patent meer op.
Kost nu 12 euro de liter.
Al dat gelul op deze site van Monsanto en Bayern en roundup is de reinste flauwekul.
Bayern is er juist bij gebaat dat dit middel vervangen wordt voor een nieuw patent middel waar natuurlijk een van de bestanddelen glyfosaat is.
Bayern heeft Mosanto gekocht voor hun genetische manipulatie voorsprong.
In de USA is dit niet verboden maar in Europa wel.
Als je bestrijding middel vrij wil telen moet het mogelijk worden om genetisch een aardappel phytophthora vrij te maken,
Of ongevoelig voor het aardappel syste aaltje.
Wij lopen in Europa mijlen ver achter door ons bekrompen gedrag.
Vergeet een ding niet door onze agrarische sector hebben wij een groot betaling overschot.
En een gezonde economie.
Als dit verdwijnt en dat gaat gebeuren raakt onze economie in verval.
En worden wij een 2e Frankrijk.
Banken verliezen het vertrouwen al in de sector.
Arjen Kool 1
Bert VerhoefMarkdraaier 7
Bert VerhoefArjen Kool 1
Bert VerhoefLydia Lembeck 12
Adosh van der HeijdenMarla Singer 7
Bert VerhoefDat uit de vertrouwelijke communicaties blijkt dat de chemie reuzen een grote lobby invloed hebben niet verwonderlijk. Zij zullen alles op alles zetten om hun eigen belangen te behartigen en risico's bagatelliseren. Ze zullen waarschijnlijk ook niet schuwen om onderzoeken te vervalsen en wetenschappers om te kopen. Of eenvoudig weg hun klanten vals voor te lichten zodat ze meer omzet behalen. Als er miljarden op het spel staan gaan de meeste mensen zich heel anders gedragen.
Gerrit Zeilemaker 6
Bert VerhoefHet artikel stelt: "Er wordt (...) druk uitgeoefend door de ‘agro-industrie’, (...) door de belangengroepen van de agrarische sector en de Europese chemiesector." (...) "Ook land- en tuinbouworganisatie LTO" oefent druk uit. Waarom zouden ze dat doen als de sector zoals u zegt "zich de laatste 30 jaar heeft ingespannen om het milieu te ontzien" en veel minder spuit? Doen ze dat voor de lol of er wordt blijkbaar toch nog veel gespoten?
En sinds wanneer werken de agrarische sector (agro-industrie) en chemische sector samen. Ik ken geen boer die daar voor pleit. Het gaat dan ook niet om gewone boeren het gaat om miljardeninvesteringen. Bijen en insecten waar wij ons zorgen om maken interesseert ze geen moer.
Uw "slootwater heeft de chemische kwaliteit van drinkwater verkocht in flessen en pakken." Mooi dan kunnen die waterleidingsbedrijven ook wel weg. We gaan uit de sloot drinken! Welkom bij FTM.
Bert Verhoef 1
Gerrit ZeilemakerAlle gemeten cijfers van de laatste 10 jaar.
Iedere maand 12 maanden in het jaar.
2 tot 5 overtredingen op de 3000 metingen per jaar.
De cijfers van het sloot en rivier water zijn de minimum cijfers voor de tafelwaters.
De unie van waterschappen hanteren de zelfde cijfer al de EU voor tafelwaters
[Verwijderd]
Bert VerhoefBert Verhoef 1
[Verwijderd]Dit in het kader van de water kwaliteit en de plicht tot een spuitvrije zone.
Ben tussen kerst en oud en nieuw in 2014 begonnen met speurwerk.
Al gauw kwam ik tot de consequentie dat er veel geld te genereren valt in het onderzoek naar de bijensterfte.Mevr.Romee van der Zee heeft tonnen gevangen voor een rapport over de bijen sterfte.Ook het CML in Leiden vangt miljoenen Martina Vijver is daar een kei in.
Om een voorbeeld te geven de unie van waterschappen hebben 2 lobbyisten in Brussel en de LTO niet eens een.
Ergens heb ik ook het rapport van greenpeace nog over gewasbescherming middelen in de tuinplant.
Ik heb uit gerekend dat je 40.000 kilo Hosta blad moet op eten om aan de maximum toegestane hoeveelheid bestrijdingsmiddel te komen in drinkwater.
Ik wil ben in het bezit van alle meetgegevens van het oppervlakte water
in onze regio vanaf 1979 tot 2014.
Ik kan je verzekeren dat er in 1979 geen bij meer geleefd zou moeten hebben.
Dat wij hier überhaupt nog lopen is een raadsel.
Mijn werkgever is nu 80 en zijn werkgever is 96 geworden.
Die mannen hebben lopen spuiten met kwik middelen,Dieldrin,nicotine,Eldrin en god mag weten wat nog meer.
Elk jaar zie je de kwaliteit van het oppervlakte water verbeteren.
Of dit goed is vraag ik mij af.
Als je het slootwater kookt en filtreert kan je het gewoon drinken.
Jonge vissen zie ik niet meer.
Het barst wel van de zoetwater mossel.
Water planten zijn er niet meer dus ook geen schuilplaatsen voor de voor de vissen.
Dit komt ook deels omdat de buiten gebieden aangesloten zijn op het riool.
Er zit te weinig voedingstoffen meer in het water.
Nu zijn er nieuwe richtlijnen vanuit de EU over het gehalte fosfaat en nitraat in het oppervlakte water.
Omdat het veen verteerd komt daar veel van vrij in het oppervlakte water.
Ben benieuwd hoeveel geld daar weer aan verspild word
MaartenH 10
Bert VerhoefBij dat onderzoek kunnen verschillende belangen een rol spelen vanuit politiek en bedrijfsleven. Er zijn al diverse voorbeelden waarbij de onderzoekers leveren wat de opdrachtgever 'verwacht' (wil horen). Als de onderzoeker dat niet doet, kan dat weleens tot uitblijven nieuwe opdrachten leiden.
Dat is een nog veel breder probleem. In maatschappelijke discussies kunnen we steeds minder op de feiten vertrouwen en worden het discussies tussen geloofsrichtingen. Dat is een hele slechte zaak.
Arjen Kool 1
Bert Verhoefhttps://www.ltonoord.nl/nieuws/2018/03/27/brussel-lobbyist-tsjerk-terpstra
Jan Smid 8
Gerrit ZeilemakerEn over die zinloze investering die Verhoef moest doen, ik leef met hem mee. Ik heb het decennia lang geleden al zien gebeuren: de bakker bij om de hoek van de straat in mijn gemeente moest zijn bakkerij sluiten omdat hij weigerde te voldoen aan bepaalde eisen van luchtkwaliteit want mensen vonden de lucht niet lekker, ook de geur van het bakken van speculaas werd niet op prijs gesteld. En nu moet ik van Stientje van Veldhoven maar accepteren dat mensen gewoon open haarden en pelletkachels mogen gebruiken om te verwarmen. En stinken dat dit doet. De omgekeerde wereld.
Lydia Lembeck 12
Jan SmidJan Smid 8
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Jan SmidIk begrijp de omwonenden van de bakkerij wel. Idem als een frites tent. Als je voorbij loopt ruikt het zalig. Er uren in moeten zitten is niet leuk meer.
Pelletkachels zouden wellicht moeten kunnen, maar als ze zo stinken, dan zijn ze bestemd voor vrijstaande huizen met 1000m2 om de woning heen. Of alleenstaande boerderijen. Niet in bebouwde gebieden. Overigens vind ik elke hout, of multi fuel kachel stinken. Moeten we niet naar terug willen.
Jan Smid 8
Lydia LembeckOver die bakkerij, de omwonenden klaagde niet. Niemand begreep wat er mis wat met de installatie .
[Verwijderd]
Bert VerhoefJan Smid 8
[Verwijderd]Lydia Lembeck 12
Jan SmidBert Verhoef 1
[Verwijderd]Een middel dat sinds dit jaar verboden is en tegen mossen gebruikt werd over
potten.
Dit jaar zijn er 35 middelen uit het gewas bescherming middelen pakket verdwenen verboden door de EU.
Dit betekend dat de prijs van voedsel snel zal stijgen.
Krijgen we genetisch gemanipuleerd spul uit de USA of plat gespoten spullen uit China.
Al de productie van voedsel,bollen en sierproducten gaan naar buiten Europa.
Lang leve de Europese Unie.
By the way de RABO bank en de ABN AMRO lopen echt niet meer warm om de sector te financieren.
[Verwijderd]
Bert VerhoefBert Verhoef 1
[Verwijderd]en in welke regio zit je.
Bert Verhoef 1
[Verwijderd]Bert Verhoef 1
[Verwijderd]Dit gebruiken ze op armere zand gronden het bevat veel mineralen en houd de meststoffen beter vast.
Dat strooi je voor de grondbewerking uit.
Lydia Lembeck 12
Bert VerhoefGeen wonder dat het oranje wordt? Er moet dus Round Up in zitten.
En over de velden: https://www.gelderlander.nl/achterhoek/geel-oranje-akkers-science-fiction-nee-landbouwgif~a761790f/
https://vroegevogels.bnnvara.nl/nieuws/roundup-kleurt-landschap-oranje
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/wederom-kleuren-nederlandse-akkers-oranje-geel-door-gebruik-van-het-omstreden-middel-glyfosaat~b74c696a/
Bert Verhoef 1
Lydia LembeckMaken wij gebruik van groenbemesters.
Of afrikaantjes als er aaltjes in de grond zit of bladrammenas of Soedangras.
Ik laat het altijd door mijn grond frezen,
Het stinkt enorm.
Vaak moet je het nog en keer doodspuiten.
Maar wij hebben het nodig voor het bodemleven.
Andere kiezen voor dood spuiten en dan onder frezen.
Stinkt minder.
Hou er rekening mee dat door al dit negatief nieuws de landbouw zal verdwijnen uit Nederland.
Behalve dat het voedsel duurder wordt wordt het landschap een grote verwaarloosde bende.
Ook is er geen controle meer op de voedselproductie.
Je heb maar te eten wat er geïmporteerd wordt.
Lydia Lembeck 12
Bert VerhoefAls het zo vreselijk stinkt moet je eens kijken of er brandnetel in zit. Dat is meststof, maar na voorbereidingen gaat dat wel heel erg stinken. Het werkt ook tegen luizen bv.
Bert Verhoef 1
Lydia LembeckZitten jullie gehate bijenmiddelen.
Lydia Lembeck 12
Bert VerhoefWe zitten in een transitieperiode. Elke poging om het beter te doen dan tot voor kort gebeurde is toe te juichen. Maar zonder controle gaat het niet lukken.
Bert Verhoef 1
Lydia LembeckAls ik net voor de sluiting nog een grote inkoop doe ben ik geheid de sjaak.
Restanten probeer je in de opbruik termijn op te maken.
De meeste middelen zijn schofterig duur.
Maar mag je maar 1 of 2 x per jaar gebruiken.
Dus met zo een fles doe je al een paar jaar.
De oplossing van dit probleem zit niet in de gewasbescherming.
Er is meer aan de hand.
Anders had er 30 jaar geleden veel minder insecten geweest dan nu.
Ook moet ik concluderen dat de journalist niet goed informeert
is.
Anders had hij ook alles geweten over het productie verbod.
Ik ben blij dat ik dit gelezen heb.
Weet ik in ieder geval dat deze club niet de mijne is.
En stop ik ook met het lidmaatschap.
Lydia Lembeck 12
Bert VerhoefArjen Kool 1
Lydia LembeckSimon le Bon 3
Bert Verhoefhttps://nl.wikipedia.org/wiki/Glyfosaat
Lydia Lembeck 12
Simon le BonJan Ooms 10
Bert VerhoefWat dat tegenwoordige spul daarmee niet automatisch óngevaarlijk maakt.
Simon le Bon 3
Jan OomsEn daar zit toch de crux; zolang het niet gevaarlijk is voor de volksgezondheid (van menzen) wordt het gauw afgedaan als ongevaarlijk/het valt wel mee. Intussen sterven er steeds meer soorten uit.
Eigenlijk is er maar één parasiet waarvan de populatie flink uitgedund (teruggebracht tot 5% van het huidige aantal) zou moeten worden: de mens. Dat zou in één keer een hoop problemen oplossen.
MaartenH 10
Simon le BonLydia Lembeck 12
MaartenHM.a.w. als ik scherp ben, dan is dat, omdat ik weet hoe het voelt: beslissen om geen kinderen te krijgen. Ook nu nog af en toe een gevoel van pijn dat ik het 'gemist' heb. Toch was het verstandig.
MaartenH 10
Lydia LembeckKlein vraagje, hoe lang gaat het duren om dmv geboortebeperking tot de door Simon gewenste 5% reductie te komen? Vandaar mijn sarcasme. Verder is de mens geen parasiet maar een plaag.
De mens zorgt vooral voor menselijke ellende. De dierenwereld maakt het niet zoveel uit. Bijen gaan toch dood. Alleen de balans wordt verstoord. Maar er stelt zich altijd een nieuwe balans in. De mens gaat het leven op aarde niet vernietigen, alleen zichzelf een hoop ellende aandoen.
Zou het ons lukken om verstandiger te worden en niet alleen dat, maar ook om dat in daden, effectief beleid om te zetten? Als dat moet gebeuren, moet dat in Europa gebeuren + enkele westerse landen daarbuiten. Voor het gemak reken ik Japan daarbij, en verder Nieuw Zeeland, Australië en Canada. USA niet. Azië, Afrika, Midden- en Zuid-Amerika ook niet afgezien van een enkel klein land misschien.
In Europa is de kans voorlopig ook klein gezien de invloed van het bedrijfsleven en de vervlechting van politiek en bedrijfsleven. De mensen willen wel denk ik, althans genoeg mensen.
Lydia Lembeck 12
MaartenHHet kan een oplossing zijn. Maar dan met het wereldwijd geregeld worden. Zie ik niet gebeuren. Ik zal niet herhalen wat ik vind dat moet gebeuren.
Markdraaier 7
MaartenHMaartenH 10
MarkdraaierArjen 2
Bert VerhoefBert Verhoef 1
ArjenMevrouw Vijver,
Deze site is pas aangepast zodat je er bijna geen informatie meer af kan halen.
In Naaldwijk en Poeldijk had men meer dan 1000 overtredingen in 2012 tot 2014.
In Boskoop mijn plaats 5.
Glaskracht het clubje van Poeldijk en Naaldwijk heeft een convenant gesloten met de toenmalige staatssecretaris mevr. Dijksma van de PVDA.
Wie in godsnaam geeft of de christen unie of de PVDA zo een economisch belangrijke post.
Als men 95.5%schoner werd met een zuiveringsplicht mocht men veel meer verschillende middelen spuiten.
Nog steeds 45 overtredingen.(en wij inmiddels nog maar 2)
Wat schets mijn verbazing deze zuivering plicht geld ook voor ons bedrijf.
Ik heb mijn kas waar ik in stek en bijna geen water gebruik moeten recirculeren.
Kosten €30.000
Die journalist is een prutser en weet niets van de hoed en de rand.
Even voor de goede orde ga naar Richtlijn 98/83/EG van de raad van 3 november 1998.
Ga naar pagina L330/41 direct onder deel A
Daar staat voor water dat in flessen of verpakkingen te koop wordt aangeboden geldt de volgende eisen.
Ga naar Maas Rijn en Donau verdrag 2008 en je komt de zelfde eisen tegen maar dan voor rivier en slootwater.
Wie is er deskundig hij of ik.
Maffia is het.
Arjen 2
Bert VerhoefTen tweede: ik ben de laatste om te beweren dat het huidige beleid met vreemde constructies als de zuiveringsplicht en het beruchte 'standaard water' van de WUR effectief of consistent zijn. Maar laten we wel wezen: dat is nou eenmaal het gevolg van het samenspel van allerlei lobby's en niet de schuld van één persoon of partij.
Ten derde wil ik ook nog wel geloven dat jij in je bedrijfsvoering al een flinke inspanning hebt geleverd om te proberen te voldoen aan de eisen die gesteld worden vanuit dat zwalkende, ineffectieve beleid. Voor de sector als geheel is het echter verreweg nog niet voldoende. Je kunt de atlas van CML diskwalificeren, maar het bewijs is overweldigend. Zie bijvoorbeeld ook dit stuk in The Guardian van vandaag: https://www.theguardian.com/environment/2019/apr/08/pesticides-antibiotics-polluting-streams-europe-wildlife
Tenslotte alvast even een voorschotje op mogelijke excuses:
- het zijn niet de boeren, maar particulieren die dit veroorzaken door hun groene stoepjes te behandelen: aantoonbaar onjuist, obv verbruikscijfers en locaties
- dit zijn middelen die zijn getest en veilig bevonden: niemand gelooft op dit moment nog dat die tests, die ook het resultaat zijn van stevige lobby door de industrie, nog erg veel zeggen over de veiligheid voor mens en ecosysteem. In de laatste plaats de lobbyisten zelf. Zie ook deze klassieker, een lobbyist voor Monsanto die toch liever zelf geen glyfosaat binnenkrijgt: https://www.youtube.com/watch?v=QWM_PgnoAtA
Lydia Lembeck 12
ArjenMilieuvriendelijk (op die ene na w.b. de stroom)
Gebruik je afvalwater! Stel je hebt lekker je huis schoongemaakt met allesreiniger. Gooi die vuile emmer niet weg, maar gebruik hem om je groene aanslag mee te verwijderen. Je moet overigens dan wel biologische allesreiniger hebben gebruikt. Dat is namelijk veel beter voor het milieu.
Bij de bouwmarkt kan je voegenzand kopen. Dit fijne zand strooi je over de groene tegels, bezem het uit en het zand schuurt het mos weg. Zo zijn je voegen ook weer gevuld.
De hogedrukspuit. Daarmee verwijder je moeiteloos de groene aanslag. Let er wel op dat je hogedrukspuit geen hogere druk heeft dan 60-70 bar, dan spuit je ook niet de kiemen van de beplanting open. Verder moet je oppassen met poreuze stenen. Als je met teveel druk spuit dan kunnen de poriën open gaan en ben je volgend jaar verder van huis. Houd afstand dus bij het spuiten! Tip voor het spuiten op tegels: gebruik een roterende wasborstel dan wordt je zelf ook niet zo smerig.
Moniek
Bert VerhoefEn wat voor investering was dat dan? Wat erg!
Niek Jansen 9
Volg in deze animatievideo de lobbytour tussen de 30.000 lobbyisten, die in Brussel werkzaam zijn om het EU beleid te beïnvloeden en zelfs in veel gevallen te bepalen.
In een van de bijlagen bij het FTM-artikel merkt de auteur Vincent Harmsen op dat EFSA (European Food Safety Authority) dan uiteindelijk op 28 febr.2018 toch het gebruik van z.g. 'neonics' als pesticide afgeraden heeft, terwijl dat voor bijen dodelijke gif sinds de jaren 90 op grote schaal mocht gebruikt worden.
Adosh van der Heijden 4
Lydia Lembeck 12
Adosh van der HeijdenEpistels vinden ze ook wel aardig, maar de woorden van de Bergrede bv, hoor je daar zelden.
Niek Jansen 9
Lydia Lembeckf. van Dam 6
Niek JansenWij mensen hoeven de bijen niet uit te roeien met rotzooi.
Wees blij met de bij...
Lydia Lembeck 12
Niek JansenMike de Leeuw 2
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Mike de LeeuwHandig om christelijk opgevoed te zijn. Zelfs nu, terwijl ik al decennia geen christen meer ben. Bewaar het goede...