Bijltjesdag bij Rabobank

  Rabobank heeft vier bankiers die bij het Libor-schandaal betrokken waren ontslagen. Plus: de coöperatieve bank schrapt de komende jaren 10 procent van zijn personeelsbestand in Nederland.

  'Ze zouden te hoge of juist te lage rentetarieven hebben doorgegeven om hun Rabo-collega’s op de handelsvloer te bevoordelen', de vier bankiers die de bank in 2008 en 2011 zou hebben ontslagen. Dat bericht vandaag Het Financieel Dagblad, dat zegt dit te hebben gehoord van verschillende bronnen uit de financiële wereld. De bank zelf geeft geen commentaar op de zaak.
   
  De betrokken medewerkers zouden na een intern onderzoek zijn ontslagen wegens manipulatie van de Libor. Ze werkten op een afdeling in Londen, buiten het zicht van de rekenmeesters van het hoofdkantoor in Utrecht. Inmiddels heeft de bank zich uit verschillende rente-panels teruggetrokken. Alleen de euro, pond en dollar krijgen nu nog een rente-stempel van Rabobank.
   
  Meer details over de Rabobank en de Libor-affaire in de krant zelf, of op de site (beperkt toegang).
   
  Ontslagen
  Gisteren werd ook bekend (de primeur was van RTL Nieuws) dat Rabobank 3000 FTE's gaat schrappen de komende jaren. De meeste banen sneuvelen door natuurlijke afvloeiing. Dat is zo'n 10 procent van het aantal werknemers in Nederland, waar 35.000 mensen werken. 
   
  De bank zegt te moeten snijden in de kosten als gevolg van de hogere kapitaaleisen die aan banken worden gesteld. Daarnaast hangt er een bankenbelasting in de lucht en moeten banken meer betalen voor het depositogarantiestelsel. De kosten voor het binnenlands bedrijf van Rabobank moeten dalen van €4,5 miljard naar €4 miljard in 2016. 
   
  Het beknibbelen op personeel past in een wereldwijde trend. Ook ABN Amro en ING deden dat eerder. Door de coöperatieve structuur van Rabobank moet het besluit nog bekrachtigd worden door de lokale banken. 
   
  Over de auteur

  Redactie

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid
  Verbeteringen of aanvullingen?   Tip de auteur Annuleren