Bijltjesdag bij vermogensbeheerders

Het provisieverbod voor vermogensbeheerders is in aantocht en vooral de kleine spelers zullen de klos zijn. Het FD meldt vandaag dat mogelijk een kwart van de vermogensbeheerders zal verdwijnen.

In het FD wordt vandaag een somber beeld geschetst van de markt van vermogensbeheerders. Gert Jan Geels, de voormalig directeur van vermogensbeheerder Eureffect (vorig jaar failliet gegaan) voerde in opdracht van participatiemaatschappij AMP een marktonderzoek uit. Hij bezocht 130 vermogensbeheerders.

Bijltjesdag
Hoewel het aantal vermogensbeheerders met een AFM-vergunning steeg van 176 in 2007 naar 202 in 2012, verwacht Geels dat daar de komende drie of vier jaar bijna een kwart van zal verdwijnen. De reden: de stijgende kosten voor een vermogensbeheerpraktijk en de dalende inkomsten. Belangrijkste oorzaak: vermogensbeheerders mogen vanaf 1 januari 2014 bij het aanbieden van beleggingsfondsen geen vergoedingen meer opstrijken van fondshuizen. Het provisieverbod, dat inmiddels al in werking is getreden bij hypotheek-en verzekeringsbranche, zal de marges naar verwachting verkleinen omdat klanten een kritischere houding aannemen zodra ze zwart-op-wit de advieskosten voorgeschoteld krijgen. Geels verwacht dat de inkomsten maar liefst 30 tot 40 procent dalen als gevolg van de nieuwe regelgeving.

De inkomsten staan ook onder druk doordat het belegde vermogen de afgelopen jaren is afgenomen vanwege de onrust op de financiële markten. Het gangbare verdienmodel, op basis van een percentage over het belegde vermogen, komt daardoor bij vermogensbeheerders verder onder druk te staan.

 

Prijzenslag

Vorig jaar maakte Van Lanschot al de radicale beslissing om alle klanten onder de 5 miljoen euro de deur te wijzen. [Aanvulling: Van Lanschot benadrukt per email dat deze grens enkel betrekking heeft op de zakelijke dienstverlening aan familiebedrijven met een omzet van meer dan 5 miljoen euro. "Het gaat in dit verband nadrukkelijk niet om vermogensbeheer." Waarvan akte.]

De jacht op volumes wordt geflankeerd door grote vermogensbeheerders zoals Rabobank die inzetten op kostenverlagingen door het advies te automatiseren en klanten zelf ook online aan het werk te zetten. Ze ontketenen daarnaast een prijzenslag met all-in tarieven van 0,7 of 0,8 procent van het beheerd vermogen. Kleine vermogensbeheerders worden volgens Geels daarmee uit de markt geprijsd. “Zij ontdekken dat tarieven van 1 procent of nog minder, vaak geen kostendekkende bedrijfsvoering mogelijk maken.” Het omslagpunt ligt volgens hem bij een beheerd vermogen van 70 miljoen euro. “Dan kun je het met twee of drie man nog net redden.”
Het vinden van een uitweg zal lastig worden volgens René Kuijs, oprichter van de Triangel Groep, een financiële planner en vermogensbeheerder in Alkmaar. “De meeste vermogensbeheerders hebben jarenlang met weinig inspanning veel geld verdiend. Nu kunnen ze de draai naar de nieuwe werkelijkheid niet meer maken.”


Een consolidatieslag ligt op de loer, maar branchevereniging VV&A geeft aan dat ze zich niet herkent in het zwart-omrande beeld van de vermogensbeheersector. Voorzitter Theo Andringa benadrukt in het FD dat kleinere vermogensbeheerders zich juist hard hebben gemaakt voor het provisieverbod. “Ik hoor al tien jaar dat er een consolidatiegolf aankomt, maar die is er nooit gekomen. Ook nu denk ik: eerst zien dan geloven.”
 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Redactie
Redactie
Gevolgd door 593 leden