Bijna 2500 Britse bankiers verdienden meer dan een miljoen

  Het bankwezen van het Verenigd Koninkrijk heeft veruit de meeste grootverdieners.

  De European Banking Authority (EBA), de bankentoezichthouder van Europa, heeft berekend dat er in 2011 in het Verenigd Koninkrijk 2436 bankiers werkten die in dat jaar meer dan een miljoen euro verdienden. Dat staat in schril contrast met het aantal van Duitsland (170), Frankrijk (162), Spanje (125), Italië (96) en Nederland (36).

  Het is dan ook niet gek dat juist onder politici uit het Verenigd Koninkrijk weerstand was tegen het bonuslimiet van de Europese Unie. Toch hebben de Britten niet kunnen voorkomen dat bankiers in Europa vanaf volgend jaar geen bonus mogen krijgen die hoger is dan het jaarsalaris. Dat wetsvoorstel is al door de Europese Unie goedgekeurd. 

  Hogere salarissen 
  Volgens de Britse minister van financiën George Osborne leidt de beperking van de bonussen er alleen maar toe dat de jaarsalarissen omhoog gaan. Ook meldde hij dat de bankiersbonussen al 80 procent lager zijn dan voor de crisis. Gemiddeld verdienden de Britse grootverdieners uit het bankwezen in 2011 een beloning van 1,44 miljoen euro.

  In Spanje verdienden de grootverdieners het meest: gemiddeld bijna 2,44 miljoen. De 36 geluksvogels uit Nederland streken gemiddeld 1,48 miljoen op. De Nederlandse minister van financiën, Jeroen Dijsselbloem, wil het bonusplafond nog lager leggen dan de Europese Unie al doet. Hij hoopt dat de bonussen in Nederland worden gemaximeerd tot 20 procent van het jaarsalaris.

  Nul grootverdieners
  Er zijn ook EU-landen waar geen enkele bankier in 2011 een zeven cijferige remuneratie mocht incasseren. Dat zijn: Bulgarije, Tsjechië, Estland, Letland, Litouwen, Malta, Roemenië en Slovenië, zo blijkt uit het rapport. Voornamelijk bankiers uit de Oostbloklanden moeten het dus met minder doen.

  In crisisgebied Griekenland waren er toch nog twee bankiers die zich een veelverdiener mochten noemen.

  De European Banking Authority komt aan het einde van dit jaar met een uitgebreider rapport over de bankiersbonussen binnen de Unie.

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Ruben Munsterman

  Ruben Munsterman heeft als fanatiek aanhanger van de zesjescultuur tijdens zijn studie journalistiek meer The Wall Street Jou...

  Volg Ruben Munsterman
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren