Bijna los van het socialisme

Terwijl veel Westerse landen de laatste jaren met staatsinjecties de economie op de been houden, is Polen sinds 2008 flink aan het privatiseren.

Het Poolse ministerie van Financiën heeft bekendgemaakt dat het een aandeel van $5,1 miljard in de staatsgecontroleerde bank PKO Bank Polski in september naar de beurs gaat brengen. Daarmee komt het privatiseringsproces in een stroomversnelling. In totaal gaat de overheid dit jaar $11,4 miljard op de Warsaw Stock Exchange aanbieden.

Opruiming
De verkoop is onderdeel van een privatiseringsprogramma dat begonnen is in 2008,  en heeft als doel om het overheidsaandeel in een aantal grote bedrijven terug te brengen naar 25% tot 30%. Ook worden er honderden kleine en middelgrote bedrijven voor 100% verkocht of opgedoekt. Veel van deze bedrijven zijn inefficiënt.

Poolse aandelen zijn populair bij buitenlandse investeerders. Dat komt door de sterke overheid, het solide Bruto Binnenlands Product en de rustige politieke arena. Dat weet John Kelly, een topman bij accountantskantoor KPMG. Zo zegt hij dat de republiek de nummer vier in Europa is wanneer het gaat directe buitenlandse investeringen.

Krachtmotor
Eenentwintig jaar geleden vonden er in Polen de eerste vrije verkiezingen plaats. Als eerste land achter het ijzeren gordijn werd Polen democratisch. Inmiddels is het Oostblokgebied uitgegroeid tot de "power motor" van Centraal- en Oost-Europa.

Polen is vergeleken met zijn buren Hongarije en Tsjechië wel een achterblijver op het gebied van privatisering. Maar dat komt volgens een economoon van Barclays Capital omdat deze landen weinig te privatiseren hadden.

Het verkopen van de overheidsaandelen zijn de laatste stappen van Polen in de afbouw van het socialisme.Geschreven door Ruben Munsterman