Bill Gates en Kofi Annan opperen milde straf voor frauderende weldoener Gupta

2 Connecties

Relaties

Fraude

Werkvelden

Filantropie
1 Bijdrage

Prominenten nemen het op voor Rajat Gupta, een zakenman die filantroop is maar tevens de bak in moet vanwege handelen met voorkennis.

De rechter bepaalt 24 oktober wat de straf wordt voor Rajat Gupta. Afgelopen zomer werd Gupta schuldig bevonden aan handelen met voorkennis omdat hij vertrouwelijke informatie had gelekt aan Raj Rajaratnam, destijds hedgefondsmanager van Galleon Group. Gupta is een bijzondere man. Niet alleen omdat hij een prominent zakenman is die gefraudeerd heeft, maar ook omdat de beste man tegelijkertijd een fanatiek filantroop is.

Gupta was van 1994 tot 2003 de directeur van de prominentste consultancyfirma ter wereld: McKinsey & Company. Daarnaast kluste hij bij in de besturen van winstmachines als Goldman Sachs, Procter & Gamble, American Airline, maar ook bij non-profits als The Gates Foundation en The Global Fund.

In 2008 heeft Gupta illegaal tips gegeven aan Rajaratnam over een investering van 5 miljard dollar van Berkshire Hathaway. Rajaratnam, die met een vermogen van meer dan een miljard ook nog wel eens enkele miljoenen aan goede doelen schonk, werd een jaar geleden veroordeeld tot 11 jaar cel omdat hij de hoofdrolspeler was in de grote fraude. Het is de hoogste straf ooit uitgedeeld bij een insider trading-zaak. De Galleon Group is na het boven water komen van het schandaal opgedoekt.

Hoewel de maximale straf voor effectenfraude in theorie uit zou kunnen lopen tot 20 jaar cel, hoeft Gupta waarschijnlijk maar enkele jaren te brommen. De filantropische fraudeur was namelijk één van de tipgevers en niet - zoals Rajaratnam - de spil in het web.

Bill Gates, de rijkste man van Amerika, vraagt de rechter om een milde straf op te leggen aan Gupta vanwege zijn verdiensten voor de maatschappij. “I wanted to add my voice to those of other friends and colleagues of Rajat Gupta who are writing to you in order to round out Rajat’s profile”, aldus de oprichter van Microsoft.

Maar niet alleen Gates vraagt vergiffenis. Ook Kofi Annan (die als secretaris-generaal van de Verenigde Naties praktisch de allerhoogste diplomaat ter wereld is) stuurde de rechter een brief. “I urge you to recognize Rajat for the good that he has done in this world, to give him the credit that he deserves for helping others, and to take into account his effort to improve the lives of millions of people.” Gupta heeft zich veel ingespannen voor de Verenigde Naties.