Bill Gates zou Wilders willen tonen hoe Afrikaanse kinderen worden gered

2 Connecties

Onderwerpen

Bill Gates

Personen

Wilders

Microsoft-miljardair Gates vreest voor Nederlandse bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking en denkt dat Geert Wilders nog is te redden

Superondernemer Bill Gates is vanzelfsprekend iemand die overal mogelijkheden en kansen in ziet en een optimistische kijk op de wereld heeft. Zo zijn ondernemers, zeker die van Amerikaanse makelij. En dus denkt Gates dat hij ook nog iets aan het geperoxideerde geval Wilders zou kunnen doen.

"Ik zou de heer Wilders graag meenemen naar Afrika en hem laten zien hoe daar met duizend dollar een kinderleven wordt gered. Ik denk dat hij zijn standpunt over het korten op ontwikkelingssamenwerking meteen zou veranderen", aldus Gates in de Volkskrant. Hij sprak met de krant en ook het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen en liet hen weten ongerust te zijn over het Nederlandse voornemen om op ontwikkelingssamenwerking te bezuinigen. De wijzigingen in het beleid die dit kabinet wil doorvoeren komen, zijn te danken aan de PVV. Wilders wil de ontwikkelingshulp het liefst helemaal afschaffen. "Weg met de ontwikkelingshulp", schreef hij eerder in een column.

 

Verrast door Rutte
Nederlanders zijn volgens Gates altijd een voorbeeld voor de wereld geweest waar het aankomt op ontwikkelingshulp. "En nu wil juist Nederland zijn bijdrage terugbrengen tot onder 0,7 procent van het bbp. Dat kan grote consequenties hebben voor de inspanning die andere landen nog willen doen".

Gates ook verrast dat premier Mark Rutte hem tijdens een persoonlijk gesprek tijdens het World Economic Forum in Davos niets heeft gezegd over een mogelijke wijziging van het Nederlandse beleid. Gates is iemand die via de Bill & Melinda Gates Foundation voortdurend ijvert voor hulp aan kansarmen in Afrika en andere plekken op aarde.

Gates adviseert het kabinet Rutte om de succesverhalen van de Nederlandse ontwikkelingshulp beter te communiceren.

Gates werd vrijdagavond door de radioprogramma Met het Oog op Morgen ('t Oog) geïnterviewd. Hier het geluidsfragment