‘Binnen vier jaar droogte in Zuid-Europa’

Volgens het World Resources Institute krijgen we in Europa binnen vier jaar te maken met serieuze watertekorten, met gevolgen voor de voedselproductie en de watervoorziening. Een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Nature toont aan dat een eerder voorspeld verschijnsel van klimaatverandering zich inderdaad aan het voltrekken is: de bewolking trekt steeds meer naar de poolgebieden.

Hoe waait de wind? Volgens de theorie die Nederlanders waarschijnlijk kennen als de wet van Buys Ballot uit de aardrijkskundeboeken gaat dat zo: bij elke breedtegraad hoort een hoge- of lagedrukgebied en lucht verplaatst zich van een gebied met maximale naar een gebied van minimale druk. Dat is wind.

Maar de theorie over de globale luchtstromen behoort eigenlijk toe aan de Britse 18e-eeuwse meteoroloog George Hadley, die ontdekte dat de luchtstromen rond de evenaar en de 30 graden noorder- en zuiderbreedte worden veroorzaakt door opstijgende lucht rond de evenaar. Deze breedtes zijn bekend als de 'Hadley Cell'.

Hun conclusie: de bewolking trekt steeds meer naar de poolgebieden

Nu heeft een aantal wetenschappers, veelal werkzaam bij de University of California, een artikel, getiteld Evidencefor climate change in the satellite cloud record, gepubliceerd in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Nature, met daarin het verslag van een onderzoek waarvoor satellietdata van de afgelopen 25 jaar zijn onderzocht. De conclusie: de bewolking trekt steeds meer naar de poolgebieden. Daarmee is volgens het World Resources Institute het bewijs geleverd voor een nieuwe concrete aanwijzing voor klimaatverandering.

"Telkens blijkt dat het verschil tussen vraag en aanbod van water in met name Zuid-Europese landen steeds groter wordt"

De Hadley Cell zet uit. Dat heeft, aldus het World Resources Institute, grote gevolgen voor de watervoorziening en voedselproductie. Op basis van het bekende Fifth Assessment Report van de Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) en de database van de Food & Agricultural Organization (FAO) van de VN, heeft het World Resource Institute een wateratlas gemaakt. De beschikbare kaarten zijn zeker de moeite waard om eens te bekijken. De atlas laat zien dat de landen rond de subtropen de grootste last gaan krijgen van watertekorten: 33 landen krijgen de hoogste stressfactor mee. Veertien daarvan liggen in het Midden-Oosten.

De interactieve visualisatie toont voorspellingen van de watervoorziening tot en met het jaar 2040. Je kunt kiezen: wil je een optimistisch, normaal of een pessimistisch scenario zien? Welke optie je ook aanklikt, telkens blijkt dat het verschil tussen vraag en aanbod van water in met name Zuid-Europese landen steeds groter wordt en de watertekorten dus nijpender.

Bijna 60 procent van al het geïrrigeerde landbouwareaal krijgt met ‘waterstress’ te maken

Ook voorspellen deze scenario's dat bijna 60 procent van al het geïrrigeerde landbouwareaal met dergelijke ‘waterstress’ te maken krijgt. In een eerdere publicatie beargumenteerde de Amerikaanse ngo dat de Afrikaanse voedselproductie ten zuiden van de Sahara, ook een probleemgebied, zou moeten verdriedubbelen om de groeiende populatie in 2050 te kunnen voeden.

De datakaarten over water zijn hier te bekijken, kaarten met relatie tot de voedselvoorziening zijn hier te vinden.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Sem van den Brink

Schrijft voor Follow the Money over Wageningen en alles wat daarmee te maken heeft.