Bitcoin flashcrasht

2 Connecties

Relaties

Vertrouwen Bitcoin

De digitale munteenheid Bitcoin bereikte onlangs nieuwe hoogten, gisteravond crashte de koers echter dramatisch.

Bitcoin begon te afgelopen weken een heuse hype te worden. Alexander Klöpping mocht aanschuiven bij DWDD om vol optimisme te verhalen over de voordelen van digitaal geld, dagbladen begonnen erover te schrijven en beleggingsanalisten moesten ook op eens ook wat van de digitale munteenheid vinden. In een kaarsrechte lijn schoot de koers van Bitcoin omhoog. Kon men begin deze week nog voor ongeveer 135 dollar een blokje code aanschaffen, gisteren noteerde de koers even 260 dollar.  

 

Net als in juni 2011, toen de koers van Bitcoin in rap tempo met 90 procent kelderde, sodemieterde de koers gisteravond opnieuw ineen. Op het dieptepunt noteerde Bitcoin 125 dollar, bijna een halvering.

 

De afgrond waar Bitcoin-speculanten woensdag in tuimelden 

 

Bitcoin is volledig afhankelijk van het vertrouwen van de deelnemers. En vertrouwen is erg precair. Geen wonder dus dat Bitcoin onderhevig is aan zulke enorme koersschommelingen. Het blokje digitale code heeft nul intrinsieke waarde. Er is geen enkele garantie dat er vraag zal zijn of blijven naar Bitcoin.  

Dat is bij 'staatsmunten' wel anders. Iedereen moet immers belasting betalen in euro's, waardoor, zelfs als men het vertrouwen verliest, er nog steeds vraag zal zijn naar euros, simpelweg omdat men geen deurwaarder over de vloer wil. Er is een goede reden waarom 'staatsmunten' niet zulke enorme schommelingen laten zien als Bitcoin, de ultieme achtervangfunctie van de staat maakt het juist een stabiele munt. 

Met koersschommelingen zoals die zich de afgelopen weken hebben afgetekend lijkt de toekomst van Bitcoin als nieuw betalingsmiddel niet meer dan een mythe. Want welk bedrijf wil afrekenen in een valuta die de ene maand 10 dollar kost, de volgende 260 dollar, en de volgende 125 dollar? Er is al genoeg onzekerheid in de wereld.