Black Swan uit Wolfsburg

5 Connecties

Relaties

Fraude Aandelenmarkt

Organisaties

Volkswagen

Werkvelden

Economie Beleggen

Het leek belegger Jan Dwarshuis een nietszeggend berichtje: de testwaarden van VW diesels blijken veel hoger dan de opgave van de fabrikant. Maar niets daarvan, het bleek te gaan om een rasechte 'zwarte zwaan' van epische proporties, een onverwacht detail, waarvan niemand de gevolgen had overzien.

De afgelopen maand kwam ik met een belegger in gesprek die van mening was dat de wereld alleen nog maar bestaat uit zogenaamde ‘black swans’. China, Griekenland, de vluchtelingenproblematiek, de Fed, de uitpuilende schuldenberg; de rij met problemen werd opeens wel heel erg lang. In mijn ogen belichaamde deze belegger perfect de huidige gemoedstoestand van Mr. Market; depressief en nauwelijks voor reden vatbaar. De afgelopen week kwam er slechts één zwarte zwaan overvliegen, te weten uit Wolfsburg.

Onschuldig

Afgelopen zondag las ik een berichtje over VW en de problemen met de emissieuitstoot van hun diesels in de VS. Het berichtje leek mij redelijk onschuldig, maar nu weten we wel beter. Het was een ‘black swan’ in optima forma. De bescheiden ingenieur Daniel Cardner legde de discrepanties bloot tussen de waarden die VW had opgegeven en de werkelijkheid. Opvallend is dat deze testresultaten volgens Cardner al ruim anderhalf jaar op het internet circuleren. Cardner is zelfs door VW benaderd met vragen over de resultaten. Ik neem u mee naar de jaren zeventig van de vorige eeuw tijdens de oliecrisis. Autoproducenten beleefden een zware periode, hetgeen bij VW niet anders was. VW heeft veel te lang vastgehouden aan de productie van de Kever wat het bedrijf destijds in grote problemen heeft gebracht, al zal men dit in Wolfsburg niet snel willen toegeven. De introductie van de Golf in 1974 werd een doorslaand succes en is één van de opmerkelijkste turnarounds in de autogeschiedenis.

Shortsqueeze

Medio 2008 komt de toenmalige Porsche chef – Wendelin Wiedeking – op het lumineuze idee om VW over te nemen. Wiedeking heeft daarbij het boek Opties voor Dummies gelezen en gaat opgewekt aan de slag. Het leidt tot de grootste shortsqueeze die ik ooit heb meegemaakt, een waarbij veel hedgefunds voor kapitalen het schip in zijn gegaan. Tot op de dag van vandaag heerst er een machtsstrijd binnen het VW concern, hetgeen zorgwekkend is.
Beleggen is autorijden met een beslagen voorruit
Ironisch genoeg zou het mij niet verbazen als uitgerekend uit de Porschegelederen vandaag de nieuwe CEO van VW wordt voorgedragen. Ik kan dit alleen maar toejuichen. Beleggen is autorijden met een beslagen voorruit; VW maakt dit proces er niet eenvoudiger op. Deze week noteerde VW zelfs even onder de 100 euro. Voor speculanten en andere snelle vermogensbeheerders een uitgelezen kans om het aandeel op te pakken. Maar bij lange termijn beleggen spelen meer factoren een rol waarbij het vertrouwen in het management en de medewerkers bijvoorbeeld een cruciaal onderdeel vormen. Een aandeel is zo gekocht, maar een lange termijn-verbondenheid richting een onderneming vraagt om veel meer dan dat.

Blinde Ambitie

VW heeft waarschijnlijk in haar blinde ambitie om de grootste autoproducent ter wereld te worden willens en wetens fraude gepleegd. Velen gingen VW voor waarbij Siemens, Ahold, Enron, World Online, Baan, Imtech en Tesco mij als eerste te binnen schieten. Feit is dat er as we speak meer ondernemingen een scheve schaats rijden, alleen is dit lastig te ontrafelen. De kwestie Herbalife is daarbij een aardig voorbeeld om eens nader te onderzoeken. VW heeft een hele lange weg te gaan om haar reputatie en vertrouwen te herstellen richting klanten en aandeelhouders. Ik ben heel benieuwd hoe de marketingafdeling van VW dit gaat aanpakken. Dat een beurskoers opveert is leuk voor het optische korte termijn-gewin, maar ik vermoed dat ondergetekende voorlopig als aandeelhouder bij VW niets te zoeken heeft. Rest mij u een goed weekend te wensen.
  Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.