Blatter zag weer een perfect WK

5 Connecties

Relaties

Oranje Blatter WK World cup

Locaties

Zuid-Afrika
0 Bijdragen

Natuurlijk. De scheidsrechters deden alles goed, niemand vond de vuvuzela vervelend en de stadions waren helemaal niet leeg. FIFA-baas Sepp Blatter spreekt.

Gevraagd naar zijn visie op het zondag afgelopen WK in Zuid-Afrika, neemt Blatter graag even de moeite om een paar misverstanden uit de weg te ruimen.

 

Oké, misschien hebben de scheidsrechters wel eens wat over het hoofd gezien (denk aan het doelpunt van Lampard tegen Duitsland, het buitenspel van de Argentijn Tevez, de aanslag van Nigel de Jong in de finale die zeker meer dan geel verdiende), maar dat hoort er nu eenmaal bij.

 

Beste scheidsrechters
“We werken met de beste scheidsrechters in de wereld. Maar ook scheidsrechters zijn mensen en maken fouten, net als iedereen”, aldus Blatter. (Precies met dat argument roept de rest van de wereld overigens al jaren om het gebruik van tv-beelden als hulp voor de scheidsrechters, een roep die potentaat Blatter nog steeds opzichtig tracht te negeren.)

 

Interessanter is wellicht nog de kwestie van de lege stadions. Tv-kijkers over de hele wereld konden zien dat vooral bij de wedstrijden in de poulefase de tribunes soms maar voor iets meer dan de helft gevuld waren, en dat bij het populairste sportevenement ter wereld. Volgens de FIFA-baas viel het allemaal wel mee: “Vergeet niet dat 95 procent van de tickets gewoon verkocht is.”

 

Neefje
Dat de stadions toch vaak deels leeg waren, kwam volgens Blatter vanwege de geringe populariteit van zogeheten hospitality tickets. Voor deze dure arrangementen was de interesse van het publiek een stuk minder dan verwacht, waardoor veel stoelen in wedstrijden als Algerije-Slovenië uiteindelijk niet gevuld waren. Blatter: “Het enthousiasme was niet hetzelfde als bij andere WK's.”

Pikant detail: het neefje van ome Sepp heeft belangen in het Zwitserse bedrijf dat namens de FIFA de hospitality tickets exclusief op de markt mocht brengen. Het is nog maar de vraag of het bedrijf met de ticketverkoop break-even heeft weten te draaien. Zijn familieleden worden dus niet altijd beter van Blatters nepotisme.

 

Ondanks de financiële tegenvallers zag Blatter een vrijwel perfect WK: "Als je kijkt naar het enthousiasme in Afrika en de rest van de wereld, de miljoenen televisiekijkers en de supportersfeesten in de hele wereld, moet ik zeggen dat dit een heel speciaal WK was."

 

stefan@ftm.nl