Kantoor Blaustein in 2016

Witteboordencriminaliteit wordt veronachtzaamd, terwijl daar absurd veel geld in omgaat. Lees meer

Dankzij de talloze belastingverdragen met andere landen is Nederland in de afgelopen decennia uitgegroeid tot een van de voornaamste belastingparadijzen op aarde.

 

Niet alleen lopen de geldstromen van de grootste bedrijven op aarde langs de Amsterdamse Zuidas, ook is de Nederlandse wet- en regelgeving zeer geschikt voor fraudeurs en witwassers. Tegelijkertijd is door onderbezetting in het opsporingsapparaat de pakkans voor deze financiële misdaden minimaal. FTM gaat op zoek naar de witteboorden die hun diensten verlenen aan criminelen, onderzoekt waarom de politiek geen hardere maatregelen neemt en hoe het ‘woud’ aan onderzoeksinstanties beter zou kunnen functioneren.

27 artikelen

Kantoor Blaustein in 2016 © Maarten Hartman / ANP

OM eist twee jaar cel tegen trustdirecteur Vadim Blaustein

1 Connectie

Personen

Vadim Blaustein
2 Bijdragen

De officier van justitie heeft gisteren een gevangenisstraf van twee jaar geëist tegen de 45-jarige Vadim Blaustein, directeur van het gelijknamige Amersfoortse trustkantoor. De officier omschreef hem als een ‘klassiek geval van een financiële dienstverlener die op alle fronten fraudeert.’

De afgelopen week publiceerde Follow the Money over het reilen en zeilen van het Amersfoortse trustkantoor Blaustein CS en van de eigenaar ervan, Vadim Blaustein.

Van 2006 tot en met 2016 hielp Blaustein rijke Russen aan een Nederlandse verblijfsvergunning. Hij regelde nepbanen voor hen bij bedrijven die hij zelf had opgericht. Het salaris dat zij daar ontvingen, hadden ze via een omweg zelf gefinancierd. Op deze wijze kwamen bijvoorbeeld voormalige bankiers en een oud Playboy-model Nederland binnen.

Ook verzweeg hij tegen de fiscus dat hij zijn klanten op buitenlandse bankrekeningen liet betalen

Volgens de aangifte van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) hebben 24 mensen zo de kennismigrantenregeling misbruikt. In de tenlastelegging heeft de officier van justitie elf gevallen opgenomen. Gisteren was de eerste zittingsdag van de strafzaak tegen Blaustein. Follow the Money was erbij.

Vadim Blaustein, die in Sint-Petersburg is geboren en op zijn 17e naar Nederland kwam, maakte zich volgens de officier ook schuldig aan witwassen en belastingontduiking. Blaustein liet zich door zijn klanten betalen op buitenlandse bankrekeningen in onder meer Monaco, de Bahama’s en Hong Kong. Van daar ging het geld naar stichtingen die in Nederland vastgoed kochten.

Dat gebeurde ook met een villa in Amersfoort waar Blaustein in 2010 ging wonen. Hij heeft de villa nooit als bezit bij de fiscus opgegeven. Ook verzweeg hij tegenover de fiscus dat hij zijn klanten op buitenlandse bankrekeningen liet betalen.

Gisteren verscheen Blaustein – die inmiddels in Dubai woont – niet ter zitting. Volgens een medisch rapport kampt hij met een ‘ernstige vorm van prostaatkanker die niet meer geneest’. 

Wel verscheen Blausteins halfbroer Slava, die jarenlang door Vadim als voetveeg en manusje-van-alles is gebruikt. Hij moest bedrijven inschrijven bij de Kamer van Koophandel en pinpassen en creditcards van Vadim beheren. Tegen hem eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan de helft voorwaardelijk. De eis viel laag uit, omdat Slava in de ogen van de officier louter in opdracht had gehandeld.

Over Vadim Blaustein oordeelde de officier harder. Die misbruikte zijn financiële kennis om gelden wit te wassen. ‘Dit deed hij met een vertrouwenwekkende trustvergunning van De Nederlandse Bank,’ aldus de officier.

‘In de loop der jaren werd zijn handelswijze steeds professioneler, in die zin dat er steeds meer schakels tussen werden gezet en de geldstromen steeds complexer werden. Er werd voortdurend gegoocheld met lege vennootschappen in belastingparadijzen, constructies met nepeigenaren, stromannen en -vrouwen, stichtingen en lange overboekingsketens. Dit alles om de criminele activiteiten aan het zicht van de autoriteiten te onttrekken.’ Dit ‘heeft het verloop van het onderzoek ernstig bemoeilijkt en vertraagd,’ zei de officier.

De officier hield rekening met de leugenachtige houding van Blaustein die als ‘een rode draad’ door zijn leven loopt

Met zijn praktijken verdiende Blaustein naar schatting zeven miljoen euro. Hoewel er op flink wat panden en een luxe auto (een Bentley) beslag is gelegd, is het moeilijk om al het geld terug te krijgen. Navorderingsaanslagen die de Belastingdienst aan zowel hem als zijn bedrijven heeft opgelegd, zijn vooralsnog oninbaar gebleken.

In zijn strafeis hield de officier rekening met de leugenachtige houding van Blaustein die als ‘een rode draad’ door zijn leven loopt: ‘Dat begon al in 1995 toen hij tegenover de IND loog dat hij wees was.’

Over Blausteins kwaal zei de officier: ‘Een dergelijke ziekte wens je niemand toe.’ Maar omdat in de medische verklaring niet wordt gerept van een risico van overlijden op korte termijn, acht de officier een gevangenisstraf niet onmogelijk: ‘Ook in detentie is medische zorg beschikbaar.’

Tot slot hield de officier van justitie rekening met de aandacht die Follow the Money aan Blausteins zaak besteedt: ‘Dat is niet prettig voor Blaustein – al moet dat niet overdreven worden nu hij immers in Dubai verblijft, waar die publicaties niet of nauwelijks zullen worden gelezen.’

De rechtszaak gaat donderdag verder met de pleidooien van de advocaten van Blaustein en van zijn halfbroer. Een datum voor de uitspraak is nog niet bekend.