'Blijf bouwen aan dit mooie land'

3 Connecties

Relaties

Premier

Personen

Mark Rutte

Locaties

Nederland
3 Bijdragen

Binnenkort richt Mark Rutte zich met een toespraak recht uit het hart tot de hardwerkende Nederlander. Columnist Jan Bennink mocht alvast spieken in de speech van onze demissionaire premier.

Publicist Jan Bennink heeft de hand gelicht op een nog geheim gehouden speech van onze demissionaire minister-president Mark Rutte. In deze toespraak, met een lach en een traan, spaart de happy VVD-single _ sinds Pieter Cort van der Linden de eerste liberale premier van Nederland _ zichzelf bepaald niet.

 

Beste hardwerkende Nederlander,

Ik richt me op deze stralende dag in augustus graag tot u vanuit het torentje in Den Haag. Omdat u het bent die mij nog maar enkele jaren geleden enthousiast en vol overtuiging hebt gekozen als uw premier.

 

Ik zeg het u ronduit. Het spijt me dat deze periode niet is geworden wat ik er van had verwacht.

Het gaat me aan het hart dat de vergoeding voor uw werkverkeer niet langer belastingvrij kan zijn. Daar had ik, als uw premier, helaas geen vat op.

Het spijt me ook dat de vergoeding voor uw kinderopvang helaas moet verdwijnen. Kop op.

Excuus voor 68 procent belasting

En ook bied ik graag excuus aan voor de 68 procent belasting die u, dokter en u, succesvol ondernemer, wellicht zal doen besluiten elders te gaan wonen. Ik vraag u: doe dat niet. Blijf bouwen aan dit mooie land.

Daarnaast en daar wil ik toch een punt van maken, spijt het mij, als uw premier, dat ik mijn belofte aan u helaas moet loslaten als het gaat om de hypotheekrenteaftrek. Daar kan en wil ik niet omheen. Maar soms moet je in mijn positie terugkomen op eerder gedane uitspraken.

Winkels op zondag dicht

Dan beste lieve winkeliers, fijne enthousiaste mensen. Ondanks mijn verkiezingsbelofte, kon ik niet anders dan uw winkels op zondag dicht houden. En ook gaat het me aan het hart dat juwelier tijdens mijn regeerperiode het gevaarlijkste beroep van Nederland is geworden. En dat terwijl ik u een veiliger land beloofde.

En dan een woord van spijt tot u, lieve gehandicapten en chronisch zieken, ook al bent u niet zo vaak 'hard werkend' en is 'ziek zijn' vaak een keuze, toch wil ik u mijn excuses aanbieden voor het vervelende gesol met uw centjes. Zo had ik het u niet beloofd. En ook spijt het me, beste homo's, dat ik achteraf niet de macht had om weigerambtenaren te weigeren. Soms gaan de dingen zoals ze gaan.

En dan u, mijnheer Robesin uit Zeeland, Ik had u een droge Hedwigepolder beloofd in ruil voor uw cruciale steun. Waarvoor dank. Helaas ziet het er naar uit dat ik mijn woord aan u niet gestand kan doen. Het tij zit even tegen.

Niet opnieuwbaar verkiesbaar stellen

En verder spijt het mij dat het ons niet is gelukt om het ESM, dat zo noodzakelijke pakket maatregelen voor Europa, waarmee we absoluut geen soevereiniteit verliezen, uit de media te houden. Waardoor u onnodig ongerust bent geworden.

U begrijpt beste Nederlanders, dat ik mij niet opnieuw verkiesbaar kan stellen als lijsttrekker van de VVD en niet nogmaals uw premier kan worden.

Maar bedenk u goed, dat ik straks, als uw nieuwe Eurocommissaris, het belang van Nederland nog beter zal kunnen dienen. Beloofd is beloofd.'

(Jan Bennink is publicist en reclameman)