Blijft euro rollen zonder Griekenland?

Griekenland glijdt verder weg door de politieke chaos. Daarmee nadert het afscheid van het land uit de Eurozone. Maar de Eurozone kan dit exit aan volgens ratingbureau Fitch.

Europa kijkt met angst en beven naar de bakermat van de democratie.  Bijna niemand houdt er nog rekening mee dat een regering in Griekenland wordt geformeerd nu het politieke krachtenveld daar is opgeblazen na de parlementsverkiezingen van afgelopen zondag. Alles wijst erop dat het land binnenkort opnieuw naar de stembus gaat.

 

Ondertussen stapelen twijfels zich op: wat gebeurt er als de redders van de euro de volgende keer naar Griekenland afreizen en vaststellen, dat het land zijn bezuinigingsafspraken niet meer kan nakomen? En wat gebeurt er als de noodhulp van miljardenleningen niet meer worden uitgekeerd aan Griekenland?
 

Om deze vragen te beantwoorden, moet Europa er eerst uit zijn met de volgende kernvragen volgens het Duitse tijdschrift Der Spiegel. Zoals: Wat gebeurt er werkelijk met Europa als een land de Eurozone verlaat? Hoe groot zal de deuk in het vertrouwen richting de financiele markten zijn? Zal er een domino-effect ontstaan, die ertoe zal leiden dat andere EU-Lidstaten met enorme schuldenlasten zoals Portugal en Spanje ook afscheid nemen van de Eurozone?


Geruststellende boodschap
"Valt Griekenland, dan valt de euro", is een veelgehoord adagium onder economische experts. Maar Paul Taylor, voorzitter van het gerenommeerde ratingbureau Fitch zit op een geheel andere lijn. Als Athene brandt, dan is er met de Euro niet zo veel aan de hand, zo is de strekking van zijn geruststellende boodschap aan Der Spiegel.

 

Volgens de topeconoom leidt een eventueel einde van Griekenland niet tot een requiem van de Eurozone. Laat staan dat de euro gelijk zou kelderen. 'Een exit van Griekenland betekent niet het einde van de euro', stelt Taylor in een interview met de meest invloedrijke en grootste opinietijdschrift van de Bondsrepubliek.  'Maar bovenal heeft Duitsland fundamenteel belang bij handhaving van de huidige monetaire unie.'

 

Zonder de euro komt de economische supermacht van Europa namelijk in de hoek waar de klappen vallen, betoogt Taylor daags na afloop van het 42ste economische symposium in het Zwitserse St. Gallen. 'Indien de Deutsche mark zou worden heringevoerd, zal die sterk in waarde stijgen tegenover de andere munten. Daar zou de exportindustrie, dé motor van de Duitse economie, door getroffen worden. Dat is niet iets wat Duitsland graag zou hebben, zelfs niet als één of meerdere landen de eurozone verlaten.'