
Hoe de cocaïne-business een onstuitbare vijand werd. Lees meer
Cocaïne is van een legaal medicijn uitgegroeid tot een illegaal succesproduct waarmee heel veel geld wordt verdiend. Waarom is de handel in cocaïne zo gegroeid? En waarin schuilt het gevaar voor de samenleving? Heeft bestrijding op nationaal niveau wel zin? FTM verdiept zich in de internationale cocaïnehandel.
Blijven praten over ‘ondermijning’ hindert opsporing van drugs
De onderschatting van de cocaïnehandel
Video explainer: drugskartels bestaan niet
Het succes van de cocaïne-business
Zonnige cocaïne-vertakkingen zonder einde
Hoe de cocaïnehandel mondiaal explodeerde
De roots van cocaïne
De harde waarheid over cocaïnehandel
© Lisa van Casand
Blijven praten over ‘ondermijning’ hindert opsporing van drugs
Officieel zijn politiek, politie en Justitie eensgezind over een harde aanpak van drugs. Maar drie recente rapporten laten zien dat veel politiemensen en wetenschappers beseffen dat the war on drugs faalt. Sommigen pleiten zelfs voor legalisering. Het massale gebruik van het modewoord ‘ondermijning’ in de strijd tegen de misdaad werkt averechts. ‘Beleidsmakers geven geen prioriteit meer aan de aanpak van ondermijnende drugscriminaliteit.’
Als je niet beter weet, zou je kunnen denken dat de Nederlandse overheid de strijd tegen drugs en ondermijning daadkrachtig aanpakt. In mei kwam de Amsterdamse driehoek (politie, Openbaar Ministerie (OM) en burgemeester) met het plan Driehoek tegen drugscriminaliteit, met daarin maar liefst 23 maatregelen om drugs terug te dringen.
Het past bij de harde aanpak die landelijke politici al langer voorstaan. In 2018 uitte minister van Justitie Ferd Grapperhaus (CDA) al de ambitie om in ieder geval pillen en coke het land uit krijgen. Een jaar later bepleitte hij minder festivals in de strijd tegen drugs.
Het heeft niet geleid tot minder drugsgebruik, zoals blijkt uit de Nationale Drug Monitor. Of je nu kijkt naar cocaïne, XTC of cannabis: het is allemaal makkelijk verkrijgbaar, bij stabiele of zelfs dalende prijzen.
Geen enkel effect
Follow the Money heeft de afgelopen weken in een zesdelige serie uitvoerig beschreven hoe de wereld van de cocaïne echt in elkaar zit – en dat Nederland daar niet tegen opgewassen is. Politici, drugsbestrijders en media houden al decennia het beeld in stand dat machtige drugskartels de cokehandel domineren. Door die kartels te ‘onthoofden’ (bijvoorbeeld door het uitschakelen van kopstukken als Pablo Escobar) zouden de autoriteiten de drugsmisdaad dan een zware klap toebrengen.
In werkelijkheid bestaat de drugswereld uit losse en flexibele netwerken, die tegenvallers soepel opvangen. Het uitschakelen van kopstukken of het in beslag nemen van recordvangsten hebben daarom nooit een blijvend effect. De geschiedenis en wetenschappelijk onderzoek laten zien dat harde repressie niet werkt, maar daar rust een taboe op bij Nederlandse beleidsmakers.
Toch is het beleid achter de schermen aan het schuiven. Wie goed oplet en niet alleen de samenvattingen leest, merkt dat een meer realistische en kritische benadering van drugs en ondermijning nu ook in officiële onderzoeksrapporten en nota’s begint door te dringen.
Toch is het beleid achter de schermen aan het schuiven
Neem bijvoorbeeld het net verschenen Driehoek tegen drugscriminaliteit. Dat rapport plaatst, na de opsomming van 23 maatregelen tegen drugs, vrijwel tegen het einde ineens een paar vlijmscherpe observaties. Politie en OM melden geregeld dat ze grote bedragen cash en partijen cocaïne in beslag hebben genomen. Dat lijken zichtbare successen, al is het de vraag of ze ook echt effectief zijn.
Dan schrijft de Amsterdamse driehoek: ‘Politie en het OM constateren dat spelers in de drugshandel gelaten omgaan met dergelijke ingrepen van de overheid. Ze lijken het haast te beschouwen als ingecalculeerd verlies. Een illustratie daarvan is dat het rechercheren, opsporen en uitnemen van handelswaar nagenoeg geen invloed heeft op de consumentenprijs op straat. Er zijn kennelijk zoveel drugs op de markt, dat een grote inbeslagname totaal geen invloed heeft op de dagprijs. Daarmee heeft het dus ook geen invloed op de georganiseerde criminaliteit.’
Dit is precies wat critici van the war on drugs, zoals oud-staatslieden en oud-politiemensen wereldwijd al jaren zeggen: de bestrijding ervan heeft geen enkel effect op aanbod, vraag en prijs. Hoewel deze conclusie, zeker in het huidige politieke klimaat in Nederland, tamelijk opvallend is, verbindt de Amsterdamse driehoek er verder geen consequenties aan.
Brisante constatering
Dat doen twee andere rapporten wel. Politie en Wetenschap publiceerde afgelopen maand een serie onderzoeken naar de kwetsbaarheid van Nederlandse havens en vliegvelden voor drugssmokkel en andere criminaliteit. Eén studie, Ondermijning langs zijpaden, concludeert dat de overheid nauwelijks zicht heeft op wat er gebeurt in kleine havens, jachthavens en lokale vliegvelden in Zeeland en Brabant. Eerder onderzoek had vergelijkbare conclusies getrokken over havens in Noord-Nederland.
Het is onduidelijk of de waargenomen drugssmokkel in de kleinere havens alleen maar het topje van de ijsberg is. Dat is een brisante constatering, want de politie gaat er nu vanuit dat buitenlandse drugshandelaren vooral afkomen op de voordelen van ‘Nederland Distributieland’: grote mainports zoals Schiphol en de Rotterdamse haven en uitstekende verbindingen te land, ter zee en in de lucht met de rest van de wereld. Dat er een hoop cocaïne in containers via Rotterdam wordt binnengesmokkeld, staat vast.
Het is onduidelijk of de waargenomen drugssmokkel in de kleinere havens het topje van de ijsberg is
De gemeente Rotterdam, politie en douane hebben een ambitieus plan van aanpak bedacht om de gaten in de Rotterdamse haven te dichten. Als de overheid er de komende jaren in zou slagen om met strenge controles cocaïne uit de Rotterdamse haven te weren – en dat is een grote ‘als’ want coke laat zich nauwelijks tegenhouden – dan kan deze dus moeiteloos ergens anders in Nederland aan land gebracht worden. Politie, douane en gemeenten hebben immers amper zicht op wat daar gebeurt.
En dat zijn niet alleen de kleine havens. Een tweede rapport van Politie en Wetenschap, Van verhalen naar verbalen, laat met pijnlijk schurende details zien hoe kwetsbaar de Amsterdamse haven, inclusief IJmuiden, is voor drugssmokkel en hoe ineffectief de aanpak ervan.
Iedereen praat erover, niemand weet precies wat het is
Nutella-winkeltjes
De belangrijkste conclusie is dat we op moeten houden met het woord ‘ondermijning’. Die term dook in 2009 voor het eerst op in een nota van de Amsterdamse politie en betekent ruwweg het binnendringen van de onderwereld in de bovenwereld.
Ondermijning maakt een hoop los bij beleidsmakers, maar heeft een averechts effect op de aanpak. ‘De politiek krijgt er hoogrode konen van, maar in de aanpak werkt het begrip verlammend en frustreert het de samenwerking,’ schrijft veiligheidsexpert en bijzonder hoogleraar Polarisatie & Veerkracht aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) Hans Boutellier in het voorwoord. ‘Dat is de harde conclusie die we hier moeten trekken, waarbij we – om misverstanden te voorkomen – niet twijfelen aan de goede intenties van de meeste van de betrokken diensten en functionarissen.’
Het probleem is dat een duidelijke definitie ontbreekt en ondermijning bijna alles kan zijn: van Nutella-winkeltjes met een onduidelijk verdienmodel tot motorbendes en drugshandel. Het kan professionals in de uitvoering zelfs verlammen, omdat ‘ondermijning’ over van alles en niets gaat. Er zijn allerlei samenwerkingsverbanden en strategische beraden tegen ondermijning, terwijl politiemensen en ambtenaren zich afvragen waarop ze zich nu concreet moeten richten.
‘Vroeger spraken we over georganiseerde misdaad, maar de politie kreeg het niet voor elkaar om de criminelen allemaal te pakken te krijgen. Dus iemand heeft het briljante idee gekregen om dat nu ‘ondermijning’ te noemen, dan zijn we van de georganiseerde misdaad af,’ zo citeert het rapport een Amsterdamse ambtenaar. Het begrip ‘ondermijning’ is nu al zo’n tien jaar een buzzword onder beleidsmakers: iedereen praat erover, niemand weet precies wat het is.
Het probleem is dat een duidelijke definitie ontbreekt en ondermijning bijna alles kan zijn
Follow the Money schreef al eerder kritisch over de vaagheid en de slordigheid rond ondermijning. In 2019 schreven journalist Jan Tromp en bestuurskundige Pieter Tops het alarmerende rapport De achterkant van Amsterdam in opdracht van burgemeester Femke Halsema. Dat rapport zat vol feitelijke onjuistheden en onbewezen stellingen. Zo beweerden Tops en Tromp ten onrechte dat econoom Brigitte Unger het totaal aan jaarlijks witgewassen drugsgeld op acht miljard euro schatte, terwijl Unger het in haar rapport voor het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) op drie miljard euro becijferde.
Dat klinkt misschien als frikkerige kritiek, maar die slordigheid werkt nu door in het beleid. De Amsterdamse driehoek citeert in het net verschenen Driehoek tegen drugscriminaliteit nog slordiger: ‘Tops en Tromp wijzen op een WODC-rapport uit 2018 waarin wordt gesteld dat er in Nederland jaarlijks vele miljarden euro’s worden witgewassen.’ En dat terwijl het oorspronkelijke rapport van Unger met de drie miljard euro gewoon gratis te vinden is bij het WODC.
Deze slordigheid is meer dan storend. Door een exact getal (‘drie miljard euro’) te veranderen in ‘vele miljarden’ introduceert de driehoek onnodige vaagheid en angst over de omvang van criminaliteit. Dit laat zien hoe praten over ondermijning verlammend kan werken, ook al noemt Boutellier dit voorbeeld zelf niet.
Ketensamenwerking
Bij de aanpak van ondermijning hoort standaard nog een ander buzzwoord: ketensamenwerking. Politie, OM, gemeenten, inspecties, Belastingdienst enzovoorts werken samen en delen informatie.
Dat blijkt in de praktijk zeer moeizaam te gaan. Diensten bewaken hun eigen dossiers als tijgers en zijn niet erg geneigd samen te werken. ‘Mijn ervaring is dat men samenwerking best een sympathieke gedachte vindt, maar dat de uitvoering al snel gefrustreerd werd door individuele belangen van de diverse partners. Men wil graag de eigen boontjes doppen en zit niet te wachten op bemoeienis of inmenging van, bijvoorbeeld, de politie,’ zo zegt een anonieme politiemedewerker in Van verhalen naar verbalen.
Diensten bewaken hun eigen dossiers als tijgers
De overheid ondermijnt zichzelf op deze manier, zo schrijven de onderzoekers. Ze pleiten dan ook voor het aanstellen van een ‘havenmarinier’: een functionaris die alle verschillende overheidsdiensten gericht en met gezag kan aansturen. Op zich lijkt die functie een goed idee, maar of het echt zou helpen is de vraag.
Het dieptepunt voor de auteurs van Van verhalen naar verbalen was de opheffing van het team Bestrijding Ondermijning. Terwijl de onderzoekers in november 2019 tijdens een actiedag in de haven meeliepen met de politie Amsterdam, de FIOD, het Havenbedrijf en de Inspectie Leefomgeving, bracht het Algemeen Dagblad ’s middags het nieuws dat juist dat team opgeheven zou worden wegens capaciteitstekorten.
Deprioritering
Er was meer blauw op straat nodig. Let wel, dat was een paar maanden nadat burgemeester Femke Halsema het alarmerende rapport De achterkant van Amsterdam van journalist Jan Tromp en bestuurskundige Pieter Tops in ontvangst had genomen. Halsema beloofde toen ‘eensgezind en vasthoudend optreden’ aan de raad.
De auteurs van Van verhalen naar verbalen spraken enkele leden van het team Bestrijding Ondermijning. ‘Voor hen is het volledig onbegrijpelijk dat juist dít team ermee moet stoppen, juist omdat zo de ondermijnende drugscriminaliteit vrij spel wordt geboden. Daarnaast, het tast de geloofwaardigheid van de eigen organisatie aan: politiemensen gaan weg, vragen zich of de politie nog een geloofwaardige partner is.’
‘Het tast de geloofwaardigheid van de eigen organisatie aan’
Het werkt allemaal als olie op vuur, schrijven de onderzoekers. ‘Er vindt ondermijnende drugscriminaliteit plaats, maar we zien het niet goed genoeg (mede door het ondermijningsconcept) en nu mogen we niet eens meer proberen om het te gaan vinden. Deprioritering vormt daarmee de nekslag voor de uitvoerende aanpak.’
Het woord ‘deprioritering’ klinkt saai en ambtelijk maar is cruciaal: het betekent dat beleidsmakers geen prioriteit meer geven aan de aanpak van ondermijnende drugscriminaliteit. ‘Het vicieuze aan het deprioriteren van de aanpak in de haven van bovenaf is dat het vervolgens onderop leegloopt. Als vanuit de leiding ondermijnende drugscriminaliteit niet als prioriteit gezien wordt, waarom zou het dan op operationeel niveau wel als prioriteit gezien moeten worden?’, vragen de respondenten in de uitvoering zich af.
Legalisering
En dat gebeurt niet alleen in de Amsterdamse haven. Deze ‘vicieuze cirkel van deprioritering van de aanpak van ondermijnende drugscriminaliteit’ is ook te zien bij de Noord-Nederlandse zeehavens en transportknooppunten in Noord-Brabant en Zeeland.
Terwijl politici zoals Ferd Grapperhaus en Femke Halsema dus een harde aanpak van drugs beloven, zien de politiemensen die het moeten doen hun budgetten teruglopen – of zelfs hun hele team opgeheven worden omdat er ‘blauw op straat’ nodig is.
Een makkelijke uitweg is er niet. Het is duidelijk dat het huidige Nederlandse beleid niet houdbaar is: aan de ene kant harde taal over de bestrijding van drugs en aan de andere een versnipperde, halfslachtige aanpak. Een spijkerharde aanpak werkt ook niet, zoals de FTM-serie over cocaïne heeft laten zien. Zeker niet als die aanpak alleen landelijk is en een mondiaal perspectief ontbreekt.
Legalisering is dan een logische optie. Ook binnen de Nederlandse politie zijn daar inmiddels voorstanders van te vinden. De Brabantse recherchechef Rienk de Groot heeft al eens openlijk gepleit voor een discussie over de legalisering van cannabis. Oud-officier van Justitie en VVD-wethouder in Breda Greetje Bos pleitte al voor legalisering van cannabis en XTC.
Het is duidelijk dat het huidige Nederlandse beleid niet houdbaar is
Van verhalen naar verbalen laat ook een paar politiemensen aan het woord die pleiten voor legalisatie (zie afsluitend kader). Dat is geen populair geluid in het huidige politieke klimaat, dus of hun plannen een kans maken is onzeker. Maar hoe het drugsbeleid er ook uit komt te zien, het moet in ieder geval op feiten gebaseerd zijn. Politici moeten een eerlijk en realistisch beeld schetsen. Het heeft geen zin burgers de stuipen op het lijf te jagen met verhalen over ondermijnende drugsmisdaad – om vervolgens de rechercheteams die die misdaad moeten bestrijden, weg te bezuinigen.
Van verhalen naar verbalen citeert een paar anonieme politiemensen die kritisch zijn over the war on drugs:
‘Ik vind dat de verdovende middelen moeten worden vrijgegeven, dan kunnen wij ons bezighouden met andere dingen: zedenzaken, mensensmokkel. Mensen worden als vee in een auto gestopt. Ik kan me daar niet mee bezighouden omdat ik bezig ben met drugssmokkel. Het is een illusie om verdovende middelen uit de wereld te krijgen. Mensensmokkel vind ik veel erger dan drugssmokkel. Ik heb daar meer moeite mee, met name hoe de mensen behandeld worden.’
Een andere politiefunctionaris vraagt zich af waarom drugs zoveel prioriteit krijgen: ‘Drugs vervoeren is wel heel erg slachtofferloos.’
51 Bijdragen
Stein Engelen 2
Tobias Kuners of Koenders 3
Niek Jansen 9
Tobias Kuners of KoendersNederland zou best het voortouwkunnen nemen in de legalisering van drugs zoals wij dat ook deden met ons tolerante beleid mbt soft drugs en zoals Portugal nu al als enige land de legalisering van alle drugs in praktijk brengt.
Bart de Koning 4
Niek JansenNiek Jansen 9
Bart de Koninghttps://www.demorgen.be/nieuws/ook-dit-waren-de-amerikaanse-verkiezingen-decriminalisering-harddrugs-slavernij-geschrapt-en-een-hoger-minimumloon~b3b76d34/
Sylvia Stuurman 3
Tobias Kuners of KoendersZie bv Figuur 3 van dit rapport:
https://www.emcdda.europa.eu/system/files/publications/4135/TD0217210ENN.pdf In Ierland, België, Spanje, Portugal, Italië, Oostenrijk en nog veel meer landen kun je niet in de gevangenis komen als je cannabis voor persoonlijk gebruik bij j hebt; in Nederland kan dat wel.
En vergeet niet dat de VS hierin ver voor ligt.
Niek Jansen 9
‘Blijven praten over opsporing van drugs verhindert de discussie over legalisering van drugs’.
Wij hebben nu al een hele artikelenreeks mogen consumeren over alle ‘ins and outs’ van de drugshandel en de bestrijding ervan met steeds dezelfde conclusie dat het geen reet helpt.
Nu eindelijk tipt Bart de Koning in een kleine slotparagraaf de idee van legalisering aan van ‘oud staatslieden en oud politiemensen wereldwijd’.
Als hij even de moeite had genomen te goegelen naar ‘legalisering van drugs’ zou hij kunnen vaststellen dat het idee springlevend is en volop in discussie, alleen niet op FTM.
Zoals ik al eerder heb opgemerkt wordt de legalisering van alle drugs in Portugal al in praktijk gebracht.
Hoe veel interessanter en creatiever zou het zijn als FTM een verslag zou doen van de ervaringen daar van legalisering ipv steeds maar weer over die drugshandel en de bestrijding ervan te schrijven, dat toch niets oplost.
Legalisering is de toekomst! Laat FTM zich daar dan mee bezig houden.
Dit artikel lichtte ik uit de hoeveelheid artikelen over de legalisering of decriminalisering van drugs in Portugal:
https://drugsinc.eu/hoe-gaat-het-met-de-decriminalisering-van-drugs-in-portugal/
Bart de Koning 4
Niek JansenMag ik even flauw doen en een jij-bakje uithalen? Als je even goegelt op drugs legalisering en Portugal dan zul je er achter komen dat het daar NIET gelegaliseerd is maar gedecriminaliseerd. Zie bijgaande link (er is veel over te vinden) met nuances en kanttekeningen. Portugal is bepaald niet het paradijs op aarde. Ik was een paar jaar geleden in Porto en trof in het oude centrum in een steegje ineens wat ongure types. Het duurde even voor ik besefte: 'Heroïnejunkies!'. Die was ik als Amsterdammer al jaren niet meer in groepjes op straat tegengekomen. Onze kinderen, opgegroeid in Amsterdam, vonden het eng....
https://transformdrugs.org/blog/drug-decriminalisation-in-portugal-setting-the-record-straight
Niek Jansen 9
Bart de KoningIk was een beetje uitgedaagd door je opmerking dat de idee van legalisering iets was van ‘oud-staatslieden en oud- politiemensen wereldwijd’, vandaar. Ik merk op dat ik tot geen van beide categoriën behoor.
Uiteraard is het niet perfect in Portugal, maar je persoonlijke ervaring in dat steegje in Porto is toch onvoldoende, lijkt me, om daar een algemeen oordeel op te baseren.
Bart de Koning 4
Niek Jansenhttps://www.theguardian.com/news/2017/dec/05/portugals-radical-drugs-policy-is-working-why-hasnt-the-world-copied-it
https://www.nytimes.com/2020/10/05/upshot/portugal-drug-legalization-treatment.html
Niek Jansen 9
Bart de KoningIk voeg er dit citaat aan toe uit je artikel van de Guardian:
“ Despite that letdown, 2016 produced a number of promising other developments: Chile and Australia opened their first medical cannabis clubs; following the lead of several others, four more US states introduced medical cannabis, and four more legalised recreational cannabis; Denmark opened the world’s largest drug consumption facility, and France opened its first; South Africa proposed legalising medical cannabis; Canada outlined a plan to legalise recreational cannabis nationally and to open more supervised injection sites; and Ghana announced it would decriminalise all personal drug use”.
Jammer dat een betaalmuur het lezen van het artikel in de nytimes verhindert.
Ik vind het positief dat nav jullie artikelen decriminalisatie en legalisatie van drugs meer aandacht krijgt naast de repressie en bestrijding van de handel waar de nadruk van de reeks meer op ligt, waarvan ook de illiustratie boven het FTM artikel getuigt..
Niek Jansen 9
Bart de KoningGJ van Broekhoven 9
Weet niet of algehele legalisering de oplossing is. Denk wel dat legalisering van wiet zeker dient te gebeuren.
Niek Jansen 9
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Niek JansenWiet moet zoals ik dat geschreven heb zeker gelegaliseerd worden. Wel mogen verkopen in coffeshops maar niet mogen verbouwen en aanvoeren is gewoonweg raar en averechts.
Tal van drugs zoals speed, GHB etc hebben een tamelijk verwoestende werking. Daarom denk ik niet dat algehele legalisering de oplossing is. Wel dient de Portugese oplossing van het probleem sterk te worden overwogen.
Co Stuifbergen 5
GJ van BroekhovenEn daarmee de financiering van wapens, intimidatie en moord.
GJ van Broekhoven 9
"Maar hoe het drugsbeleid er ook uit komt te zien, het moet in ieder geval op feiten gebaseerd zijn. Politici moeten een eerlijk en realistisch beeld schetsen. Het heeft geen zin burgers de stuipen op het lijf te jagen met verhalen over ondermijnende drugsmisdaad – om vervolgens de rechercheteams die die misdaad moeten bestrijden, weg te bezuinigen".
is waar.
De politie (de FIOD ook) moet voldoende budget krijgen om drugscriminaliteit, maar ook tal van andere criminaliteit te kunnen opsporen. Indien dat niet het geval is, dan is er slechts sprake van syntoombestrijding.
Leon Pörteners
GJ van Broekhoven 9
Leon PörtenersMet het verstand op nul alle drug legaliseren is meen ik gewoonweg niet de oplossing van het probleem. Uit mijn beroepservaring heb ik de verwoestende werking van tal van zogenaamd onschuldige middelen gezien; speed, GHB, XTC etc.
Inderdaad lijkt mij de legalisering van softdrugs; wiet, iets wat moet gebeuren. Voornamelijk van de zijde van de SGP, CU en deel de CDA wordt daar tegen geageerd, maar het is gewoonweg raar indien men het wel mag verkopen maar het spul niet mag verbouwen of aanvoeren. Indien alles in het zicht gebeurd, is wiet meteen uit de macht van criminelen.
Natuurlijk is het juist dat indien het verdienmodel drugs wegvalt dat criminelen dan nieuwe verdienmodelen zullen zoeken.
Een goede opsporing van tal van criminaliteit staat of valt met voldoende budget om dat te kunnen doen. Uit hoofde van mijn beroepservaring is de opsporing van oplichtingszaken volstrekt te weinig. Dit is niet te wijten aan inzet van politie en co, dit is te wijten aan te weinig budget.
Theo van Beuningen 4
Leon PörtenersDat criminelen na legalisatie geen onbeperkte inkomstenbron meer hebben maakt het ook minder makkelijk andere vormen van criminaliteit te financieren. En schatkist en economie worden ook niet slechter van legaliseren.
Hetty Litjens 6
Globalisering en deregulering zijn m.i. het probleem.
Co Stuifbergen 5
Hetty LitjensMaar hoeveel politie en douane is nodig om alle drugs tegen te houden? En wie controleert de douaniers?
De huidige situatie is het slechtste van 2 werelden: de gebruikers komen aan hun drugs, en het geld gaat naar criminelen.
Martine Groenendijk 5
Co StuifbergenBart de Koning 4
Hetty LitjensHet gaat om regulering: dus bepaal per drug wat de schade is voor individu (geestelijk en lichamelijk) en voor de samenleving en bedenk de beste strategie om de schade te beperken. Dan zul je zien dat legale cannabis en XTC best kan en dat over andere drugs een discussie gevoerd zal moeten worden. Roken en drinken zal verder teruggedrongen moeten worden. Maar vergeet niet: het bestrijden van coke heeft alleen al in Mexico aan tweehonderdduizend mensen het leven gekost.
Theo van Beuningen 4
Hetty LitjensMet alcohol en cannabis soortgelijke illusies, maar waar dat legaal is geworden zinkt men niet verder weg in het moeras. Het moeras schijnt zelfs te krimpen en ook nog minder diep te worden, hoezo verkeerde weg?
Niek Jansen 9
Dit is een interessante dissertatie bij de Universiteit van Gent, die bestaat uit een vergelijking van het Belgisch
en het Portugees drugsbeleid.
Al scrollend zult u vaststellen dat het hier om een gedegen studie gaat, welke ingaat op de vele aspecten van verschillen indrugsbeleid en dat het erg eenzijdig en kortzichtig is om dit beleid alleen als een repressief middel te beschrijven of een ander beleid, zoals decriminalisering of legalisering, simpelweg af te wijzen.
In Portugal is de invoering in 2001 van een nieuw decriminaliserend drugsbeleid zeer positief gebleken, zowel vwb de gezondheidssituatie vanwege een vermindering van ernstig verslaafen als ook in de afname van gevaarlijk drugsgebruik. Ook is uiteraard het aantal gevangenen vanwege drugsgerelateerde criminalieit sterk afgenomen en kan de politie zich meer met andere taken bezig houden.
Criminele internationale organisaties en drugkartels spelen geen rol meer en dat is natuurlijk een belangrijke zorg minder.
Bij een repressief beleid zal de roep om meer middelen en agenten altijd maar blijven toenemen omdat criminele organisaties nodig blijven vanwege de repressie en er wordt niets mee opgelost.
Gerard Goos 1
Overigens stoor ik mij aan de term ‘marinier’. In het verleden hebben verschillende mariniers zich uitgelaten over gebruik van deze term. Marinier wordt je na een loodzware selectie en opleiding. Elke boekhouder mag zichzelf toch ook niet accountant noemen?
Bart de Koning 4
Gerard GoosGeheel eens met je opmerking over mariniers. Het is patsertaal van stoere bestuurders die een militair sausje willen geven aan hun aanpak.
Charlotte Jansen 2
Gedacht kan worden aan een informatiecentrum of een faciliteit waarin men ervaring kan opdoen met aloude technieken om dieper in jezelf te raken zoals mediteren, sjamanistische transreis, medicijnwiel, mindfulness, energiewerk e.d.
Een groot voordeel zal zijn dat mensen kunnen ervaren en inzien dat men niet afhankelijk hoeft te worden van (chemische) hulpmiddelen aangezien alle geestelijke mogelijkheden al in henzelf zitten.
Bart de Koning 4
Charlotte JansenNiek Jansen 9
Bart de KoningIn de VS zijn ze daar kennelijk ook een stuk relaxter in.
En in Peru is het gebruik van ayahuasca een toeristische trekpleister voor een bepaalde categorie westerse toeristen:
https://www.theguardian.com/travel/2016/jun/07/peru-ayahuasca-drink-boom-amazon-spirituality-healing
Co Stuifbergen 5
Charlotte JansenZelf beleef ik lol aan jongleren en kitesurfen, en zelfs aan klussen in huis.
Ik vermoed dat mensen te veel worden opgevoed als consumenten: genot is iets dat je consumeert (tv of spotify of youtube of snoep of alcohol of een pilletje) en niet iets dat je zelf maakt.
Terwijl het grootste genot juist volgens mij juist zit in spel (bij mij: jongleren, maar het kan bij een ander muziek of dans zijn) of in het maken van dingen (van software tot taarten), of samenwerken.
Maar hoe kunnen we deze boodschap overbrengen?
Charlotte Jansen 2
Co StuifbergenDe westerse maatschappij is vooral op presteren en op consumeren gericht waardoor de kans bestaat dat we onszelf en anderen louter als functionele en bruikbare pionnen kunnen gaan zien (in het ergste geval).
Het is erg belangrijk om jezelf te voeden met nieuwe uitdagingen en/of creatieve bezigheden waar je plezier en ontspanning aan beleeft. Daarbij is het sociale aspect inderdaad net zo belangrijk!
Een mogelijkheid zou eventueel kunnen zijn door spontane groepsuitingen in het openbaar waardoor anderen geïnspireerd kunnen raken.
Zoals het in China bijvoorbeeld gebruikelijk is dat grote groepen mensen in het park Tai Chi met elkaar beoefenen.
Dit werkt mogelijk aanstekelijk en het is een laagdrempelige manier van kennismaken.
Veel mensen zitten vast in hokjes denken waarbij mensen vaak weer in beweging kunnen komen door nieuwe ervaringen.
Er zouden bijvoorbeeld ook veel meer creatieve workshops, cursussen en trials kunnen worden aangeboden op een laagdrempelige manier.
Bart de Koning 4
Co StuifbergenGerard van Dijk 6
Destijds dacht ik dat het wondermiddel was uitgevonden. De illegale handel werd zo verdreven. Een aanpak die navolging zou krijgen. Dat laatste blijkt ijdele hoop. Nooit niets meer van vernomen. Hoe kan dat, blijkbaar vonden ze het met de gegeven resultaten het toch mislukt? Bij mij is de vraag gebleven, waarom vond voor deze aanpak geen navolging?
Bart de Koning 4
Gerard van DijkCo Stuifbergen 5
Bart de KoningTim Gorree 3
Bart de KoningNet als het gebruik van het woord marinier is er sprake van een militarisatie van de politie waarbij meer controle en capaciteit tot repressie voornamelijk wordt gebruikt om meer autoriteit uit te stralen. De politie krijgt extra geld erbij en vinden het prachtig, en zolang het over drugsbestrijding gaat het niet over witteboorden criminaliteit, mensenhandel / illegale prostitutie, kruimeldiefstal, inbraak, geweldpleging, gestolen fietsen en andere opsporingspercentages die enkel tot droevenis leiden en waar burgers echt last van ondervinden. Die overigens wellicht vaker zouden worden opgelost als niet zoveel geld aan 1 enkel onoplosbaar probleem wordt uitgegeven. Verder blijkt keer op keer dat de echt grote smokkel vaak met hulp van binnenuit wordt gefaciliteerd door omkoping van ambtenaren of zelfs middels ‘innovatieve opsporingsmethodes’. Totaal onbegonnen werk dus, dat als rechtvaardiging dient voor maar liefs vijftig procent van de politie uitgaven. Dat criminelen iets anders zouden gaan doen bij legalisatie mag zo zijn, dan mag de politie zich gaan richten op die vermeende toekomstige misdrijven. Zoals het nu is draagt het beleid de facto dus juist bij aan het verrijken van criminele groeperingen. Het kromme Nederlandse softdrugsbeleid is hiervan het allerbeste voorbeeld.
Co Stuifbergen 5
Gerard van DijkBart de Koning 4
Co StuifbergenCo Stuifbergen 5
Bart de KoningOvermatig alcohol-gebruik langdurig leidt volgens mij bij iedereen tot merkbare schade aan de hersenen en de lever.
Ik zal niet beweren dat vrije verstrekking een slecht idee is, maar de ene drug is de andere niet.
Theo van Beuningen 4
Co StuifbergenCo Stuifbergen 5
Theo van BeuningenTheo van Beuningen 4
Gerard van DijkSander Huisman
Bart de Koning 4
Sander HuismanJe snijdt een heel fundamenteel punt aan. Die ketensamenwerking, met alle regie- en stuurgroepen, maakt het enorm log. Prachtig dat de aanpak integraal is, maar werkelijk iedereen moet aanschuiven, meepraten etc.
Ook intern bij de politie. Als je ziet wie er allemaal zitten te praten en uit te wisselen binnen de RIEC's, wie er allemaal bezig zijn met pre-weegrapporten, weegploegen, etc. Daar gaat een tijd en mankracht in zitten...
Ik kwam een paar jaar geleden een mooi voorbeeld tegen. Na een langlopend onderzoek kwam het moment om een aantal drugsdealers te gaan arresteren, tijdens een deal - dus op heterdaad met drugs en cash. Iedereen opgelijnd: OT's, AT, heli, etc. Kwam een van die kerels niet opdagen omdat hij zich had verslapen (zware kater). Afspraak dag verplaatst, maar toen kon die hele politiemacht niet zo maar weer opgetrommeld worden.
Het is een wat extreem voorbeeld, maar het laat wel zien hoe log de overheid is ten opzichte van de criminelen.
Theo van Beuningen 4
Als men het (vrij simpele) mechanisme van actie en reactie begrijpt moet men toch ook kunnen begrijpen dat legalisatie de enige/logische optie is?
Bart de Koning 4
Theo van BeuningenMarc Fahrner 7
Bart de Koning 4
Marc FahrnerAndré Ockers 1
Dan hadden de eindgebruikers (die de hele keten financieren) de "war on drugs" via boetes kunnen betalen.