Blitzkrieg op de koffiemarkt

De Nederlander Bart Becht loodst op agressieve wijze de geheimzinnige Duitse familie Reimann naar werelddominantie op koffiemarkt.

Het investeringsvehikel JAB van de Duitse miljardairsfamilie Reimann is hard op weg om de grootste en machtigste speler op de wereldwijde koffiemarkt te worden. JAB doet een bod van 13,9 miljard dollar op de Amerikaanse koffiegigant Keurig Green Mountain. Daarmee wordt de huidige nummer 1 op de wereldmarkt - het Zwitserse Nestlé - voor het eerst frontaal uitgedaagd. Keurig is vooral bekend is van zijn enkelschots koffiemachines waarmee het in de Verenigde Staten veel succes boekte. De laatste tijd ging het Keurig echter niet voor de wind. De omzet van het bedrijf stokte en de koers van het aandeel daalde sinds het begin van dit jaar met maar liefst 61 procent. Daarmee presenteerde Keurig zich als een overnameprooi voor de Duitse investeringsmaatschappij Joh. A. Benckiser (JAB) dat mede onder leiding staat van de Nederlander Bart Becht.

De invasie op de koffiemarkt begint bij DE Master Blenders

Met het bod op Keurig werkt JAB aan zijn grootse overname tot nu toe. De overname van Douwe Egberts (DE Masterblenders) in 2013 was tot op heden de grootste overname van JAB. In 2014 fuseerde het bedrijf ook nog eens met de op dat moment op één na grootste koffieproducent Mondelez. De geruchtmakende overname van DE Masterblenders werd door Follow the Money grondig tegen het licht gehouden waarbij het schimmige spel van Becht en de toenmalige topman van DE - Jan Bennink - in beeld werd gebracht. Het als 'oer-Hollands’ gekenschetste bedrijf was vele jaren in handen van het Amerikaanse voedselconcern Sara Lee en kreeg in de zomer van 2012 een notering aan de Amsterdamse Effectenbeurs (AEX). De grote DE baas van die tijd - Jan Bennink - was in staat geweest om minister-president Mark Rutte te laten geloven dat DE Masterblenders uit kon groeien tot blijvertje en een potentieel Hollands Glorie-verhaal op de inmiddels sterk in aanzien gedaalde AEX. Ambtenaren van verschillende ministeries en vooral de Nederlandse belastingdienst werkten koortsachtig mee aan de fiscale ontvlechting die noodzakelijk was voor de alleingang van DE Masterblenders.
Bennink was in staat geweest om Rutte te laten geloven dat DE Masterblenders uit kon groeien tot blijvertje
'De premier was zo gebrand op een terugkeer van het koffiebedrijf naar Nederland, dat hij zelfs zijn mobiele nummer aan de bestuurders van DE Master Blenders gaf. Indien de ambtenaren niet genoeg meewerkten, konden ze altijd even bellen met Rutte voor wat noodzakelijk duw en trekwerk,’ schreef journalist Robert Kosters in zijn onthullende onderzoeksartikel dat Follow the Money voor het weekblad Vrij Nederland produceerde en waarmee Kosters in maart 2015 de journalistieke prijs De Tegel won. JAB is eigendom van de miljardairsfamilie waarvan de telgen Renate Reimann-Haas, Wolfgang Reimann, Stefan Reimann-Andersen en Matthias Reimann-Andersen de belangrijkste zijn. De oorsprong van het familievermogen ligt in het chemische bedrijf Benckiser, dat in 1823 werd opgericht. In de jaren '50 van de vorige eeuw werd het bedrijf actief als producent van consumentenproducten. Het bedrijf ging in 1997 naar de beurs en fuseerde met de Britse bedrijf Reckitt and Colman. Bart Becht was de man die vanaf de beursgang het bedrijf - waar ook merken als Durex en Strepsils toe behoren - leidde en tot eclatant beurssucces maakte. Ook nu is Becht weer de drijvende kracht achter de stormachtige reeks van overnames en fusies die in juni 2012 begon bij aankoop van een belang in DE Master Blenders. In de Financial Times noemde Becht het bod op Keurig 'a major step forward in the creation of our global coffee platform'.