
In de afgelopen jaren kwam bij verschillende woningcorporaties het ene schandaal na het andere naar boven. Lees meer
Het bekendste geval is Vestia, dat door gerommel met derivaten voor bijna 2 miljard euro moest afboeken. De overige corporaties draaiden op voor de schade en berekenden de kosten door aan de huurders. Ook het Rotterdamse Woonbron en het Amsterdamse Rochdale kwamen in het nieuws door schandalen omtrent risicovolle investeringen en graaiende bestuurders. Peter Hendriks volgt het dossier en doet op FTM regelmatig verslag van de ontwikkelingen in deze sector.
In memoriam: de verhuurderheffing – afscheid van een neoliberale wensdroom
Oude huurwoning krijgt vaak de sloopkogel, maar renovatie is de nieuwe trend
Hoogleraar renovatie: ‘Jaarlijks duizenden goede woningen slopen in ruil voor nieuwbouw is idioot’
Grote projectontwikkelaars slaan hun slag in de woningcrisis
Vereniging Eigen Huis dupeert leden met ‘uitgeklede schilderdienst’
Corporatie De Key kaapt huurdersstichting en wil nu ook haar vermogen
Voor de gevallen woningcorporatie Vestia is het einde nabij
Covid en de woningmarkt in vijf grafieken
De woningmarkt zakt weg (en daar kan geen ronkende goednieuwsshow wat aan doen)
Corporatie-coup op het KNSM-eiland of: hoe De Key stichting Loods 6 leegzuigt
Waarom Stef Blok geen vat krijgt op scheefwoner
De plannen van minster Stef Blok om het scheefwonen aan te pakken dreigen op een mislukking uit te lopen. Het liberale wereldbeeld van Blok botst met de economische werkelijkheid.
De analyse van minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok is simpel: er zijn 2,1 miljoen sociale huurwoningen in Nederland. Afgezet tegen de doelgroep zijn dat er meer dan genoeg. Het probleem is dat er vaak te draagkrachtige gezinnen in wonen. Blok nam zich bij zijn aantreden als minister van Wonen en Rijksdienst voor om dit probleem voortvarend aan te pakken.
Bewoners waar niets op aan te merken valt, kun je in Nederland niet de huur opzeggen. De bewindsman liet zijn ambtenaren daarom een systeem van inkomensafhankelijke huurverhogingen ontwerpen. Hij hoopte op die manier de vele scheefwoners te prikkelen om buiten de sociale sector naar woonruimte te zoeken.
In de zomer van 2013 werd dit nieuwe systeem, nogal overhaast en onder veel gemopper van corporaties en huurders, ingevoerd. Een corporatie mag elk gezin met een inkomen van meer dan 34.678 euro, bovenop de jaarlijkse basisverhoging een extra huurverhoging van een half procent in rekening brengen. De huur van gezinnen die meer dan 43.602 euro verdienen, kan zelfs met 2,5 procent extra worden verhoogd. Daarmee steeg hun huur het afgelopen jaar met 6,5 procent.
Ook voor dit jaar staan dergelijke verhogingen op het programma. Iedere scheefwoner zal zich bij dit systeem jaarlijks de vraag stellen of het nog wel interessant is om in die corporatiewoning te blijven zitten.
Huursombenadering
Maar in 2015 zal het leed voor scheefwonend Nederland alweer geleden zijn. Al in het woonakkoord van februari vorig jaar beloofde Blok, ongetwijfeld knarsetandend, aan D66, SGP en ChristenUnie, na twee jaar zijn inkomensafhankelijke huurbeleid te staken. De plannen moeten nog door de Tweede Kamer, maar alles wijst erop dat op 1 januari 2015 de inkomensafhankelijke aanpak wordt vervangen door de huursombenadering, het systeem dat de voorkeur heeft van de Woonbond en Aedes, de belangenbehartiger van de woningcorporaties.
Nieuwe huurders betalen veel meer huur dan hun buren, die al jaren in dezelfde woning zitten
Bij de huursombenadering staat niet het bestrijden van het scheefwonen centraal, maar het in overeenstemming brengen van de huren met de kwaliteit van de woningen. Door jarenlange zeer gematigde huurstijgingen, is bij lang zittende huurders de maandhuur ernstig uit de pas gaan lopen met de huur op basis van het huurpuntensysteem. Een corporatie mag dat corrigeren als er een nieuwe huurder in de woning komt, het zogeheten harmoniseren. Nieuwe huurders betalen, nadat de woning is geharmoniseerd, veel meer huur dan hun buren, die al jaren in dezelfde woning zitten.
Huur en kwaliteit meer met elkaar in overeenstemming brengen is een legitieme doelstelling. Maar de huursombenadering is ongeschikt om de vette vissen uit het systeem weg te vangen. En daar is wel behoefte aan, want er staan grote aantallen gezinnen met lage inkomens op wachtlijsten. Doorstroming blijft hoe dan ook een topprioriteit in de corporatiesector.
Ondanks Stef Blok komt de doorstroming van scheefwoners maar niet op gang
Regionaal gebonden
Scheefwonen is bepaald geen randverschijnsel. In 2012 vroeg het Ministerie van Binnenlandse Zaken aan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) om in kaart te brengen hoeveel scheefwoners er eigenlijk zijn. Volgens dit onderzoek, dat uitgaat van het officiële toewijzingsinkomen, zijn dat ongeveer 550.000 gezinnen. Ter vergelijking, de corporatiesector bezit 2,1 miljoen sociale huurwoningen. Ongeveer een kwart wordt dus bewoond door mensen die daar volgens de Haagse normen niet thuishoren.
Op die Haagse normen valt veel af te dingen. Je zou bijvoorbeeld kunnen stellen dat de toelatingsnorm volgens de nieuwe plannen de facto is verhoogd tot 38.000 euro. Maar ook als je andere normen hanteert, blijven er te veel scheefwoners. Uit dat CBS-onderzoek blijkt onder meer dat ruim 200.000 gezinnen met een woning in de sociale sector meer dan 50.000 euro aan gezinsinkomen hebben. Dat zijn harde scheefwoners, die zeker in staat geacht moeten worden om buiten de sector passende woonruimte te vinden, of hun eigen huurhuis te kopen.
Particulier initiatief
Krijgt Blok de doorstroming in de sector alsnog op gang? Marc Calon, de voorzitter van Aedes, heeft een punt als hij stelt dat doorstroming niet alleen aan financiële prikkels kan worden overgelaten. Er moeten ook veel meer huurwoningen komen buiten het sociale segment. Dat moeten kwalitatief goede woningen zijn met huren van 700 tot 1.000 euro per maand. Dat is het segment dat direct aansluit op de hoogste sociale huren.
De corporatiesector heeft aangegeven in dat segment te willen bouwen. Niet omdat er hoge rendementen te halen zijn, maar om de doelgroep te helpen die nu nergens terecht kan, en zo doorstroming te stimuleren. Maar de minister wil daar eigenlijk niet aan. Hij heeft het corporaties niet verboden, maar in de novelle van februari 2014 is een reeks restricties opgenomen. Die maken het voor veel corporaties lastig of zelfs onmogelijk om in dit segment actief te zijn.
De werkelijkheid is dat commerciële partijen de rendementen gewoon te laag vinden
Daar ligt misschien de belangrijkste oorzaak van Bloks onvermogen om de doorstroming op gang te krijgen. Als liberaal vertrouwt hij erop dat de markt soepel inspeelt op de vraag naar woningen in dat lagere middensegment. De werkelijkheid is echter dat commerciële partijen de rendementen er gewoon te laag vinden. Het lijkt erop dat Bloks liberale wereldbeeld hier botst met de economische werkelijkheid.
Gemengde wijken
Voor Blok is scheefwonen een verschijnsel dat bestreden moet worden, maar in een regio als het Groene Hart wordt daar vaak anders over gedacht. De corporaties in gemeenten als Liesveld, Ouder-Amstel, Midden-Delfland en Nieuw-Lekkerland hebben volgens het CBS allemaal meer dan 40 procent scheefwoners. De hele Groene Hart-regio komt uit op een gemiddelde van 35 procent. Het zijn vaak de betrouwbaarste klanten. Daarbij zijn ze meestal verknocht aan hun gemeente en hebben daar nauwelijks andere woonopties.
Ab Abbinga, directeur-bestuurder van Wonen Midden-Delfland (1602 eenheden), leidt zo’n corporatie met zeer veel scheefwoners. Hij vindt scheefwonen op zich geen probleem. ‘Het levert bijvoorbeeld gemengde wijken op.’ Volgens hem is het vooral zaak om ervoor te zorgen dat die groep een huur betaalt die hun inkomen weerspiegelt. Met die extra inkomsten kan de corporatie nieuwe woningen bouwen voor mensen die op woonruimte wachten. Door de lage mutatiegraad in Nieuw-Delfland moeten gezinnen nu vaak een jaar of zeven wachten op een ruim appartement of een eengezinswoning. In het model van Abbinga kan de scheefwoners in belangrijke mate bijdragen aan nieuwbouw voor de doelgroep.
Echte minima
De directeur-bestuurder is helemaal niet blij met de huursombenadering. ‘Ik weet dat Aedes er anders over denkt, maar ik vind het voor een corporatie onjuist om het verband tussen de hoogte van de huur en het inkomen te negeren. Nu kunnen we per inkomensgroep een aangepaste huurverhoging geven. Wij hebben bijvoorbeeld een groep echte minima, waarvan we de huur maar met 2,5 procent per jaar laten stijgen. Dat is eigen beleid. Maar straks krijgen we geen inkomensinformatie meer en moeten we dit beleid beëindigen. Als we bij huurverhogingen niet langer naar inkomens kijken, maar alleen naar de kwaliteit van de woning, dan komt in ieder geval de betaalbaarheid voor de laagste inkomens in de knel.’
De huursombenadering heeft mogelijk ook gevolgen voor de begroting van Midden-Delfland. Met zijn grote groep huurders die in aanmerking komen voor een extra huurverhoging van 0,5 of 2,5 procent, profiteert de corporatie volop van het inkomensafhankelijke huurbeleid. De directeur-bestuurder vreest een daling van de inkomsten als dat beleid verdwijnt. Abbinga: ‘Daarbij zijn de WOZ-waardes in onze regio 25 procent hoger dan gemiddeld en dat werkt weer door in de verhuurderheffing. Wij betalen straks 350.000 euro meer dan een corporatie van een vergelijkbare omvang. Gelukkig lukt het ons goed om woningen te verkopen, anders zouden we niet uitkomen.’
En de scheefwoner? Die betaalt braaf zijn huur en merkt al een paar jaar dat hij tegenwoordig niet alleen in de zomer op vakantie kan, maar ook op wintersport. Hij is tevreden en zich van geen kwaad bewust.
Peter Hendriks is gastauteur van Follow the Money. Hij is als zelfstandig consultant gespecialiseerd in het doorlichten van woningcorporaties in opdracht van Raden van Toezicht. De komende maanden zal hij voor Follow the Money de parlementaire enquete naar de woningcorporaties volgen en van commentaar voorzien.
Email: P.Hendriks.Senior@Gmail.com
49 Bijdragen
Marjon
En daarbij zou het fair zijn wanneer de heer Hendriks de woonsubsidie in de vorm van hypotheekrenteaftrek voor de woningbezitter zou willen meenemen in zijn verhaal. Hoe rijker, hoe groter het huis, hoe groter de hypotheek en dus hoe meer aftrek. Een hypotheek van 1 miljoen, van holding naar privé persoon (vestzak - broekzak) levert pak 'em beet € 20.000 aan woonsubsidie per jaar op. Daar zijn pas aardige vakanties van te vieren!
Meneer Hendriks heeft geen benul!
Peter
Marjonbas
PeterBubbelonia
PeterHet abjecte (ik zou bijna zeggen: "achterbakse", want ik kan niet geloven dat dit een ongelukje is) aspect van het huurbeleid van Blok zit 'm hier in: (jonge) huurders die nu al wél gewoon een marktconforme prijs voor hun huurwoning betalen krijgen PROCENTUEEL DEZELFDE verhoging als een long-time scheefhuurder. Tevens misbruiken verhuurders het beleid om ook de huren van geliberaliseerde woningen exorbitant te verhogen. Politici verschuilen zich achter het "vrije markt" excuus, maar dat is zowel kinderachtig als onjuist. Politici zijn wel degelijk verantwoordelijk voor deze uitwassen, want ze hebben het beleid gemaakt. Bovendien zijn ze WEL bereid de helpende hand toe te steken op de koopmarkt ("Jaartje extra dubbele HRA? Geen probleem joh, wordt op een vrijdagmiddagje beslist door de staatssecretaris"). Maar de koopmarkt is net zo goed een "vrije markt", toch? Ohnee, daar gelden andere regels: Daar is meer subsidie en duurder wonen juist een teken van herstel.
Het achterbakse aspect aan dit beleid echter, zit 'm hierin: Iedere brugklasser weet dat hetzelfde percentage van een hoger bedrag, een hoger bedrag is. Rekenvoorbeeld: +5% van €600 ("marktconform") is in keihard
jsmid
BubbeloniaPeter Hendris
Bubbeloniapeter
Peter HendrisVervolg: De prijzen gaan stijgen, woning is inmiddels 150.000 waard. De koper heeft een waardestijging van ruim 100.000 euro. In de pocket zou ik zeggen. En de huurder? Die zou in principe obv de lening van 80.000 gulden en de onderhoudskosten zijn huurprijs moeten betalen.
Maar wat is jouw stelling? Nee, de huurder moet meer betalen obv de marktwaarde en zijn inkomen? Waarom? Heeft de woningcorporatie bij de bank een lening waarbij de hoofdsom van de lening afhangt van de marktwaarde?????? !!!!!!
Tsja, dan lijkt me dat banken ook de hoofdsommen van de hypotheekleningen gaan aanpassen naar de marktwaarde.
Jammer voor al die mensen met hun overwaarde! ;-)
Andere Peter
Peter Hendriks
peterpeter
Peter Hendrikspeter
peterAndere Peter
jsmid
PeterHet begrip loonontwikkeling is een containerbegrip, mede omdat over brutoloon wordt gesproken en niet over de verplichtingen die mensen hebben. Laten we het liever hebben over de koopkrachtontwikkeling, die ver achterloopt met de ontwikkeling van de prijzen in de vrije sector en koopsector. De scheefwoner is dus niet het probleem maar een gevolg van het beleid dat de neoliberalen hebben gevoerd om de prijzen omhoog te jagen maar de scheeflener en de overheid van hun schulden moeten worden afgeholpen, mede omdat de scheeflener niet kapitaalkrachtig is en de overheid inmiddels geen pet meer opheeft als toezichthouder maar die van een speculant met veel verliezen op bouwgrond.
De Nederlandse woningmarkt is aanbod gestuurd, wat we ook in communistische landen zien. Zou Peter Hendriks begrijpen dat juist door de overheid aangestuurde woningmarkt op basis van aanbodsturing met hulp van banken en Centrale banken, de instigator. is van een kredietcrisis? Zie USA, VK, Nederland, Zweden, Japan?
Goed om te weten trouwens dat de Raad van Toezicht niet het CFV is maar een schimmig clubje is van de minister zelf waarvan de namen geheim blijven. Dahpje Braal van CFV bevestigt dat ook .
http://www.nrc.nl/nieuws/2014/02/27/toezicht-op-woningcorporaties-volstrekt-bezopen-situatie/
http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2011/04/29/toezicht-op-functioneren-woningcorporaties.html
http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2013/03/27/extern-toezicht-woningcorporaties-volledig-bij-rijk.html
jsmid
Peterkoppeling vinden tussen inkomen, vaste lasten w.o.wonen, en kosten vrije tijdsbesteding, w.o. vakanties. Kortom, u veronderstelt iets maar u kunt niets hard maken.
http://www.nbtcniporesearch.nl/nl/home/producten-en-diensten/cvto.htm
Daarnaast merk ik op dat er wel degelijk een plan (wonen 4.0) lag voor de gehele markt qua liberalisatie en het afbouwen van marktverstoringen maar juist rechts is daar selectief uit gaan winkelen.
peter
PeterAndere Peter
Willemijn
Vanaf 43.000 zelfs 6,5%. Een andere waarheid is dat woningcorporaties hun sociale huurwoningen de laatste decennia aan huurders met een hoog inkomen hebben verhuurd om zo de maximale huur te ontvangen, de zogenaamde huurharmonisatie. Juist deze huurders krijgen nu dus deze asociale huurverhoging op hun bord. Huren wordt juist voor deze groep onbetaalbaar. Waren ze inderdaad maar begonnen met de inkomensafhankelijke huurverhoging bij een bruto jaarinkomen vanaf 50.000 euro.
jsmid
WillemijnGuest
jsmidIk woon in zo'n wijk met relatief veel uitkeringsgerechtigden(!) cq lagere inkomens. Van de straat eten gaat nog net niet, maar -structurele- overlast oid is mij nog niet opgevallen, noch enige andere vorm van verpaupering. Integendeel, de straat ziet er verzorgd uit, de mensen gedragen zich etc. En dat beeld geldt voor de hele buurt, enkele uitzonderingen daargelaten. Terwijl het aantal werklozen en de armoede toeneemt.
Kort gezegd, ik stoor mij aan het gebruik van de term uitkeringstrekkers en b, de opvatting die uitkeringsgerechtigden en arme mensen -simpel generaliserend- koppelt aan overlast ed, ergo negatief framed.
Tot voor 6 jaar heb ik een kwart decennium ik in een populaire vm volksbuurt in Amsterdam (Pijp) gewoond, inmiddels het domein van veel jonge, welvarende gezinnen, studenten ed. Bewoners met een aanzienlijk hoger welvaarts- en opleidingsniveau dan de buurt waar ik nu woon.
Oa mijn vm straat is verworden tot één vieze, stinkende, luidruchtige, asociale koelerezooi, m.a.w. verpauperd. Terwijl voordat de tsunami aan yuppen de sfeer verziekte, de buurt -voor de enorme drukte die het te verwerken kreeg, er relatief schoon bijlag (en het stukken prettiger vertoeven was; ik ben gevlucht). Samenwerking met diensten van het A'damse Stedelijk Beheer leverde een zelfde beeld op.
M.a.w., in buurten met veel hoger opgeleiden cq inkomensgroepen is het 'dus' een bende?
jsmid
GuestInzake uw laatste zin: ga eens kijken in Laren, Blaricum en Landsmeer hoe rijke tokkies daar de buurten verzieken.
Daarnaast weet ik dat de gemiddelde Amsterdammer lawaai en drukte anders interpreteert dan mensen die die in een dorp wonen.
Guest
jsmidNadat u uw comment heeft gecorrigeerd.
PeterO
Mijn verhuurder heeft ook gemakshalve 0,5 procent bij de nieuwe huur opgeteld, terwijl mijn omzet als zelfstandige al jaren redelijk stabiel is, maar echt niet riant.
Eduard Ridder
Krisp
Eduard Ridder@huuractiebreda
Krisper is blijkbaar behoefte aan een instantie die de burger uitkleedt, bank, corporatie, staat en dat alles om de luchtbel van de huizenmarkt hoog te houden
jsmid
Krisphttp://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1474492/2006/03/28/Kamer-akkoord-met-herziene-huurplannen-Dekker.dhtml
Bovendien vergeet je dat ook de verhuurders in de vrije sector het inkomen van hun huurders opvragen bij de belastingdienst. Je huurders afpersen omdat zij weinig keus hebben is dus heel gemakkelijk.
http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/syntrus-achmea-vraagt-onterecht-inkomensgegevens-op
jsmid
Eduard RidderEen mooi voorbeeld hoe het mis kan gaan is een winkelcentrum. In mijn gemeente exploiteert een uitvaartverzekeraar een winkelcentrum. Deze wil een hoog rendement hebben, zelfs in slechte tijden. 5 km verderop zit ook een winkelcentrum maar dan geëxploiteerd door mensen die een aanvullend pensioen willen hebben en samen een vereniging hebben die een winkelcentrum exploiteert..
Het winkelcentrum in mijn gemeente is langzaam aan het leeglopen (de huren blijven stijgen naarmate er steeds meer winkels dichtgaan), en winkels in dat winkelcentrum 5 km verderop staat nooit langer leeg dan 2 weken.
En wat moet ik mij voorstellen met een normaal rendement?
Eduard Ridder
jsmidEn dan toch nog even over die winkels. Blijkbaar denkt de uitvaartverzekeraar dat de markt gaat herstellen. Als hij de huren verlaagt moet hij ook verlies nemen op zijn balans. Dat kost vaak veel tijd bij grote logge organisaties. Ik ben bang dat die markt niet meer herstelt naar het niveau van 2008. Maar als de huren nog iets aantrekken is het begrijpelijk dat je nu wat leegstand accepteert en dan later contracteert omdat die huur wel 5-10 jaar vastligt.
jsmid
Eduard Ridderhttp://www.profnews.nl/1005528/minister-blok-wijst-woningbouwplan-steenrijke-beleggers-af
De markt voor commercieel vastgoed w.o. winkel zal niet herstellen. Dat is de visie van veel makelaren en vooral topspeculanten als Erik de Vlieger en Willem Middelkoop
Eduard Ridder
jsmidpeter
Eduard Ridderjsmid
Eduard Ridderpeter
jsmidWillemijn
Anouk S
Bij dezen een persoonlijk verhaal, waarvan ik er velen ken. Ik ben alleenstaand, werk fulltime en kom NOOIT uit. En dat is niet omdat ik een gat in mijn hand heb. De eerder genoemde hoge maandlasten zijn daar debet aan. Ik rook en drink niet, heb geen auto, spaargeld, vangnet, abonnementen of dure hobbies en van vakantie kan ik alleen maar dromen. Omdat ik de hersens ervoor heb maar niet het geld of de geldschietende ouders had, ben ik HBO-afgestudeerd met een flinke studieschuld. Nu heb ik na vijf jaar dat papiertje op zak te hebben eindelijk een passende baan. Wel in een andere stad, met flinke woon-werk-verkeerlasten die ik zelf mag ophoesten, maar hey, ik heb een baan, daar mag ik al zielsgelukkig mee zijn tegenwoordig, niet? En anders verhuis ik maar, want dat is natuurlijk heel makkelijk gedaan. Zegt men...
Ik kan mijn kosten niet met iemand delen. Ik verdien net boven het minimum en val daardoor buiten elke regeling en elke subsidie. Maar ik zou zogenaamd wel scheefwonen, want de verhouding zou zoek zijn. Dat ik aan kale huur zomaar een derde van mijn inkomen kwijt ben, zegt niks. Ik moet maar doorstromen naar andere woonvormen. Kopen bijvoorbeeld. Zonder vast contract. Zonder eigen vermogen. En zonder vertrouwen in overheid, economie, woningmarkt of überhaupt de wens om een huis te bezitten. Of vrije sector huren. Met belachelijk hoge bedragen waarbij de kale huur al de helft van mijn salaris beslaat en waarvoor je voor sleutelgeld, borg en een aantal maanden huur vooruit een buffer moet hebben die ik niet heb. Wat kan ik dan nog? Welke kant moet ik op? Mijn (slecht onderhouden, in een onveilige buurt staande maar wel duur verhuurde) huis uit zodat een ander er, vaak onterecht, dik gesubsidieerd (van geld dat ik als werkende mede opbreng) kan gaan zitten want die zou er meer recht op hebben?
Er zijn een hele hoop mensen en gezinnen die niet in beeld komen omdat ze net precies de eindjes aa
dirkskzn
Anouk SDaarnaast stelt u dat net boven het minimuminkomen verdient maar toch door uw huisbaas als scheefwoner wordt gekwalificeerd, terwijl scheefwonen pas bij 34.678 euro per jaar begint.
Ter overweging : zoek een huisgenoot.
jsmid
dirkskznDe persoon waar u op reageert moet ook nog van zijn minimumloon een studieschuld terugbetalen.Daarnaast weet je ook de hoogte van de studieschuld niet. Een huisgenoot accepteren lijkt mij niet slim als die geen baanzekerheid heeft en dus werkloos wordt.
http://www.nibud.nl/omgaan-met-geld/studeren/lenen-en-schulden-bij-duo.html
peter
Anouk Sstefan
Mensen die een huis gekocht hebben zijn vaak verzekerd via hun hypotheek voor als er iets met hun gebeurd, huurders hebben dit niet en krijgen dus betalingsproblemen als bv de kostwinner wegvalt, of b.v. werkeloos/langdurig ziek wordt
Mensen die de afgelopen 10 jaar zijn verhuisd zaten al in een duurdere woning en gaan dus nog meer betalen dan de buren, Mensen boven de 48 kunnen haast geen huis meer kopen als ze nu in een huurhuis wonen, ook al heb je een inkomen boven de 43.000, deze groep krijgt geen huurtoeslag geen zorgverzekering toeslag profiteren niet belasting voordeel voor een hypotheek maar worden wel extreem gepakt.
Al jaren bezuinigen ze op het onderhoud van de huurwoningen, vroeger deden de huiseigenaren van alles, maar die tijd ligt al ver achter ons, tegenwoordig moet jezelf voor badkamer, toilet, schutting, vloer, muren etc etc zorgen, huurders hebben hierbij geen voordeel van enig belastingaftrek.
Stef Blok (VVD) wil alleen maar meer geld (belasting woningcorporaties) binnen halen en doet dit dus duidelijk over de rug van de huurders, want van zijn achterban heeft het merendeel een koopwoning.
Onder het mom van scheef wonen heeft hij dit er doorheen gejast, wat pas scheef is dat de mensen die al meer huur betaalde nu nog meer betalen dan de echte scheef woners, dat is pas krom hij had dus geen percentage af moeten dwingen maar gewoon een keihard bedrag
Wel is het duidelijk dat de PVDA ook deze mensen in de kou gezet heeft, de huurbond heeft geen macht dus dat is weggegooid geld. De enige redding is dat de mensen bij de volgende verkiezingen de rekening terug geven door de juiste partij te kiezen en niet de partij die hun dit heeft aan gedaan maar dat zal duidelijk zijn
eric
Recent bleek al uit een onderzoek van het NIBUD, dat 50% van de huurders geen mogelijkheden meer heeft om verder te bezuinigen. (dit betrof huurders die eerder hadden aangegeven al te bezuinigen, 70%)
Boer breekt klomp
jopie
Maar iedereen weet dat er weinig vraag naar koopwoningen is en de bouwsector een groot aantal banen omvat. Het lijkt mij daarom ook logisch dat de regering probeert de koopwoningvraag aan te wakkeren. Zou de regering dit niet doen, dan zitten mensen zonder werk, inkomen waarbij men hun huur/hypotheek niet meer kunnen betalen ongeacht de hoogte van de huursom. Een hoop huurders zijn immers ook werkzaam of deels arbeidsafhankelijk van de woningbouwsector.
Hoe je het ook went of keert, als de koopwoningvraag in NL niet snel aanwakkert, dan lijkt het mij dat het met de nederlandse economie erg slecht gesteld is : Een neerwaartse spiraal
TdeWinter
jopieT.deWinter
TdeWinterHuursubsidie, zorgtoeslag etc., ons land hangt ervan aan elkaar. Het komt mij toe dat er iets heel erg scheeft is...
A. Wouterse
T.deWinterT. de Winter
A. WouterseT. de Winter
T. de WinterJan Maarten Fernig
De sociale woningbouw wordt vanuit algemene middelen ondersteund? De scheefwoner draagt uit hoofde van progressieve belastingheffing ook voor een groter deel bij aan die algemene middelen. Dat werkt dus denivellerend, en schijnt ook al te passen in de moderne liberale marktkraam.
Nee, het liberale wereldbeeld zou een betere dienst bewezen kunnen worden zich sterk te maken voor een gelijkmatiger verdeling van lusten en lasten. Dan bereik je wellicht ooit nog eens vrijheid voor velen. Of beter nog: vrijheid voor alle volksgenoten. Nog een beetje democratie erbij en je zou vanuit die beginselen zomaar een Volkspartij voor Vrijheid en Democratie kunnen initieren... ehhh??!
peter
pino
george anna
Nou, ik heb een goed nieuws voor u allen vandaag, is een Privillage dat u voldoet
met de juiste persoon. Ik ben een beroemde vrouw die iedereen kende me.
Mijn naam is George Anna Ik ben een geldschieter ik toegepast om mensen
financieel te helpen, want ik denk dat genoeg failliet en al deze
instellingen ik hoor. Ik wil mijn zelf te bewijzen iedereen daar. Dat
niet alle gelijk.
Stuur ons uw persoonlijke gegevens:
Volledige naam: ... ... ....
Contact Adres: ... ... ...
Telefoon: ... ... ..
Persoonlijke Telefoonnummer: .................
Landcode: ... ... ...
Bedrag dat nodig is: ... ... ... ..
Beroep: ..............
Maandelijks Inkomen: ................
Doel van de lening: ... ... ... ... ... ....
Wanneer de terugbetaling ... ... ... ... ... ... ...
Hopen dat je reactie via dit adres, georgeanna2345@gmail.com
Dick
Doe eens iets voor deze leeftijdsgroep, die kan geen kant op!