
In de afgelopen jaren kwam bij verschillende woningcorporaties het ene schandaal na het andere naar boven. Lees meer
Het bekendste geval is Vestia, dat door gerommel met derivaten voor bijna 2 miljard euro moest afboeken. De overige corporaties draaiden op voor de schade en berekenden de kosten door aan de huurders. Ook het Rotterdamse Woonbron en het Amsterdamse Rochdale kwamen in het nieuws door schandalen omtrent risicovolle investeringen en graaiende bestuurders. Peter Hendriks volgt het dossier en doet op FTM regelmatig verslag van de ontwikkelingen in deze sector.
In memoriam: de verhuurderheffing – afscheid van een neoliberale wensdroom
Oude huurwoning krijgt vaak de sloopkogel, maar renovatie is de nieuwe trend
Hoogleraar renovatie: ‘Jaarlijks duizenden goede woningen slopen in ruil voor nieuwbouw is idioot’
Grote projectontwikkelaars slaan hun slag in de woningcrisis
Vereniging Eigen Huis dupeert leden met ‘uitgeklede schilderdienst’
Corporatie De Key kaapt huurdersstichting en wil nu ook haar vermogen
Voor de gevallen woningcorporatie Vestia is het einde nabij
Covid en de woningmarkt in vijf grafieken
De woningmarkt zakt weg (en daar kan geen ronkende goednieuwsshow wat aan doen)
Corporatie-coup op het KNSM-eiland of: hoe De Key stichting Loods 6 leegzuigt
Blok legt Waarborgfonds Sociale Woningbouw aan de ketting
Met een brief maakt minister Blok de Tweede Kamer duidelijk dat ook voor het Waarborgfonds Sociale Woningbouw de tijden van zelfregulering voorbij zijn. Het handige van een zelfstandig WSW is vooral dat er 80 miljard aan pseudo staatsschuld buiten de boeken van de staat blijft.
Overheidscontrole
Ook bij een aantal andere probleemdossiers ging het WSW niet vrijuit. De enquêtecommissie beval daarom meer overheidscontrole aan op de organisatie. Tot dan toe kon de minister in feite alleen invloed op het WSW uitoefenen door te dreigen de garantie aan het fonds op te schorten. Dat was een ongewenst middel, omdat het vertrouwen van de markt in corporatieleningen daar ernstig onder zou lijden. Deze aanbeveling van de enquêtecommissie bracht Minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst ertoe om eens serieus met het WSW om de tafel te gaan zitten. Dat had resultaat, want op 1 juli 2015 werd een reeks aanpassingen in de statuten van het WSW bekendgemaakt:- Het WSW moet met zijn borgingsbeleid nadrukkelijk de belangen van het Rijk en de gemeenten voor ogen houden.
- Het WSW is verplicht om de profielschets voor een te werven commissaris of bestuurder door de minister te laten beoordelen.
- Nieuwe benoemingen binnen het bestuur moeten worden goedgekeurd door de minister.
- De minister heeft het recht om de voltallige raad van commissarissen te ontslaan, mocht deze niet voldoende overeenkomstig de statuten handelen.
- Het WSW heeft zowel een passieve als een actieve informatieplicht ten opzichte van de minister.
- Het WSW moet verandering van de regels op het gebied van borging laten goedkeuren door de minister.
- De WSW-organisatie wordt iedere vijf jaar extern doorgelicht.
Invulling
De minister was daarmee nog steeds niet klaar met het borgingsinstituut. Op 30 oktober 2015 kwam hij met een brief aan de Tweede Kamer. Daarin stelde hij voor dat het WSW zelf moet komen met voorstellen voor de invulling van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) waarin de Woningwet voorziet. Het borgingsinstituut moet in dit verband volgens de brief in ieder geval vier zaken regelen:- Het moet met ratio’s en risico-indicatoren komen om objectief te kunnen bepalen of een deelnemer borgbaar is.
- Het moet met regels komen over de behandeling van corporaties met een verhoogd financieel risico.
- Er moet van iedere corporatie duidelijk zijn hoeveel er maximaal aan geborgde leningen mag uitstaan.
- De minister wil weten wat de omvang moet zijn van het risicokapitaal, de kapitaalbuffer waaruit eventuele verliezen op de borging kunnen worden gedekt.
De minister laat invulling van de maatregel van bestuur over aan het WSW, maar moet de voorstellen wel goedkeurenDe minister laat de invulling van de AMvB dus over aan het WSW. Hij moet de voorstellen echter wel goedkeuren. In de brief waarschuwt hij dat bij een aanhoudend verschil van inzicht tussen het Rijk en het WSW, hij zelf met een invulling zal komen. Daartoe gaat hij artikel 21f van de Woningwet aanpassen. Dat hij in dergelijke gevallen niet over één nacht ijs wil gaan, blijkt uit de belofte van de minister om het ministerie van Financiën, het WSW, belangenbehartiger van woningcorporaties Aedes, de Autoriteit woningcorporaties (Aw) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten te zullen consulteren.
Afstemming
In de brief aan de Tweede Kamer zegt de minister ook nog dat bij het opstellen van de beleidsmaatregelen ook goed moet worden nagedacht over de samenwerking tussen de Aw en het WSW. Een betere afstemming moet leiden tot een betere discipline bij de corporaties en lagere administratieve lasten. Vooral dat punt van de administratieve lasten is interessant. De Aw stapt met ingang van 2016 over van bedrijfswaarde - een waardering van het bezit van een corporatie gebaseerd op toekomstige huurinkomsten - naar marktwaarde in verhuurde staat. Maar het WSW werkt in het nieuwe model voor risicobeheersing nog steeds met bedrijfswaarde. Dit verplicht de corporaties om vanaf 2016 bij het centrale digitale loket voor de sector twee verschillende berekeningen aan te leveren. De twee waarderingsuitgangspunten leveren totaal verschillende ratio’s en waardeontwikkelingen op. De corporaties zijn daar niet gelukkig mee, maar gesprekken tussen Aedes en het WSW hebben er niet toe geleid dat het waarborgfonds besloot af te stappen van bedrijfswaarde.Het lijkt of de minister het WSW een hint geeft om te veranderen van waarderingsmethodeHet lijkt er nu op dat de minister het WSW een hint geeft om toch over te stappen op marktwaarde in verhuurde staat. Mocht het WSW daarop niet in gaan, dan heeft de minister door de aanpassing van artikel 21f de mogelijkheid om dit aan het borgingsinstituut op te leggen. De voorlichter van het WSW zegt dat zijn organisatie de roep om een betere afstemming van de informatieopvraag veel breder interpreteert en niet direct denkt aan het schrappen van de bedrijfswaarde als rekeneenheid. Het ligt echter voor de hand dat voor het WSW het gebruik van bedrijfswaarde zijn langste tijd heeft gehad.
Cultuurschok
De minister stelt dat hij zich niet wil bemoeien met de bedrijfsvoering van het WSW en dat hij zich niet met individuele borgingsgevallen zal bezighouden. Toch is duidelijk dat hij het WSW zijn zelfstandige status grotendeels heeft afgenomen. Het waarborgfonds is een privaatrechtelijke organisatie, maar de minister behandelt het nu als een soort zelfstandig bestuursorgaan. Dat moet voor het WSW, dat in het verleden alleen had te maken met toezicht van de eigen commissarissen, een stevige cultuurschok zijn.Belangenbehartiger Aedes is bang voor politieke inmengingIn een reactie noemt Aedes de nieuwe ministeriële regeling onnodig. De belangenbehartiger vindt dat de minister ook zonder aanpassing van artikel 21f al voldoende mogelijkheden heeft om in te grijpen. Bovendien is de organisatie bang voor politieke inmenging. Aedes vindt dat het WSW onafhankelijk en objectief moet kunnen werken. Het WSW onderschrijft de angst van Aedes voor politieke beïnvloeding. De realiteit is echter dat de minister nu de lakens uitdeelt bij het WSW en als hij dat zou willen, dan kan hij het borgingsinstituut inderdaad inzetten voor politieke doeleinden. Daarvoor heeft de minister helemaal geen aanpassing van artikel 21f nodig. Die aanpassing lijkt vooral een stok achter de deur, waarmee hij ieder neiging tot verzet bij de top van het WSW bij voorbaat smoort.
22 Bijdragen
jsmid
Waarom heeft de minister niet de plicht? Dat is juist iets wat VVD-ers en CDA-ers doen: bij misstanden de andere kant op kijken.
""Je kunt het huidige WSW nu het beste zien als een soort special purpose vehicle van de staat, waarmee deze ervoor zorgt dat de corporatieschuld niet op de balans van de overheid komt. ""
Nee, de bedoeling van de WSW en ook de NHG is er voor te zorgen dat risico's voor de banken worden weggenomen en zodoende mensen met een lagere beurs toch duur te laten wonen. Vanzelfsprekend zijn beide fondsen zwaar ondergekapitaliseerd en heeft het veel weg van een staatshedgefund.
Wladimir Beekmans
jsmidjsmid
Wladimir BeekmansWladimir Beekmans
jsmidNHG zorgt ervoor dat een Poolse flexwerker die drie jaar in NL woont en werkt een huis(je) kan kopen. De bank heeft de zekerheid dat ze altijd haar geld terugkrijgt. De bank kan geld verstrekken uit het niets zonder risico. Pensioenfondsen, verzekeraars en andere HAVE's kunnen risicoloos geld verstrekken.
Natuurlijk worden de prijzen daarmee opgestuwd. Iedereen in NL die werkt heeft de mogelijkheid om een woning te kopen tot 225.000,-. Gaat het mis vanwege beëindiging relatie, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of overlijden dan blijf je niet met een restschuld zitten. Dat is toch mooi? Dat geeft toch een gevoel van vrijheid?
Als die vluchtelingen die nu in NL aan de slag gaan kunnen binnenkort een hypotheek regelen.
jsmid
Wladimir BeekmansWladimir Beekmans
jsmidEen NHG hypotheek is het nieuwe huren. Omdat banken, verzekeraars en pensioenfondsen risicoloos geld uit kunnen zetten wordt er meer geld in omloop gebracht. Huurwoningen zijn buitengewoon schaars. Blok schopt gewoon iedereen de sociale huurwoning uit en laat ze verplicht kopen. Dat i.c.m. de lage rente zorgt voor een nog lage prijsstijging.
Een NHG hypotheek is juist geen subprime hypotheek. De verstrekker krijgt altijd haar geld terug. Daarom komen er zoveel buitenlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen op onze hypotheekmarkt. Sowieso wordt de rente minimaal 10 jaar vastgezet en er wordt verplicht afgelost. Als het toch misgaat komt er niemand in de schuldsanering. Hooguit WEW.
jsmid
Wladimir BeekmansWaarom moet de belastingbetaler garant staan voor de strapatsen van een bank en een hypotheekgever? Leg dat nu eens uit. Want de enige die er garen bij spint is de bank want extra rente-inkomsten waar geen risico's tegenover staan.
jefcooper
Wladimir BeekmansVelen zien een klap aankomen waarbij die van 1929 een peuleschil is.
Zie b.v. de exposure van Deutsche Bank voor derivaten van vijftien of meer keer het Duitse nationale inkomen.
MvdB
jefcooperjefcooper
MvdBjefcooper
Die regels halen ook niets uit als het morele besef ontbreekt ze te willen uitvoeren.
In de financiële wereld lijkt vooral de doelstelling te bestaan regels zo uit te leggen dat die het meeste geld opleveren, voor de uitvoerders etc.
Degenen die menen dat kapitale villa's kado kunnen worden gedaan, en Maserati's nodig zijn voor vervoer, diegenen lappen alle regels aan hun laars.
Ik heb lang gedacht dat onze politici etc. incompetent en graaierig zijn, in verhouding met Ierland blijkt het hier een paradijs.
Fintan O'Toole, 'Ship of Fools, How Stupidity and Corruption Sank the Celtic Tiger', 2009, 2010, London.
Hilterman
Bij de ziektekostenverzekering staan weer nieuwe bemoeienissen klaar om ingevoerd te worden.
Het zogenaamde marktgerichte zorgsysteem is een farce door een veelvoud van overheidsinstellingen die zich met de uitvoering van de zorg bemoeien.
Flikker al die ballast eerst eens overboord voor er sprake kan zijn van marktgerichte zorg.
Beperk de macht van de zorgverzekeraars. Het is niet hun taak zorg in te kopen alsof het puddingbroodjes zijn. De zorgverzekeraar dient uitsluitend verstrekte zorg waarvoor in de polis dekking is verleend te betalen. Beleid dient aan anderen over gelaten te worden.
Ludovikaa
HiltermanHilterman
LudovikaaLudovikaa
HiltermanHilterman
LudovikaaDe gezondheidszorg wordt gekweld door een hele reeks bemoeials zoals de NZA, de ACM, de verzekeraars en niet te vergeten het ministerie.
Er staat al weer een nieuwe club in de startblokken de DICA.
Vergelijk dat eens met Belgie waar men een simpel gezondheidssysteem heeft met een eenvoudige rem op onnodig beroep van patienten op de zorg.
Geen wachtlijsten binnen enkele dagen is specialistische hulp beschikbaar soms nog dezelfde dag.
Artsen en specialisten nemen de tijd voor de patient.
Trek voor een consult bij een huisarts minimaal 20 minuten uit.
De arts neemt de tijd om de patient aan te horen. Vaak wordt het consult afgesloten met de woorden kan ik verder nog iets voor u doen.
In Nederland sta je in 5-6 minuten weer buiten.
Ludovikaa
HiltermanHet is veel gemakkelijker je aan de machtige arm van de Nederlandse overheid te onttrekken, dan aan de macht van Google.
jsmid
Geldt voor alle garanties. Maar wie echt goed aan het boekhouden is, zet deze posten wel op de balans of noemt ze in de jaarrekening als niet uit de balans blijkende posten.
jefcooper
jsmidCarthago
Wladimir Beekmans
Carthagobos
Het algemene probleem van veelal inteelt. Eens 'n junior benoemen ?
uit andere brnache ?
=======================================================
Bestuur/directie
ir. B.J.C.J. (Birgitte) van Hoesel - Snel MBA - directeur
drs. E. (Erik) Wilders - directeur
Kernmanagement
ir. B.J.C.J. (Birgitte) van Hoesel - Snel MBA - directeur
drs. E. (Erik) Wilders -directeur
drs. N.Th.J. (Nicolette) Kroon - manager Accounts
mr. E.M. (Erik) Terheggen - manager Strategie & Public Affairs
drs. K. (Kim) Schwartz - manager Bedrijfsvoering & Control
drs. M.A.M. (Marc) Breij - manager Risicomanagement a.i.
drs. R.E. (Rudy) Padje - bestuurssecretaris
Leden Raad van Commissarissen
mevrouw mr. E.H. Swaab - Voorzitter
de heer prof. dr. J.H. Garretsen - lid
mevrouw M.W. Lubbi - lid
de heer drs. J.G.I.M. Reijrink – lid
mevrouw drs. J. Tijhuis - lid
Leden Commissie van Advies
de heer prof. mr. dr. A. Postma - voorzitter
mevrouw mr. J.G. Calmeyer Meijburg-van Reekum - lid
de heer drs. P.A.J. Verbaas - lid
Leden Deelnemersraad
mevrouw drs. M.F. van den Berg RA MRE , bestuurder Woningstichting Eigen Haard – Amsterdam
de heer mr. P. Boerenfijn MRE, directeur bestuurder Habion - Houten
de heer H.M.P. de Ceuster, bestuurder Woongoed Middelburg – Middelburg
mevrouw mr. E.M. Dost-Bijl, directeur bestuurder, Actium - Assen
de heer drs. J.-P. Duijvestijn RC, directeur Financiën & Bedrijfsvoering Staedion – Den Haag
de heer H. Eppinga, directeur bestuurder, Woonservice - Westerbork
de heer G.S. van Erven RA, controller, DUWO – Delft
mevrouw J. Hofman, bestuurder, Woonbedrijf ieder1 - Deventer
mevrouw E.P. van Langen-Bouwmans, directeur Financiën & Bedrijfsvoering, Vivare – Arnhem
de heer R.W.M.G. Marx, bestuurder, Leystromen - Rijen
de heer ir. M. van Olffen RC, directeur Finance & Control, Lefier – Sappemeer
de heer G.G.M.P. Peeters, directeur Bestuurder Wonen Limburg - Roermond
de heer J.C. Schudde, manager Finance & Control Woonstad