Boekhoudkundig kunst- en vliegwerk bij Koop

2 Connecties

Relaties

Koop Boekhoudfraude
2 Bijdragen

Jarenlang werden de jaarcijfers van bouwconcern Koop Groep opgeleukt met fictieve claims en het verdoezelen van vorderingen.

Henk Koop en voormalig Philips topman Cor Boonstra hebben jarenlang de jaarcijfers van de Koop Groep verfraait meldt Quote-journalist Stefan Vermeulen vandaag. De financiële positie van het bouwconcern werd positiever voorgesteld door niet-bestaande claims in de boeken te zetten en stelselmatig winsten van dochter Nacap Benelux te gebruiken om eigen verliezen te bedekken. Succesdivisie Nacap Benelux ging in 2011 failliet en curator Henk van Rootselaar legt de schuld neer bij bestuurders Koop en Boonstra.

 
Onrealistische claims
Bouwconcern Koop Groep leek te floreren onder de leiding van Koop en Boonstra. Maar de bestuurders blijken strategisch de jaarcijfers te hebben gemanipuleerd. De balans werd opgekrikt met onrealistische miljoenenclaims. Het bouwconcern zou nog van verschillende opdrachtgevers, in onder andere Thailand en Rusland, geld te goed hebben. Deze claims werden echter nooit geïnd maar verbeterden wel de financiële positie van het bedrijf. Koop Groep kon op deze manier gemakkelijker kapitaal voor nieuwe projecten van banken verkrijgen. 
 
Nacap Benelux
Naast het verzinnen van claims, werd winstgevend onderdeel Nacap Benelux ingezet om de balanspositie te verbeteren. Nacap Benelux, kabel- en pijpenlegger, was jarenlang de succesdivisie van de Koop Groep. Door de winst van Nacap over te hevelen naar de Koop Groep, konden verliesgevende projecten gedekt worden. Hoewel hierdoor een vordering van Nacap op Koop Groep ontstond, werd deze handig buiten de boeken gehouden. Eind 2010 stortte Koop Groep honderd miljoen op de rekening van Nacap, wat vervolgens enkele dagen later weer teruggestort werd. In 2009 waarschuwden de bestuurders van Nacap al voor de continuïteit van het bedrijf, maar dit werd klaarblijkelijk genegeerd door Koop Groep. In 2010 was de vordering namelijk verder opgelopen tot 84,4 miljoen, waarna Nacap in 2011 een faillissement moest aanvragen. Maar niet voordat de naam snel omgedoopt werd tot Hogenboom Benelux en onderdelen ondergebracht werden bij andere divisies van Koop Groep.  
 
De schuld voor het faillissement van Nacap wordt bij Koop en Boonstra neergelegd. De bestuurders zouden de divisie opzettelijk failliet hebben laten gaan na het eerst leeggehaald te hebben. Koop en Boonstra  zijn beiden al eerder met justitie in aanraking gekomen. Boonstra werd verdacht van handel in voorkennis in aandelen Ahold en Endemol, maar kwam eraf met een boete. Koop was verdachte in de bouwfraude-affaire, maar werd uiteindelijk vrijgesproken.