
Foto door Jens Johnsson (via Unsplash) © CC0 (publiek domein)
Lezen: dit is waarom je aan de eettafel naar je telefoon grijpt
We besteden uren per dag aan onze smartphones, zonder dat we ons daar per se beter van gaan voelen. Een vrije keuze is dit niet: aan de andere kant van het scherm proberen duizenden mensen om je zelfregulering af te brokkelen, aldus Adam Alter. Hij schreef er het boek 'Irresistible' over.
Op 27 januari 2010 presenteerde Apple de iPad. Steve Jobs bejubelde het apparaat als de ideale manier om te internetten. ‘Veel beter dan een smartphone of een laptop.’ Om zijn anderhalf uur durende presentatie in één zin samen te vatten: iedereen moest een iPad hebben.
Behalve zijn gezin dan. Later datzelfde jaar biechtte hij tegen The New York Times op de schermtijd in zijn eigen huis te beperken. Jobs’ kinderen mochten absolúút geen iPad.
Jobs bleek niet uniek. Chris Anderson, oud-hoofdredacteur van techmagazine Wired, en oprichter van dronebouwer 3D Robotics, beveiligde alle gadgets in zijn huis met een kinderslot. En Evan Williams, de oprichter van Blogger, Twitter en Medium, gaf zijn kinderen in plaats van iPads honderden fysieke boeken.
Drugsdealers
Volgens Adam Alter, marketing- en psychologiedocent aan New York University, volgen de tech-ondernemers daarmee hetzelfde credo als drugsdealers: ‘Never get high on your own supply.’ En terecht, want als er iets is dat de drugsdealer en de techgigant gemeen hebben, dan is het dat ze verslavende producten verkopen. Alter schreef er het boek Irresistible:The Rise of Addictive Technology and the Business of Keeping Us Hooked over.
‘We zijn allemaal één product of ervaring verwijderd van het ontwikkelen van onze eigen verslavingen,’ schrijft Alter. Dankzij smartphones hebben we 24/7 toegang tot een wereld van applicaties. Die blijken onweerstaanbaar: we besteden gemiddeld uren per dag op onze smartphones. Zelfs al verwachten we geen nieuws, en zelfs al tonen studies dat het slecht is voor onze slaap en relaties, dan nog blijven we de telefoon oppakken.
Een vrije keuze is dit niet. Al heb je nog zoveel wilskracht, je bokst op tegen ‘duizend mensen aan de andere kant van het scherm, wiens werk het is je zelfregulering af te doen brokkelen,’ aldus Alter.
Zijn boek Irresistible geeft helder weer hóe ze dat doen en is daarmee een must read. Hier zijn alvast vier lessen uit het boek:
1. Verslaving wordt gedreven door omstandigheden
Volgens Alter komt verslaving niet door een gebrek aan wilskracht. Het heeft eerder te maken met onze omstandigheden.
Tegen het einde van de Vietnamoorlog zei 35 procent van de uitgezonden Amerikaanse soldaten wel eens heroïne te hebben gebruikt. 19 procent noemde zichzelf verslaafd. Dit betekende dat na de oorlog zo’n 100.000 heroïneverslaafde veteranen terug de VS in zouden stromen. Het was een van de redenen dat president Nixon in 1971 drugs de oorlog verklaarde.
Maar toen de soldaten terugkwamen gebeurde er iets bizars. Normaal gesproken slaagt slechts één op de twintig afgekickte heroïneverslaafden erin ‘clean’ te blijven, maar bij de verslaafde soldaten was het andersom: slechts een op de twintig ging door met gebruiken. ‘Vietnamveteranen ontsnapten aan hun heroïneverslaving,’ schrijft Alter, ‘omdat ze waren ontsnapt aan de omstandigheden die hen hadden verstrikt.’
2. Ons gedrag wordt bestudeerd om apps verslavender te maken
Vroeger kocht je videogames in de winkel en hadden de ontwikkelaars er daarna weinig meer mee te maken. Vandaag de dag zijn veel populaire games gratis downloadbaar. Het geld komt van advertenties en uitgaven binnen het spel. Makers monitoren het speelgedrag en passen hun games aan om inkomsten te maximaliseren. Zo wordt een leuk spelletje uiteindelijk een ‘weaponized’ versie van zichzelf, schrijft Alter.
In dit proces wordt naar alles gekeken: elk lichtje, alle geluid, elke beweging. Spelers houden van snelle feedback op alles wat ze doen. Wanneer onze acties snel worden opgevolgd door reacties, voelt het alsof we leren en vooruit gaan.
Die minitieuze focus op feedback is overigens niet uniek voor games. In een interview met The Guardian vertelt softwareontwikkelaar Tristan Harris dat notificaties op Facebook oorspronkelijk blauw moesten zijn, maar daar klikte niemand op. Toen werd rood geprobeerd. Iedereen begon te klikken, en zo geschiedde.
3. We hoeven het object van onze verslaving niet eens leuk te vinden
Je kunt je afvragen: hoe schadelijk is het dat we zo veel naar schermen staren? We beleven er toch plezier aan? Maar helaas, schrijft Alter: dat we iets veel doen, wil nog niet zeggen dat het voor de lol is.
Onderzoek van psycholoog en neurowetenschapper Kent Berridge laat zien: als je de productie van dopamine (simplistisch gezegd een hormoon dat ons dingen doet willen) bij een drugsverslaafde blokkeert, zal die direct minder cocaïne of heroïne consumeren. Maar het plezier dat de verslaafde ervaart áls hij drugs krijgt, blijft onveranderd.
Het punt is: willen en fijn vinden zijn twee verschillende dingen. En ‘willen is veel moeilijker te verslaan dan iets plezierig vinden,’ zegt neurowetenschapper Kent Berridge in Alters boek. ‘Als mensen een drug eenmaal willen, is het zo goed als permanent.’ Hierdoor kunnen mensen die hun verslaving haten, alsnog niet zomaar stoppen.
Waarom willen we iets consumeren wat slecht voor ons is? Een mogelijke verklaring is dat veel mensen bijna elke prikkel prefereren boven géén prikkel. In 2014 kreeg een groep Amerikaanse studenten de volgende opdracht: zit twintig minuten stil en vermaak je jezelf met je gedachten. De studenten waren verbonden aan een apparaat dat pijnlijke schokken kon uitdelen, maar ze zaten zélf achter de knop en mochten kiezen of ze erop drukten.
Twee derde van de mannelijke studenten en één op de drie vrouwen gaf zichzelf minstens één schok. Het toppunt was een mannelijke kandidaat die zichzelf maar liefst 190 keer elektrocuteerde – eens per zes seconden.
4. Er zijn ook ethische tech-ontwikkelaars
Er wordt tegenwoordig veel geschreven over verslaving aan games en sociale media. Wat Irresistible de moeite waard maakt, is dat Alter dieper gaat dan de meesten. Hij schrijft ook over ethische developers die hun producten juist niet verslavend willen maken. Toen de Vietnamese gameontwikkelaar Dong Nyuen bijvoorbeeld ontdekte dat zijn mobiele spel Flappy Bird uit 2013 extreem verslavend was, voelde hij zich zo schuldig dat hij het in februari 2014 weer offline haalde.
Alter gelooft dat allerlei apps die nu vaak verslavend werken – van games, tot sociale media, tot fitness-apps – ook op gezonde, niet verslavende wijze kunnen worden ontwikkeld. En om te begrijpen hoe het beter kan, brengt hij zorgvuldig in kaart hoe verslaving in elkaar steekt.
Dat maakt dit boek een waardevol onderzoek, en een aanrader voor iedereen die niet van die smartphone, iPad of andere gadgets kan afblijven.
18 Bijdragen
Henk Bakker 6
Ferry de Boer 7
Henk BakkerAnko Mulder 1
Henk Bakkerpaul Hoogendijk 8
Justin ter Bogt 2
Hmmm, ik vraag mij ineens af waarom alleen game verslaving tot nu toe als problematisch is gediagnosticeerd :P
[Verwijderd]
Het ergste is eigenlijk dat mensen niet meer luisteren en er daardoor steeds meer misverstanden ontstaan. Het is een algemeen verschijnsel. Kijk eens naar een politiek debat. Ooit gezien dat er geluisterd wordt in plaats van alleen het eigen gelijk gedebiteerd ?
Kijk overigens eens naar de commentaren onder artikelen op FTM. Hoe vaak blijkt er niet dat het artikel zelf slecht gelezen is. Gelukkig zijn er ook mensen die hier nog niet aan ten onder zijn gegaan. Het beste bewijs is bijvoorbeeld bovenstaand artikel, daar is over nagedacht.
Rikkie 7
Diny Pubben 9
RikkieHebt u een voorbeeld?
‘Het is een klein incident, maar met dodelijke afloop, dus voor de
betrokkenen niet klein. Een vrouw valt met haar fiets van een brug in
Zaandam, omdat die brug onverwacht opengaat. Als je dat dan analyseert, blijkt dat wij tegenwoordig vinden dat we bruggen via een monitor op afstand prima in de gaten kunnen houden. Noord-Holland wil zelfs vanaf één centraal punt alle bruggen in de provincie overzien. De technologie maakt het mogelijk en het is goedkoper. Maar laatst is er weer een incident geweest. En als je alle brugincidenten achter elkaar zet, is dat een imponerend overzicht. Conclusie: dat idee van de provincie is niet zo’n goed idee.’
Hoe kan het dat burgers die privé zo veeleisend zijn, laks worden zodra ze in een organisatie werken?
‘Zodra mensen in een organisatie binnenkomen, nemen ze de cultuur van die organisatie aan. Dat gaat weleens ten koste van het kritisch vermogen. En laten we eerlijk zijn: niet alle organisaties stellen kritisch vermogen op prijs.’
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/tjibbe-joustra-vertrekt-bij-de-onderzoeksraad-voor-veiligheid-een-ongeval-komt-zelden-alleen~b85998b28/
Digitaal ressentiment, ivoren toren bestuurders komen hiermee in de krant, ik gruw, ethiek en techniek, de techdoden, journalisten ftm zet dat zeer onafhankelijk instituut op de politieke agenda.
Docu huisarts Tromp ook daar leren politici niets.
Rikkie 7
Diny PubbenDiny Pubben 9
RikkieMag ik vragen naar je achtergrond?
Rikkie 7
Diny PubbenDiny Pubben 9
RikkieWeet over mij dat ik al naar de rechter stapte, BSN SyRI data (zorg)systeemkritiek voordat ftm online ging.
Kort door de bocht, leidinggevend VG sector, privacy en ethiek, care en cure systeembezwaren, nulurencontracten misstanden steeds goedkoper en stelde al data stroom handel vragen op de ICT afdeling, keek er achter de schermen, grote zorgorganisatie. Mijn advocaat ging pas jaren later begrijpen waar ik het over had. De vragen van de 21ste eeuw. We hebben journalisten met lef nodig vind ik.
Vandaag mijn vraag onder 'kapotte knie als kaskraker', data te koop? voor journalisten? Zorginstituut?
Hoop op een antwoord van A Jonkers.
Lydia Lembeck 12
Diny PubbenVerslavingen heb je op velerlei gebieden. De telefoon is er voor mij niet eentje van. Ook nu ligt dat ding in de woonkamer en zit ik in mijn werkkamertje. En 's nachts ligt hij zelfs onder een kussen, zodat ik hem niet hoor en kan doorslapen. Elke avond lees ik een half uur in een boek dat ik moet vasthouden en dat geurt naar papier. Een nieuw boek ruikt ook naar inkt. Er staan er nog die ik nog moet lezen. Of waarin ik tijdelijk even gestopt ben, om later door te gaan.
Elke dag zit ik twee uur achter de PC voor mijn vrijwilligerswerk en dan mag ik een half uurtje/drie kwartier even voor mijzelf bezig zijn. Nauwelijks een verslaving te noemen denk ik.
Heb ik helemaal geen verslaving? Tja.. voor mij een weet en voor jullie blijft het gissen.
Rikkie 7
Lydia LembeckDiny Pubben 9
Lydia LembeckMaar haar opleider had eerst naar de overwegingen van huisarts Tromp moeten vragen, misschien wel sprake van meerdere aandoeningen.
Die waarde van dat goede gesprek is vergeten / niet gedefinieerd in al onze zorgsystemen en automatisch doorschakelen maar via SyRI naar in dit geval het recherche praktijk onderzoek midden in de nacht.
Daar gaat het fout. Meer dan tragisch voor alle betrokkenen. Wist het meteen bij de eerste berichten. Schreef dat toen al op ftm.
Complexe vragen mijn VG leidinggevende achtergrond, juist daar en kan die docu niet zien, ik ken de Care Cure(zorg) systeemmacht van de techneut, altijd een stapje verder, huisarts Tromp zocht zijn veiligheid in de psychiatrie, waar is de docu maakster nu en waar is weduwe Tromp?
'Frankrijk koppelt onvrijwillige GGZ -opname-database aan terrorisme-database. Bijzondere schending medisch beroepsgeheim. Kennis ervan kan ons wapenen.'
https://www.zorgictzorgen.nl/frankrijk-koppelt-onvrijwillige-opname-database-aan-terrorisme-database/
Ken ook een techneut, vrijwillige opname, want: 'wij hebben de wereld te ingewikkeld gemaakt.' Of een hoge energie man, die ieder jaar wisselen van leverancier, met zijn infantiele voordeeltjes, oplichterij van de burgers vond. Sterk publieke waarde besef.
Deze:
'OM: "Verdachte Thijs H. werd behandeld in psychiatrische instelling in Maastricht" Daarmee maakt OM t med. dossier v. die man openbaar. Dit kan niet!'
Vooraf al schuldig verklaard.
SyRI aan het werk? Hoe ons te wapenen?
Lydia Lembeck 12
Diny PubbenMaar haar opleider had eerst naar de overwegingen van huisarts Tromp moeten vragen, misschien wel sprake van meerdere aandoeningen.'
Ja, dat bedoel ik. Herinner me dat de bewuste patiënt op randje overlijden was en dat hij en de familie vroegen om iets waardoor hij waarschijnlijk sneller zou overlijden, omdat hij al zo verzwakt was. De patiënt had vreselijk veel pijn.
De jonge dame is nu zelf huisarts, omdat ze dat leuk werk vindt. Eerlijk gezegd hoop ik haar niet tegen te komen, als ik zo ver ben dat ik zo wil inslapen.
M.i. was de docu duidelijk genoeg. Wie er niet in voorkwamen waren de familieleden van de betreffende patiënt. Waarom? Geen idee, maar ik kan me indenken dat ze genoeg aan hun hoofd hadden in die tijd en inmiddels op een punt staan dat ze hun privacy willen behouden. Ik vond de docu integer genoeg.
De andere onderwerpen weet ik niet. We weten wel allemaal dat we overal gevolgd worden in ons doen en laten. Heel naar idee. Maar we moeten ermee leven. Het is niet anders. Terugdraaien zonder dat de bevolking van al die landen meewerkt, gaat niet lukken.
Diny Pubben 9
Lydia LembeckOok de familie was in shock. Het lijk werd 1 uur voor begrafenis / crematie opgevraagd. Las ik. Begrijp dat ze dat niet uitgezonden hebben.
line 5